RomanP Odesláno 26. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2010 (upraveno) Chtěl bych jako hrdý otec zhotovit hrdým babičkám kalendář. Kluk se narodil v lednu a tak se nabízí z mnoha fotek vybrat 12 z průběhu jeho života zpětně.Nabídek je plný web, ale máte s něčím osobní zkušenost?Dost mě plaší stahovat ze stránek program, který bude dělat s fotkama kouzla, nad kterýma nemám kontrolu. Navíc šablony v těhle programech se nedrží hesla - méně je někdy více.Rád bych mimo normálních úprav fotek upravil rozlišení a dpi v závislosti na mašině, která to bude tisknout. Dělám to tam pro jeden oblíbenej fotolab v Praze poblíž Butovic. S jejich fotkama jsem spokojenej, jenže kalendáře neumí. Tedy pokud nepočítám možnost lepit normální fotky na nepotisklý prefabrikát kalendáře. Upraveno 26. listopadu 2010 uživatelem RomanP
sureshot Odesláno 26. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2010 prave som dorobil dva kalendare .. fuska.pracovny a nastenny este nejaky ten mam pred sebou ..
RomanP Odesláno 26. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2010 No a pomocí čeho to řešíš? Já nějak nevím jak se do toho zakousnout. Asi bych byl schopen do fotek přidat lajnu s dny a číslama, jenže kde to pak vytisknout a jak svázat?No a nebo tedy použít šablonu nějakýho webu, ale viz obavy co jsem popsal nahoře. Chtěl bych asi A3, zatím nevím jestli na šířku, ale asi spíš na výšku.
sureshot Odesláno 26. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2010 indesign, photoshop, illustrator... znama trojka.jednotlive kusy (teda menej ako desiatky kusov ktore nejdu offsetom) ti zaviazu vo firme typu faxcopy a pod.pripadne skocis do akejkolvek tlaciarne s vytlacenymi vecami a oni ti to zviazu. (spiralova vazba)nejaky lamesoft na to nepoznam.
RomanP Odesláno 26. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2010 No ale mě přijde že musím začít od prostředka. Až zjistím, kde mi to vytisknou, zjistit na jaký mašině to budou dělat a podle toho teprv upravovat fotky na požadované dpi.
sureshot Odesláno 26. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2010 Dpi neries, vacsina fotakov foti do kvality ktora je pre domace pouzitie vhodna na tlac aj po zvacseni. na tomto linku http://grab.by/7AYt je zobrazena biela plocha, je to A3 v 300dpi rovno pripravena do tlace a to oranzove (plus presahujuci cierny pasik na sedej ploche) je fotka 5000px co dnes zvlada vela fotakov takze skor budes musiet zmensovat. potrebujes len pripravu podkladov a kalendarium (ciselka a mena) to najdes tu: http://calendar.zoznam.sk/
African Odesláno 26. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2010 Teď jsem připravoval jeden pro bráchu přes: http://www.fotolab.cz/fotokalendare/kalendare-tistene.htmlSice mi to nešlo přímo přes jejich stránky, tak jsem si stáhnul, vidíš po pravé straně- klienta Fotolab 4.0 a pohoda. Za půl hodinky jsem to měl zmáklý a do týdne v jednom elektro, které jim zprostředkovává prodej. Paráda, i kvalita velmi dobrá. A jelikož jsem počítačová opička a zmáknul jsem to, tak to zmákne i dítě :-) Navíc to samo rozeznalo špatnou kvalitu fotek a automaticky mě je to vyházelo, dobré"
African Odesláno 26. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2010 Aha, tak jsem si přečetl ten tvůj přispěvek celý, a to byla tedy ode mě dost amatérská rada, no nnic, tak příště
StanoBare Odesláno 26. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2010 (upraveno) RomanP: Ak by si si upravoval fotky sam - ked pojdes uz s pripravenym do tlaciarne, mas maloseriovku, takze to prdni na digi tlaciaren, tak hlavne povedz dotycnemu, v akom rezime mas fotky upravene (napr, vo Photoshope), RGB, ci CMYK. Daj si RGB, to zmakne digi tlaciaren, len nech ti ju nastavia v zhodnom rezime - napr.: sRGB Office Colour, Pressmatch - SWOP press....tym eliminujes odlisne odtiene farieb - pretoze sa moze stat, ze to co vidis na monitore sa nemusi rovnat s tym, co vyliezie z tlaciarne. Niekomu to nevadi, ale ono je to urcite lepsie pre vysledok. edit: upresnenie tetu Upraveno 26. listopadu 2010 uživatelem StanoBare
StanoBare Odesláno 26. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 26. listopadu 2010 jasne, CMYK je len pre ofset, a zobrazuje farby inak ako v RGB, niekedy dopasovanie farieb je pekne trapenie - vzajomne sa to nikdy nekombinuje.
mrazik Odesláno 27. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 27. listopadu 2010 (upraveno) Kalendar Tady ted pripravuje kalendare moje zena. Zatim nemame zkusenosti s vlastnim tiskem, ale neni nutne si nic stahavat a lze to udelat primo u nich. Upraveno 27. listopadu 2010 uživatelem mrazik
TomAnt Odesláno 27. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 27. listopadu 2010 A nezabudnut na finalne doostrenie fotky pre pozadovany rozmer a rozlisenie tlace...
RomanP Odesláno 27. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 27. listopadu 2010 Vlastimil : Ale nebyla to amatérská rada. Když budu vědět že budou fotky na kalendáři ve slušný kvalitě, je to beze sporu nejjednodušší řešení a pokud člověk nemá oko na grafiku okolo, může to nakonec vypadaj lépe, než vlastní invence za každou cenu. sureshot, StanoBare : takže myslíte pouze dodržet barevný prostor a fotku doostřit a udělat jen běžné úpravy ? nepřepočítávat jí ?Já se vždycky řídil vzorečky dole. Podle nich jsem fotku připravil pro tisk na 400dpi mašině a výsledek podle mě hodně dobrej.[rozměr v pixelech] / 400 (dpi) * 25,4 = [rozmer v mm] [rozměr v mm] / 25,4 (mm/palec) * 400 (dpi) = [rozmer v px]Z počátku roku jsem měl zrcadlovku s 12mpix a asi od dubna pak 18mpix, takže podle fotek se přepočet lišil. Na některou velikost při použítí 400dpi těch 12mpix stačlio, na jinou už ne, ale i tak to bylo po doostření perfektní. Mrazík : díky, to jsem taky našel, jenže je toho tolik, že nevím přes koho to zrealizovat.
sureshot Odesláno 27. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 27. listopadu 2010 jasne nechaj vsetko tak ako je RGB.s dpi nerob nic. oni si to zmensia podla potreby a kvalita sa zachova.len si to osadia do grafiky.(teraz som robil A2 kalendare, daval som tam fotky 1:1 z 21mpx fotaka) akurat to vyslo, kvalita fotiek 100%.a aj keby som ich este natiahol kvalita je stale velmi dobra. takze pri mensich kalendaroch absolutne ziaden problem.to DPI to skor kedysi ked sa skenovalo alebo boli slabe digitaly. dnes je to pohodka.
RomanP Odesláno 27. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 27. listopadu 2010 Ok, takže to přepočítá stroj co to bude tisknout. Já vždycky myslel, že je ideální srovnat rozlišení a dpi fotky s mašinou tak, aby jeden obrázkový bod fotky byl jeden nejmenší bod, co je schopna mašina vytisknout.Prostě pro mašinu 1:1 tak, jak jsem to upravil a jak to vidím na displayi.
PepaSFI Odesláno 27. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 27. listopadu 2010 Teď jsem připravoval jeden pro bráchu přes: http://www.fotolab.cz/fotokalendare/kalendare-tistene.html Sice mi to nešlo přímo přes jejich stránky, tak jsem si stáhnul, vidíš po pravé straně- klienta Fotolab 4.0 a pohoda. Za půl hodinky jsem to měl zmáklý a do týdne v jednom elektro, které jim zprostředkovává prodej. Paráda, i kvalita velmi dobrá. A jelikož jsem počítačová opička a zmáknul jsem to, tak to zmákne i dítě :-) Navíc to samo rozeznalo špatnou kvalitu fotek a automaticky mě je to vyházelo, dobré" kalendáře nevím, to nemám vyzkoušené ale u Fotolabu jsem si dělal normální fotky a taky ty jejich alba-fotosešity. Všecko fungovalo, první fotky poslané normálně přes jejich web, další věci už přes ten jejich program. Po chvíli hraní se to člověk naučí a pak už se s tím dělá dobře. A proč jsem zvolil Fotolab? Byla to jediná firma která měla software i pro Linux.
RomanP Odesláno 28. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 28. listopadu 2010 Vcera jsem zacal vybirat fotky. Asi to pro tentokrat poslu na ten user friendly web, co sem dal mrazik, protoze na laborovani bez predchozich zkusenosti neni uz moc casu. Jen by me zajimalo jak moc je fotky nutno doostrit. Aby to pak nedoostrili jeste jednou, protoze pochybuju ze se tam s tim pri tech objemech nekdo extra mazli.
StanoBare Odesláno 28. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 28. listopadu 2010 sureshot, StanoBare : takže myslíte pouze dodržet barevný prostor a fotku doostřit a udělat jen běžné úpravy ? nepřepočítávat jí ? Já se vždycky řídil vzorečky dole. Podle nich jsem fotku připravil pro tisk na 400dpi mašině a výsledek podle mě hodně dobrej. tak ako pise sureshot, dnes su uz ine masiny, ktore zvladaju pracu s fotkami vo velkosti xMB, bez toho aby si na to cakal vecnost, a je lepsie, ked sa vacsi obrazok zmensuje, ako naopak. Tak zachovas dobru ostrost bodu, tiene, svetlo. Niekedy je zbytocne zatazovat tlac velkymi mega obrazkami, ale s tym sa netrap, radsej nech su fotky vacsie ako male a oni by to potom natahovali na potrebny rozmer. napr. na mojom fotaku mam nastavene fotenie na 3M, 8.1mpix = pre rozmer digi tlace myslim 10x15 cm a 13x18cm. Obrazok rozmerovo neupraveny ma nejakych 72x54cm, po doostreni fotiek to uuuplne staci aj na A4.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se