Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

1. Cenu ovlivňuje podstatně víc faktorů, než jen něčí um. To by ten svět byl až příliš jednoduchej a průhlednej.

Ovsem, s tim nepolemizuju. Nepsal jsem, ze kdo je drahej, je zakonite i dobrej, ale naopak. Tedy, ze kvalitni prace obvykle stoji penize. (hele jestli jses hvezdar, tak jinak -- to je implikace, ne ekvivalence).

3. Pokud zjistím (třeba i po delší době provozu při sledování chodu/variace), že jsem něco udělal špatně, odvezu hodiny k hodináři. OK?

To prave moc ne. Hodinar bude celej nadsenej opravovat bastl (sorry za to slovo), co splacal nekdo, kdo si myslel, ze oprava na kolene bude OK. Navic, problem zjisteny po delsi dobe provozu muze znamenat nevratne poskozeni nejake soucastky, se kterou nebylo nalozeno tak, jak by byt melo.
Odesláno

1. Kde a jak se k té dokumentaci, popř. náhradním dílům dostat?

2. Jak tohle shánějí hodináři?

Pochybuji, že by se výrobní a výkresová dokumentace rozdávala jen tak do světa a za komančů asi také ne, možná tak návody na použití. Proč taky. Pokud ty kolečkové hodiny byly řádně udržovány dle udržovacího předpisu, nemělo by po dobu jejich aktivní služby docházet k žádnému opotřebení, až na drobnosti. A pokud přece dojde k poškození, hodinář je k tomu vyučen a ví jak a kterou součástku opravit či vyrobit. Hodináři si dokumentaci nosí v hlavě a tvoří ji zkušenosti, které za svou dlouholetou praxi získávají.

Hodinařina není zámečničina a tohle fórum není pro kutily. Nečekej, že ti tady někdo vyklopí, jak to máš opravit.

Pokud ti tam chybí některé součástky, budeš potřebovat soustruh, frézku a speciální nástroje, např. bude ti chybět jedna hřídel s pastorkem a kolem, jak spočítáš chybějící převod, jeho modul, cykloidní frézy seženeš jen ve švýcarsku nebo v anglii a ti nemají ceny jako v kauflandu.

Odesláno

Ovsem, s tim nepolemizuju. Nepsal jsem, ze kdo je drahej, je zakonite i dobrej, ale naopak. Tedy, ze kvalitni prace obvykle stoji penize. (hele jestli jses hvezdar, tak jinak -- to je implikace, ne ekvivalence).

To prave moc ne. Hodinar bude celej nadsenej opravovat bastl (sorry za to slovo), co splacal nekdo, kdo si myslel, ze oprava na kolene bude OK. Navic, problem zjisteny po delsi dobe provozu muze znamenat nevratne poskozeni nejake soucastky, se kterou nebylo nalozeno tak, jak by byt melo.

Problém je, že ani jako implikace to neplatí. Možná by tam mohla být korelace, nic víc.

Hodinář může být nadšenej... ...ale pokud by to všechno skoncovalo podle těch katastrofických scénářů, byl by za to nadšení zaplacen, ne?;)

Odesláno

Pochybuji, že by se výrobní a výkresová dokumentace rozdávala jen tak do světa a za komančů asi také ne, možná tak návody na použití. Proč taky. Pokud ty kolečkové hodiny byly řádně udržovány dle udržovacího předpisu, nemělo by po dobu jejich aktivní služby docházet k žádnému opotřebení, až na drobnosti. A pokud přece dojde k poškození, hodinář je k tomu vyučen a ví jak a kterou součástku opravit či vyrobit.   Hodináři si dokumentaci nosí v hlavě a tvoří ji zkušenosti, které za svou dlouholetou praxi získávají.

Hodinařina není zámečničina a tohle fórum není pro kutily. Nečekej, že ti tady někdo vyklopí, jak to máš opravit.

Pokud ti tam chybí některé součástky, budeš potřebovat soustruh, frézku a speciální nástroje, např. bude ti chybět jedna hřídel s pastorkem a kolem, jak spočítáš chybějící převod, jeho modul, cykloidní frézy seženeš jen ve švýcarsku nebo v anglii a ti nemají ceny jako v kauflandu.

Co se týče údržby hodin, nevím, jak se s nimi zacházelo. Ale teď je z nich v podstatě šrot (vandalismus moderních dětí, co vědí, že na ně podle zákona nikdo nemůže)... Pokud je zkušenost hodinářů opravdu klíčová pro kvalitu opravy hodin, nechť mně teda některej z nich poradí, budu- li v úzkých. Pokud neporadí, je to jeden z těch, co ví tak málo, že se bojí, aby o tu trochu nepřišel (včetně kšeftu)...

Ti, co umí dělat na mašinách (a mají k nim přístup), jsou k dispozici na každým rohu. Případně si součástky můžu vyrobit sám. Modul převodu se dá změřit, a výpočet počtů zubů snad přece taky zmáknu, ne? Obzvlášť, když znám vzdálenost os koleček. Horší by to bylo s tím cykloidním tvarem. Cykloidní kolečka už by asi fakt musel vyrobit hodinář (a nebo taky CNC technika...). Ale tohle nebude potřeba, protože kolečka v hodinách nechybí, a co jsem mohl vidět (a popřípadě bych mohl doložit i měřením), jsou i celkově v pořádku. Chybí a jsou poškozené jiné součástky- ty, co byly vandalům nejrychleji po ruce, a šlo je nejsnadněji znehodnotit. Konkrétně mezi číselníkem a pohonem/natahováním a podobně.

Já jsu hrozně svéhlavej, a přesvědčování o tom, že mám hodiny zanést někomu cizímu, je zbytečná námaha. Sory.

A poznámka na konec. Bez ohledu na to, že jde hodiny opravit i bez té dokumentace, s dokumentací by to přece jen šlo líp... Myslím, že takhle určitě uvažují i hodináři, stejně jako například elektroopraváři, nebo údržbáři a podobně. K takhle starým hodinám by přitom už nemusel nikdo klást až takový důraz na know- how firmy, popř. výrobní tajemství a podobně.

Odesláno

Co se týče údržby hodin, nevím, jak se s nimi zacházelo. Ale teď je z nich v podstatě šrot (vandalismus moderních dětí, co vědí, že na ně podle zákona nikdo nemůže)... Pokud je zkušenost hodinářů opravdu klíčová pro kvalitu opravy hodin, nechť mně teda některej z nich poradí, budu- li v úzkých. Pokud neporadí, je to jeden z těch, co ví tak málo, že se bojí, aby o tu trochu nepřišel (včetně kšeftu)...

Ti, co umí dělat na mašinách (a mají k nim přístup), jsou k dispozici na každým rohu. Případně si součástky můžu vyrobit sám. Modul převodu se dá změřit, a výpočet počtů zubů snad přece taky zmáknu, ne? Obzvlášť, když znám vzdálenost os koleček. Horší by to bylo s tím cykloidním tvarem. Cykloidní kolečka už by asi fakt musel vyrobit hodinář (a nebo taky CNC technika...). Ale tohle nebude potřeba, protože kolečka v hodinách nechybí, a co jsem mohl vidět (a popřípadě bych mohl doložit i měřením), jsou i celkově v pořádku. Chybí a jsou poškozené jiné součástky- ty, co byly vandalům nejrychleji po ruce, a šlo je nejsnadněji znehodnotit. Konkrétně mezi číselníkem a pohonem/natahováním a podobně.

Já jsu hrozně svéhlavej, a přesvědčování o tom, že mám hodiny zanést někomu cizímu, je zbytečná námaha. Sory.

A poznámka na konec. Bez ohledu na to, že jde hodiny opravit i bez té dokumentace, s dokumentací by to přece jen šlo líp... Myslím, že takhle určitě uvažují i hodináři, stejně jako například elektroopraváři, nebo údržbáři a podobně. K takhle starým hodinám by přitom už nemusel nikdo klást až takový důraz na know- how firmy, popř. výrobní tajemství a podobně.

Ba ne, to není svéhlavost. :sad01_anim:
Odesláno

každopádně to chce fotky ať víme o čem se vůbec bavíme. Záleží na tom jak moc to je poškozené a zanedbané.Myslím že větší hodiny může zručný kutil rozchodit pokud nebude potřebovat nějakou nedostupnou součástku ale jsou věci které vyžadují praxi. Například rozlišit co už je nadměrně opotřebené a vyžaduje opravu. Oprava ložisek, přeleštění čepů, palety kotvy, ozubení, to všecko neudělá nikdo kdo to nikdy neviděl. Opotřebovaný stroj může chodit ale nepůjde dobře a bude dál chátrat. Určitě by to měl vidět někdo kdo dokáže posoudit stav. Takže v první řadě fotky, pokud možno kvalitní.

Odesláno

Já teď budu kopat tak trochu do sebe, ale proč si myslíš, že by ti měl někdo dávat dokumentaci/výrobní dokumentaci? Právě kvůli takovým lidem jako ty dnes nemáme vlastně Tartu, Škodu, První Brno, ČZ, TOS Kuřim a podobně. Výrobní dokumentace stála vždycky spoustu potu, práce, technologie, vědomostí, zkoušení a představ si, peněz. To že čecháčci to pochopili po svém ještě neznamená, že chování k ní, tak jak ho cítíš i ty je v pořádku. Právě proto se Omegy dělají u Omegy a Tarta, stroje TOS a ostatní v číně a podobně.

Zkus se nad tím zamyslet, než neco odpovíš. Mechano je sice pro tebe drahej, ale věnoval tomu kus života, aby mohl bejt drahej. Pokud se cítíš na to být hodinářem a dáš to správně do kupy sám, tak před tebou smeknu a omluvím se ti.

Odesláno

Aniž bych se chtěl grajdy jakkoliv dotknout, tohle vlákno mi připomělo větu kterou používal můj děda když ještě opravoval auta: "Pane mistr, tady jsem vám to rozebral a dát do dohromady to už umí každej blbec."

Když nic jinýho, vzal bych hodináře alespoň na prohlídku těch hodin aby ti k nim řekl svůj názor, např. jestli jsou vůbec opravitelné, co je všechno potřeba opravit/vyměnit a za jakou cenu. Potom budeš mít nějaký základ, ze kterého se dá vycházet.

Odesláno

Pokud neporadí, je to jeden z těch, co ví tak málo, že se bojí, aby o tu trochu nepřišel (včetně kšeftu)...

Možná je to nešťastně zvolená věta.

Bohužel postupy hodinářských oprav v knižní podobě v českém jazyce nikdy nevyšly, až na Boukala z roku 1958, který je velmi stručný a učební skripta ze školy v Jihlavě psané našim jediným učitelem hodinařiny. Takže tyto vědomosti jsou o to cennější a předávají se ústní formou z generace na generaci. A starý pes si móc dobře rozmyslí komu je předá. Určitě je nebude rozdávat na anonimním veřejném fóru.

Odesláno

Ahoj,

omlouvám se, že se neozývám. Mám dneska málo času. Myslím, že ukázat ty hodiny hodináři, co by byl ochotný poradit, a ne hned chtěl získat kšeft, není nejhorší nápad. A pak by se vidělo. Příští týden se pokusím vyhradit si čas, a ty HH3 Vám nafotit.

Tak, a teď zase zpátky do práce...

Zatím zdar.

Jura

Odesláno

Tak jsem si to teď všechno přečetl a jsem fascinován. Jsem totiž také svéhlavý, ale asi málo. Víš, kdyby se jednalo o budík, nebo náramkové Primky, tak se v nich klidně rej sám, když je zničíš, tak je tu 16 000 000 dalších kusů. Tenhle regulátor je sice zdánlivě velmi jednoduché zařízení, pro svou dokonalou funkci, kterou si jistě zaslouží, potřebuje někoho jiného, než Tebe, mě, nebo normálního hodináře- výměnáře baterií. Na to potřebuješ skutečného mistra. Ohledně toho verbálního vysvětlování a chápání- při určité míře nadsázky je to podobné, jako kdybys zčistajasna na zahradě objevil monopost formule 1 a chtěl jsi po někom, jak poštelovat motor na další závod formule1..... I kdybys náhodou v hrubých obrysech pochopil, co máš dělat, neměl bys dostatek nástrojů, materiálů, jak to zrealizovat. Jo, ztlouct to dohromady, aby to běhalo, to se zvládnout dá. Hodiny jsou na hvězdárně z toho důvodu, že jsou to nejpřesnější hodiny, které se u nás vyráběly, byla by škoda, kdyby jim nebylo umožněno chodit tak dobře, jak mohou.
Odesláno

Dobře. Co můžu udělat sám, udělám já, poškozený krok (a všechno kolem mechanismu kyvadla) opraví hodinář. Jsem sice strojař, ale to nemusí podle tvrzení zdejších kšeftařů stačit, a chci pro hodiny to nejlepší. Hmm, a když (jak se zdá) nikdo není ochotný poradit... Pokud se do nich ale pustí hodinář, tak zásadně jedině pod mým dohledem. Žádný odrbání práce za účelem co nejrychlejšího zisku, hlavně, aby byl zákazník- "laik" na první dojem (a příštích pár let) spokojený!!! Nehodlám být nějaký čas "spokojeným zákazníkem", a potom...

Já už jsem koupil tolik drahých, a přitom nekvalitních výrobků- od firem s celosvětově zvučným jménem.  :wallbash: Proč? Protože cena není v součinnosti s kvalitou, ale s množstvím keců o kvalitě a názorem té většiny, tj. masy lidí, kteří kvalitu nedokáží rozeznat a zhodnotit, neboť nejsou odborníky v oboru:

hodinářství

potravinářství

chemie

elektronika

.

.

.

... a i kdyby byli, nemají k dispozici dostatek informací o zboží od výrobců/opravářů. Přitom mnozí další, co si koupili stejný drahý výrobek jako já, o jeho kvalitě nepochybovali. Smutná realita.

Mimochodem, zajímám se i o elektroniku. V elektroopravnách se to dělá tak, že se do opraveného přístroje záměrně dávají součástky nejhorší jakosti co jde na trhu sehnat (ovšem cena by leckoho mohla překvapit), aby měl opravář o další práci postaráno. Přitom se může jednat o drahou opravnu se zvučným jménem, protože na rozdíl od jiných opraven, v této rozchodí opravdu všechno (a v jiné opravně taky rozchodí všechno, levněji, a s použitím kvalitních náhradních dílů). Neboť když se opravený výrobek zákazníkovi po čase odporoučí, určitě nebude dávat vinu "odborníkům", že... V pátek se mi odporoučel konektor na mobilu, a zároveň už delší dobu zlobil kablík od handsfree. No, samozřejmě, že jsem si všechno radši opravil sám a pořádně, než platit za "opravu", a za půl roku nadávat, že zase nic nefunguje.

Ale konec keců:

Vypadá to, že náhradní díly sehnat půjdou. :gunsmilie: :gunsmilie: :gunsmilie: :gunsmilie:

Hledám hodináře, co to udělá zdarma. Náhradní díly zaplatím, ostatní je otázka lásky k řemeslu, radosti z dobře odvedené práce, úcty k tomuto výrobku, a radosti z možnosti opravovat nadprůměrně kvalitní hodiny. Jedině ten, kdo bude ochotný pracovat zdarma, to udělá kvalitně, protože ho jeho práce baví, a tím tuto práci sám od sebe vyhledává. A protože ho baví, znalosti, zkušenosti, a um, do něj lezou samy od sebe i bez peněz- díky radosti z práce- koníčku. Ty, kteří chtějí za svoji práci drahé peníze nehledám. Já sám s hvězdárnou pomáhám zdarma, právě kvůli svému koníčku- astronomii- ba naopak, investuji do toho svůj nejen čas, ale i peníze. Svoji práci přitom nepovažuji za nekvalitní, a myslím, že okolí to vnímá obdobně. Kdo má zájem o tuto lákavou nabídku? Olomoucký kraj.

PS: Přísahám, že pokud se někdo (nebo vzhledem k lákavosti nabídky více hodinářů) přihlásí, nedostane ode mě na internetu ani nikde jinde ani půl slova poděkování, nebo jiné formy reklamy. S tím zdarma to myslím opravdu, ale opravdu vážně.

• Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 5
Odesláno

Hele, grajdo, Ty jses mi dobrej typ...

Dostal jsi par dobre minenych a serioznich rad (byt mozna zabalenych do neuhlazeneho kabatku) a za oplatku nas castujes vyrazy jako zdejsi kseftari. Jses machr strojar a hodiny sveris odbornikovi jen pod svym ostrizim dohledem, aby Te za ucelem rychleho zisku neodrbal. A po tom vsem veris, ze zde najdes hodinare, ktery tu praci odvede zadarmo a bude Te mit celou dobu za prdeli, abys nad tim mel plnou kontrolu a jeste mu zbyde dost energie na to, aby z nej zkusenosti z celeho nadseni lezly samy.

Podle mne jses jen typickej ceskej vychcanek a prizdisrac, co umi vsechno nejlip a ostatni dokaze jenom vyuzivat a vysrat s nima. "Per aspera ad astra" a tak doufam, ze v ceske astronomii (ver, ze vim, o cem mluvim) bude jen mene a mene takovych, jako jsi Ty.

• Dát hlas 3
Odesláno

Nemám tušení kdo a čím Tě tak znechutil a ani kde se v Tobě bere ta zloba ale jedno vím naprosto jistě. Jestli je prozřetelnost alespoň trochu spravedlivá tak ať se mi zákazník Tvého ražení zdaleka vyhne.

Mimochodem, když čtu ty Tvoje posty tak jsem velice zvědav na ty davy rozvášněných profesionálů co Ti budou o překot nabízet svůj um.

Odesláno

"typickej ceskej vychcanek a prizdisrac, co umi vsechno nejlip a ostatni dokaze jenom vyuzivat a vysrat s nima" pořád hledám hodináře, co hodiny opraví zdarma, a zároveň se pranikoho nedoprošuju. Z Olomouckého kraje. Zaplatím pár lahváči, co si, já typickej ceskej vychcanek a prizdisrac, co umi vsechno nejlip a ostatni dokaze jenom vyuzivat a vysrat s nima, utrhnu od své huby, místo, abych je s chutí vypil v rámci oprav hvězdárny. Kdo chce, ať se ozve. Každý blb ví, že na fóra chodí různí lidé, nejen kšeftaři. Diskuze zde už mi nějakou dobu není přínosem.

• Hlasovat proti 1
Odesláno

Grajdo

Viděl jsem koně blejt a hada srát. Viděl jsem Fazera pít vodu, Dantechna se ženskou a Spiderera v montérkách. Slyšel jsem Salamia říct větu souvislou. Ale něco takovýho jako jsi Ty... :sad01_anim:

• Dát hlas 3
Odesláno

Taky dělám ve strojařině, ale doprdele fakt nevím o tom, že by nám někdo něco někdy udělal zadarmo. Tím spíš, jestli jsi řemeslník tak tady válíš fakt hustě. Asi taky dělaš šity u zvučné světové firmy, jen nechápu proč teda kopeš do svejch. :)

Odesláno

Grajdo

Viděl jsem koně blejt a hada srát.

A zabu busit pesti do skaly... tenhle clen Grajda musi byt vnuk Jary Cimrmana:-)

Vazne Grajdo, jestli teda mas cas to tady ted cist (pocitam ze nestacis odhanet nadrzene hodinare kteri zdarma chteji pracovat) mel by jsi prehodnotit svuj pohled na lidi. A hlavne na hodiny. Ono dobre miniti nemusi znamenat ve finale dobre delati. Kazdopadne drzim palce s renovaci.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...