Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Přikládám pár fotek kapesních hodinek, které mám po svém dědečkovi.

Strojek Omega pochází dle výrobního čísla (4776214) z let 1915 - 1916,

plášť je od firmy Elgin Watch-Cases, Illinois. Pátral jsem po historii

této kompilace, ale bohužel se mě nepovedlo nic kloudného zjistit.

Ukázal jsem je p. Hanákovi v Brně, prý se s tím nikdy nesetkal, ale určitě

to prý nevypadá na domo-robo nějakého starého mistra, který by stroj Omega

vložil do cizího pláště. Snad to byla nějaká série pro americký trh, kdoví.

Setkal se už někdo z vás s takovým hybridem? Za případné odpovědi děkuji.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Díky!

Ještě jsem vyfotil jeden nápis, který je na rubu vnitřního pláště. Ten už vypadá "fabricky".

Nejsem odborník - omega si pláště nechávala vyrábět? Je tedy možné, že ten plášť je origo k tomu strojku a někdo tam "dopsal" to Elgin.....

anebo pláště na hodinkách Omega nikdy nemívaly info o garanci. Nota bene, 10 let se mě zdá jaksi málo :sad01_anim:

Odesláno

Ta záruka se může vztahovat k povrchové úpravě pouzdra. Podle fotek jde špatně posoudit barvu, ale vypadá to jako postříbřené, tedy záruka, že se to za 10 let nošení neprošoupe.

A na jedné americké stránce jsem narazil na zmínku, že v USA prý bylo v té době možné, že si zákazník vybral samostatně strojek a pak samostatně pouzdro, takže pak strojek mohl být v pouzdře jiného výrobce. Takhle to tam bylo popsané. Ale mně se to moc nezdá, vždyť každý výrobce měl ty strojky rozměrově trochu jinak... Co je tedy pravda, těžko říct.

Odesláno

Skutečnou historii jejich vzniku se už dnes asi těžko podaří zjistit. To ale nevadí. Není to přece žádný sběratelský kousek, ale památka na dědu.

Díky, karlosi, za tvoji investigativní činnost.

Odesláno

Já bych to tipnul spíš na pozlacené a pouzdro si asi zájemce vybral extra. Třeba mu nabídly z několika variant. U nás se také používaly hotové strojky a pouzdra se dělaly na objednávku, třeba stříbrná s rytinami a podobně. Výrobce pouzdra pak někdy použil i své ciferníky se svým názvem firmy. Každopádně to jsou zajímavé hodinky.

Odesláno

Já bych řekl, že to je normálně poskládaný. Americký pouzdro na které se vztahuje běžná záruka na povrchovou úpravu a švýcarský stroj od Omegy. Tipnul bych si, že se někde válí poškozený americký stroj, plný zdobení, kamenů a třeba i mikroregulace a nebo je někde domlácené origo stříbrné pouzdro od Omegy. Prostě, jedno z toho bylo třeba nahradit, tak někdo poslkádal takovýto hybrid.

Odesláno

A také se mi zdá, že cifr je staršího data, než to pouzdro /podle oblíku a natahovací korunky/. Podle výrobních čísel by se to dalo zjistit, ale teď na to nemám čas.

Odesláno (upraveno)

A také se mi zdá, že cifr je staršího data, než to pouzdro /podle oblíku a natahovací korunky/. Podle výrobních čísel by se to dalo zjistit, ale teď na to nemám čas.

Je to skládačka, cifr, pouzdro, stroj ani ručky k sobě nepasují, ale to přeci vidět na první pohled

Proč by navíc Elgin používal stroj Omega!!!..

Ten používal ty své plecháče. :-)

Jo sorry, ale je to šrot a ne jak píše Kuti lPrim něco zajímavého.

Tím, že jsou složené, v obecném kovu a navíc s popraskaným ciferníkem.

Ta morální hodnota jistě převyšuje jakoukoliv prodejní cenu.

Proto si je nech jako památku, také mám takové věci s morální hodnotou. :-)

Upraveno uživatelem long

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...