Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím pánové,

nevím, jestli je tohle vlákno správně umístěné, nebo jestli to tady už nebylo, ale chtěl bych Vás seznámit s výsledkem mého bádání, hloubání a dloubání.

Posledních pár dnů jsem měl problém usnout, tak jsem tak dumal, koukaje na svoje hodinky, které se po nasazení na ruku začaly nepatrně rozjasňovat... Začal jsem nad tím přemýšlet, a rozhodl jsem se udělat pokus. Nejdřív jsem nechal dvoje hodinky (mám dvoje číny od Tao international, úplně stejné a koupené zároveň - ideální pro můj pokus) celý den v absolutní tmě, a přesvědčil jsem se, že jsou úplně vybité.

Načež jsem (po setmění) jedny nechal ve skříni, a druhé jsem si nasadil na ruku. Po hodině jsem je (stále úplně potmě, asi ve tři v noci) šel porovnat, a ty na ruce se lehce rozesvítily. Na těch nechaných ve skříni nebylo vidět kolik je, na těch na ruce ano.

Připomínám, že ani jedny ani druhé nepřišly do kontaktu se světlem po dobu tak 18 hodin před pozorováním.

Abych vyloučil vliv čínské QC na pokus :worried_anim: :worried_anim: :worried_anim: , namíchal jsem si lumi barvu, a udělal jsem si dva 'preparáty' jako pod mikroskop, a co myslíte? Pokus dopadl úplně stejně.

Závěr? Buď jsem radioaktivní, nebo na lumi barvu opravdu působí i změna teploty, a infračervené záření.

Pokud k tomu má někdo další info, rád si ho poslechnu...

Fotky bohužel nejsou, ale klidně si to zkuste, a uvidíte, že nekecám...

PS: fakt jsem neměl po nocích nic lepšího na práci :D :D :D :D :D

O'p'B

Návštěvník YPO
Odesláno

zajímavé - já jsem lumi nikdy nestudoval páč v noci kromě pěti kuřpauz spím, ale vím jedno, když uléhám tak to svítí méně než v noci (při standardním nošení) - nemůže to celé být jenom očima a ne jakousi vyšší svítivostí ?

Odesláno

Nemohlo by to být tím, že do skříně neproniká žádné světlo, zatímco když je máš na ruce, tak i přesto, že jsi ve tmě, tak se může odrážet světlo třeba z ulice popř jiný odraz?

Odesláno

hehe, je pravda, že černobyl vybuchl pár dní předtím nebo po tom, co jsem se narodil, takže je to možné.

Nevím jestli se jim dostalo (těm na ruce) nějakého zbytkového světla, dost jsem to hlídal, a jsme na vesnici, tady je v noci tma tmoucí...

A to, že je to očima jsem si myslel hned jako první, proto ten pokus se dvěma hodinkama...

Fakt nevím, nechci tady nikoho desinformovat, jenom tak hloubám a dloubám :)

O'p'B

Odesláno

Určitě nemáš doma takovou absolutní tmu jako ve skříni. Odněkud musel přijít odraz, i když nepatrný. Něco Ti někde zákeřně svítí ;)

PS: já v Černobylu před pár lety byl. Hodinky sice nasvěcovat neumím, ale když jdu s prostatou, nemusím si na záchodě svítit :nuke:

Odesláno

Určitě nemáš doma takovou absolutní tmu jako ve skříni. Odněkud musel přijít odraz, i když nepatrný. Něco Ti někde zákeřně svítí ;)

PS: já v Černobylu před pár lety byl. Hodinky sice nasvěcovat neumím, ale když jdu s prostatou, nemusím si na záchodě svítit :nuke:

To je vtip, ze :D :eek:?

Odesláno

je to možné, hádat se o svých závěrech fakt nebudu. Spíš jsem doufal že mi to někdo osvětlí (haha) trochu vědecky, ba polopatě. Jestli na té mé teorii něco bude, nebo mě můj nevyspaný mozek jenom tahá za nos...

O'p'B

Odesláno

Komu: Ondřej Berkus

.... Spíš jsem doufal že mi to někdo osvětlí (haha) trochu vědecky, ba polopatě. Jestli na té mé teorii něco bude,....

Jestli to chceš skutečně vědecky, tak na to budeš muset jít taky trochu více vědecky (haha). B)

Cítiš se na skutečně pořádný experiment? :wallbash:

P.S: A když to půjde do háje, tak možná i na tu lopatu dojde. :chair:

Odesláno

Tak mě napadá, co takle si to ověřit tím, že jedny hodinky dáš do jedné skříně a druhé do jiné, kterou budeš vytápět?

Odesláno (upraveno)

Osobně si myslím, že máš pravdu s tím, že na tu lumi vrstvičku působí jak IR záření, tak i samotná teplota okolí. Vždyť viditelné spektrum a IR záření se překrývají a že naše oko nevidí IR záření neznamená, že IR záření "neuvidí" lumi vrstvička a že se tím IR zářením nenabije.

Upraveno uživatelem bubobubo
Odesláno

Osobně si myslím, že máš pravdu s tím, že na tu lumi vrstvičku působí jak IR záření, tak i samotná teplota okolí. Vždyť viditelné spektrum a IR záření se překrývají a že naše oko nevidí IR záření neznamená, že IR záření "neuvidí" lumi vrstvička a že se tím IR zářením nenabije.

Jo, takhle nějak jsem si to myslel :)

Nefrčí mi o to zase až tak, abych vytápěl skříň (ještě by se ukázalo že nemám pravdu :D :D :D) :), to kdyžtak nechám ostatním...

Odesláno

Předmět: Luminiscence - vliv teploty, infračerveného a ultrafialového záření

Komu: Ondrej Berkus a ostatní

Podle mého skromného názoru je to možná trošičku jinak.:rolleyes: Na základě tohoto článku a třeba tohoto experimentu mám takovou malou hypotézu, že tím skutečným ?viníkem? bude rozptýlení ultrafialové (UV) záření.

Infračervené záření (IR) ani teplotu okolí bych z těchto ?zázračných? vlivů na chemické sloučeniny schopných jevu fosforence (tedy současné pigmenty používané v hodinářství) nepodezíral. Ano, vlastnosti pigmentů jsou závislé na teplotě, ale výrazné změny v chování atomární struktury se projevují při poklesech teplot řádově o 100 Kelvina. Ostatně kdyby svítivé pigmenty byly citlivé na velmi malé změny teploty, například o cca +15°C (odhadem cca 21°C v té skříni a maximálně cca 36°C na povrchu ruky a po dostatečně dlouhé době i na ciferníku) nebo naopak o -15°C, tak by nám v noci hodinky všem ?blikaly?, kdykoliv bychom vylezli do zimy nebo naopak do tepla. A pokud vím, toto zázračné chování hodinek zatím nikdo nehlásil.

Takže zpátky k tomu, co naše oči nevidí, ale luminiscenční nátěr na to reaguje ? UV záření. Kde by se, tak mohlo v baráku na vesnici vzít?

Třeba tady?

Posted Image

Měsíc je sice mrtvé kosmické těleso, které žádné záření ovlivňující luminiscenční vrstvu přímo neprodukuje, ale jinak je to takové velké nebeské zrcadlo. A to na nás pěkně odráží viditelné i neviditelné záření toho nejlepšího nabíječe lumi vrstvy - Slunce. To také pere do opačné strany naši planety. A pak jsou tu další kosmická tělesa?. Všechno to záření se pak rozptyluje v atmosféře. Pokud bychom ho viděli, tak by nám oči přecházeli, kolik je v noci na obloze energie. Samozřejmě hodnoty UV záření jsou ve srovnání s hodnotami ve dnem opravdu malinké (a hodně záleží na měsíční fázi, oblačnosti), ale lze předpokládat, že za určitých podmínek by to mohlo nepatrně nabíjet fotoluminiscenční chemické sloučeniny.

Tolik moje hypotéza. Jestli je na ní něco pravdy nebo ne se nedá zjistit jinak, než že se experiment zopakuje. Tentokrát ale je potřeba mít ciferník hodinek (nebo vzorek barvy), které budou na ruce trvale zakrytý, aby nebyl ovlivněn dopadajícím UV zářením. Samozřejmě s výjimkou okamžiku, kdy se odečítá. Alternativně lze spát i s hodinkami v té skříni. :D

Chce to pohlídat ještě pár detailů, ale hlavní otázka je ? chceš jít do toho ještě jednou? :pokey:

Jinak tady v tomto vlákně můžeme diskutovat asi do nekonečna a bude to názor proti názoru.

• po měsíci...
Odesláno

Tuto sobotu je ideální čas na pokus, zda Měsíc dokáže nabudit luminiscenční nátěry na hodinkách. Sobotní úplněk bude největší za dlouhá léta a až o třetinu jasnější. Více informací zde.

Takže pokud má Měsíc nějaký vliv na svítivost, tak se to dá nejlépe zjistit tento víkend. Kdo se hlásí, že provede experiment? :D

Posted Image

Odesláno (upraveno)

bohuzial som citlivy na lunarne cykly, posledne tri noci som spal po tri hodiny, a co je megapruser, ten spanok mi vobec nechyba..

k teme - lumi na MM300 aj na monstrach sa pohla, ale nepatrne. boli cielene o poobedia v uplnej tme, potom rozbalene o tretej rano. svietivost bola jemne rozoznatelna, v uplnej tme sa cas dal odcitat. vyfotit som to zabudol, bol som zaujaty tym mesiaco. kazdopadne tuto noc sa daju citat pri mesiaci aj noviny :)

edit: odraz mesiaca na pozicii 4h

post-4112-067750400 1300589475.jpg

post-4112-025190900 1300589665.jpg

post-4112-079087400 1300589665.jpg

Upraveno uživatelem instant

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...