Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vlastním tyto pro mě parádní cibule, ale nevím o nich zbla nic. Zajímaly by mě nějaké informace o stáří, hodinářské hodnotě ale i odhadní ceně. Plášť hodinek by měl být zlatý. Potěšující je, že jsou funkční a krásně tikají :) Předem děkuji za jakékoliv informace.

post-11377-002837600 1296749389.jpg

post-11377-067338400 1296749396.jpg

post-11377-096462200 1296749401.jpg

post-11377-013490900 1296749407.jpg

post-11377-009161400 1296749414.jpg

post-11377-014891700 1296749421.jpg

Návštěvník Tada
Odesláno

Řekl bych stroj takové střední kvality, cena asi taková kolik váží zlatý plášť x výkupní cena zlata příslušné ryzosti, možná trošičku víc.

Odesláno (upraveno)

Mě se líbí, stojek je docela slušný, mohly by jít i docela přesně, vzhledem ke stáří. Plášť je taky slušnej neošoupanej. Rok výroby odhaduju tak kolem 1900 a něco. Podobný strojek jsem viděl i ve stříbrném plášti. Odhad ceny ? Pokud jsou hodinky zlaté, tak cena se odvíjí od karátů. Hodinky nejsou žádná super značka ( IWC, OMEGA a podobné) , takže cena zlata + něco navíc.

Upraveno uživatelem kutilprim
Návštěvník Tada
Odesláno

Jak tak na ně koukám podruhé tak se mi zdají docela slušné. Sežeň si k nim zlatý řetízek nebo alespoň šatlén a nos je v kapse u vestičky k obleku při slavnostních příležitostech.

Odesláno

Dělají asi dvě minuty denně navíc. Já bych je i klidně nosil, ale v dnešní době je to takové zvláštní nosit tento druh hodinek. Spíš mi přijde, že jsou to hodinky pro starší generaci, tak 60 a více let. Ještě jsem vlstně za celý svůj život neviděl, že by někdo nosil cibule.

Odesláno

Jak jsi poznal, že jsou zlaté?

Nevidím punc, jen drobnou korozi na pláši...

Říkal mi to otec, když mi je dával. Ale teď jsem si pořádně prohlížel obě dýnka a nikde jsem punc neviděl. Jen nějaká čísla jako 8038 na zadním dýnku a 27 na předním. Kde obyčejně bývá punc?

Odesláno

Možnost 1: je to pozlacený

Možnost 2: i zlato oxiduje, koroduje atd, i když podstatně méně. Proto máčím zlaté pláště v kyselině, popřípadě je přetřu speciální vatou - tyhle fleky zmizí a hodinky jsou zase krásné. Ovšem hodinky by alespoň někde měly být puncované. Pokud se jednalo o zakázkovou výrobu, tak to nemusí mít ryzost, ale štempl by to někde mělo mít schovaný... Jak tu zaznělo - na krčku, v pouzdře atd...

Odesláno

Řekl bych, že je pouzdro pozlacené, ale ten punc tam nikde nevidím. Vnitřní plášť je určitě z jiného kovu. A kruhová úchytka na řetízek je vidět, že byla je pozlacená, ale požíváním se zlato ošoupalo a zbývá jen trocha na místech u korunky, kde k opotřebení nedocházelo.

Odesláno

No, tak to přesně není.......... :sad01_anim:

Pouzdro je z tenkého žlutého kovu. To že je tenké by mohlo naznačovat, že se jedná o zlato anebo taky odlehčení celých hodinek...
Odesláno

Punc se dává jen na zlaté hodinky, na pozlacené se někdy do pláště ryl nápis např.: 14K Gold filled -( pozlaceno 14ti karátovým zlatem).

Návštěvník Tada
Odesláno

Ale některé země dřív punc nedávali, myslím si, že Mechano jednou psal, že dokonce snad švýcaři? Že punci na kapsáčích u nás bývají většinou německé nebo rakouské.

Odesláno (upraveno)

Tak zkus mírně zatlačit na pouzdro, jestli se prohýbá, je to zlato. Jestli je to pevné, jako vnitřní víko, tak je to obecný kov pozlacený. Ale nikdy jsem takové hodinky neviděl aby nebyly zlaté, zlacení bylo tehdy, myslím výrobně náročnější, než zpracování samotného zlata. Dobře to uměli američani, ale tohle je běžná evropská produkce. A k tomu poměrně kvalitnímu stroji dávat zlacené pouzdro, to se mi nezdá. Ty puncy mohly být právě na středu vnitřní strany pláště, ten flek není běžná koroze, na tak blbém místě to nemá proč korodovat, spíše bych řekl, že někdo ty puncy z určitých důvodů vyleptal. Možná, kdybys ten flek prohlédnul důkladně lupou, mohl bys tam něco najít.

Upraveno uživatelem mischa
Odesláno

Tak zkus mírně zatlačit na pouzdro, jestli se prohýbá, je to zlato. Jestli je to pevné, jako vnitřní víko, tak je to obecný kov pozlacený. Ale nikdy jsem takové hodinky neviděl aby nebyly zlaté, zlacení bylo tehdy, myslím výrobně náročnější, než zpracování samotného zlata. Dobře to uměli američani, ale tohle je běžná evropská produkce. A k tomu poměrně kvalitnímu stroji dávat zlacené pouzdro, to se mi nezdá. Ty puncy mohly být právě na středu vnitřní strany pláště, ten flek není běžná koroze, na tak blbém místě to nemá proč korodovat, spíše bych řekl, že někdo ty puncy z určitých důvodů vyleptal. Možná, kdybys ten flek prohlédnul důkladně lupou, mohl bys tam něco najít.

Pouzdro se prohýbá a ten flek je asi fakt vyleptaný. Prohlédnul jsem si ho lupou, ale lept asi splnil účel :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...