Přejít na obsah

Jan Kaplický - vlastní cestou

Doporučené příspěvky

Čirá náhoda mně v sobotu zavála na čerstvě otevřenou průřezovou výstavu Jana Kaplického v Doxu v pražských Holešovicích. Naposledy jsem si tak intenzivní pocit kulturna užil na Impresionistech ve Vídni. Přestože Kaplického chobotnice se mi spíš nelíbí než líbí (resp. návrh líbí, ale posazení do pohledové dominanty na Letné nelíbí, abych byl přesný), musím napsat, že výstava mi přinesla velký zážitek, pochopil jsem proč atelier Future předznamenává příštích 20 a možná 50 let vývoje moderní architektury. Samotné návrhy jsou fantastické, jejich usazení do kontextu okolní architektury vidím jako problematičtější. Nicméně úžasná byla reakce dětí - to jsem nečekal, moc se jim to líbilo, v podstatě jsme je ze Šmoulova nemohli ani dostat).

Mimořádně zdařilá je celá výstavní kolekce v Doxu. Na dvoře je Černého Entropa (děcka si nejvíc užívaly Drákulu, my dospělí spíš naše sousedy, Černý snad kromě Irů a Maďarů urazil koho mohl). Opravdu vysvětlujte že dálnice s autíčky v německu nepřipomínají svastiku, a že lego v Belgii neiimituje proroka. Slovensko zatočené do balíku a převázané Maďarskou trikolorou je síla a polští kněžíci zvedající pruhovanou vlajku homo je taky síla, chybějící Anglie, Francie zahalená do špinavého hadru Stávka, atd...). V patře je pak zajímavá výstava šachů (pěkné), Ateliéru sochařství VUT v Brně (některé kousky moc pěkné) a několik dalších.

Vřele doporučuju, zde je odkaz Výstavy v DOXu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 86
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Když už jsi dal tak velký prostor Černému a tomu jeho "veledílu", tak si také přisadím ... :)

Je hrozné, že toto dílo vlastně bylo vytvořeno, aniž by jeho podobu kdokoliv odpovědný dopředu znal, kolem něj vznikla záměrná mlha, mělo nás všechny stát celkem dost peněz (nakonec se tak snad nestane), užitek z něj pro ČR byl nulový, prezentace naší země strašná ... A to nemluvím o ostudě, která s tím vším byla spojená ...

Člověk by si měl umět udělat srandu sám ze sebe, ale to, co provedl tento "umělec", to není o srandě, ale o jeho sebeprezentaci a zviditelnění ... Alespoň tak to vnímám já ...

Odkaz ke komentáři

Troška nadhledu: za 20 let po našem "povedeném" předsednictví neštěkne ani pes, kdežto "veledílo" se bude vyjímat v nějaké galerii... Ostudu nám jako státu nedělá Černý, ale politický systém, který sestřelil vládu právě v době předsednictví. Tak to zase vidím já. Ostatně heslo "Evropě to osladíme" nebylo Černého výmysl. Jinak jako člověka ho taky nemusím.

A ještě jeden úhel pohledu: už 10 let nežiju v Praze a tak jsem vzal svoje děti na exkurzi do rodné matičky. Prochodili jsme dost centrum a pak Vyšehrad. Náhoda tomu chtěla, že z děl sochařských jsme toho viděli nejvíc od Myslbeka, Brauna a od Černého. Černého kontroverzní kreace jsou (aspoň pro mne) důvodem k tomu udělat odskok tu do pasáže, tam na nábřeží. A to už tam nestojí růžovej tank, kdyby stál, určitě bychom k němu taky zašli.

Odkaz ke komentáři

Člověk by si měl umět udělat srandu sám ze sebe, ale to, co provedl tento "umělec", to není o srandě, ale o jeho sebeprezentaci a zviditelnění ... Alespoň tak to vnímám já ...

Mne se ta plastika i zpusob "karikovani" evropskych statu libi. Nevidim v tom zadne velke umeni, protoze to hlavni neni plastika samotna, ale ohlas, ktery zpusobi. A ta presne poukazala na absenci nadhledu "dulezitych hochu" z Bruselu, kteri delaji "tu velkou politiku". Dal to ukazalo na neschopnost nasi reprezentace dokazat ze situace elegantne vybruslit, kdyz panove po trosce kritiky sklapli potpatky a plastiku sundali... Podle me je tohle mnohem lepsi, nez, kdyby tam stala nejaka nemastna neslana konformni "socha", politici by se pri odhaleni poplacali po ramenou a vlastne jako by se ani nic nestalo. Tohle melo vyvolat kontroverze a vasne a ne jen zapadnout do evropskeho soukoli. Bohuzel na to ale panum "chybely gule". A to nejsem zadny velky fanda Cernyho.

Odkaz ke komentáři

Hehe, tak zatím všichni, co tady debatujou, pana Černého "nemusej". To jako proč? Jen se ptám - to ho všichni znáte osobně nebo to je nějaká móda tohleto?

Ja jsem nerikal, ze ho nemusim, ale ze nejsem jeho fanda. Duvod to ma jednoduchy, a sice, ze moc jeho veci neznam a nemam o jeho tvorbe prehled. Ale napr. miminka na zizkovskym vysilaci se mi libi a ruzovy srdce na hrade zase ne...

Odkaz ke komentáři

Hehe, tak zatím všichni, co tady debatujou, pana Černého "nemusej". To jako proč? Jen se ptám - to ho všichni znáte osobně nebo to je nějaká móda tohleto?

Osobně neznám, četl jsem s ním několik rozhovorů, v nichž "pózoval" a řekněme že mám jinou hodnotovou orientaci, jiný světonázor, preferuji jiný styl komunikace. Ale nic z toho mi přece nebrání v tom, aby se mi jeho věci líbily - neberu si to osobně.

Jinak vlákno je věnované Kaplickému, není to referndum o Černém :crying_anim02:

Odkaz ke komentáři

a este doplnim:

A u Kaplickeho vam raz bude luto, ze sa nezrealizovala jeho stavba aj v CR. Mozno aj po korekturach, lebo jasne, nie kazdemu sa pacila...ale mal svoj jasny ciel, ved predsa zalozil s Dixonom studio Futura System - organicky styl, tak co cakali, ze tam navrhne? Kocku, budovu s tympanonom? A skutocne si neviem spomenut na pripad z architektonickych vypisanych sutazi, ze vitazny navrh je bez realizacie.

edit: doplnenie textu

Odkaz ke komentáři

a este doplnim:

A u Kaplickeho vam raz bude luto, ze sa nezrealizovala jeho stavba aj v CR. Mozno aj po korekturach, lebo jasne, nie kazdemu sa pacila...ale mal svoj jasny ciel, ved predsa zalozil s Dixonom studio Futura System - organicky styl, tak co cakali, ze tam navrhne? Kocku, budovu s tympanonom? A skutocne si neviem spomenut na pripad z architektonickych vypisanych sutazi, ze vitazny navrh je bez realizacie.

edit: doplnenie textu

Navrh byl bez realizace hlavne proto, ze nesplnil zadání, to byl hlavni problem. Ja naopak jsem rad, ze tu hrůzu na Letné nepostavili, osobne mi to líto není a myslim, ze asi nikdy nebude.

Upraveno uživatelem Frantik
Odkaz ke komentáři

Teraz trochu nerozumiem, ako moze vyhrat projekt, ktory nesplnil zadanie? Prepacte, mozno nie som v obraze...urcite sa tam dalo urobit nieco ine, krajsie, ale myslienka postavit tam viac progresivne riesenie a vyzor, sa mi pozdavala.

Eiffelovka bola kedysi davno tiez Zeleznou hrozou :-)) hop, a je to hlavny znak Pariza.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník SukHoi
Navrh byl bez realizace hlavne proto, ze nesplnil zadání, to byl hlavni problem. Ja naopak jsem rad, ze tu hrůzu na Letné nepostavili, osobne mi to líto není a myslim, ze asi nikdy nebude.

protože neumíš číst

Odkaz ke komentáři

Teraz trochu nerozumiem, ako moze vyhrat projekt, ktory nesplnil zadanie? Prepacte, mozno nie som v obraze...urcite sa tam dalo urobit nieco ine, krajsie, ale myslienka postavit tam viac progresivne riesenie a vyzor, sa mi pozdavala.

Eiffelovka bola kedysi davno tiez Zeleznou hrozou :-)) hop, a je to hlavny znak Pariza.

Taky tomu nerozumim, ale je to tak, dle informaci z medii nesplnil zadani v rozpoctu a v umisteni knih + dalsi detaily. A priklad s Eiffelovkou se udava ve spojitosti s knihovnou vzdy, ale pro me to neni argument.

protože neumíš číst

no ale podle tvaru mi to prislo, ze to neplní zadání :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

Návštěvník admira

Skoda, ze ke stavbe Kaplickeho nedojde. Stavba je natolik nadcasova a kvalitni, ze plebs, ktery zije ve meste to nepochopi. V takovychto pripadech je verejne mineni nepodstatne, do toho proste vetsina populace nema co kecat (anebo tedy muzou u piva). Kdyby poslouchali parizany pri stavbe Eifellovy veze, dneska bychom tam meli tak akorat park.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník SukHoi
no ale podle tvaru mi to prislo, ze to neplní zadání :thumbsup_anim:

myslel jsem to tak, že to měla být knihovna takže to jde mimo tebe, ale ty maš i pomalý vedení :D

Odkaz ke komentáři

myslel jsem to tak, že to měla být knihovna takže to jde mimo tebe, ale ty maš i pomalý vedení :D

Jo tááááák, ja knihy nečtu, ja čtu jenom tady :thumbsup_anim:

Skoda, ze ke stavbe Kaplickeho nedojde. Stavba je natolik nadcasova a kvalitni, ze plebs, ktery zije ve meste to nepochopi. V takovychto pripadech je verejne mineni nepodstatne, do toho proste vetsina populace nema co kecat (anebo tedy muzou u piva). Kdyby poslouchali parizany pri stavbe Eifellovy veze, dneska bychom tam meli tak akorat park.

Tak jako plebs jsem rád, inteligent jako ty asi trpí, ale to je tvuj problem :thumbsup_anim: Jsem rád ze chytráků jako ty moc neni.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...