long Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Hypo (na 30 rokov) mam, pretoze cash som nemal. Fixnuty urok na 5 najblizsich rokov, cize predvidatelna splatka 500 Eur mesacne. No nekup to. V kazdom pripade, v dnesnej dobe mi pride ekonomicky vyhodnejsie mat pozicane, ako pozicat... Ked zratam urok, vs inflacia, vs zvysovanie platu vs kadeco insie, je to presne tak ako som predpokladal, ked som hypo bral. Kazdym rokom mi ta splatka pride v reale mensia a mensia... A ten najdolezitejsi priklad, preco si pozicat a nesetrit. Cena nasho 90.000 Euroveho bytu stupla za prvy rok na trhu na 120.000 Eur... to je zhodnotenie 33% vs 4-5% urok ktory splacam... Povedzme ze ten byt si na seba svojim zhodnotenim "zarobil" na 7 rokov dopredu... Ci? Co je ale podstatne, mam kde byvat... Bydlíš na Hradě ?? Všude jinde ceny o ta % ktré píšeš klesly. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisau Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Když bych to měl obecně shrnout tak : Pokud se zadlužit tak na věc jako je bydlení. To, pokud je dobře volen předmět zájmu, může být hodnota pro všechny další generace. Zadlužení z důvodů lepšího vybavení bytu, dovolené, dárku etc. etc. je hovadina všech hovadin. Přesto přezevšechno, byť asi může mít (jako vše) zadlužení na koupi bytu/domu možná i nějaké výhody, tak já se tomu vždy budu vyhýbat. Když pro nic jiného, tak pro svůj pocit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
long Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Longu, podle meho mdleho rozumu meles uplne ptakoviny. Máš pravdu žena mi to říkala včera taky. :-) Možná jsem na rozdíl od tebe viděl dost lidí kteří si v lepších dobách tu Hypoteku vzali. (pravda je , že ne 300 t) Potom se něco pokazilo ne třeba jejich vinou a sháněli stěhovací auto. Prostě je to omezující závazek, který je ale za určitých okolností nutnost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisau Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Když odstoupíme od hypoték na bydlení, tak jen musím obecně konstatovat, že se mi dělá špatně z toho jak je dnes "normální" žít z půjček. A jak lidi blbnou a ovlivněni reklamou "sloučí svoje stávající půjčky do jedné, aby tak ušetřili a ještě si mohli půjčit znovu" Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Helex Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Já hypotéku nemám, protože ji nepotřebuji (stejně by mi ji jako OSVČ jen tak nikdo nedal), ale naprosto ji chápu. Než jsem zázrakem získal svoji garsonku, tak jsem bydlel v pronájmech. Např 1+1 vyšlo na 12, garsonka na nějakých 9. Takže když si pár vezme hypotéku, pravděpodobně bude mít lepší bydlení, nižší nebo stejný náklady a platí do svýho. V pronájmu je navíc dost hrozná ta představa, že se to nijak nezlepší. Pro zajímavost v bytě 120m, novostavba s garáží za cca 6mega jsem platil půl roku jen náklady. Bylo to 6,5, takže když budem dva zbyde 11,5 a proti dvěma garsonkám to byl ráj (je to příklad, chápu, že 6mega za 11,5 nebude) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
TomAnt Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 2 long: byvam v Bratislave...a v lokalite kde byvam cena stupla, ale uz nepadla, nestupala dalej, ale nepadla...a v uplnej blizkosti sa prave rozbieha vystavba dost velkeho projektu, ocakavam narast ceny o dalsich aspon 20-30% Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mike-72 Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Máš pravdu žena mi to říkala včera taky. :-) Možná jsem na rozdíl od tebe viděl dost lidí kteří si v lepších dobách tu Hypoteku vzali. (pravda je , že ne 300 t) Potom se něco pokazilo ne třeba jejich vinou a sháněli stěhovací auto. Prostě je to omezující závazek, který je ale za určitých okolností nutnost. Člověk nesmí být zkostnatělej. Je to prostě investice, která může a nemusí vyjít. Možná je někdy lepší splnit si aspoň na 5 let sen, než celý život h...o. Navíc i z toho nájmu tě může jednou někdo poslat do dža a máš jen ten stěhovák. Protože jestliže nejsem schopen splácet hypotéku nejsem schopen splácet ani nájem v dané ceně. Otázka je kdo nese odpovědnost za ony osobní bankroty. Je to ten, kdo si nedokázal spočítat, že ho to položí (viz. pračky, foťáky a TV na úvěr.) nebo ten, kdo mu s úsměvem na ksichtu podstrčil smlouvu s Arialem 7 na zadní stránce? Kolik lidí skutečně četlo smlouvu o hypotéce, dohledalo si všechny poplatky a přečetlo všeobecné podmínky banky? Kolik lidí je možné odsoudit za jejich neznalost? A je odpovědný ten, který půjčí a ví, že za rok bude posílat exekutora, nebo ten, který ve své tísnivé situaci, touze a pod vlivem dokonalého marketingu podlehne? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frantik Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Člověk nesmí být zkostnatělej. Je to prostě investice, která může a nemusí vyjít. Možná je někdy lepší splnit si aspoň na 5 let sen, než celý život h...o. Navíc i z toho nájmu tě může jednou někdo poslat do dža a máš jen ten stěhovák. Protože jestliže nejsem schopen splácet hypotéku nejsem schopen splácet ani nájem v dané ceně. Otázka je kdo nese odpovědnost za ony osobní bankroty. Je to ten, kdo si nedokázal spočítat, že ho to položí (viz. pračky, foťáky a TV na úvěr.) nebo ten, kdo mu s úsměvem na ksichtu podstrčil smlouvu s Arialem 7 na zadní stránce? Kolik lidí skutečně četlo smlouvu o hypotéce, dohledalo si všechny poplatky a přečetlo všeobecné podmínky banky? Kolik lidí je možné odsoudit za jejich neznalost? A je odpovědný ten, který půjčí a ví, že za rok bude posílat exekutora, nebo ten, který ve své tísnivé situaci, touze a pod vlivem dokonalého marketingu podlehne? Odpovednost nesou jen a pouze ti, kteri si pujcuji. Nikdo je nenuti podlehnout. Sluzby pravnika na precteni smlouvy stoji treba 1000 korun. Ale hlavni problem je, ze mnoho tech klientu to ani necte, proste jen vidi prachy a podepisou. Oni neresi, co bude zitra. To je ale jen jejich problem, na nikoho jineho bych to nehazel. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
long Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 2 long: byvam v Bratislave... a v lokalite kde byvam cena stupla, ale uz nepadla, nestupala dalej, ale nepadla... a v uplnej blizkosti sa prave rozbieha vystavba dost velkeho projektu, ocakavam narast ceny o dalsich aspon 20-30% Opravdu ti gratuluji, ale hlava mi to nebere. Teď jsem tam jel a již u vás v Blavě přímo na kraji při vjezdu vlevo zavírají i autosalony Škoda a na každém druhém buisness centru je cedule k pronájmu. Silnice v Blavě krásné jako u nás Čechách. Bez děr:crying_anim: rovné a super značení. Každopádně máš kliku, že jsi dobře investoval !!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Red Dwarf Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Docela by mě zajímalo, když už jsem jedním z těch, co koupí předražené nemovitosti vlastně zavinili světovou krizi (ano, přeháním), co jsem měl před dvěma lety dělat? To, že je nemovitost předražená mě tenkrát nenapadlo, ceny bytů rostou co pamatuju. Netušil jsem, že přijde krize a cena půjde o tolik dolů. Taky bych sinrád kupoval jen to, na co zrovna mám a třeba u hodinek (televizí, počítačů, mobilů...) se toho 100% držím. Ale po škole prostě nebylo odkud jinud brát. Jinak samozřejmě udělám maximum pro to, abych hypo doplatil, nenarvu po prvních pár nesplacených splátkách bance byt do chřtánu a s úsměvem neodkráčím ;o) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lib Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Bez ohledu na spekulace typu ´pred krizi / v krizi / po krizi' bych tak nejak citem rekl, ze rozumna a dlouhodobe nestresujici mira uveru na bydleni lezi nekde kolem 1/3 nakupni ceny dane nemovitosti. Kdyz neni zbyti, je i vyssi podil ospravedlnitelny, ale osobne bych se moc dobre necitil. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
enslow Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Opravdu ti gratuluji, ale hlava mi to nebere. Teď jsem tam jel a již u vás v Blavě přímo na kraji při vjezdu vlevo zavírají i autosalony Škoda a na každém druhém buisness centru je cedule k pronájmu. Silnice v Blavě krásné jako u nás Čechách. Bez děr:crying_anim: rovné a super značení. Každopádně máš kliku, že jsi dobře investoval !!! :)dobre pises Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Klokan Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Hypotéka vs. nájem není jen o penězích. Bydlím ve svém, ale kdybych neměl dům, asi bych do jiného domu (nebo bytu) za cenu zadlužení hypotékou nešel. Nesnesl bych ten pocit, že jsem na 30 let uvázaný jako pes u boudy, že pro mě bude problém přestěhovat se za lepší prací na druhý konec Prahy. Chci tím říct, že nájem je SVOBODA, a za svobodu se platí. Navíc, to, čemu se u nás říká hypotéka je vlastně jen osobní úvěr s ručením nemovitostí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
NIGHTinGALE Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Hypotéka vs. nájem není jen o penězích. Bydlím ve svém, ale kdybych neměl dům, asi bych do jiného domu (nebo bytu) za cenu zadlužení hypotékou nešel. Nesnesl bych ten pocit, že jsem na 30 let uvázaný jako pes u boudy, že pro mě bude problém přestěhovat se za lepší prací na druhý konec Prahy. Chci tím říct, že nájem je SVOBODA, a za svobodu se platí. Navíc, to, čemu se u nás říká hypotéka je vlastně jen osobní úvěr s ručením nemovitostí. A když je nájem svoboda, proč neprodáš dům, který vlastníš a nejdeš být svobodný do podnájmu? Byl bys svobodný a navíc i bohatý, mohl by sis krásně žít z těch peněz, které jsi utržil z prodeje domu Jak to tak čtu, tak každý, kdo má peníze na své bydlení, je nesvobodný, ale lidé nižších příjmů či sociální případy jsou svobodní. Jen mám takový pocit, že by většina z nich okamžitě vyměnila svobodu podnájmu za nesvobodu ve formě vlastní střechy nad hlavou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Klokan Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 NIGHTnGale: Protože žádnou hypotéku nemám a tudíž nemusím nic splácet a hřeje mě pocit, že to co navrhuješ můžu kdykoliv udělat. To je právě ta svoboda. Naprosto souhlasím, že pro mladou rodinu je ve většině případů jediné možné řešení jak se postavit na vlastní nohy. Na druhou stranu lidi jsou různí, ne všichni plánují na 30 let dopředu a chtějí mít každodenní pocit svobodné volby. Zkrátka - podle vkusu každého soudruha. Co je na tom špatného?Divil by ses, kolik lidí bydlí v nájmu, ačkoliv by si splátky hypotéky mohli bez problémů dovolit. Proč asi? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasič Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Co to je hypotéka? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frantik Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Já mám hypoteku a necitim se nijak nesvobodný Neplanuju na 30 let vubec nic a nic mi to na svobodne volbe neubira. Jen proste chci sypat prachy do svého, to je moje svobodná vůle Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Skalamander Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Já to radši platím mému panu domácímu, než nějaké bance, protože alespoň vím, co se s mými penězi děje. Je to podobné, jaky ty adopce černochů v Africe na dálku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kugita Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 hypoteku mam..sice mesicne platim 28k..ale za 15 let to bude za mnou..i kdyz v planu je to uzavrit do 10 let.. a pocit nesvobody?..ne nemam. Nejak moc se neomezujeme Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pevo Odesláno 18. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2011 Ja mám hypotéku, splaceno 11 let z 15 a za řadový domek, ke kterému mi tehdy pomohla, jsem zaplatil tolik, že bych dnes za to nepořídil ani 2+kk.Ono jde také o to, jak se člověk s vhodnou dobou trefí. O budoucnosti cen nemovitostí, jsem tehdy pochopitelně netušil zhola nic... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se