Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dnes jsem si přivezl z pozůstalosti v rodině tyto zlaté cibule. Prosím o nějaké bližší info, rok výroby, a možná i odhad ceny (upozorňuji ale, že nejsou na prodej, jde o rodinnou záležitost).

Zde je můj laický popis:

pěkně přesně jdoucí, chybí sklo, jsou ze zlata (prý 18k, ale to nevím jistě).

na víčku erb+rytí

ciferník bílý bez poškození, možná porcelánový

otevírání víčka stisknutím korunky, seřizování ruček korunkou po stisknutí tlačítka

na strojku jsou i čtyřhrany na klíček na pérovníku a na kole ručiček

na vnitřním víčku nápisy:

REMONTOIR

am Tendant (nebo Pendant)

Ancre Ligne Droite 19 rubis

Balancier Compensé

Spiral Brequet

Nikel

No. 34307

Na vnějším zadním víčku:

K18

2

34307

rytí asi od hodinářů:

K.S.

82197

10545V

13197vL

15/8.05 (nečitelný podpis) 16672

pár fotek:

rem1.JPG

rem2.JPG

rem3.JPG

rem4.JPG

rem5.JPG

Děkuji za jakékoliv informace k hodinkám!

Odesláno

Mimo téma-ještě jsem si přivezl zajímavý a hodně starý "stojan" na cibule, mám v nich stříbrné jdoucí Omegy které jsem zmiňoval v jiném tématu dříve. Stojan je udělaný z želvy, kdy je uřízlý vrch krunýře a posazený ve spodku, a je to vyčalouněno červeným sametem, fotky řeknou asi nejvíc. Vypadá to fakt zajímavě!

zel1.JPG

zel2.JPG

Odesláno (upraveno)

Sorry, ale ten stojen je podle mě ohavnost. Nelíbí se mi něco původně živého, z čeho si někdo udělal nějaký nesmysl "pro potěšení". Popelník z gorilí tlapy, stojan ze sloní nohy,... Málokdy to totiž bývá z přirozených zbytků, většinou je to cíleně ulovené. Já vím, třeba kůže se nosí běžně, ale tohle se mi prostě nelíbí.

Ale ty cibule jsou moc hezké a hodně staré. Podle krčku a korunky bych si na období někdy kolem roku 1870. Pokud bys zjistil něco přesnějšího, určitě to sem napiš. Jen ta korunka už vypadá novější, měla by tam asi být o něco menší, ale třeba ne. A i strojek vypadá dobře a vyrobil ho už někdo šikovnější. Moc pěkné.

Porcelánové ciferníky u hodinek nejspíš neexistují (neumím si představit jak někdo plácá z hlíny takovouhle placičku..), tenhle je smaltovaný. A jestli je plášť zlatý, asi by tam měl být punc. Ale třeba v té době byly i vyjímky, to nevím.

EDIT: přidám se s dotazem: na zadním vnitřním plášti je napsáno 19 rubis. Kde jsou? A taky je tam Nikel, k čemu se to vztahuje? Nemůže být ten strojek z jiných hodinek?

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno (upraveno)

ten stroj bude konstrukčně z těch sedmdesátých let, svědčí o tom i natahovací hřídele na klíček, je to dost kvalitní stroj- vlčí zuby na natahovacích kolech používaly jen dobré firmy. Výraz nikel se může vztahovat k následujícímu řádku a může se týkat užitého materiálu na výrobu kol. Těch 19 kamenů tam klidně býd může, dle dobové praxe- v samotném stroji jich víc, než 15 není, ale jsou další tři na minutové ručce, ten jeden zbývající mohl být na hodinové, nebo na korunce. Prostě, nemusí být funkční, stačí, když jsou někde přilepené.....Punc tam někde musí být, zprohýbané víko pouzdra svědčí o měkkosti materiálu, to je běžná vlastnost zlata, obecný kov by měl jiný typ boulí...Jsou to hezké hodinky

Upraveno uživatelem mischa
Odesláno (upraveno)
Porcelánové ciferníky u hodinek nejspíš neexistují (neumím si představit jak někdo plácá z hlíny takovouhle placičku..), tenhle je smaltovaný.

Konkrétně tento ciferník nevím, ale porcelánové čísleníky se dělají. Např. míšeňské pro Langeho. Skutečně to není smalt, ale tenka porcelánová destička se pak lepí na (tuším měděnou) podložku.

EDIT: Možná ne Lange ale GO, možná oba :-)

Upraveno uživatelem dknespl
Odesláno (upraveno)
Konkrétně tento ciferník nevím, ale porcelánové čísleníky se dělají. Např. míšeňské pro Langeho. Skutečně to není smalt, ale tenka porcelánová destička se pak lepí na (tuším měděnou) podložku.

EDIT: Možná ne Lange ale GO, možná oba :-)

Nevím jak je na tom A. Lange ale Glashütte Originall má úžasné porcelánové ciferníky na hodinkách řady Senator viz zajímavý článek zde http://www.chronomag.cz/clanek/2009-03-12/...e-original.html btw. Asi jediné zlaté hodinky které se mi líbí.

Upraveno uživatelem Infernal
Odesláno

Pravda, tady u těch GO uvádějí opravdu porcelánový ciferník. Tedy novodobá výjimka, která potvrzuje pravidlo :) Předpokládám, že nikdo jiný už porcelán nepoužívá.

Odesláno
Pravda, tady u těch GO uvádějí opravdu porcelánový ciferník. Tedy novodobá výjimka, která potvrzuje pravidlo :) Předpokládám, že nikdo jiný už porcelán nepoužívá.

Je to samozřejmě GO, ten Lange to byl můj omyl. Nicméně, by mne zajímalo, zda jseš si jist (to je upřímná otázka, nevím) zda se nikdy v minulosti na kapsáče skutečně porcelán nedělal a je to vždy jen chybně označený smalt. I na renomovaných aukčních serverech jsem našel uvedeno "Porzellan Zifferblat", na obrázku poznám houby.

Odesláno (upraveno)

Jistej si samozřejmě nejsem, taky nevím a zajímalo by mě, jestli nějaká taková rarita v minulosti existovala. Možná že jo, ale pak by to byla skutečně rarita s úměrnou cenou. Ale jak už jsem psal - nedovedu si představit, jak někdo uplácá z hlíny placičku a z ní vyrobí ciferník. U těch GO to chápu, mají to jako ukázku svých dovedností a taky si to nechají patřičně zaplatit (zajímala by mě tloušťka té porcelánové vrstvy). Dnešní doba prostě disponuje trochu jinými možnostmi, než dřívější doby. Před sto lety si to představit neumím a už vůbec ne, že by se to dožilo dneška. Jinak porcelánový se píše skoro všude. Vypadá to zajímavěji a dráž a vždy se pak dá říct Jéje, on to není porcelán? Já myslel, že jo :)

EDIT: Je tu hodně profesionálů a majitelů skvělých moudrých knih a tak poprosím, pokud by někdo měl nějaké informace k tomuhle tématu, jestli by se o ně nemohl podělit? Díky.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno (upraveno)

Pánové odborníci,

velice děkuji za postřehy a informace, mám ještě větší radost z hodinek, které nejsou úplně běžné a zároveň smekám před vašimi vědomostmi. Jakékoliv další názory a informace k hodinkám uvítám. A slovo do pranice - troufli byste si odhadnout, plusmínus, cenu? (Opakuji, nejsou a nebudou na prodej, jen mě to zajímá).

Děkuji předem za další informace

Dalik

PS: Karlos: Já tu želvu nezabil :crying_anim02: Spíš myslím, že ta želva je nejméně jednou tak stará jako já (a je mi skoro 40) : :wheelchair:

Upraveno uživatelem Dalik
Návštěvník Tada
Odesláno
Pánové odborníci,

velice děkuji za postřehy a informace, mám ještě větší radost z hodinek, které nejsou úplně běžné a zároveň smekám před vašimi vědomostmi. Jakékoliv další názory a informace k hodinkám uvítám. A slovo do pranice - troufli byste si odhadnout, plusmínus, cenu? (Opakuji, nejsou a nebudou na prodej, jen mě to zajímá).

Děkuji předem za další informace

Dalik

PS: Karlos: Já tu želvu nezabil :crying_anim02: Spíš myslím, že ta želva je nejméně jednou tak stará jako já (a je mi skoro 40) : :wheelchair:

Pokud jsou zlaté, tak bude pro cenu rozhodující váha zlata ze kterého je vyroben plášť hodinek.

Odesláno
Karlos: Já tu želvu nezabil :crying_anim02: Spíš myslím, že ta želva je nejméně jednou tak stará jako já (a je mi skoro 40) : :wheelchair:

Já vím že ne a ani jsem ti nechtěl nijak kazit tvůj dojem z toho, co vlastníš. Jen jsem si tak obecně postěžoval :)

Za války se dokonce používala lidská kůže (knižní vazba, stínítka,...)

• po 3 týdnech...
Odesláno
Je to samozřejmě GO, ten Lange to byl můj omyl. Nicméně, by mne zajímalo, zda jseš si jist (to je upřímná otázka, nevím) zda se nikdy v minulosti na kapsáče skutečně porcelán nedělal a je to vždy jen chybně označený smalt. I na renomovaných aukčních serverech jsem našel uvedeno "Porzellan Zifferblat", na obrázku poznám houby.

Tak ještě k porcelánu. Noritake nemohl zůstat Míšní zahanben a tak Seiko, resp. Credor má táké opravdický porcelánový ciferníček, navíc s plastickými indexy. Na těch Japoncích něco je...

Credor1.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...