dknespl Odesláno 29. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 29. března 2012 Dneska jsem viděl v jednom antiku cibule klíčovky (rok 1860 až 1880 bych tipnul) a těm taky sekundová ručka skáče po vteřinách. A navíc mají dole takový šoupátko, kterým jde ta vteřinovka úplně zastavit, ale hodinová a minutová ručka měří čas i nadále. Tak si kladu otázku, jak moc neobvyklá komplikace ta dead beat second vlastně je. To se před 150 lety běžně používalo a rarita je to až dnes, nebo v tom antiku leží poklad? Seconde morte byla v podstatě překonána rozšířením chronografu. Jak moc častá byla v kapsáčích nevím, ale častější než v náramkových. Z dob kdy se ještě hodinky dělaly protože je někdo potřeboval to jsou myslím jen 2 nebo tři kalibry co to umí - rolex truebeat a chezard. Možná ještě něco. Pak jsou ještě hodinky co skáčou po vteřinách ale proto že mají konstantní popud (remontoire a egalite). Kdybys ty kapsáče nechtěl, tak by mne zajímaly :-)
NIGHTinGALE Odesláno 30. března 2012 Nahlásit Odesláno 30. března 2012 Seconde morte byla v podstatě překonána rozšířením chronografu. Jak moc častá byla v kapsáčích nevím, ale častější než v náramkových. Z dob kdy se ještě hodinky dělaly protože je někdo potřeboval to jsou myslím jen 2 nebo tři kalibry co to umí - rolex truebeat a chezard. Možná ještě něco. Pak jsou ještě hodinky co skáčou po vteřinách ale proto že mají konstantní popud (remontoire a egalite). Kdybys ty kapsáče nechtěl, tak by mne zajímaly :-) Smekám (opět) před tvými vědomostmi. Dneska tam zajdu a pokud tam ještě budou, pošlu ti fotky a info o ceně. Přišly mi v super stavu, pouzdro stříbrné a jako nové a byl i k nim i starej klíček (jestli originál, to nevím, ale rozhodně žádná moderní výroba). Měly tři dírky pro klíček - hlavní čas, vteřinovka a nastavení ruček. A strojek měl docela dost kamenů. Co mě zaujalo nejvíc, bylo to šoupátko na spodní straně pouzdra. Tím se ta vteřinovka pouštěla a zastavovala, takže vlastně takový stopky to byly
hciq Odesláno 30. března 2012 Nahlásit Odesláno 30. března 2012 Dneska jsem viděl v jednom antiku cibule klíčovky (rok 1860 až 1880 bych tipnul) a těm taky sekundová ručka skáče po vteřinách. A navíc mají dole takový šoupátko, kterým jde ta vteřinovka úplně zastavit, ale hodinová a minutová ručka měří čas i nadále. Tak si kladu otázku, jak moc neobvyklá komplikace ta dead beat second vlastně je. To se před 150 lety běžně používalo a rarita je to až dnes, nebo v tom antiku leží poklad? Všechny převratný věci v hodinařině byly vymyšlený už před sto lety. Dneska je to spíš vo technologiích...keramický komponenty, nulový tření...atd. Pokud za raritu budu považovat něco co se až tak často nevyskytuje, tak dead beat second by jí mohla bejt.
NIGHTinGALE Odesláno 30. března 2012 Nahlásit Odesláno 30. března 2012 Tak pro zajímavost pár fotek, strojovna je to pěkná.Pouzdro je moc hezky zachovalé, stříbrné a puncované (ryzost nevím, měli tam jakousi mizernou lupu, punc jsem nerozluštil).Průměr je překvapivě docela velký (pouzdro má 52mm, s oblíkem pak 75mm).Strojek vypadá v pohodě, určitě by si zasloužil vyčištění, ale jinak mi přišel O.K.Sklíčko je silné, prý skleněné a originální (nevím, nepoznám to, tvrdil to antikář).Antikář mi je natáhl a je to krása - ten pohyb vteřinové ručky je fakt jinej, než u quartzek. Skáče sice taky po vteřinách, ale tak nějak noblesněji, dívá se na to hezky.Jediná nedokonalost, které jsem si všiml, je to, že ta vteřinovka není úplně rovná. Prý tam takové hodinky za 20 let, co ten obchod provozuje, ještě neměl. Z toho usoudil, že jsou vzácné a chce za ně něco kolem 10.000Kč. Já jsem ani nevěděl, že dead beat second existuje, než jsem otevřel tohle vlákno, takže cenu neumím posoudit, jestli je dobrá. Akorát doufám, že když už jsem se s tím fotil a psal, že to je fakt ta dead beat socond, o které je tohle vlákno a že tady neplácám kraviny :D Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
dknespl Odesláno 30. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 30. března 2012 Nezávislá nrtvá sekunda. Dva perovníky, dvě soukolí. Samostatné soukolí pro tu vteřinovku. Skutečně konstrukce obdobná těm One Hertz.
NIGHTinGALE Odesláno 30. března 2012 Nahlásit Odesláno 30. března 2012 Nezávislá nrtvá sekunda. Dva perovníky, dvě soukolí. Samostatné soukolí pro tu vteřinovku. Skutečně konstrukce obdobná těm One Hertz. Jaký bys tipnul rok výroby? 1860? 1880? Stejně je to krása - hodinky někde ležely 150 let, borec je natáhne a ony se okamžitě rozběhnou. Ta hodinařina je fakt krásnej koníček.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se