Přejít na obsah

RC modely letadel

Návštěvník Tada

Doporučené příspěvky

Psi jsou nejhorší nepřítel modeláře (hned po lidech co ti rušením frekvence sundají z oblohy letadlo), já jsem stavěl polomaketu DeHavilland Beaver, krabička byla plná dřívek které se musely nějak sestavit, křídla měly nosníky a profily, hrozná piplačka a když už jsem to měl, tak jsem letadlo nechal na podlaze zaschnout, abych ho mohl začít potahovat papírem a přišel čokl a rošlápl to letadlo...

Z 1mm jsem nedělal křídla, ale jen ocasní plochy, pak jsem ale přešel na 2mm, křídlo jsem dělal zpravidla ze 3mm a pak jsem to hodiny a hodiny brousil šmirglem, než jsem dosáhl kýženého profily a souměrnosti. Na některá letadla jsem dával i vztlakové klapky, ale vykašlal jsem se na to, protože to akorát přidávalo hmotnost a ubíralo rychlost.

Vidím, že bych se spíš já měl učit od Tebe :clap:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já se to učil metodou pokus omyl, je to náročné na čas a trpělivost :D

Když už se to takhle zvrtlo, byl bych rád, kdyby ses zamyslel a postnul pár opravdových blbostí, který by se v tomto ušlechtilým oboru prostě dělat neměly.

Já jsem se vyčerpal tím, že by se neměl přidávat jakýkoliv materiál nad absolutně nezbytnou míru.

Co Ty? Co rozhodně nedělat?

Co dělat, toho jsou plný příručky.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada
Když už se to takhle zvrtlo, byl bych rád, kdyby ses zamyslel a postnul pár opravdových blbostí, který by se v tomto ušlechtilým oboru prostě dělat neměly.

Já jsem se vyčerpal tím, že by se neměl přidávat jakýkoliv materiál nad absolutně nezbytnou míru.

Co Ty? Co rozhodně nedělat?

Co dělat, toho jsou plný příručky.

Co nedělat?

Nepokoušet se sestrojit raketový motor na kapalné palivo :D To se stalo tak, že jsem si přečetl knížku, kde nějaký pilot vzpomínal na svoje zkušenosti s Me - 163, tak jsem začal kutit a dopadlo to tak, že málem shořel dům :D

Odkaz ke komentáři

Co nedělat?

Nepokoušet se sestrojit raketový motor na kapalné palivo :D To se stalo tak, že jsem si přečetl knížku, kde nějaký pilot vzpomínal na svoje zkušenosti s Me - 163, tak jsem začal kutit a dopadlo to tak, že málem shořel dům :D

Tak ještě vymysli něco pro normálnější "lidi" a já zatím hlásím: "Dobrou"!

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada
Tak ještě vymysli něco pro normálnější "lidi" a já zatím hlásím: "Dobrou"!

No zas tolik jsem toho nepostavil abych mohl rozhazovat nějaká oudra jako to obvykle dělám nehledě na obor :D Navíc jsem skončil někdy před 6ti lety...

V zásadě platí, že mi létalo skoro cokoliv co mělo: křídlo zhruba ve 2/5 délky trubu, mělo nějaký profil křídla, ocas se směrovkou vzadu, velmi výrazné vzpětí křídel a pěkně těžký čumák :D Není to tak těžké jak se zdá, normálně si snad zjistím jestli máme v Olomouci nějaký modelářský shop, nakoupím si balsu, nůž, pravítko a lepidlo - víc není potřeba a něco si zítra postavím :D

Odkaz ke komentáři

Tado,

já jsem postižen RC vrtulníky :-) Mám jich asi sedm, od maličkého 27gramového (Nine Eagles Solo Pro) přes několik větších (Lama V4, HoneyBee) po dva velké s vrtulí 70cm (Copterx 450, HK450). Letadlo žádné nemám, ale chtěl bych si letos něco pořídit, větroně asi ne, ale nějaký poslušný poloakrobat asi jo :-) Letu zdar! :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

Nějak se to naučit musím... Nějaká pomalu lítající věc s křídlem nahoře a dobrou stabilitou by určitě přežila trošku víc, ale myslím si, že když nebudu zbrklý (což většinou ale jsem) tak to nějak zvládnu, jak říká Jeremy Clarkson: "Jak těžké to může být?" :D Přinejhorším mi zbude hromádka polystyrenu a RC vybavení, které si pak dám do dalšího modelu, který zase rozbiju a tak pořád dokola :) Ale zatím mě nepřešel optimismus, musím ale sehnat kameramana aby to stálo za to :D

Co máš za stroje? :)

Rozbiješ možná i motor a někdy i serva, školní model má výhodu v tom, že lítá pomalu, a máš čas jednotlivé fáze ovládání zažít. Ale držím palce.

Odkaz ke komentáři

Psi jsou nejhorší nepřítel modeláře (hned po lidech co ti rušením frekvence sundají z oblohy letadlo)

Já měl v mládí jiný koníček. Soused je/byl nějaký mistr ČR v lítání s modely a nad naší loukou vždy poctivě trénoval. Já v té době závodně střílel, tak jsem si říkal, že by nebylo marné trénovat na těch jeho modelech. Nikdy jsem žádný nesundal, ale zásahy tam byly (bylo to slyšet). Pak po mnoha letech jsme se spolu ožrali na jedné akci a tam jsem mu to vyklopil. Bál jsem se, že mě zabije, ale on nejen, že se nezlobil, ale byl přímo nadšen. Konečně jsem mu pomohl rozluštit obrovskou záhadu, kde se v jeho modelech po přistání braly ty malé dírky :)

Odkaz ke komentáři

Tado,

já jsem postižen RC vrtulníky :-) Mám jich asi sedm, od maličkého 27gramového (Nine Eagles Solo Pro) přes několik větších (Lama V4, HoneyBee) po dva velké s vrtulí 70cm (Copterx 450, HK450). Letadlo žádné nemám, ale chtěl bych si letos něco pořídit, větroně asi ne, ale nějaký poslušný poloakrobat asi jo :-) Letu zdar! :thumbsup_anim:

To jsem zkoušel asi rok od těch malinkých, přes nějakou jako 3D čínu až k poctivému 3D a musel jsem toho nechat kvůli pádovému koeficientu 1 (= co let to pád). Prostě jsem kopyto a jsem zpátky na zemi u svého RC monster trucku.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

Vrtulníky mě taky lákaly, ale to je dávno a stály hroznou raketu, i ty nejjednodušší.

Cyber: Tak původně jsem si chtěl koupit Starfighter, který je ještě míň pilot friendly než patnáctka :D

Odkaz ke komentáři

Traveller: no ještě že jsi netrénoval ***** :speak_cool:

Tado, co takhle vyrazit na nějaké letišťátko? Často se dá najít nějaká starší malá plocha pro Čmeláky, co tam za komunistů doplňovaly "střelivo". http://wiki.mapy.cz/index.php/Kategorie:Le...C4%8Delov%C3%A1 , já třeba znám Vodňany, ty jsou i zpěvněné.

edit: s*k*e*e*t je sprosté slovo?!?!?

Upraveno uživatelem Alessio
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada
TOHLE mám prakticky hned za domem - nějakých pár minut autem, ale nějaká svině tam dala závoru a teď tam jezdí trénovat autoškola, dřív jsem se tam učil řídit a dělal si tam zimní slalom... No noc, asi budu muset vzít sekyru a s tou závorou si pohovořit, plocha je to jak kráva, akorát přistávat se tam bude hodně tvrdě - asfalt nebo oranice :(
Odkaz ke komentáři

Tado, nejsem modelar, ale mam kamarady co se tomu venuji a nechapu proc chces zacinat na tryskaci (jestli jsem to dobre pochopil)

doporuceni pro zacatecniky je koupit si elektrolet ktery je tichy, lehky na ovladani, lehky na pristavani a kdyz ti spadne tak na 95 % neznicis motor ani serva, jen koupis novy polystyrenovy letadlo bez motoru...

spalovaci motor je dalsi level a tryskovy pohon je pro ty co to umi (leta to dost rychle, blbe se to ovlada, blbe se s tim pristava)

ale pokud mas zbytecny prachy tak mi je radsi dej a ja Ti pak ukazu co pekneho jsem si za to koupil a jakou z toho mam radost.

S.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada
Tado, nejsem modelar, ale mam kamarady co se tomu venuji a nechapu proc chces zacinat na tryskaci (jestli jsem to dobre pochopil)

doporuceni pro zacatecniky je koupit si elektrolet ktery je tichy, lehky na ovladani, lehky na pristavani a kdyz ti spadne tak na 95 % neznicis motor ani serva, jen koupis novy polystyrenovy letadlo bez motoru...

spalovaci motor je dalsi level a tryskovy pohon je pro ty co to umi (leta to dost rychle, blbe se to ovlada, blbe se s tim pristava)

ale pokud mas zbytecny prachy tak mi je radsi dej a ja Ti pak ukazu co pekneho jsem si za to koupil a jakou z toho mam radost.

S.

Ten tryskáč není nic jiného než polystyrenový elektrolet za pár korun, rozdíl je jen v tom, že má místo vrtule dmychadlo schované vevnitř a nováčkovsky nepříjemné letové vlastnosti :)

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada
me se libil elektro kluzak - clovek si odpocine, protoze to ma velike rozpeti a jen tak Ti to nespadne a je to krasny na to koukat, ano neni to akrobat, ale je to pohodicka...

To jsem měl, ale nějak to nelétalo :D

Odkaz ke komentáři

Letadla jsem kdysi míval, ale už mne nebavilo pořád sbírat trosky... Ono tě to Táďo taky přejde a vypadá to že brzo :D

Teď jsem ale objevil jinou úchylku - a to jsou 4x4 auta a expediční ježdění s nima. Měřítko je okolo 1/10 (autíčka nejsou všechny v jednotném a přesném měřítku, kvůli karoseriím co se dají sehnat, takže se to pohybuje od 1/8 do 1/12), pohon je 4x4, některé autíčka mají uzavřené diferenciály, některé ne. Pohon je elektrický, převodovky mohou být jedno, nebo až tří rychlostní. Rychlost se pohybuje od šneka, po běžnou chůzi. Autíčka mívají pevné nápravy, kardany atd jako skutečné 4x4. Stejně jako u velkých se řeší pneumatiky, vzorky a podobně.

Zajímavé jsou různé doplňky na autíčkách, funkční navijáky, světla, brzdovky, couvačky, světelné rampy atd. S auty jezdíme "expedice", což obnáší jízdu náročnějším terénem (který by velká auta v reálu většinou nezvládla), pokud dojde k tomu že někdo zapadne nebo nevyjede, tak přijdou na řadu tažná lana, navijáky, zemní kotvy... Postrčit auto, nebo ho obrátit zpět na kola rukou je "cheating" a není to "scale", tak se to moc nedělá, ostatní by dotyčného vyvrhli z komunity :D Jezdí se v pár lidech na nějakých menších lokalitách, nebo i velké expedice několika desítek aut třeba na Ještěd. Člověk se projde po lese, žádný stres, žádné závodění, jen si to užívá. A také doma stavbu a přípravu vozů - co někteří modeláři dokáží je fakt nářez. Vrchol stavby autíčka je postavit si svůj vlastní podvozek, karoserii i interiér z ničeho. A nebo se dají koupit polohotové kity i hotová autíčka...

post-3414-1269424266.jpg

Můžete hádat které je moje - a jde to poznat ;)

Odkaz ke komentáři

Letadla jsem kdysi míval, ale už mne nebavilo pořád sbírat trosky... Ono tě to Táďo taky přejde a vypadá to že brzo :D

Teď jsem ale objevil jinou úchylku - a to jsou 4x4 auta a expediční ježdění s nima. Měřítko je okolo 1/10 (autíčka nejsou všechny v jednotném a přesném měřítku, kvůli karoseriím co se dají sehnat, takže se to pohybuje od 1/8 do 1/12), pohon je 4x4, některé autíčka mají uzavřené diferenciály, některé ne. Pohon je elektrický, převodovky mohou být jedno, nebo až tří rychlostní. Rychlost se pohybuje od šneka, po běžnou chůzi. Autíčka mívají pevné nápravy, kardany atd jako skutečné 4x4. Stejně jako u velkých se řeší pneumatiky, vzorky a podobně.

Zajímavé jsou různé doplňky na autíčkách, funkční navijáky, světla, brzdovky, couvačky, světelné rampy atd. S auty jezdíme "expedice", což obnáší jízdu náročnějším terénem (který by velká auta v reálu většinou nezvládla), pokud dojde k tomu že někdo zapadne nebo nevyjede, tak přijdou na řadu tažná lana, navijáky, zemní kotvy... Postrčit auto, nebo ho obrátit zpět na kola rukou je "cheating" a není to "scale", tak se to moc nedělá, ostatní by dotyčného vyvrhli z komunity :D Jezdí se v pár lidech na nějakých menších lokalitách, nebo i velké expedice několika desítek aut třeba na Ještěd. Člověk se projde po lese, žádný stres, žádné závodění, jen si to užívá. A také doma stavbu a přípravu vozů - co někteří modeláři dokáží je fakt nářez. Vrchol stavby autíčka je postavit si svůj vlastní podvozek, karoserii i interiér z ničeho. A nebo se dají koupit polohotové kity i hotová autíčka...

Můžete hádat které je moje - a jde to poznat ;)

Já mám TXTéčko a BUSTERa od Tamyi. Světelná rampa je teď zrovna na kaši - budu muset udělat novou. Možná bych se přidal, ale já nejsem tak ortodoxní - já si ho rovnám rukama, takže bych asi byl bit. :bangin:

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...