Pribina Odesláno 14. února 2013 Nahlásit Odesláno 14. února 2013 Tak mi Harold odpovedel, ze tloustka safiru je stejna jako original hardlex. Ted jeste prosim radu, kde mi to kvalitne v Brne predelaji vcetne zkousky tlaku
tondako Odesláno 15. února 2013 Nahlásit Odesláno 15. února 2013 Tak mi Harold odpovedel, ze tloustka safiru je stejna jako original hardlex. Ted jeste prosim radu, kde mi to kvalitne v Brne predelaji vcetne zkousky tlaku V Brně dělal Seiko pan Sykora, myslim že pracoval v hodinářství Sarah, ale už jsem ho 12 let neviděl, tak nevím jestli to ještě dělá. Kontakt jsem bohužel ztratil. Takže rada na p....
Wimpi Odesláno 4. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2013 Nepřináším do tohoto tématu sice žádnou radu, ale přesto to sem asi patří:Včera mi přinesl kamarád tyto hodinky jestli bych s tím něco dokázal udělat? Dopadl víceméně stejně jako zakladatel tohoto vlákna.
tondako Odesláno 4. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2013 No, to jsou evidentní následky imploze, zhroucení dovnitř. Škoda, že nemáme fotku těchto hodinek před tlakovou zkouškou. Pravděpodobně by jsme viděli na skle několik škrábanců, možná i jiných defektů. U tohoto modelu Citizen je, pokud se nemýlím, ploché minerální sklo, které je v pouzdře zalisované tak, že nepatrně vyčnívá nad kovový povrch pouzdra. Jelikož jsou na pouzdře vidět škrábance, byly určitě i na skle. Otázkou je, pokud byly na skle evidentní známky poškození, proč majitel přesto chtěl udělat tlakovou zkoušku? A obráceně, pokud při příjmu hodinek na výměnu baterie s tlakovou zkouškou personál prodejny, potažmo hodinář který to dělal, viděli evidentní poškození skla, proč přesto tuto zkoušku udělali?Chyba je podle mně na obou stranách, nebyl jsem u toho, nemohu soudit.
Wimpi Odesláno 4. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2013 Podle mně je chyba na straně "hodináře", který měl majitele, jako naprostého laika, poučit. Chybou majitele bylo, že hodinky sebral a odešel s tím, že 3,500 za opravu platit nebude. Dokud jsem se o hodinky nezajímal a jen je nosil, chodil jsem měnit baterku do Koscomu a byl jsem poučen o nebezpečí tlakovky, když jsem ji vyžadoval a bylo na mě jestli půjdu do rizika (jednou jsem byl úplně odmítnut, že do tohohle nepůjdou). Myslím si tedy, že laik o rizicích vědět nemusí a pokud není poučet nese riziko hodinář.
tondako Odesláno 4. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2013 No, nechtěl jsem to napsat tak přímo jako ty, ale vpodstě souhlasím. Pokud ke mně příjde zákazník s dorasovaným sklem, odmítnu tlakovku udělat,pokud se sklo nevymění. Pokud s tím nesouhlasí, tak to nepřetěsňuji.Obráceně, mám kolegu, kterému explodovaly hodinky při tlakové zkoušce podtlakem a ulomky skla se dostaly do vývěvy a poškodili jí. Následná oprava ho stála asi 14tis. Byla to jeho chyba, nebo to měl zaplatit majitel hodinek, který ho neupozornil, že v hodinkách už není původní sklo, tudíž neví jestli to vydrží zkušební tlak?
Wimpi Odesláno 4. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2013 Podle mě je vždy na vině odborník, který by měl zhodnotit rizika. Laik věc užívá a nemusí jí rozumět - proto jde za odborníkem aby mu s tím něco udělal když je něco špatně. A tak by to podle mě mělo být nejen v hodinařině.
valjoux Odesláno 4. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2013 To je těžké téma asi hlavní odpovědnost má na sobě hodinář. Pan Vosmík z Citizenu poškrábané sklo na vodotěsnost nevezme asi ví proč. Ono hodně lidí má pocit že když koupil hodinky za 5 nebo 10 tisíc že musí vydržet vše a to aspoň 50 let. Servis údržba asi není potřeba.
zhrado Odesláno 4. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2013 Mňa sa tiež hodinár pýta či nebolo menené sklo, či nieje poškodene, potom si to sám prezrie a povie či som si istý, že do toho rizika chcem ísť. A keď mi hodinky skúšal na 10atm začínal od 3 cez 5 až po 10atm. Vravel, že už sa mu dva krát stalo, že mu hodinky strelili. Vždy sa pýta a vysvetluje čo sa môže stať.
straspol Odesláno 7. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 7. dubna 2013 Tak pokud u nějaké zkoušky reálně hrozí destrukce testovaného předmětu, tak ano, je to extrémní zkouška. Při běžném používání se testovaným hodnotám ani zdaleka nepřiblížíš. Teď mě napadlo, že se to dá srovnat s tormentační zkouškou střelné zbraně. I tam se zkouší co zbraň vydrží a jestli vydrží. Přesně stejný extrémní test.No, to mi tedy moc podobné nepřijde. Zbraň při tormentačním výstřelu nezažívá nějakou simulaci, ale tlak plynů který je vyšší než ten který by měla vydržet- možná by se to dalo srovnat s použitím HV munice do zbraně, která na to stavěná není. Jako bys hodinky do 100M nechal vyzkoušet na 150M. A hlavně je to zkouška státní instituce, taková STK. Počítá se s tím, že pokud na střelnici pálíš často, dochází k únavě materiálu a opotřebení. Na tlak běžné munice si ji přece zkoušíš každou ranou sám. Úřad Ti prubne, jestli na to ta bouchačka ještě má. A když se rozletí, jsi hlavně rád, žes ji nedržel v ruce. Když to ustojí, vyrazí Ti na ni zkušební značku. Tu bys asi na hodinkách taky nechtěl. Tohle je zkouška funkce, na kterou je předmět zkoušky vyrobený. Vodotěsnost a tlaky nemají na funkci hodinek vliv- dokud tam nenateče, stroj šlape. Jsou udělané a priori aby ukazovaly čas, vodotěsnost je bonus. V životě by mě nenapadlo dát pistole do zkušebny z vlastního rozhodnutí, jen abych věděl že vydrží. Na to Tě vyzvou poldové, když se dělá převod atd... Musel jsem to podstoupit se starou, poměrně vzácnější ,,červenou" padesátkou. Dali mi vědět, že neprošla torm.výstřelem a praskl rám, dost mě to mrzelo, a co čert nechtěl- zrovna tenkrát schválili nový zákon o zbraních a střelivu a zavedli kategorii držení pro sběratelské účely- bez možnosti střílet, vlastně i na držení úplných vraků. Tak jsem si zažádal ať mi ji na základě tohoto zákona vrátí a předělal zbroják i pro tuhle kategorii. To bylo překvapení!!!!! Pistole přišla zpět s protokolem, že neprošla zkouškou protože nefunguje pádová pojistka (!!). O prasklém rámu ani slovo- a taky byl úplně v pohodě. Nechal jsem udělat opravu, další zkouškou prošla v poho a střílí dodnes (občas) . Jejda...asi OT...sorrrrrry
Karlos Odesláno 7. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 7. dubna 2013 Vážně ti nepřijde podobná zkouška, při které dojde k explozi hodinek a zkouška, kři které dojde k explozi zbraně?
straspol Odesláno 7. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 7. dubna 2013 Vážně ti nepřijde podobná zkouška, při které dojde k explozi hodinek a zkouška, kři které dojde k explozi zbraně?Vzhledem k tomu, že hodinky se zkouší často na nižší tlak než mají vydržet, za ,,laboratorních podmínek", zatímco zbraň se zkouší na větší tlak než kolik má vydržet , a to (i když ve zkušebně) výstřelem, a vzhledem k institucionálnímu charakteru tormentační zkoušky mi to stejné ani nepřijde. Ale už párkrát jsme se v různých sekcích bavili o srovnávání záležitostí kolem záruky a servisních pracích třeba na autech či zbraních s problémy kolem hodinek. Nikdy to bezezbytku přirovnat nelze. A nechci se přít já si to jen snažím představit. Zbraň posílám na zkušebnu a jsem připravený na to že možná nevydrží. Stát se mi tohle s hodinkama u hodináře, asi by to ten chudák nepřežil, jak jsem koukal na tu fotku, tak to by mi asi fakt JEBLO
Karlos Odesláno 7. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 7. dubna 2013 V obou případech jde o ověření hranice pro bezpečné používání. U zbraně, protože jde o potenciálně nebezpečnou věc, to musí být i s určitou rezervou. A jak sám vidíš, v obou případech může mít tahle zkouška fatální následky. Pro mě je to velice podobná situace.
straspol Odesláno 7. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 7. dubna 2013 V obou případech jde o ověření hranice pro bezpečné používání. U zbraně, protože jde o potenciálně nebezpečnou věc, to musí být i s určitou rezervou. A jak sám vidíš, v obou případech může mít tahle zkouška fatální následky. Pro mě je to velice podobná situace.Chápu Tvůj úhel pohledu. Tak teda jo- je to podobné.
Wimpi Odesláno 12. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2013 Tak jsem hodinky rozebral, ale bohužel kromě skleněných mikrostřípků jsem našel ještě jedno překvapení - ulomený čep u šedivého kola hned za rotorem u časového mechanizmu. Takže hodinky mají právě cenu pouze titanového pouzdra, protože přistup k náhradním dílům nemám.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se