Přejít na obsah

Objektiv Canon

shag

Doporučené příspěvky

Viem, ze je tu dostatok odbornikov na tuto tematiku. Preto by som vas rad poprosil o radu, aky objektiv kupit na moj EOS 400D (so setovym sklom 18-55)? Potreboval by som nieco na macro - fotenie hodiniek a podobne a nieco na indoor/outdoor fotenie rodiny/portretov na mensie vzdialenosti pri horsom svetle. Je mozne nieco podobne s vyuzitim jedneho objektivu? Samozrejme s moznostou pouzitia v buducnosti s inym telom.

Vdaka za akukolvek radu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ideální objektiv na to co popisuješ neexistuje, vždy je to otázka nějakého kompromisu. Také jsem toto řešil. Nakonec jsem skončil u univerzálního ultrazoomu 18-250 který těch kompromisů má celou řadu. Nicméně taktéž jsem sháněl nějaký objektiv s makrem na hodinky (v zápalu tehdejšího nákupu Omeg) a koupil jsem jen za pár stovek makrokroužky které jsem nasadil ke stávajícímu objektivu a za ty peníze z toho lezli až (pro mne) překvapivé výsledky. viz http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/24307-omega-speedmaster/

Je otázka jak do toho moc chceš jít, co tak pozoruju po různých diskusích tak ti co se tomu věnují a hodně fotí, tak přes mnohé "pokusy" a mnoho utracených peněz nakonec stejně skončí u řady "L" :o)

Odkaz ke komentáři

Odkaz ke komentáři

Já jsem na macro koupil pevnou 100mm macro od Canona. Není to ta dražší "L" verze, ale je podle mého supr. Jako pevné sklo je ostrý jako břitva, má f2,8 což je výborný, jen mu chybí oproti L verzi stabilizátor. Má switch na přepnutí auto/manual focusu a pak switch na rozsah ostření. Můžeš s ním samozřejmě fotit i ne-macro, jenže "stovka" na crop těle je vlastně 160mm a to je docela dost, nicméně portréty s ním jsou supr, jen s větší dálky.

Odkaz ke komentáři

no na foceni rodiny z mensi vzdalenosti by jsem ti doporucil neco kratkeho a s ohledem na budouci pouziti asi 17-40/4L no a na makra hodinek ti staci 50/1,8 plus mezikrouzky je to takovy objekriv ktery musi mit snad kazdy je za par kacek a pouzijes ho i na portret.

Odkaz ke komentáři

50/1,8 je za málo peněz hodně muziky, sám jsem s nim dost odfotil na Praktikou MTL5. Po ní mi zbyl i makroměch + mezikroužky s kterými jsem fotil nějaké makro i na 350D (díky adaptéru,vše na manuál pěkně postaru:-) ), nevýhodou tohohle řešení je IMHO velmi malá hloubka ostrosti.. na statické předměty jako hodinky to ale zas tak neva.. Fotit s tím mravence je zoufalost :-) S makroobjetkivy jsem neměl tu čest.. Záleží kolik do toho chceš vrazit..

Jinak nevim jak je to u 400D ale předpokládám že také neni fullframe takže díky rozměru čipu ti pak z 50mm vznikne třeba 80mm..

Odkaz ke komentáři

Já na hodinky používám Canon EF 100 / 2,8 L IS USM

A na fotky portrétů ho lze užít taky v pohodě...

Já na něj prostě nedám dopustit :smile_anim:

... viz níže ... (snad mi můj starší kluk jednou promine, že ho takhle zveřejňuju)

post-11776-089655300 1293481638.jpg

post-11776-001170000 1293482042.jpg

post-11776-030819600 1293482066.jpg

post-11776-088395700 1293482120.jpg

post-11776-040115100 1293482153.jpg

Odkaz ke komentáři

ŠaKaL, perfektne fotky...

Pani a ake su vyhody, pripadne nevyhody pouzitia specialneho makro objektivu versus 50mm s medzikruzkami pri foteni makra? Okrem spominanej hlbky ostrosti.

Este sa spytam na tu druhu situaciu, fotenie rodiny a podobne. Su to samozrejme aj situacie, ked je potrebne odfotit rychlo sa pohybujuce deti pri slabom svetle, alebo bez pouzitia blesku. Co by ste navrhli tu? Pevna 50mm bude stacit?

Odkaz ke komentáři

Já na hodinky používám Canon EF 100 / 2,8 L IS USM

A na fotky portrétů ho lze užít taky v pohodě...

Já na něj prostě nedám dopustit :smile_anim:

... viz níže ... (snad mi můj starší kluk jednou promine, že ho takhle zveřejňuju)

Jasne je to super objektiv a nejen na makro, ale na fotky rodiny v interieru je trochu moc dlouhej a take neni uplne nejlevnejsi. Kdezto ta 50 je za pusu na to co umi, no a kibi s tou polovicni cenou taky nekecal, on fotil urcite s 50/1,8 model I a ten je drazsi lepsi a kovovej a se stupnici vzdalenosti. Da se obcas sehnat kolem 5ti tis.

post-4253-030404600 1293484309.jpg

Upraveno uživatelem tyfo
Odkaz ke komentáři

Já si taky myslím že jestli je něco perfektního na makro, tak pak z "L"-kové řady "Canon EF 100/2,8 L IS USM". Ta cena sice může odradit, ale zase pak nemusíš dělat žádné kompromisy, protože těžko budeš hledat něco lepšího. S názorem že je to trošku dlouhé sklo by se dalo souhlasit, ale je jasný že nebudeš fotit jenom hodinky, ale i v přírodě nějakou havěť a pak se ti to bude hodit. Tím si projde každej :smile_anim:

Jinak ale do začátku souhlasím s plasťákem 50/1.8, ten je za pusu.

Odkaz ke komentáři

Já bych snad jen doplnil, že pokud máš setové sklo 18-55, tak nejlevnější způsob jak se trochu přiblížit k makru, je koupit si předsádkovou čočku +4 (větší by úplně zkazila hloubku ostrosti, to sice každá, ale čtverka je imho rozumný kompromis)

Každopádně bych tím začal, za 300,- z Aukra do pohody. ;)

Odkaz ke komentáři

Obojí můžeš vyřešit jedním sklem, docela levná a vhodná je varianta Tamron 2,8/90 makro, seženeš kolem 5t, nejlevnější varianta je sklo, které dělá Cosina a několik dalších výrobců, je to 3,5/100 makro za cca 3t. Z origo skel samozřejmě oblíbená Canon 2,8/100mm, nebo 2,8/60 makro. L ková skla zatím nepotřebuješ, dokud nemáš přesnou představu, co potřebuješ vylepšit a jaké sklo je pro to nejvhodnější. Všechny verze s mezikroužky jsou pro začátek komplikací, máš o hodně nižší světelnost, takže potřebuješ blesk. na makro kruhový, nebo rovnou celou osvětlovací sestavu, vše ale něco stojí.

Odkaz ke komentáři

Já rozhodně doporučuji origo Canon 60/2.8, protože je vyrobený specielně pro APS-C senzor, je to makroobjektiv a je taktéž velmi vhodný na portréty.Objektiv je velmi ostrý.Doporučuji přečíst zde link:

macro objektiv 60/2.8

a zde makro hodinek:

makro

Upraveno uživatelem dzedek
Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Prosím o názor. Pořídil jsem si Canon G12 a přemýšlím, že bych k němu dokoupil nějaké serepetičky. Konkrétně telekonvertor, redukci a nějaké filtry. Pořešily by to neorigo věci z e-bay např. toto nebo je lepší to pokoupit originální, ale řekněme více jak jednou dráž? Předesílám, že fotím běžně a tu g12 jsem si kupoval kvůli hraní s clonou a časem atd. Nechtěl jsem něco, co udělá všechno za mě.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...