Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Takže dnes konečně dorazily. Dlouho jsem zvažoval nákup ?moonwatch?, dlouho jsem se nemohl rozhodnout, jestli něco novějšího, nebo nějaké vintage, nebo mě taky lákala reedice 3594.50, což jsou klasický manuálky, ale s replikou původního ciferníku a broad arrow ruček z roku 1957.

Jelikož jsem se rozhodl jimi nahradit Steinharty s Unitasem, který sloužily jako orientační časomíra na nočním stolku, wrist time zero, tak nakonec zvítězily vintážky. Faktorů pro výběr bylo více, jednak jsem chtěl něco v originálním stavu, žádné skládačky, tedy opráskaného časem, něco s minulostí, historíí a proto jsem výběr směřoval do let 1969-72, kdy probíhala závěrečná fáze misí Apollo. Byl jsem smířen s tím, že to nebude model, jež se přímo účastnil programu Apollo ? ?pravé? moonwatch jsou dle všech zdrojů pouze ty s kalibrem 321, končící modelem 145.012. Dokonce ještě E.Cernan na Apollu 17 měl ?straight lugs? model 105.003 ST, NASA totiž nakoupila necelou stovku hodinek tzv ?na sklad? v průběhu první půle 60tých let. Tyto modely s cal.321 jsou dnes dost ceněné a proto pro seznámení se s tímto legendárním chronografem jsem zvolil ?ekonomickou? variantu nákupu ?post-moon? modelu, již s cal.861, avšak ještě bez notoricky známého reklamního sloganu na dýnku, jež se objevil až v roce 1971.

Po několika měsících studia internetu a hledání jsem konečně zakoupil přes US Ebay vytýčený model, 145.022 69ST, a jelikož jsem dobrodruh a kolenovrt, tak jsem hledal něco zajímavého, co nebude v top stavu, ale aby to mělo OK stroj, cifr, ručky a pouzdro. Jinak aby to byl ubožák, který bude mimo zájem ostatních žraloků. Smělý plán, vím, ale štěsí přeje připraveným, kdy přes přes původní bláznivý finanční požadavek jsem prodejce přes těžkou fatktickou argumentaci srazil o 1300USD!, takže nakonec akceptoval moji drzou nabídku. Dost pomohlo, že hodinky šly mimo něj, koupil je na blešáku, jinak jeho primárním byznysem dle feedbacků na ebayi byl nákup a prodej indiánských krojů :D Neméně k usmlouvání ceny přispěl i fakt, že jsem dle SN věděl, že to není inzerovaný rok 1969, ale vlastně ?nezajímavý? 1970, že jsou v opticky šíleném stavu, luneta a Hesalit jak po havárce raketoplánu, nemají tah, a že mají ulomenou osu natahu a tudíž nejdou.

Tudíž než to ten redneck Joe zabalil a poslal ( btw i na poště v USA jsou krávy co tvrdí, že PMI Tracking není poskytovaná služba pro mezinárodní styk) a celníci na to svítili skoro týden rentgenem, než se rozhodli ten šrot neproclívat, jsem koupil dvě nové osy nátahu asi za 3 USD, sadu kvalitních šroubováků, těsnění pod dýnko.

Takže jsem byl dost napnutej, co vlastne přijede, i když jsem měl dost rozmazaných fotek od prodejce :yucky: .Takže reál: opticky mají na to že jsou 40 let staré luxusní pouzdro a dýnko, čistej nazaoxidovanej cifr (dokone ještě svítí), ručky a hlavně strojek, takže první dojem paráda, úleva? o to víc jsem byl nabuzenej na výměnu osy nátahu, tady vše probíhalo v pohodě až do doby, kdy jsem po zajištění nové osky zjistil, že nejdou natáhnout? jakoby bylo pero naplno, při otáčení do protivky pastorek cvaká? takže žádné překvapení se nekonalo, víceméně jsem s tím počítal když jsem je handloval, ale znáte to, šance tu byla :)

Každopádně je tedy čeká pobyt v servisu, v hodinkách podle mě nikdo 30 let žádný neprováděl, jediný záznam v dýnku je z roku 1979, vše tedy perfektně čisté a zdá se i suché bohužel včetně maziv, takže asi lázně Dušák ;)

Určitě zachovám cifr a ručky, nad rámec běžné generálky zvažuju výměnu lunety, ta je dost jetá? to ještě zvážím. Díky za pozronost a sorry za hrozný fotky, dělal jsem co můžu a umím.

post-2867-078655900 1290760901.jpg

post-2867-093555800 1290760913.jpg

post-2867-094024700 1290760929.jpg

• Dát hlas 2
Odesláno

To jsi celkem killer :) Ale dobře to dopadlo :)

Já tedy kolem modelu s cal.321 brousím již dost dlouho a také stále nemůžu najít to pravé ořechové. Ještě vydržím a uvidím.

Přidej i foto dýnka z obou stran.

Odesláno

Celkom napínavý príbeh.

Je vidieť, že máš nervy z ocele( samozrejme 316 l );)

Pekná kúpa gratulujem.

Odesláno

Gratuluju kolego ve zbrani. Muj kousek je o 6 let mladsi, zato funkcni :) Mam je i na puvodnim tahu s plechovou sponou a taky krabici. Nekdy na jare, az se ty tvoje vrati z lazni, bychom mohli dat mikrosraz vintage moonwatcu. Akorat nikoho dalsiho kdo ma stary moony neznam...

Odesláno (upraveno)

To jsi celkem killer :) Ale dobře to dopadlo :)

Já tedy kolem modelu s cal.321 brousím již dost dlouho a také stále nemůžu najít to pravé ořechové. Ještě vydržím a uvidím.

Přidej i foto dýnka z obou stran.

JO, killer, to jsem ja, hele kdyz to ted ctu po sobe, tak to zni vazne blaznive a jako nejaky dobrodruzstvi, ale zaprve by me to bez toho ani nabavilo asi, jako jit do kramu a koupit si co ti nam nabizi umi z prominutim kazdej, proste me to bavi! :guitar:

Zadruhe si myslim ze pokud je clovek dostatecne vybavenej informacema a pripravenej na ruzne moznosti a tomu prizpusobi celej prubeh kseftu, tak to zas tak hrozny neni... nejvetsi risk ja asi klasicky podhodnoceny naceneni baliku tak aby se to vyhlo DPHcku... jinak cena hodnek byla takova, aby se mi to vypaltilo i za cenu sevisu za 10k a nakupu tahu, lunety atd.

Jinak nakup 145.015 ti samo schvaluju, to je ten echt model, jen je to prostě dost v kurzu zbozi a i za vraky se plati velky penize... cal.321 navic dnes uz spada do starych kalibru a jeho servis je jeste drazsi nez 861.

Jak pisu, tohle jsem vzal na seznameni a dal se uvidi.. kazdopadne bud trpelivej a cekej na vysnenej stav a okolnosti, ono tenhle lov je pulka zabavy :-)

JInak na jare se potkat muzem, snad na to jedna zima bude Dusakum stacit :whistle:

Upraveno uživatelem Seamaster
Odesláno

Potom poprosím foto po pobyte v rukách odborníkov. Určite sa bude na čo pozerať :jawdrop:

JO, killer, to jsem ja, hele kdyz to ted ctu po sobe, tak to zni vazne blaznive a jako nejaky dobrodruzstvi, ale zaprve by me to bez toho ani nabavilo asi, jako jit do kramu a koupit si co ti nam nabizi umi z prominutim kazdej, proste me to bavi!  :guitar:

Zadruhe si myslim ze pokud je clovek dostatecne vybavenej informacema a pripravenej na ruzne moznosti a tomu prizpusobi celej prubeh kseftu, tak to zas tak hrozny neni... nejvetsi risk ja asi klasicky podhodnoceny naceneni baliku tak aby se to vyhlo DPHcku... jinak cena hodnek byla takova, aby se mi to vypaltilo i za cenu sevisu za 10k a nakupu tahu, lunety atd.

Jinak nakup 145.015 ti samo schvaluju, to je ten echt model, jen je to prostě dost v kurzu zbozi a i za vraky se plati velky penize... cal.321 navic dnes uz spada do starych kalibru a jeho servis je jeste drazsi nez 861.

Jak pisu, tohle jsem vzal na seznameni a dal se uvidi.. kazdopadne bud trpelivej a cekej na vysnenej stav a okolnosti, ono tenhle lov je pulka zabavy :-)

JInak na jare se potkat muzem, snad na to jedna zima bude Dusakum stacit :whistle:

Odesláno

Tak ja doufam, ze budou vypadat uz jen o neco malo lepe nez po vcerejsi brousici akci, ale uz ne o moc :) Neco jsem tam Dusakum nechal :smile_anim: S hesalitem jsem se moc neparal, ten je hodne pooranej, ale pouzdro slo pekne a vypada ted perfektne.

Jarette, dynko zevnitr mi nejde vyfotit poradne, to brouseni tam dela hrozny odlesky...btw dynko jsem nelestil ani nebrousil vubec i servisu napisu at to nebrousi, je to zbytecny, je moc pekny a to gravirovani je dost melky.

post-2867-031779900 1290852666.jpg

post-2867-015651800 1290852727.jpg

post-2867-018580200 1290852752.jpg

Odesláno

Hmmm, tak po prebrouseni tedy pekne prokoukly. Uz jsou skoro jako ty moje :)

Mas na hesalitu uprostred ten maly symbol Omega? Jeho hledanim pod urcitym uhlem travim docela dost casu...Taky zazloutle tritiove indexy jsou paradicka, za luminovu bych nemenil...

Odesláno (upraveno)

Super! Prosim tě, ta zelená příšera ve který jsou na první fotce, copak to je? Hodinářskej svěrák?

Je to takovej upinak, primarne urcenej pro otevirani hodinek se sroubovanym dynkem, Bergeon 4077. Ma to ruzny roztece od 15-22 mm tusim. dobry na odstrojovani pouzdra od dynka, tlacitek, korunky, brouseni skla... navic osa se da upnout do sverky pro Dremel, ma stejnej prurez. JInak jako drzak na strojek mam Bergeon 4040. Oboje jsem koupil levne na ebay.

Hmmm, tak po prebrouseni tedy pekne prokoukly. Uz jsou skoro jako ty moje :)

Mas na hesalitu uprostred ten maly symbol Omega? Jeho hledanim pod urcitym uhlem travim docela dost casu...Taky zazloutle tritiove indexy jsou paradicka, za luminovu bych nemenil...

V realu to vypada jeste lip, ty fotky s bleskem jsou desny a stve me to, ze bez blesku ani pri dobrym svetle ten muj kompakt neudela ostrou fotku, takhle vyleze kazda mikroryha ;)

Logo Omega na hesaitu neni, ale po vymene tam urcite bude. Je urcite puvodni a origo, je tam cernej zajistovaci krouzek jak ma byt. Jak se da docist v nekolika debatach na WUS, logo na hesalitu neni dogma, dalo by se rict, ze znakem puvodniho hesalitu Speedu z te doby je spis ze tam to logo neni jeste... mnoho hodinek k tomu logu tam prislo az pri beznem servisu, hesalit se vzdy meni...

edit: jinak novikou je, ze diky brouseni a oddelani tlacitek chrono a jejich vycisteni se podarilo rozchodit chronograf (tlacitka mela maly zdvih), takze rucky jsou uz v haptaku, teda vterinovka centralni je trochu mimo, ale to se odladi... pokud to stihnu, zitra je nesu na servis.

A objednan u Omegy "extrakt z analu", jako Vanocni darek od drahe pulky, tak jsem zvedav; ja to tipuju ze ted nekdy maji 40. vyroci, dam pak vedet!

Upraveno uživatelem Seamaster
Odesláno

vzdy ked kuknem do tohoto vlakna tak sa mi frekvencia srdecnej aktivity znacne zrychli. z tych hodiniek naozaj sala historia. casto sa pristihujem pri myslienke ze nejake pekne vintazne hodinky raz musim mat a speedmastery su naozaj velke lakadlo. zelam este vela radosti ci uz pri samotnej restauracii alebo pri noseni :)

Odesláno

Dik. Lunetu resim vnitrne... v tom stavu v jakym byly/jsou je ta luneta OK, ale mam strach, ze po renovaci tam bude jak pest na oko, neni to moc videt, ale z boku je na par mistech bouchla.

Kdyby byla v o neco lepsim stvu tak nevaham a necham ji byt, ale takhle z toho mam dilema :suicide_anim:

Odesláno

Dik. Lunetu resim vnitrne... v tom stavu v jakym byly/jsou je ta luneta OK, ale mam strach, ze po renovaci tam bude jak pest na oko, neni to moc videt, ale z boku je na par mistech bouchla.

Kdyby byla v o neco lepsim stvu tak nevaham a necham ji byt, ale takhle z toho mam dilema :suicide_anim:

Luneta na RJ Titanic je taky jak pěst na oko - a nijak zvlášť je to nehyzdí :D

Odesláno

Gratuluji k úspěšnému obchodu. Do Speedmasterů jsem se taky zamiloval a také bych rád jeden z modelů který byl opravdu na Měsíci vzhledem k tomu že do astronomie docela dělám. Ty ceny na eBay jsou ale vážně drsný (5000$+), levněji se dají sice taky sehnat, ale ti prodejci z exotických zemí ve mě moc důvěry nevyvolávají :(. Takže zbývá šetřit a sledovat nabídky.

Odesláno

Jedny 145.012 jsou tady, cvicne muzete sledovat, kam to vyleze.

dost techdle hodinek je na prodej i ve Stredni/Jizni Americe, tam je treba si hodne davat pozor na oxidaci stroje, ale tyhle vypadaji vyborne...

Odesláno

Jinak je docela zajímavé, že většina Speedmasterů se ve své době prodávala na koženém řemenu, protože tah jednak nebyl moc moderní a navíc typy tahu, které byly u modelů s cal.321 nebyly moc pohodlné, často se potýkaly s uvolňováním dílků a i proto jsou vintage Speedmastery často s novějším tahem 1171. Majitel si jej buď vyměnil, když mu to doporučili v servisu, nebo kůže již potřebovala nahradit :)

Odesláno

Ja je taky budu davat na cernou kuzi, proto me absence tahu vubec nevadila, stejne ty puvodni tahy jsou vytahany. NAvic se me Speedy a vintage tuplem na kuzi libi nejvic. Zatim premyslim nad Hirsh Medici a Omega jazyckovou sponou, ale jak se znam, casem dokoupim i tah a pruhled ;)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...