prukajda Odesláno 2. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2010 Protože jsem napsal Ježíškovi vzkaz, že bych uvítal prohrabání šuplíků příbuzných a známých s cílem vypátrání nepoužívaných hodinek, dostaly se ke mně mimo obligátních Primek, Poljotů apod. i tyto kapesní hodinky. Prosím o pomoc s jejich identifikací, pokud je identifikace vůbec možná. Průměr hodinek je cca 30 mm, průměr číselníku cca 19 mm. Víčko je ozdobené nějakými perličkami a kamínky, stejně jako obvod ciferníku. Ze zadu na víčku je nápis AGREN DORE , punc s tetřevem (našel jsem info, že jde o straý punc Švýcarska, stříbro 0,800, čemu odpovídá další značka na víčku). Výrobní číslo 6139. Stejný punc je i na zadní straně pouzdra pod korunkou. Na stříbro ale kov nevypadá, možná snad bylo pozlacené? Místa na obvodu pláště jsou dost zašlé. Strojek není nijak značený. Ciferník je asi smalt, na něm asi nějaký lak, značně oloupaný, zbytky jsou jen kolem okraje. Buhužel jsou nefuknkční, setrvačka vypadá OK, nejdou natáhnout. Chybí ručičky a sklo. Má cenu dávat je do pořádku? A pokud ano, nemáte tip na to, jaké mohly mít ručičky a sklo? Omlouvám se za fotky, které nejsou nic moc. Pokud bude potřeba, dám je ve větším rozlišení. Díky. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
prukajda Odesláno 2. ledna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. ledna 2010 Tak ARGEN není ARGEN, ale je to ARGENT = Argentum = Ag. Kdeže jsou mé zbytky znalostí z chemie... Podle hledání na netu by DORE mělo znamenat, že stříbro bylo galvanicky pozlaceno. Což by vzhledu hodinek odpovídalo. Na plášti je zlato dost otřené na stříbro. Takže jedna z možných stop pro hledání o jaké hodinky vlastně jde, šla vedle.
Karlos Odesláno 2. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2010 Asi fakt stříbro. Jinak zajímavě ozdobené, mohlo to být třeba na zakázku a rozhodně bych se s tím zastavil u nějakého zlatníka, aby se mrklul co to na těch hodinkách je, jestli perly a nějaké kameny, nebo atrapy... ale ty perly jsou každá jiná a tak kdoví... třeba z tebe bude boháč Jinak stáří bych odhadnul na něco kolem 1890 a ručičky asi byly takové ty ozdobné... jestli opravit, nebo ne, to musíš zvážit sám.
stana Odesláno 2. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2010 sehnat ručičky nechat vyčistit a prohlednout hodinářem a hned budou špicovní,ale pozor perly se špatně čistí není to extra tvrdý materiál lehce se poškrábe...
prukajda Odesláno 2. ledna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. ledna 2010 Asi fakt stříbro. Jinak zajímavě ozdobené, mohlo to být třeba na zakázku a rozhodně bych se s tím zastavil u nějakého zlatníka, aby se mrklul co to na těch hodinkách je, jestli perly a nějaké kameny, nebo atrapy... ale ty perly jsou každá jiná a tak kdoví... třeba z tebe bude boháč Jinak stáří bych odhadnul na něco kolem 1890 a ručičky asi byly takové ty ozdobné... jestli opravit, nebo ne, to musíš zvážit sám. Na zakázku možná skutečně byly dělány, vypadají dost specificky. Zkusím zjistit něco o jejich historii. S těmi perlami, to mne ani nenapadlo. Zkusím se zeptat, ale jsem skeptický. Perlu bych tedy nepoznal. Rozměrem je skutečně každá trochu jiná, i troch barvou, ale spíš to vypadá na nějaké sklo. Povrch není hladký, ale jakoby trochu porézní, nádech šedo-stříbrný, jako by zakalené sklo. Dvě jsou částečně uštípnuté, na lomu je barva podobná barvě na povrchu. Zeptám se zlatníka. Pokud zjistím něco víc k historii, podělím se o jejich příběh. Díky.
prukajda Odesláno 6. ledna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 6. ledna 2010 Tak jsem dnes při návštěvě hodinářství u Aleše na Stodolní požádal pana Svobodu o radu, cože to Ježíšek přinesl za poklad nevídaný... a na obličeji hodináře se okamžitě objevily známky zděšení, cože jsem to přinesl. Značka je něco mezi danajský dar a vergl nejhrubšího kalibru, čili šrot. Takže až najdu chvíli času, zkusím je prozkoumat bez hrůzy, že bych mohl způsobit nějakou škodu... třeba je zkusím dát do pořádku jen tak pro svou radost.
Karlos Odesláno 6. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2010 (upraveno) Si tak říkám co by ten pan Svoboda asi dělal, ukázat mu třeba Ruhly. Mrtvička? Jinak trocha úcty k zákazníkovi a jeho majetku snad neuškodí, ne? Když přijedu s autem do servisu, taky mi hned nezačnou říkat s čím to tam jedu, že je to strašný auto a nejhorší rachotina. A kdyby jo, otočím to a už mě tam neuvidí. EDIT: a s tím vlastnoručním opravováním si to ještě rozmysli, bylo by škoda hodinky nějak poničit, zas tak špatné nejsou a po troše péče (jinde než u p. Svobody) to budou pěkné hodinky. Upraveno 6. ledna 2010 uživatelem Karlos
VS Odesláno 7. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2010 Si tak říkám co by ten pan Svoboda asi dělal, ukázat mu třeba Ruhly. Mrtvička? Jinak trocha úcty k zákazníkovi a jeho majetku snad neuškodí, ne? Když přijedu s autem do servisu, taky mi hned nezačnou říkat s čím to tam jedu, že je to strašný auto a nejhorší rachotina. A kdyby jo, otočím to a už mě tam neuvidí. EDIT: a s tím vlastnoručním opravováním si to ještě rozmysli, bylo by škoda hodinky nějak poničit, zas tak špatné nejsou a po troše péče (jinde než u p. Svobody) to budou pěkné hodinky. Koukal jsem dovnitř hodinek Ruhla a neměl bych odvahu je dát opravit. Tohle opravovat je stejně zoufalé, jako instalovat Visty na ZX Spectrum. Primky jsou proti tomu Rolex.
prukajda Odesláno 7. ledna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 7. ledna 2010 (upraveno) Si tak říkám co by ten pan Svoboda asi dělal, ukázat mu třeba Ruhly. Mrtvička? Jinak trocha úcty k zákazníkovi a jeho majetku snad neuškodí, ne? Když přijedu s autem do servisu, taky mi hned nezačnou říkat s čím to tam jedu, že je to strašný auto a nejhorší rachotina. A kdyby jo, otočím to a už mě tam neuvidí. EDIT: a s tím vlastnoručním opravováním si to ještě rozmysli, bylo by škoda hodinky nějak poničit, zas tak špatné nejsou a po troše péče (jinde než u p. Svobody) to budou pěkné hodinky.[/quoteMám za to, že to pan Svodoba nemyslel nijak zle, alespoň já jsem to tak nechápal. Prostě mi jen bez obalu sdělil, co si o tom myslí. Byl jsem u něj v poslední době docela často a tak možná proto použil tak přímý názor. Nevím, zda se pletu nebo ne, pan Svoboda je možná trochu svérázný člověk, mě ale jeho přímé vyjadřování nevadí a také nevím, kdo by mi zde v okolí Opavy opravil to, co opraví on (od Primek přes přestavbu Molnijí ke kompletní opravě nástěnných hodin se strojem G. Becker). Asi se do vlastní opravy vážně pouštět nebudu, zkusím ho ukecat. Upraveno 7. ledna 2010 uživatelem prukajda
Ciferník Odesláno 7. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2010 Koukal jsem dovnitř hodinek Ruhla a neměl bych odvahu je dát opravit. Jsme sice off-topic, nicméně: z toho vyplývá, že z funkčních Ruhel jednou budou zajímavé sběratelské rarity
haslermetra Odesláno 7. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2010 Tak jsem dnes při návštěvě hodinářství u Aleše na Stodolní požádal pana Svobodu o radu, cože to Ježíšek přinesl za poklad nevídaný... a na obličeji hodináře se okamžitě objevily známky zděšení, cože jsem to přinesl. Značka je něco mezi danajský dar a vergl nejhrubšího kalibru, čili šrot. Konstatování "vergl nejhlubšího kalibru" je jinak řečeno,že oprava by převýšila několikanásobně cenu hodinek.Je tam válečkový krok u kterého je úspěch dostat se na plus mínus 5 minut za den.U oprav nejde jen o řešení poruch vyplývajících z provozu strojku,ale mnohdy také řešení předešlých neodborných oprav samozvaných pseudohodinářů. Jako první to chce citlivě strojek rozebrat, vyčistit a zjistit opotřebení jednotlivých součástek.Teprve pak by se dalo prohlásit, zda je naděje na úspěšnou opravu.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se