Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak mi dneska po dlouhém putování dorazily hodinky, kvůli kterým jsem se začal zajímat o značku Bulova. Nemohl jsem je sehnat, tak jsem koupil jiné, ale nakonec se zadařilo a na ebay.com se objevily. Byl to dlouhý týden čekání na konec aukce a přihazování na závěr bylo vůbec zajímavé - přes telefon, v noci a uprostřed svatebního veselí (jen jako host), ale dopadlo to dobře. Druhý den jsem se snažil přemluvit prodávajícího, aby mi je poslal rovnou do Čech, ale nepovolil a tak putovaly na kamarádovo adresu do států. Půjdou mi od něj kontajnerem nějaké díly na auto, tak si to tam postupně shromažďuju. Ale představa, že čekám další dva měsíce než připlujou po moři, se nedala vydržet a nakonec se mi podařilo domluvit, že mi je někdo ze států pošle hned.

Hodinky jsou ve výborném stavu, člověk by jim těch 44 roků nehádal. Snad kromě té, na dnešní dobu malé, velikosti. Plánoval jsem, že ty první Accutrony prodám a budu místo nich k autu nosit tyhle, ale to nepůjde - tyhle jsou tak krásný, že budou jen na srazy veteránů, případně jako oblekovky a ty první, mladší (1970), budu mít na práci a prostě tam, kam bych tyhle úžasné Railroady (případně moje nové civilní Citizenky) nevzal.

Fotky narychlo kompaktem:

Posted Image

(ty bílé tečky na spodním okraji sklíčka už tam nejsou, byla to nějaká barva, která šla vcelku lehce sundat)

A ještě na medvědovi:

Posted Image

Fotku strojku zatím nemám a asi ani mít nebudu, protože kvůli absenci korunky je na spodní straně "klička" na seřizování a "okénko" pro baterku a prostě se bojím hodinky otevřít Posted Image . Ale uvnitř vrčí asi vcelku známý mechanismus - Accutron 214H, takže jeho fotografií jsou na webu spousty.

Tak a teď bude pauza v nákupech a užívání si nošení... (snad Posted Image)

• Dát hlas 2
Odesláno

No pořádně vlastně nevím. Původně to snad bylo schválení spolehlivosti strojků pro pracovníky dráhy, kde se na přesný čas hodně dbalo. Ale nejsem si jistý, jestli to byl ještě v šedesátých letech nějaký problém. Někde jsem k tomu nedávno četl nějaký článek, ale teď už fakt nevím :-(. Možná se tu najde někdo, kdo to umí vysvětlit..

Odesláno

Tak jsem v rychlosti proběhl net a opravdu "Railroad Approved" znamená oficiální schválení náramkových hodinek Bulova pro použití u dráhy. V roce 1962 to tedy bylo ještě aktuální téma.

www.bulova.com

1962: The Accutron Tuning-fork watch becomes the first wristwatch certified for use by railroad personnel.

www.accutron214.com

In 1962 the Accutron 214 becomes the first wristwatch certified for use by railroad personnel. Previously, engineers used pocket watches which had to be frequently calibrated in order to "run the railroads on time".

www.decadecounter.com

The Accutron would also become the first wristwatch approved for railroad use. Before the Accutron, wristwatches were deemed too irregular for railroad use, primarily because of the oscillation variance which can be introduced to a mechanical balance wheel through normal rotational wrist motion. Pocketwatches are not exposed to such rotational motion in normal use, so tend to have better regulation. The Accutron is nearly immune to such effects, easily surpassing the Railroad certification requirements.

www.allamericanwatches.com

Throughout the history of time, the search for standard time and the development of time zones across America, was never more important than is was for the early railroads. It was in 1883, that the railroads first introduced the idea of having a standard time with time zones, but it took until 1918, and the introduction of the Standard Time Act, for their recommendations to become law. The railroad personnel always needed to carry the most accurate timepieces of the day and were still using pocket watches in the early sixties. It was in 1962 that the Railroad Commission certified the Bulova Accutron watch as the first wristwatch to ever be approved for use by the railroad, thus documenting the great achievement of the Bulova company.

• Dát hlas 1
Odesláno

Večer nějaké udělám, prozatím dám odkaz někam na net... 214

Je vidět víčko baterie (vpravo) a klička na seřizování (vlevo). Půlka toho kroužku se vyklopí a pohodlně to jde seřizovat.

Odesláno

paradni hodinky, muzes sem dat i fotku dynka? Rad bych videl tu "klicku" k serizovani.

Ahoj,

konečně jsem našel chvilku na focení (jak je jeden ženatý a se závazky, je to občas težký).

Vlastně tam není vidět nic jiného, než na těch z webu, ale slíbil jsem to, tak jsou tady:

Zadní strana:

Posted Image

Otevřená seřizovací klička:

Posted Image

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...