dknespl Odesláno 7. března 2010 Nahlásit Odesláno 7. března 2010 Zatím jsem našel jen zmínku na watchuseek. Zepředu klasické hodinky s mimostředkou, vzadu tourbillion se dvojitým vláskem. První svého druhu. Nádherne zbytečný tourbillion. Dokonalá metoda kšandy a pásek. Pokud dvojitý vlásek zajištuje neměnnost těžiště setrvačky, pak na co tam je ten tourbillion? Ale je to pěkné, to jo. Cena ke 200 000 SFr. Tady hezky rozkreslené to pouzdro v rámci registrace designu.
mechano Odesláno 8. března 2010 Nahlásit Odesláno 8. března 2010 Zatím jsem našel jen zmínku na watchuseek. Zepředu klasické hodinky s mimostředkou, vzadu tourbillion se dvojitým vláskem. První svého druhu. Nádherne zbytečný tourbillion. Dokonalá metoda kšandy a pásek. Pokud dvojitý vlásek zajištuje neměnnost těžiště setrvačky, pak na co tam je ten tourbillion? Ale je to pěkné, to jo. No to je tam přeci proto, že vyvážení není nikdy na 100%.
Návštěvník Tada Odesláno 8. března 2010 Nahlásit Odesláno 8. března 2010 Hm, kde sehnat 200.000tis franků a nedostat se do vězení? Tak mě napadá - ta setrvačka s dvojitým vláskem musí dostávat hodně velkej popud ne?
dknespl Odesláno 8. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 8. března 2010 (upraveno) No to je tam přeci proto, že vyvážení není nikdy na 100%. Dyť říkám, kšandy a pásek. Se mi líbí ta argumentace uvedená v tom článku, že teoreticky má sice tourbillion zlepšovat přesnost chodu, ale vzhledem k tomu, že to tak často není, se Laurent rozhodl udělat přesné hodinky použitím dvojitého vláku,no a ten tourbillion tam je prostě pro parádu, tak jak tomu je i v ostatních 99% případů :-) @Tada: K tom popudu u dvojitého vlásku, nemyslím, že by tam muselo být principielně větší tlumení, závisí to na tom jak a z čeho jsou ty vlásky udělané a pak to závisí na momentu setrvačnosti celé setrvačky. Okolo torzních pružin je docela věda. Viz třeba wiki (tlumený harnonický oscilátor a torzní pružina). Je třeba, aby , tj aby koef tlumení byl mnohem memší než odmocnina poměru součinu torzního koeficientu vlásku a momentu setrvačnosti celé setrvačky. Potom setrvačka kmitá blízko přirozené vlastní frekvence (jako netlumená). Tj, pokud by bylo tlumení moc velké, je třeba dát větší setrvačku. Důležitý je jen ten výsledný poměr. EDIT: Oprava součinu nikoliv poměru Upraveno 8. března 2010 uživatelem dknespl
Návštěvník Tada Odesláno 8. března 2010 Nahlásit Odesláno 8. března 2010 A jakou tak může mít tahle setrvačka amplitudu ve srovnání s normální, která má + - 300°
mischa Odesláno 8. března 2010 Nahlásit Odesláno 8. března 2010 (upraveno) To je pecka, nejen technologicky, alei designově a celkovou filosofií stavby se mi to moc líbí. Je mi u prdelky, jakou má u nich setrvačka amplitudu, spíš bych se zeptal, jak sehnat potřebných 200 0000 babek, aby nikde nechyběly. Nebo, že bych si za ty penízky koupil nějakej malinkej domeček? A nebo prodal ten svůj a koupil si alespoň jedno kolečko z nich? Když takové hodinky někde vidím, tak si říkám, že se snad vyrobily jen proto, aby všude mohly kolovat jejich krásné fotky a my jsme se mohli kochat jejich nádherou. A pak přijde nějakej zasranej, zkurvenej, tlustej a umaštěnej oligarcha, hned si je koupí s podmínkou výměny pouzdra za platinové a ještě objedná výrobu stejných, ale menších pro manželku..... Milenky by možná taky nemusely mít smůlu..... Upraveno 8. března 2010 uživatelem mischa
dknespl Odesláno 8. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 8. března 2010 A jakou tak může mít tahle setrvačka amplitudu ve srovnání s normální, která má + - 300° Jakou dělají amplitudu nevím. Z hlediska chování oscilátoru čim větší tím lepší, Zezhora je to omezené konstrukčně použitým krokem, tj. převodem úhlu zdvihu z krokového kola přes vidličku na popudný kámen. Tj. to je dané tou drahou, po kterou to dává popud. Bez obrázku se to blbě vysvětluje. Viz třeba berner http://www.fhs.ch/berner/?l=en&q=impulse Tj. ano, musejí to vymazlit tak, aby setrvačka fungovala při dané vellikosti (momentu setrvačnosti), materiálu a konstrukci dvojitého vlásku (to je to kappa) a použitém kroku, resp. zdvihovém úhlu. No a za to jsou placeni.
dknespl Odesláno 8. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 8. března 2010 A pak přijde nějakej zasranej, zkurvenej, tlustej a umaštěnej oligarcha, hned si je koupí s podmínkou výměny pouzdra za platinové a ještě objedná výrobu stejných, ale menších pro manželku..... Milenky by možná taky nemusely mít smůlu..... Ano,ano. Etika luxusu, vztah umělce a jeho mecenáše, zajímavé téma na disertaci na fakultě sociálních věd ;-) (To tohle je ještě docela dobrý, když se kouknu na Preschera a jeho hodinky pro velbloudáře za 550 000 SFR.) Lepší hodinky pro rusáky nebo pro velbloudáře, toť otázka.
PhoeniX Odesláno 8. března 2010 Nahlásit Odesláno 8. března 2010 Že vám skáču do učenejch debat... Myslíte, že ty hodinky budou v reálu fungovat? Jinak sjou samozřejmě nádherný. To krásný retro-turbo v kombinaci s moderně střiženými můstky - paráda.
dknespl Odesláno 8. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 8. března 2010 Že vám skáču do učenejch debat... Myslíte, že ty hodinky budou v reálu fungovat? Jinak sjou samozřejmě nádherný. To krásný retro-turbo v kombinaci s moderně střiženými můstky - paráda. No píšou tam, že nějakej prototyp už jede. Jinak straumannův dvojitý vlásek používá již asi 3 roky Moser a dodává ho i MCT. Odkud bude brát Ferrier ty vlásky, nevím jestli taky od Mosera. Jinak pokud to funguje u normální pevný setrvačky, proč by to nemělo fungovat v turbu, nevidím důvod.
Viktor Odesláno 8. března 2010 Nahlásit Odesláno 8. března 2010 Ty jsou krásný. I velikost 41 mm je dobrá. Já bych je taky chtěl. Pěkný spojení velmi tradičního ciferníku s moderním pouzdrem, stejně tak i ta hodinařina.
cigi Odesláno 8. března 2010 Nahlásit Odesláno 8. března 2010 Celý ty fotky jsou výtečný, jen se bojím, že v reálu tomu ten nudný ciferník dá ránu. Jak svatební hodinky z LDH, měl bych opravdu obavu, že přenos proporcí z kapesních hodinek na zápěstí nebude fungovat, vše tomu napovídá i na těch fotkách. Moc oceńuji ten rubový, i když zbytečný, tourbillion, sám jsem kšandy i pásek nosíval, jistota, je jistota . A taky krásné ručky a pouzdro, nechápu , proč to zašpuntuje tím nikoli klasickým (klasické je i pouzdro a ručky) , nýbrž archaickým ciferníkem.
dknespl Odesláno 17. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 17. března 2010 (upraveno) Živý fotky a příspěvek na puristech. EDIT: A ještě wristshot Upraveno 17. března 2010 uživatelem dknespl
dknespl Odesláno 17. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 17. března 2010 A ještě k tomu, pokud si to nepřečtete sami na těch puristech, pan Ferrier odešel na volnou nohu po 37 letech u PP. Strojek navrhoval spolu s Michelem Navasem a Enrico Babasinim zakládajícími členy BNB a v současnosti La Fabrique du Temps. Takže skutečná konstruktérská špička. A navíc se i mladý Ferrier potatil.
mechano Odesláno 17. března 2010 Nahlásit Odesláno 17. března 2010 A ještě k tomu, pokud si to nepřečtete sami na těch puristech, pan Ferrier odešel na volnou nohu po 37 letech u PP. Strojek navrhoval spolu s Michelem Navasem a Enrico Babasinim zakládajícími členy BNB a v současnosti La Fabrique du Temps. Takže skutečná konstruktérská špička. A navíc se i mladý Ferrier potatil. I tak ale trochu připomínají Pellatona.
dknespl Odesláno 17. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 17. března 2010 I tak ale trochu připomínají Pellatona. Tedy nevím v jakém smyslu Pellatona. Alberta Pellatona, konstruktéra z IWC co vymyslel většinu jejich strojků po válce a mechanismus obousměrného automatického nátahu? Jak to s tím souvisí, kromě toho, že to byl borec.
mechano Odesláno 18. března 2010 Nahlásit Odesláno 18. března 2010 Tedy nevím v jakém smyslu Pellatona. Alberta Pellatona, konstruktéra z IWC co vymyslel většinu jejich strojků po válce a mechanismus obousměrného automatického nátahu? Jak to s tím souvisí, kromě toho, že to byl borec. No, tak nějak mi to přijde, že ta konstrukce mi připomíná ty sto let staré turbillony, případně nejen Pellatona, ale i práce z hodinářské školy. Nemám ale energii nějak moc po tom pátrat.
dknespl Odesláno 18. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 18. března 2010 No, tak nějak mi to přijde, že ta konstrukce mi připomíná ty sto let staré turbillony, p Jo to oni myslím nijak nezastíraji, že to je konzervativní tradiční design. Co se týká tourbillionu tak Gruber & Forsey ani Prescher to není. A hlavně ti borci z BNB Concept jsou vedle těch zmiňovaných tourbillionistů asi ti vůbec největší tourbillionisti, dělali všechna možná ta dnešní šílená všemi směry se vrtící turba, tak docela chápu, že je bavilo udělat si něco obstarožního.
dknespl Odesláno 20. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 20. března 2010 Tak jsem je měl včera v ruce a s lupou. A jsou vážně moc a moc pěkný. Nejsem sice takovej odborník na jemné nedostatky designu jako jiní, ale líbil se mi i ciferník, bílej ve smaltu je luxusní. S chlapíkama jsem mluvil a na otázku proč tam je dvojitý vlásek a ještě turbo mi nějak neuměli (nebo nechtěli) odpovědět. Že prej to bylo opačně. Nejdřív tam chtěli turbo a pak, aby to chodilo přesně, tam dali ten dvojitej vlásek. Protože turbo je sice pěkný na pohled, ale chronometrii v náramkových hodinkách nijak zvlášt nevylepšuje. Takhle dělají +- 2 sekundy. Takže ano, je tam prostě na ozdobu :-) Jinak sami říkají, že nechtěli nic nového vymýšlet, ale naopak citovat klasický design a udělat zcela konzervativní hodinky. Na cenu jsem se neptal. Raději.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se