haslermetra Odesláno 28. října 2010 Nahlásit Odesláno 28. října 2010 myslím že by mohol byť dobrý olej na šicie stroje a olej na modelárske valivé ložiská, olej sa dá kúpiť v modelárstve a je velmi jemný Tyto oleje jsou určeny pro dynamické mazání, kdy olej vlivem vysoké rychlosti pohybu jedné ze součástí je vtahován do mazacího místa. Mají vysokou roztékavost a minimální soudržnost v kapce. Naproti tomu se hodinářské oleje vlivem kapilární aktivity umí vtlačit mezi mazané součásti i při minimální úhlové rychlosti otáčejícího se čepu. 1
prim_1967 Odesláno 6. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2010 Možno som to trošku zjednodušil, ale že oleje 1 až 4 majúrozdielnu hustotu, za tým si stojím, to že je tam dôležitá aj súdržnosť v kvapkeje osobitne dôležité pri prenosných hodinkách, aby npr. pri náramkovýchhodinkách nevytiekol z ložiska, môže sa dostať až na vlások a spôsobí zlepenie a predbiehanie hodín. Že každý má iné vlastnosti a zloženie je isté ...takže dôležité je - Chemické zloženie, odolnosť - Súdržnosť v kvapke - Nemenný stupeň viskozity ..... Ešte ma napadlo ... sedíme si doma, kde je 25 stupňov a vyjdemevon a tam je -20 a na ruke ... hodinky ! Hodinářský olej není o hustotě, ale třeba o chemickém působení na materiály, se kterými přichází na mazacím místě do styku. A naopak ložiskové materiály, hlavně některé chemické prvky v nich obsažené, můžou vyvolat rozklad oleje a rychlé stárnutí. V hodinařině se používá tzv. bodové mazání, s vysokým požadavkem na soudržnost v kapce, a to v kombinaci s výše uvedenými vlastnostmi, ale i dalšími, jako závislost viskozity na teplotě, minimální odpařivost, s mazacími schopnostmi snižující hodnotu tření na nulu při různých tlacích a rychlostech pohybů součástek atd. A to je pro výrobce olejů velmi tvrdý oříšek.
Karlos Odesláno 6. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2010 Prime, zkus trochu šetřit místem.
mechano Odesláno 6. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2010 (upraveno) Ešte ma napadlo ... sedíme si doma, kde je 25 stupňov a vyjdemevon a tam je -20 a na ruke ... hodinky ! Tý brďo. Až bude mít tvoje ruka s hodinkama -20°C, už tě to trápit nebude. Upraveno 6. listopadu 2010 uživatelem mechano
Henry Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 Tý brďo. Až bude mít tvoje ruka s hodinkama -20°C, už tě to trápit nebude. Mno...např. já mám PS2 přidělané přímo na lyžařské rukavici a žádný problém. Ale uznávám, že když lyžuju a bruslím, je max. (v tomhle případě spíš min.) -15
mechano Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 Mno...např. já mám PS2 přidělané přímo na lyžařské rukavici a žádný problém. Ale uznávám, že když lyžuju a bruslím, je max. (v tomhle případě spíš min.) -15 No tak vidíš....
Jaro-79 Odesláno 20. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 20. listopadu 2010 Minulý týden na návštěvě u Hodináře, co mu nosím Primky, jsem mezi řečí zahlédl v šupleti zde zmiňovaný NDRácký olej č. 3.
Peter2 Odesláno 16. července 2011 Nahlásit Odesláno 16. července 2011 http://www.ulozto.cz/2926758/watches-zip převzato z fóra tak toto ma fakt potesilo. orlando1 dik
Glademist Odesláno 31. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2016 Já jsem pročítal tohle fórum, hledaje podobné informace jako původní tazatel a po pravdě nechápu, proč se tu tolik lidí vší silou brání mu ty informace podat. Já ho chápu. Dokáže hodinky rozebrat, jsou to jeho hodinky, věří svojí dovednosti a dalším krokem pro něj je, že po rozborce a sborce chce tu sborku udělattak, aby měl sám pro sebe klid na duši, že to "udělal správně". Vy mu tu nabízíte hloupé odpovědi A ano všiml jsem si, že to je z roku 2011. Jsem teď v podobné fázi jako on a taky hledám. Informace čím mazat je na internetu velmi ožehavým tématem i v anglicky psaných stránkách. Literatura je dostupná, poměrně ve většinové míře, ale archaická. Něpřečetl jsem vše co je v tom archivu, který jsem si také stáhla za jehož odkaz moc děkuji. Za účelem minimalizace nákladů jsem sám pro sebe zatím vybral (ještě neobjednal, je to drahé a ač peníze nejsou problém, nechci kupovat zbytečnosti): Moebius 9103 (HP-1000)Moebius 9010/2Moebius 941/2 Což si myslím, že by mělo na většinu mých pracích stačit se slušným výsledkem (na úrovni lamy, která jsem a bez které by ty kousky co takto ošetřím skončily stejně v popelnici nebo u někoho hluboko ve skříni). Neznám žádného hodináře, nikoho nemám v rodině. Kde jsem se ptal naživo tak se na mě víceméně mračili. S výměnou baterie mě často posílají s prominutím někam ač třeba jen slovně z vedlejší místnosti. Nedávám všechny hodináře do jednoho pytle, jen prezentuji průměrnou zkušenost naprostého osamoceného laika. Podle tabulky co jsem našel: https://www.cousinsuk.com/PDF/categories/2_Oil_Chart.pdf Když beru, že budu experimentovat na primkách co mám doma, tak.. Ligne: 13, žádný z mých strojků nemá nad 3 cm. Mám jeden na učení což je čínská kopie ETA 6497. Ten je samozřejmě větší.Můj sen ETA 2824-2, který bych chtěl koupit a zabudovat do hodinek, ke kterým si vyrobím ciferník je ligne 11 1/2. Budu tedy brát Kategorii 9 3/4 - 12. Je mi jasné, že 1 ligne je skoro 10% a třeba rozdíl v genomu mě a delfína je pod 2%, ale věřím, že katastrofický rozdíl tam nebude. A bude to lepší než nic. Paletky: 9415 nebo 941 (ta je pro 18000/21600 /s)Krokové kolo + hřídel setrvačky: 9010Převodní systém + osa pérovníku: SYNT-HP (tady je otázka to číslo) Nejspíše 1000, je to pro vyšší rezervu chodu.Pružina: 8200Stěna pérovníku: 8213, 8212Systém automatického natahování: 8300 nebo SYNT-HP, nejspíše taky 1000.Natahovací pastorek: 9501 To je strašně moc typů, co by člověk musel mít a věřím, že hodinář je i má. Ale neříkejte mi, že nejde dosáhnout uspokojivého výsledku omezením ty oleje třeba na tři typy. Podle: http://www.nawcc-index.net/Articles/BTI-The_Practical_Lubrication_of_Clocks_and_Watches.pdf Podle nich by na paletky a pastorek krokového kola patří Moebius 941.Pomalu točící se kola: HP 1000Rychle se točící kola: Moebius 9010Natahovací mechanismus s čtvrťová trubka: Moebius KT 22 (nemohl bych přece jen "nouzově použít HP1000 na pomalá kola?) Já tím nesnižuji vědomosti a dovednosti hodinářů (některých), ale stejně jako nikomu nebráním, aby si doma ošetřil odřeninu na úrovni druhoatestovaného chirurga, kterým jsem a rád mu poradím, nechápu tu projevenou nevoli v tomto ohledu pomoct. Tak si do těch odpovědí piště : "Dělej to na vlastní nebezpeční, použij tohle a tohle a pokud to použiješ správně můžeš čekat uspokojivý výsledek, pokud to uděláš blbě tak si ty hodinky zničíš, GOOD LUCK". Tak do mě.. Nebo mi poraďte. Ty moje oleje jsou možná zaměřeny na strojky s příliš nízkou frekvencí. Nicméně si myslím, že by mi mohly na to moje "hraní" stačit aniž bych si musel myslet, že to dělám totálně špatně. Mým cílem je, když to někomu z profíků řeknu, abych se nemusel vyloženě stydět a on mi jen řekl, "tohle ujde, šlo by to líp kdybys použil ještě tohle sem, ale jinak slušný"..
Karlos Odesláno 31. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2016 (upraveno) Já ten nezájem o zdejší charitu chápu. A naprosto jistě vím, že bys taky nikomu neradil třeba jak si doma svépomocí vyoperovat slepé střevo. Nebo k čemu by se dala přirovnat rozborka strojku a promazání? Třeba výměna hřídelky setrvačky by mohla být totální endoprotéza A jako doktor si jistě umíš dobře představit jak taky může dopadnout taková domácí léčba, kterou ty pak musíš napravovat.A to nemluvím o tom, že lékař má příjem víceméně jistý a zaručený. Upraveno 31. srpna 2016 uživatelem Karlos
Glademist Odesláno 1. září 2016 Nahlásit Odesláno 1. září 2016 (upraveno) No jo, přemýšlel jsem k čemu to přirovnat z mojí branže. Je to těžké, protože zničit si sám hodinky, které si sám koupím není jako ublížit si a žít s tím zbytek života. Nenapadá mě přirovnání, které by bylo adekvátní. Stran příjmu a ohrožení hodináře amatéry, tohle jsem měl v mysli nějak jen okrajově. Jak o tom přemýšlím tak je to nejspíše pravda a v tu chvíli asi tu neochotu chápu. Zkusím to po svém. Sám pro sebe. V nejhorším ten strojek vyčistím znovu a namažu znovu. Škoda, že je v Jihlavě tak dlouhá čekací doba na ten jejich "kurz". Nicméně já stejně pokud v tom budu pokračovat tak spíše směrem k výrobě hodinek než jejich opravování a čištění. No uvidíme. Zatím nemám nic ani vzdělání k tomu, abych cokoliv vyrobil. A in house asi stejně nic nevyrobím. Snad ciferník. Zbytek se dá koupit. Tak se hodinářům částečně omlouvám. Je možné, že Vás trochu chápu. A tobě děkuji za úvahu. Já ten nezájem o zdejší charitu chápu. A naprosto jistě vím, že bys taky nikomu neradil třeba jak si doma svépomocí vyoperovat slepé střevo. Nebo k čemu by se dala přirovnat rozborka strojku a promazání? Třeba výměna hřídelky setrvačky by mohla být totální endoprotéza A jako doktor si jistě umíš dobře představit jak taky může dopadnout taková domácí léčba, kterou ty pak musíš napravovat.A to nemluvím o tom, že lékař má příjem víceméně jistý a zaručený. Upraveno 1. září 2016 uživatelem Glademist
Karlos Odesláno 1. září 2016 Nahlásit Odesláno 1. září 2016 Já jen zkusil vzít to z druhé strany. Jasně že to nejsou úplně srovnatelné obory, ale trochu jo a je fajn, že už to teď vidíš jinak.A samozřejmě jsem tě od toho nechtěl nijak odradit. Je bezva, že tě to zajímá takhle vážně a jdeš do toho. Takových lidí, kteří jen vlastním odhodláním něco dokážou, já si vážím.Ty chybějící informace přijdou postupně taky. Tady na fóru ve všeobecné sekci jsou ke stažení hodinářské učebnice, díval ses po nich? To je pro začátek skvělý zdroj.
Glademist Odesláno 2. září 2016 Nahlásit Odesláno 2. září 2016 Učebnice jsem tu na fóru našel, stáhnul a přejdu k fázi čtení po nějakém profiltrování. Ještě pohledám po internetu, která z nich je "všeobsáhlá", abych začal jí. Díky. Já jen zkusil vzít to z druhé strany. Jasně že to nejsou úplně srovnatelné obory, ale trochu jo a je fajn, že už to teď vidíš jinak.A samozřejmě jsem tě od toho nechtěl nijak odradit. Je bezva, že tě to zajímá takhle vážně a jdeš do toho. Takových lidí, kteří jen vlastním odhodláním něco dokážou, já si vážím.Ty chybějící informace přijdou postupně taky. Tady na fóru ve všeobecné sekci jsou ke stažení hodinářské učebnice, díval ses po nich? To je pro začátek skvělý zdroj.
Karlos Odesláno 2. září 2016 Nahlásit Odesláno 2. září 2016 Není zač. A jestli můžu poprosit, zkus necitovat, ale odpovídat. Myslím že bylo úplně zbytečné zopakovat všechno co jsem napsal.
Glademist Odesláno 2. září 2016 Nahlásit Odesláno 2. září 2016 Promiň. Měl jsem výpadek (mozku) a nevěděl jak odpovědět jinak než citací.
radorado Odesláno 22. září 2016 Nahlásit Odesláno 22. září 2016 Učebnice jsem tu na fóru našel, stáhnul a přejdu k fázi čtení po nějakém profiltrování. Ještě pohledám po internetu, která z nich je "všeobsáhlá", abych začal jí. Díky.Ahoj. Pokial ti nerobi problem anglictina, tak tu pekne vysvetluje kde aky presne typ oleja, maziva pouziva. Aj pritom vyskoci okno s typom oleja. je to druhy part. a v tretom pokracuje.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se