Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Dobrý den,

jak jsou na tom radioizotopové luminisenční markery s životností?

Nedávno jsem četl perfektní článek o luminisenčních technologiích použitých (myslím, že zde), kde byla zmíněna životnost kratší, než 10 let.

Příčinou by mělo být rozrušování vrstvy ZnS zářením.

To není příliš pozitivní.

Jelikož se tato technologie již nějaký pátek využívá (jde mi o tritiové trubice použité na hodinkách), zajímají mě praktické zkušenosti.

Jak svítí Trasery apod. třeba po 10 letech?

Díky

Hezký den,

Pavel

edit:

P.S. - prosím pište pouze praktické zkušenosti, reklamní obrázek s poločasem rozpadu samozřejmě znám :smile_anim:

Upraveno uživatelem Pavel.K
Odesláno

Předmět: Tritiové GTLS osvity

Komu: Pavel.K

Kopie: všichni

V 28. 6. 2010 v 23:52, 'Pavel.K' napsal:

Dobrý den,

jak jsou na tom radioizotopové luminisenční markery s životností?

Nedávno jsem četl perfektní článek o luminisenčních technologiích použitých (myslím, že zde), kde byla zmíněna životnost kratší, než 10 let.

Příčinou by mělo být rozrušování vrstvy ZnS zářením.

To není příliš pozitivní.

Jelikož se tato technologie již nějaký pátek využívá (jde mi o tritiové trubice použité na hodinkách), zajímají mě praktické zkušenosti.

Jak svítí Trasery apod. třeba po 10 letech?

Aby ostatní čtenáři neztratili přehled o tom, o čem se tu diskutuje, uvádím raději odkaz na svůj článek o osvitech hodinek. Konkrétně pasáž zabývající se životnostmi je v kapitole 4.7 tohoto dílu. Tímto tématem, ovšem nikoliv přímo tvým dotazem, se zabývalo už několik jiných vláken (například zde nebo zde, pokud jmenuji jenom ty, kde jsem se zapojil). Ale opakování je matka moudrosti:

Jak jsem již uvedl v kapitole 4.7 svého článku, je nutno opravdu rozlišovat slovíčka životnost a jas (případně pro hodně velké fajnšmekry i svítivost, se kterou se také často pracuje kvůli specifickým vlastnostem lidského oka jako ?senzoru?). Po technické stránce k tomu nemohu dodat nic dalšího, než jsem již napsal v kapitole 4.7. Tu svými příspěvky potvrdili i Kubson a Kibi. Posted Image

Ale konkrétně k tvému dotazu. Zkušenost s více než 10 let starými hodinkami s tritiovými GTLS od civilních výrobců TRASER, LUMINOX, atd. bude mít asi velmi málo lidí. Teď nepovím přesná data, ale teprve cca okolo roku 2000 (a poté) se tyto hodinky dostaly na trh. Takže pouze někdo, kdo si tehdy koupil jednu z prvních řad, by ti řekl praktické zkušenosti s 10 let starými GLTS.

Ale naštěstí jsou tu ty ?necivilní? hodinky s GTLS vyráběné primárně pro americké ozbrojené síly. Ty jsou v produkci od roku 1989/90. A pár zdejších členů tyto vojenské kousky vlastní, včetně Kibiho, který ti zkušenost s nimi už ve svém příspěvku popsal. Posted Image A třeba se zde ozvou další majitelé.

Tolik k technologii GTLS. Pozitivní? Nepozitivní? Lepší to už s ní nebude. Nevymýšleli ji pro lidi, ale pro vojáky (a pro chronomagory, kteří během 10 let stejně hodinky několikrát změní).

Odesláno (upraveno)

Mohu potvrdit, že všechny hodinky, která mám a mají tritiové trubice, stále svítí. Mám několik hodinek Marathon z roku 1990 a svítí už docela málo, ale ve tmě lze čas bez problému přečíst. Mám také SandY P650 z roku 1995 a také samozřejmě svítí, dále např. hodinky vyrobené kolem roku 2000 a pak nejnovější Marathon GSAR a ty svítí samozřejmě nejlépe ze všech. Ve všech těchto vojenských hodinkách jsou samozřejmě tritiové trubice zelené barvy. :)

Upraveno uživatelem Mike.
Odesláno (upraveno)

Komu: Petr_P

Ano, těch 10 let jsem vyčetl z Vašeho článku. Děkuji za něj, spoustu věcí mi objasnil.

Zmiňujete "Aktuální americká vládní cena za hodinky Marathon WW194003 (dnešní nástupce Stocker&Yale SANDY 490) je do 55 USD a to opravdu nemá cenu se trápit s drahou ruční opravou."

Může běžný smrtelník takové hodinky sehnat, byť za třeba dvojnásobnou cenu?

Komu: Mike.

Díky, takový názor jsem chtěl. Pokud i po takové době není problém s čitelností, pak je to OK.

Komu: kubson

O záruce Traseru vím, ale hyperbolický průběh svítivosti v čase dává prostor k dohadování, ono to bude "svítit" věčně. :)

Upraveno uživatelem Pavel.K
Odesláno
  V 29. 6. 2010 v 12:22, 'Pavel.K' napsal:

Může běžný smrtelník takové hodinky sehnat, byť za třeba dvojnásobnou cenu?

Samozřejmě může. Hodinky, o kterých jsem psal výše, jsou všechny skutečně vojenské hodinky, ne komerční ...

ZDE jsou nějaké zdroje a více informací o hodinkách Marathon je také v odkazu.

Mohu doporučit Chrise, kupoval jsem od něj již pár hodinek a výhodou je, že je může poslat z EU (Nizozemsko).

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...