Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  BigBoss napsal:
jo, jsou titanové, uvidíme jak budou finance:) budu muset propočítávat, ale fakt se mi zalíbily a nebo znovu koupit 6500, fakt nevim sakryš:)

Finance jsou urcite rozhodujici. Pro me je to taky vodotesnost, takze ja jsem pri rozhodovani P6500 vytradil hned. Kdyby byly vice nez 30m, tak do nich taky jdu. Muzu se te zeptat, jesti si s P6500 plaval nebo snorchloval? Proste bezne pouzivani na dovolene nebo v bazenu? Diky!

• Odpovědi 54
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  BigBoss napsal:
teď se ještě rozmýšlím mezi titanem a ocelí, na diskuzi tu o tom bylo řečeno už dost, ale tuším nevyšel nikdo jako vítěz:))

Ono je to spis o pocitu. Protoze pokud jsi zvykly na ocel, bude ti titan pripadat zvlastne lehky.

A navic ti je tvrdost, ktera u "hodinkoveho titanu" nebyva prilis velka.

Odesláno

Předmět: Water Resistance u TRASER P6500

Komu: BigBoss

Kopie: všichni

BigBoss napsal:
kromě obyčejného koupání nebylo kde je vyzkoušet:) jako s těma do 30m by se nemělo ani plavat?

Ohledně vodotěsnosti, máš i nemáš pravdu. Opravdu se uvádí obecné doporučení, že hodinky s Water Resistance 30 m (3 ATM) nejsou doporučovány na koupání a plávání a měly by být bezpečné pouze při mytí rukou, nádobí, .. nebo náhodnému krátkodobému kontaktu s vodou (déšť,..).

To je bohužel pouze zjednodušující pomůcka, které je předmětem rozsáhlých debat na různých hodinářských diskusních fórech, Chronomag nevyjímaje. Závěr je prakticky vždy jednoznačný, záleží na konkrétním modelu hodinek. Skutečně existuje řada hodinek, které mají oficiálně nízkou Water Resistence, ale ve skutečnosti vydrží mnohem více. Většina diskutujících se shoduje, že je to hlavně dáno marketingovou snahou jednotlivých výrobců připoutat pozornost k dražším modelům ve svém produktovém portfoliu (zajímavý odkaz na toto téma je například zde).

A jako jeden z nejčastějších příkladů tohoto fenoménu je uváděn právě TRASER P6500. Různým nadšencům se pochopitelně nezdálo, že by se tyto hodinky nemohly ani pořádně namočit, když přímo vycházející z hodinek Stocker & Yale Sandy P650 Type 6, které byly primárně určeny pro letecké posádky USAF/US NAVY/USMC/USCG. A jako takové byly navrženy i pro přežití nouzových situací, včetně katapultáže nad mořem. Takže hodinky strčily do zkušebních zařízení používaných na zkoušku těsnosti v servisech a prý opakovaně vydržely tlak 10bar ~ 10ATM ~ 100 m. Zajímavý odkaz s tímto tvrzením je například zde.

A jak je možné, že vojákům ve specifikaci MIL-W-46374F stačily jen 3 ATM? Jednoduše proto, že současně specifikovali, jak se taková zkouška má provádět. A opravdu se to liší od toho, co předepisuje pro nepotápěčské hodinky ?civilní" norma ISO 2281 ?Horology ? Water-resistant watches" či její švýcarský (NIHS 91-10) nebo německý (DIN 8310) ekvivalent. Jsou to docela složité vícestupňové testy a velmi obtížně se to přímo porovnává, a tak uvedu jen dvě dílčí zkoušky:

MIL-W-46374F:

• máčení hodinek v minimální hloubce ? 24 hodin
  • zkouška ve vodě pod tlakem ? 1 ATM po dobu 5 min a bez vyjmutí ze zkušební komory přejít na 3 ATM s výdrží na tlaku po dobu 5 minut.
ISO 2281:

• máčení hodinek v minimální hloubce ? 1 hodina
  • zkouška ve vodě pod tlakem ? do jedné minuty dosáhnout zkušebního tlaku (např. 3 ATM) a pak výdrž na této hodnotě po 10 minut
A teď si vyberte, co je lepší! A podle čeho jsou testovány TRASER P6500? Já to nevím.

Je nutné také připomenout, že všechny uvedené testy prověřují předem stanovenou hodnotu a ve skutečnosti nehledají maximální možnou mez odolnosti.

Závěr:

Pokud mají kolegové na Watchuseek Forum pravdu, tak by s TRASER P6500 mělo být možné se koupat i šnorchlovat.

Ale jak by každý přesný expert podotknul u každých hodinek, jen pokud nebude teplota voda extremní (nahoru i dolu) a hodinky respektive těsnění procházejí pravidelnými revizemi (cca každé 2 roky).

Odesláno

Předmět: Pozáruční servis hodinek TRASER v ČR

Komu: všichni

Docela rád bych chtěl odvést Vaši pozornost jiným směrem, který ale nepřímo souvisí s (ne)odolností hodinek - a to na pozáruční servis TRASERů v ČR.

Mám takové neblahé tušení, že se na dostupnost či nedostupnost této služby, při výběru nových hodinek až příliš často zapomíná. :(

Ať už se nakonec zvolí jakýkoliv model hodinek (např. od TRASERů), opět se může stát, že dojde k nějaké nehodě ? hodinky spadnou na zem z výšky větší o pár decimetrů nebo se potopí do hloubky větší o pár metrů než tvrdí specifikace a neštěstí je na světě. A oprava může být stále tou ekonomicky nejzajímavější variantou.

:helpsmilie: Proto se všech ve fóru ptám ? existuje v ČR autorizovaný servis (nebo sběrna) na pozáruční/nezáruční opravy hodinek TRASER? :helpsmilie:

Mám důvodné podezření, že například radioaktivní tritiové kapsle GTLS nebudou ten typ náhradních dílů, ke kterému se běžný servis dostane.

Odesláno

jo tak s tím servisem, hlavně tritiem, to sem jaksi nikde nenašel :/ když si ale pořídím zase Trasery, tak případnou výměnu tritiových trubiček můžu řešit pomocí těch starých hodinek:D

Odesláno
  Petr_P napsal:
:helpsmilie: Proto se všech ve fóru ptám ? existuje v ČR autorizovaný servis (nebo sběrna) na pozáruční/nezáruční opravy hodinek TRASER? :helpsmilie:

Mám důvodné podezření, že například radioaktivní tritiové kapsle GTLS nebudou ten typ náhradních dílů, ke kterému se běžný servis dostane.

Oficiální traser servis v čr není (ve smyslu opravny která opravuje trasery a mb-microtec jim na základě smlouvy opravy proplácí). Nevím jak druhý oficiální dovozce, ale já reklamace i pozáruční, které vyžadují speciální opravu, na kterou u nás nestačíme posílám výrobci do Švýcarska. Návrat hodinek z opravy je cca 2 týdny. Jinak u nás jsme samozřejmě oprávněni dělat opravy traserů, bez problémů máme přístup náhradním dílům, ale jak správně uvádíš, problémem pro lokální servis je i nákup součástek, které obsahují tritiové kapsle, jelikož na jejich dovoz, resp. nákup od výrobce je potřeba povolení SÚJB (zbytečný opruz), paradoxně na zkompletované hodinky toto povolení potřeba není.

Odesláno
  kubson napsal:
Oficiální traser servis v čr není (ve smyslu opravny která opravuje trasery a mb-microtec jim na základě smlouvy opravy proplácí). Nevím jak druhý oficiální dovozce, ale já reklamace i pozáruční, které vyžadují speciální opravu, na kterou u nás nestačíme posílám výrobci do Švýcarska. Návrat hodinek z opravy je cca 2 týdny. Jinak u nás jsme samozřejmě oprávněni dělat opravy traserů, bez problémů máme přístup náhradním dílům, ale jak správně uvádíš, problémem pro lokální servis je i nákup součástek, které obsahují tritiové kapsle, jelikož na jejich dovoz, resp. nákup od výrobce je potřeba povolení SÚJB (zbytečný opruz), paradoxně na zkompletované hodinky toto povolení potřeba není.

Docela by me zajimalo, jestli je tu vic lidi, kterym se pri padu nebo narazu prorazily (roztristily) tritiove trubice. To, ze se nektere "odlouply" z rucicek nebo z indexu, to uz jsem slysel casto, ale primo roztristeni trubice, to uz musi byt asi dost nestastny pad.... Proto i moje otazka, ktera smeruje na vlastni opravu a na naklady za opravu tritiovych trubic. Kdyz clovek zvazi, ze nove P6500 stoji casto mezi EUR 150 - 190, je sice jasne, ze je to vzdy vysi suma nez za opravu, ale preci jenom oprava neco stoji, po takovem padu clovek take nema jistotu, ze bude vse ok... Mate nekdo zkusenosti s naklady na opravu roztristenych tritiovych trubic?

Odesláno
  tomas80 napsal:
Mate nekdo zkusenosti s naklady na opravu roztristenych tritiovych trubic?

jsou to minimální položky v řádu desítek franků, ale pokud dojde k roztříštění trubice, tak to v naprosté většině případů výrobce bere na sebe a opravuje zdarma

Odesláno
  kubson napsal:
jsou to minimální položky v řádu desítek franků, ale pokud dojde k roztříštění trubice, tak to v naprosté většině případů výrobce bere na sebe a opravuje zdarma

Aha, tak to jsem jeste neslysel, to je dobra zprava :) O duvod vic nebat se trasery opravdu brat uplne vsude....

Odesláno

zkoušel sem, ale s mým mobil to zrovna nejde moc vidět nejde. Ale hodinová ručička kde byla ta trubice tritia, tak jakoby tam byl nějaký pásek fosforu, je to o něco tmavší než minutovka a jak sem v noci zjistil, tak svítí jenom ta minutovka:D

Odesláno
  BigBoss napsal:
Tomas80: já teď právě přemýšlím nad TRASER P 6506 Commander 100, hodně se mi líbí a když by vlastně byla zase nějaká nehoda s tritiem, tak by se dali použít ty z 6500:)

ty se mi také líbí, ale ta cena je taky hezká- cca 10 kapříků :crybaby:

• po 4 týdnech...
Odesláno
  BigBoss napsal:
tak sem se teď vrátil od hodináře s P6500 a jak mě přetřel hodinovou ručičku fosforem místo toho tritita, tak vypadá hrozně:(

proč jste je neposlal? škoda fušovat takové hodinky..

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...