Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Dnes představím jeden kousek od Maurice Lacroix. O výrobci se moc rozepisovat nebudu, na fóru je značka Maurice Lacroix dostatečně známá, i když podle mne zde nepožívá odpovídajícího respektu. Maurice Lacroix nezůstává na místě, průběžně investuje do vývoje i výroby, kalibry ETA doplňuje o své vlastní moduly, za poslední desetiletí přišel i s několika kalibry vlastními, v nabídce má řadu skeletonizovaných modelů, typickým se pro Maurice Lacroix staly hodinky ozvláštněné retrográdními ukazateli ? dokonce i u chronografu, chronograf ostatně umí i s flybackem, z dalších méně obvyklých komplikací Maurice Lacroix vyrábí budíček kombinovaný s GMT.

Nejvyšší modelovou řadou u Maurice Lacroix je řada Masterpiece. Pro tu jsou podle výrobce typické následující vlastnosti:

1. Historické nebo současné mechanické strojky se zajímavými komplikacemi, vyvinuté speciálně pro řadu Masterpiece (výjimky možné).

2. Modifikované a ručně zdobené strojky (např. kruhové ženevské pruhy nebo perláž na můstcích) se součástkami nejvyšší kvality (např. setrvačník z Glucyduru, mikroregulace, ochrana proti nárazům, modřené nebo jinak upravené hlavičky šroubků, ?).

3. Přesnost testovaná v pěti polohách (v plně nataženém stavu a po 24 hodinách).

4. Skeletonizovaný rotor u automatických hodinek (postupně bude zaváděno).

5. Komplikované ciferníky vyrobené ze stříbra.

6. Vysoce kvalitní překlápěcí spony u řemínků i náramků.

7. Přišroubované víčko se safírovým průhledem.

Recenze modelu Masterpiece Cinq Aiguilles neboli ?Pět ruček?

Maurice Lacroix byl prvním výrobcem, který přišel s touto komplikací, kdy k hodinové, minutové a vteřinové středové ručce přidal také ze středové osy ještě další dvě ručky, ukazatele data a dne v týdnu. Své technické řešení má Maurice Lacroix chráněno patentem. Tento model byl do katalogu Maurice Lacroix Masterpiece zařazen v r. 1992. Je osazen kalibrem ML 27 (vlastní modul nad kalibrem ETA 2836-2), vyráběl se v několika verzích pouzdra podle obměn typického designu celé řady, a to ve dvou provedeních co do barvy ciferníku, jako decentní oblekovky se světlým ciferníkem a v trochu méně formální verzi s ciferníkem černým. Na internetu bývají nabízeny k prodeji v provedení se zlatou lunetou a zlatým šatonem korunky. V r. 2006 údajně přišli Maurice Lacroix s obměnou, kdy Pět ruček osadili vlastním kalibrem se dvěma pérovníky a rezervou nátahu 120 hodin (toto provedení jsem však nikdy na vlastní oči neviděl, na webových stránkách výrobce je také nenajdete).

Distribuce a balení. Maurice Lacroix má v Česku poměrně hustou distribuční síť (ve srovnání s prestižnějšími značkami), není tedy problém si zvažované hodinky ozkoušet. Výhradním distributorem je firma Nest, autorizovaný servis zajišťuje pan Městka v Praze na Pařížské. Hodinky jsou dodávány ve dvojité kartónové krabici; návod k použití má však větší formát a do krabice se nevejde. (Lacině působící krabice je ostatně jediným prvkem, který neladí s jinak nadprůměrným modelem hodinek.)

Pouzdro a krystal. Recenzované hodinky jsou v celoocelovém provedení. Pouzdro má průměr 40 mm, délku přes nožičky 44,5 mm, rozteč nožiček 20 mm. Tloušťka celých hodinek je 11,4 mm, což je pro oblekovky až příliš, větší tlouška je zkrátka nezbytnou daní za pět ruček naskládaných jedna nad druhou. (Pro úplnost, celé hodinky s originálním řemínkem a překlápěcí sponou mají hmotnost 78 g.) Pouzdro je profilované, skládá se z více částí, povrch pouzdra je leštěný až na sešikmené mezikruží v lunetě, které je broušeno do matného provedení. Safírový krystal o průměru 30 mm je lehce klenutý. Víčko (se safírovým krystalem o průměru 27 mm) je připevněno 6 šrouby. Pouzdro uvádí vodotěsnost do 50 m. Korunka je cibulovitého tvaru, s leštěným ocelovým šatonem. Žádná část pouzdra (s výjimkou nožek) není zaoblená, hra světla na broušené části lunety však dojem zaoblení vytváří. Tento efekt na lunetě společně s profilovanými nožkami a cibulovitou korunkou dodávají pouzdru trochu starosvětský ráz.

Ciferník a ručky. Ciferník je vyroben z matného stříbra v ryzosti 925/1000, vteřinovka z modře kalené oceli, ostatní ručky jsou leštěné, uprostřed s luminiscenční vrstvou; ukazatel dne v týdnu je zakončen červenou značkou, ukazatel data luminiscentní šipkou. Směrem od středu ciferníku k obvodu vidíme nejdříve tištěnou kružnici s jednotlivými daty 1 - 31, pak mezikruží s aplikovanými leštěnými indexy a čísly 6 a 12, nakonec po obvodu ciferníku vidíme opět černý potisk názvů dnů v týdnu. Uvnitř vnitřního mezikruží jsou ještě natištěny logo, název Maurice Lacroix a nápis Automatic. Vnější konce indexů jsou sešikmené a je na nich nanesena luminiscenční barva. Ciferník je poměrně zaplněný, přesto však nepůsobí chaoticky nebo nepřehledně. Barevně jsou ciferník i ručky v podobném tónu, ciferník zajímavě oživuje pohyb velmi tenké kontrastní modřené vteřinovky. Všechny detaily i pod lupou vynikají vysokou precizností. ? Když jsem hodinky kupoval, nebyl jsem si jistý, jak si zvyknu na všech pět ruček. Nakonec to nebylo nijak obtížné, vpodstatě za všech světelných podmínek mi stačí k určení času jediné mrknutí, jen někdy trochu klame odlesk od ukazatele data (je sice kratší a zakončený šipkou, ale někdy se musím přece jen soustředit, abych ho odlišil od hodinové ručky).

Strojek. Jak jsem uvedl výše, Pět ruček je osazeno upraveným strojkem ETA 2836-2. Strojek má 25 kamenů, pracuje na frekvenci 4 Hz. Změna data i dne v týdnu probíhá skokově, vteřinovka se při vytažené korunce zastavuje. Strojek je zdoben perláží, hrany můstků jsou zkoseny a zaleštěny, viditelné šroubky jsou modřené, rotor je zdoben spirálovitým brusem (kruhové ženevské pruhy) a zlatým nápisem Maurice Lacroix s logem. Zkrátka vše vypadá tak, jak lze u hodinek v této kategorii (a ceně) právem předpokládat. Ale kvalita je zaručena i použitými materiály a součástkami. Pro výrobu se používá vyšší kvalitativní třída kalibrů ETA (ta, co následuje hned za strojky certifikovanými dle COSC). Součástky jsou rhodiovány, samozřejmostí je Incabloc, setrvačník je vyroben z Glucyduru, vlásek z Nivaroxu 1, péro z Nivaflexu 1. Rezervu nátahu jsem naměřil 39,5 hod.

Řemínek a spona. Hodinky byly osazeny hnědým řemínkem z krokodýla (šířka 20 mm u pouzdra, 18 mm u spony), s drobnou kresbou kose směřujících šupin. Jednostranná překlápěcí spona se západkou je zdobena reliéfním logem Maurice Lacroix a je opět provedena v kombinaci leštěné a matné oceli. Maurice Lacroix zde používá ten typ spony, kdy řemínek je veden pod sponou, pokožka zápěstí je tedy v kontaktu pouze s kůží řemínku (zvolíte-li správnou velikost).

Osobní zkušenosti s hodinkami a závěr. Pět ruček jsem si vybral jako hodinky k obleku, pro lepší příležitosti, nikoli pro každodenní nošení, čemuž odpovídají svým stylem i neokoukanou komplikací pěti ruček ze středu. S použitím pro formální příležitosti mi příliš neladila světle hnědá barva původního řemínku, většinou je proto nosím na černém krokodýlovi. Svou základní funkci, ukazování času, plní perfektně. Na všech jejich pět ruček jsem si zvykl rychle, po prvním dnu jsem již dokázal čas odečíst na jediný krátký pohled. Velmi mne překvapilo, jak byly z výroby zregulovány, po vybalení z krabice chodily s odchylkou do deseti vteřin do plusu, po měsíci si sedly a předbíhaly se o 2-5 s/den. Jsou to mé první hodinky od Maurice Lacroix a musím přiznat, že překonaly očekávání, jak kvalitou provedení, tak co do spolehlivosti a přesnosti chodu, a v neposlední řadě tím, jak příjemně a přirozeně na ruce sedí.

Edit: formátování

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Upraveno uživatelem sery.vlk
  • Dát hlas 1
Odesláno

pěkný článek a nádherné hodinky,jinak ML je výborná volba,umí udělat precizní hodinky,ale cenová relace je poněkud vyšší

takže velká gratulace k nádhernému kosku

• po měsíci...
Odesláno

Jsem tu dost s krizkem po funuse, ale presto se zkusim zeptat (teba odpovi i nekdo jiny kdo tu zkusenost ma), jak to vypada k obleku kdyz je tam cernej krokodyl? Mam na mysli zdali nevadi ten svetly cifernik.....

Odesláno

Jsem tu dost s krizkem po funuse, ale presto se zkusim zeptat (teba odpovi i nekdo jiny kdo tu zkusenost ma), jak to vypada k obleku kdyz je tam cernej krokodyl? Mam na mysli zdali nevadi ten svetly cifernik.....

A ako vyzera cierne sako s bielou koselou ? dobre a s ciernym krokodylom to je podla mna ovela lepsie ..............

Odesláno

A ako vyzera cierne sako s bielou koselou ? dobre a s ciernym krokodylom to je podla mna ovela lepsie ..............

Dobre, ja vim, ale tak si to predstav scernou kosili..... Vim, ze resim blbost, ale jen mne to zajimalo, mne to prijde tak, ze se to trochu tluce, i kdyz hodinky to jsou samozrejme nadherne....
Odesláno

Dobre, ja vim, ale tak si to predstav scernou kosili..... Vim, ze resim blbost, ale jen mne to zajimalo, mne to prijde tak, ze se to trochu tluce, i kdyz hodinky to jsou samozrejme nadherne....

... no já je nosím převážně na černém zužujícím se řemínku 20/16 mm, i když s neorigo sponou - v kombinaci s černým krokodýlem mi přijdou elegantnější, ale míň univerzální

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...