Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Pánové, dnes jsem u jednoho starožitníka natrefil na staré hodinky Lemania http://ninanet.net

Také měly na víčku nápis majetek vojenské správy. Jenom na ciferníku bylo vidět, že černou barvu někdo opravoval. Vypadalo to, ža původní barva se odchlípla. Buď to udělal hodinář, co je šteloval, anebo to taky může být starší, třeba už původní majitel s tím něco dělal. Starožitník si je cenil na 5 000,-Kč. Nezdá se mi to drahé, když přihlédnu k nabídce na CHRONO24 - tak tam za podobné ale ETERNY, určitě v lepším stavu chtějí 520,-tojro. Jo a ty Laminie byly samozřejmě funkční.

Odesláno

To vem. Sice ten spatne opraveny cifernik to asi degraduje, ale tak zkus treba starozitnika presvedcit, ze za 4000 je vezmes? Pokud jinak vypadaji OK tak to sice nebude bomba koupe, ale potesila by. Mne tade urcite ;)

Pak sem hod foto at se pokochame..

Odesláno

coolvintagewatches.com pages 4 nebo3 tam jsou ty lemanie za 690 doliuku (tusim) s poznamkou, ze je cifernik je early refinished - na vicku samozrejme majetek vojenske spravy

to odklizec : neznas nahodou historii techto hodinek, myslim longines, lamania a eterna - ten tvar byl zrejme zadan nasi armadou ? je to tak ?

Odesláno

Teď mně napadlo, po pročtení příspěvku od Kamojedova ohledně luminiscence, nebude zrovna v těhle hodinkách použito to nešťastný RADIUM, aby ty hodinky nebyly něco jako Černobyl.

Odesláno

Dost pravdepodobne tam to radium je. Ovsem zalezi na tom, jestli uz ten cifernik nebyl predelavan natolik, ze i original svitici hmota je uz vymenena za novou. Ty hodnoty zareni nejsou az tak velke, akorat bych ten cifernik a rucicky radeji neolizoval ;) Mozna ta predstava pusobi smesne, ale ne zcela bez priciny umiralo spoustu kreslicu ciferniku na ruzna onemocneni z ozareni a vnitrni kontaminace proste proto, ze ze si obcas olizli stetec nebo ruku pri jidle a prece jen s tim svinstvem delali cele dny po nekolik let .

Odesláno

Co se týká těch hodinek, jde o letecké hodinky. Armáda je zadala ve třicátých letech původně pro Longines, pak se zakázka rozšířila na celkem 3000 kusů a dost se spěchalo, souviselo to s přezbrojením z dvouplošníků na jednoplošníky. Takže se přibrala Lemania a Eterna. Hodinky se pilotům jen půjčovaly. Vzhled zadávala z části armáda, jinak bylo provedení (kalibr) na výrobci, armáda jen požadovala vlastnosti...

Odesláno

Můj děda sloužil jako radista u spojovacího pluku letectva někdy kolem roku 1935. Jako památku na vojenskou službu si přinesl hodinky Zenith Speciál s černým číselníkem. Na vnější straně víčka mají nápis majetek vojenské správy a evidenční číslo. Hodinky jsou velmi přesné - cca 10 sec. denně. Dle doslechu nebyly nikdy opravovány a byly dlouho užívány.

Opatřil jsem je koženým širokým řemínkem v leteckém retro stilu a občas je pro radost provětrám.

Odesláno

Včera jsem dostal odpověď od odborníků kteří se zabývají armádou, že o historii těchto hodinek v armádě nemají žádné informace. Tak jedině vzpomínky pamětníků.

Odesláno

můj táta dostal před cca 10 lety od armády hodinky tušim ETHERNA swiss made, vzhledově ty co zde popisujete, akorát nemaj vteřinovku. Byly nové, zezadu vyfrézováno tušim VÚ 0000 (čtyřmístné číslo útvaru, nevim jaké) a myslim že i to "majetek vojenské správy". Nešly nijak zvlášť přesně....zkusim se ho optat jestli je někam nezasel...ale asi mi je nedá, přeci jenom je dostal za něco.....za co nevim :-))

• po měsíci...
  • po měsících...
Odesláno

Zdar pánové,

reaguji na příspěvek Dantona, taky mám takový Zenithy, jenže můj děda je někde za války vyšmelil, protože byl ajznboňák, a těm asi takový chronometry nedávali. Pak se s nima můj táta vyvalil v šedesátých letech na motorce a urazil zadní víčko (kde tedy mělo být, že jsou majetkem ČSA).

Dal jsem je teď do opravy s tím, že mně Švýcaři nejprv dají cenovou nabídku - prodavač tvrdil, že oprava (víčko, kompletní repase, čištění, oleje, řemínek apod.) bude stát tak 100tis. Myslíte, že to má cenu?

Odesláno

No, uvidíme s čím se vytasí. Já tomu rozumim jak koza nádklaďáku, začal jsem vlastně včera v Sheronu. Vůbec netuším, jestli je to s hodinkama jak s obrazy, do kterých lidi ukládaj peníze. Já teda moc na uložení nemám, sám jsem potřebnej, ale asi to u strojů neplatí, že?

Odesláno

160704~002.jpg

bavime se tady o tech ?

100 tisic je trochu blabol, nevim co je sheron, ale zkuste jednat primo se zenith - samozrejme je otazka do jake miry chcete rekonstrukci provest a zda maji originalni nahradni dily atp..., ale myslim, ze renovace provedena se zachovanim puvodnich nemuze byt tak draha. jinak samozrejme muzete penize do hodinek ukladat stejne jako do obrazu, ale musite vedet do jakych - to je stejne jako s temi obrazy neni spala ci filla, jako regionalni naivni malir z 20. let neni olej jako grafika......

Odesláno

to steel:

ne bavíme se o těch, co jsi vyfotil. jestli jsem zmotal nějakou diskuzi, tak sorry. já si zadal do vyhledavače zenith a tohle mně to hodilo a viděl jsem, že tu jde řeč asi o tom, co mám.

ten Sheron je generální zástupce pro Zenith v ČR (sídlej na Jungmaňáku) a dělat to budou v Zenithu, posílaj to tam, sami za to nic nechtěj, takže je to košer. je otázka, kolik budou chtít Švýcaři. stejně to nikdo jinej originálně neudělá a nechat vrtat do toho nějakýho hodináře nechci. resp. to ani nejde, protože to víčko jsem tady nesehnal a ani mi ho nikdo nechtěl udělat. Já jsem chtěl jenom vědět, jestli se vyplatí investovat do opravy takovejhle hodinek.

jinak díky za názor a radu

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...