Přejít na obsah

nepresnost automatov

spot

Doporučené příspěvky

Návštěvník quartzik

Raději našetři nějaké chechtáky a kup hi-end quartz. Tady je nějaké info o tom - http://www.chronomag.cz/clanek/2009-01-31/seiko-sbqj015-high-end-quartz.html - Je to fascinující technologie. Od toho jsou přece hodinky, aby byly co nejpřesnější. Automat je pro leštiče...

Upraveno uživatelem quartzik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kazde automaticke hodinky sa daju donastavit, ak chces ich mat presnejsie. Osobne mam doma ETA strojcek 2836-2, ktory mi nabehava +1/2 sekundy za den, a cez noc ich pokladam korunkou k stropu, aby sa troska spomalili, a takto mam +0 sekund za cely tyzden :) Takze skus troska poexperimentovat, ako pokladas hodinky, ked ich nemas na ruke, a podla toho mozes docielit ci dane hodinky ti pojdu uberat sekundy alebo naberat sekundy. A ako som uz vravel, vacsina automatov sa da nastavit beat rate, t.j. ak ti naberaju 15-20 sekund na den, da sa to znizit o tych 10 sekund.

Posted Image

Takto som si nastavil par cinanov doma, a naberaju slusne tych 5 sekund na den. Netreba zabudat, ze hodinky za 24 hodin urobia 86400 sekund, a rozdiel 10 sekund je len 0,011%, co je uplne zanedbatelne z takeho mnozstva ! Aj samotny Rolex, vydal tento papier... Takze aj kebyze si kupis hodinky Rolex, a nemaju SOSC certifikat (ktory zarucuje max +6sekund a -4sekundy za den)tak ti mozu naberat aj 20 sekund denne a bude to v poriadku :) ono to je krasa, ked v strojceku 200 casti, sa pekne rozhybe a dokaze to udrziavat presny cas !

Odkaz ke komentáři

• Po letech...

Zdravim vsechny hodinarske nadsence!

Jelikoz jsem zaprisahly fanda automatu,zajima me vas nazor na presnost.

Mam GIGANDET Sea Ground neco pres mesic.Hned po obdrzeni jsem bezel k hodinari aby mi zmeril odchylku chodu.Dal je na nejaky pristroj(Zeitwaage),ktery vyplivnul pasek papiru s sikmyma carkama,necim pohnul,znovu zmeril,carky byly rovnobezne a rekl-Hotovo.To vse behem 5 minut.Od te doby mam odchylku cca -3s/den.

Hodinky mam na ruce 24 hod denne.Myslim,ze to tak staci a tento stav zustane co nejdele zachovan.

Jake znacky mate Vy,a jak drzi cas?Ciste ze zvedavosti.Diky.

Odkaz ke komentáři

Zdravim vsechny hodinarske nadsence!

Jelikoz jsem zaprisahly fanda automatu,zajima me vas nazor na presnost.

Mam GIGANDET Sea Ground neco pres mesic.Hned po obdrzeni jsem bezel k hodinari aby mi zmeril odchylku chodu.Dal je na nejaky pristroj(Zeitwaage),ktery vyplivnul pasek papiru s sikmyma carkama,necim pohnul,znovu zmeril,carky byly rovnobezne a rekl-Hotovo.To vse behem 5 minut.Od te doby mam odchylku cca -3s/den.

Hodinky mam na ruce 24 hod denne.Myslim,ze to tak staci a tento stav zustane co nejdele zachovan.

Jake znacky mate Vy,a jak drzi cas?Ciste ze zvedavosti.Diky.

Taky zdravím. Tohle téma jsem objevil až teď. Jsou tu i další podobná. Abych ti za sebe odpověděl: Mechanické hodinky jsem nosil jako kluk tak před 30ti lety. Tehdy mi moje PRIM Sport dělaly tak minutu do plusu za den. Proto jsem také s velkým nadšením přesedlal na tehdy populární digitálky, jejichž přesnost byla nesrovnatelně vyšší. od té doby jsem nosil výhradně quartzky, až jsem objevil tohle fórum (kvůli starým digitálkám). Hledal jsem někoho, komu se taky líbí digitální hodinky ze 70. a 80.let.

Našlo se jich tu dost. Ale co se nestalo? Když jsem tu viděl to množství krásných hodinek s mechanickými strojky, u nichž jejich majitelé uváděli v podstatě zanedbatelné odchylky v přesnosti chodu, začalo mě to zajímat. Asi 2 roky jsem váhal s koupí svých prvních automatů. Bál jsem se svojí vlastní reakce na tu "nepřesnost". Nedokázal jsem si představit, že je budu muset co pár dní seřizovat. Ale bylo to silnější. A tak jsem se letos v květnu vrátil k mechanice.

Koupil jsem si hodinky Archimede Sporttaucher s kalibrem ETA 2824-2. S napětím jsem hned od prvních okamžiků začal sledovat jejich přesnost. Zprvu to bylo tak mezi +6 - +8s/den. Po pár experimentech s odkládáním na noc mi dělají max. +5s/den při odložení na korunku. V praxi to znamená, že je seřizuju jednou týdně, kdy mají nabráno kolem půl minuty. Považuji to za skvělý výsledek a vždycky v neděli, kdy je seřizuju se už těším, až budu vyšroubovávat korunku.

Tvůj strojek má taky skvělou přesnost. Nechal sis ho seřídit na vibrografu, tak není divu :-)

Odkaz ke komentáři

Jo přesně tak. Mám doma i baterkáče, ale stejně si nejraději vemu Prim s manuálním nátahem. Když si vzpomenu na ty krásný dny jejich seřizování, zapisování denních odchylek, laborování s odkládáním. To prostě baterky nemají! :guitar:

Odkaz ke komentáři

Hallo siwi,

mluvis mi z duse,tedy co se temat tyce.Jsem tu novy,snazim se vzdy nekde neco napsat,nebo se zeptat,pak dlouho hledam reakce,protoze uz nevim,ve kterem vlakne to bylo.Vy mladi se nesmejte-take vas to ceka!

Muj pripad je podobny Tvemu.Take jsem se v posledni dobe zblaznil do hodinek-automatu,a nejradej bych sedel cely den a meril,o kolik vterin se odchyluji.Pomalu mam dojem,ze se odchyluji ja sam! :)

Priznavam,ze se nemohu merit s temi paradnimy kousky,ktere tady clovek vidi.Mimochodem-vsem vlastnikum blahopreji!

Zitra maj prijit nove od J.SPRINGS,tak jsem moc zvedavy.To vis,hned je necham zas justirovat na tom vibrafonu.Je podivuhodne,ze jsem doted nehledel na to,zda se hodinky odchyluji o nejakou tu vterinku.Sotva se clovek do toho "zazere",je kazda vterina nahle velmi dulezita. :)

To jsou ty nove krasavice!To se bude v lete delat parada na choperu!!!

51IbEzRI9CL._SY100_.jpg

Odkaz ke komentáři

No, škoda, že ta fotka je tak malá. Zkus vyfotit, jak vypadají ty Tvoje :-) Ale zase s tím měření přesnosti to moc nepřeháněj. Mechaniky opravdu nejsou baterkáče. Tam s nějakou tou vteřinkou počítat musíš. O tom to je.

Já měl před tím rádiem řízené Citizeny dobíjené solárními články. Takže vlastně něco jako absolutně přesné perpetum mobile. Teorieticky bych tedy neměl mít důvod hodinky měnit. No a vidíš, vyměnil jsem za automaty, které řídím každý týden. A baví mě to!!! Přijde mi mnohem obdivuhodnější, když nějaký stroj, kde není ani náznak elektroniky, je schopen jít tak přesně, než absolutní přesnost docílená elektronikou. To už dneska není nic světoborného. Jo, když jsem byl mladej kluk, to byla jiná. Digitálky a kalkulačka byly jediná elektronika, ke které jsem se měl možnost dostat. Takový závan západního světa. Ale dneska, kdy to dostaneš na každý vietnamský tržnici doslova za pár korun... ? Člověk najednou pochopí, v čem se skutečně skrývá lidský um a důvtip.

Odkaz ke komentáři

No vidis,uz pisu vibrafon!Jeste ze ne vibratorbiggrin.gif !

Ty moje maji Miyota 8215,drzi se skvele!

No neboj, my ti rozumíme :-) I když - možná se tu jednou objeví i vlákno o vibrátorech. Např.: Jaký vibrátor koupit pro manželku/partnerku? To si tu představit umím :-)))
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...