Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Chronomagu díky, takové zkušenosti samozřejmě nejsou dobrou vizitkou... No ale souhlasím s Lukášem- vlastně z toho vyplývá, že Čína by byla schopná vyrobit hodinky na podobné úrovni jako Švýcarsko, ale asi by je dejme tomu za poliviční cenu nikdo stejně nekoupil. Proto je pro ně výhodnější pro Švýcary vyrábět- z jejich vysoké ceny dostanou asi víc a je to jistější, než to vydávat za své. Pak je samozřejmě druhá kategorie, která je prostě šunt. Já osobně jsem právě zvědavý, jak se prosadí ty strojky, které se nyní dostávají na trh- složité, podle prvních ukázek kvalitní, přitom relativně levné

• Odpovědi 66
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
Ukažte mi někdo opravdu čínskou značku vyrábějící hodinky, která je dobrá.Pokud ale vyrábí pozdra pro Swiss, myslím, že to nikdo z nás nepozná a kdyby ano, byla by to pro věhlasnou značku,  - Swiss Made- hodně velká ostuda.

Ano nikdo by to nepoznal, protože onen CNC stroj bude stejný v Číně tak i ve Švýcarsku. Já osobně si myslím, že dřív nebo později i nějaká věhlasná swiss hodinkářská firma vybaví kvalitní výrobní linkou nějaký čínský závod a hodinky se prostě začnou masově produkovat tam. Což znamená kvalitu za rozumnou cenu (tzn. zaplatíme za kvalitní hodinky méně) a na druhé straně úpadek od exkluzivity (což znamená, že už to nebude taková srdcovka). Přičemž kvalita bude stejná.

Osobě bych z toho příliš nadšený nebyl protože vyzdihuji exkluzivitu nad cenou (vzhledem k mému příjmu by to mělo být naopak:)))))))

Navzdory rozmachu číny si swiss made hodinky vždy najdou své zákazníky, takže žádné obavy o masívních přesunech výrob na východ opravdu nemám.

Odesláno

I kdyby fungovaly na 150% a byly vyráběný na lince ze švajcu, pořád to budou za stávajících okolností jenom čínský šmejdy, jako všechno čínský zboží. Jak správně jinde píše steel, do kvality je nutno započítat i ekologii, dodržování lidských práv, práci dětí, politických vězňů atp.. To je dle mého dnes největší smysl označení země původu a proto vždy dám přednost českým, evropským americkým, tchaj wan atd..výrobkům, mám-li tu možnost . Vím, je to bláhové, leze to do peněz, je to i časově náročné, nelze to dodržet bez kompromisů, ale pevně stojím za svým.

Odesláno
No ale souhlasím s Lukášem- vlastně z toho vyplývá, že Čína by byla schopná vyrobit hodinky na podobné úrovni jako Švýcarsko...

Nemyslím si to. Problém strojku je, že ho musíte vymyslet a navrhnout a to chce zkušenosti. A ty čína zatím nemá. To není něco, co vymyslíte ihned, to chce léta zkoušení, kde jsou zrady a problémy. Něco jiného samozřejmě je vzít strojek a ten opajcnout (což ne každý výrobce uvidí rád :) ) a něco jiného je pochopit, co je to v tom strojku a proč to tam je. A třetí věc je, udělat nový strojek, který odstraňuje chyby starého a přináší něco nového a přitom je spolehlivý - a to číňanům zatím moc nejde. Samozřejmě IMHO.

Odesláno

Číňani jsou schopni létat do vesmíru a když budou chtít, tak vyvinou strojek, že jim ho budou Švýcaři závidět. Dělají to, co dělají, protože je to pro ně výhodnější. Podívejte se jaké kvality dosahují Japonci a stejně jim na to každý zvysoka s... Američani berou Rolexy, protože chtějí značku. Ve skutečnosti tam jen potřebují to logo, ne kvalitní náramek, ne pořádně fosforeskující indexy a hodiny ruční práce. A Švýcaři mají tradici, mají značky a mají loga, tak prodávají jednomu promile populace za své ceny. Číňani prodávají (nebo v dohledné době budou prodávat) všem ostatním.

Odesláno
No ale souhlasím s Lukášem- vlastně z toho vyplývá, že Čína by byla schopná vyrobit hodinky na podobné úrovni jako Švýcarsko...

Nemyslím si to. Problém strojku je, že ho musíte vymyslet a navrhnout a to chce zkušenosti. A ty čína zatím nemá. To není něco, co vymyslíte ihned, to chce léta zkoušení, kde jsou zrady a problémy. Něco jiného samozřejmě je vzít strojek a ten opajcnout (což ne každý výrobce uvidí rád :) ) a něco jiného je pochopit, co je to v tom strojku a proč to tam je. A třetí věc je, udělat nový strojek, který odstraňuje chyby starého a přináší něco nového a přitom je spolehlivý - a to číňanům zatím moc nejde. Samozřejmě IMHO.

Těžko posoudit, já rozhodně v hodinařině nedělám, ale skoro bych si myslel, že je vše spíš otázka peněz než dlouhé evoluce. Vždyť v Evropě vzniká hromada nových hodinářských firem každý rok (např. Hautlence, ty hodinky co jsou v tuto chvíli v novinkách), přitom často za nimi stojí jen jeden hodinář. Ostatně i PRIM přiznává, že výroba strojků je především otázkou hmotných investic. Tím samozřejmě nechci naznačit, že by z fleku bylo možné vyrábět výrobky typu IWC či PP- zde je know-how celé firmy nenahraditelné.

Plně navíc souhlasím s cigim, že vše není jen o ceně, na druhou stranu, i velké většiny věcí si člověk ani moc vybrat nemůže, navíc je to možná hloupá argumentace, ale nekoupením čínského zboží rozhodně nepomohu dodržování lidských práv či vyšší ekologii, spíše naopak. Ale to už se samozřejmě hodinek netýká :)

Odesláno
I do kvality je nutno započítat i ekologii, dodržování lidských práv, práci dětí, politických vězňů atp.. To je dle mého dnes největší smysl označení země původu a proto vždy dám přednost českým, evropským americkým, tchaj wan atd..výrobkům, mám-li tu možnost

Ano, souhlasím, je to jasné jak facka a nemá smysl nad tím polemizovat...

Odesláno
I do kvality je nutno započítat i ekologii, dodržování lidských práv, práci dětí, politických vězňů atp.. To je dle mého dnes největší smysl označení země původu a proto vždy dám přednost českým, evropským americkým, tchaj wan atd..výrobkům, mám-li tu možnost

Tak jasné to není. Spotřebitel má jen minimální možnost ověřit si za jakých podmínek výrobek vznikal. Takže vybírat si jej podle země jeho původu má smysl jedině pokud chceš podpořit tamní ekonomiku, proto ty časté apely na české výrobky. Nebo snad u nás nikdy nikdo nevypustil chemický odpad do řeky a nepoškodil tak životní prostředí? BTW kdo že je to tím největším producentem skleníkových plynů, kdo zneužívá práci imigrantů a lidí bez platných pracovních povolení, a kdo vlastní ty největší manufaktury v Číně? A co se stane s lidmi v Číně, když nebude odbyt pro jejich výrobky? Dostanou sociální dávky, skončí politická perzekuce? Tento přístup, odmítat a preferovat výrobky jen dle země jejich původu, je značně krátkozraký a pokud chceš vyjádřit svůj postoj, tak tohle není ta nejlepší cesta. Ta vyžaduje mnohem více úsilí a aktivity. A jako spotřebitel se tím sám poškozuješ.

Odesláno

Tak jasné to není. Spotřebitel má jen minimální možnost ověřit si za jakých podmínek výrobek vznikal. Takže vybírat si jej podle země jeho původu má smysl jedině pokud chceš podpořit tamní ekonomiku, proto ty časté apely na české výrobky.

Nepochopil si mě, ja to myslel tak, že ekologie a dodržování lidských práv je také součást kvality výrobku. Ja osobně čínské výrobky nepreferuji, snažím se jim vyhýbat, ale někdy to prostě nejde. Z tvého vyjádření ale usuzuji, že když třeba nepodpořím koupi fotbalového míče z Pakistánu protože je šijí malé děti (prý mají jemné prstíky a umí kůži sešít nejlépe, je fuk, že některým ještě není 10 let:( tak vlastně taky těm dětem ubližuji protože je pro ně odbyt důležitý kvůli obživě. Takový postoj (stát někde uprostřed) ale také není řešení, a je třeba se přiklonit k jedné ze dvou stran. Já osobně jsem pro bojkot takových výrobků.

Odesláno
Nepochopil si mě, ja to myslel tak, že ekologie a dodržování lidských práv je také součást kvality výrobku. Ja osobně čínské výrobky nepreferuji, snažím se jim vyhýbat, ale někdy to prostě nejde. Z tvého vyjádření ale usuzuji, že když třeba nepodpořím koupi fotbalového míče z Pakistánu protože je šijí malé děti (prý mají jemné prstíky a umí kůži sešít nejlépe, je fuk, že některým ještě není 10 let:( tak vlastně taky těm dětem ubližuji protože je pro ně odbyt důležitý kvůli obživě. Takový postoj (stát někde uprostřed) ale také není řešení, a je třeba se přiklonit k jedné ze dvou stran. Já osobně jsem pro bojkot takových výrobků.

Ano, ale jedná se o tzv. vnitřní kvalitu, kterou běžný spotřebitel nemá možnost posoudit. Nebo ty snad poznáš, že ten a ten míč ušila dětská ruka, zatímco jiný dospělá? Myslíš že jsou speciální manufaktury, kde jsou zaměstnané jen děti předškolního věku? Nikoliv, ty děti pracují společně s dospělými. Je to kruté, ale tím že nebudeš kupovat asijské výrobky jim nijak nepomůžeš, ani životnímu prostředí a ani ničemu jinému.

Nejsou zde jen dvě cesty, jak se mylně domníváš, tedy buď kupovat nebo ne. Můžeš vstoupit do organizací, které se snaží danému jednání zabránit, ale jednodušeji, i účastí u voleb máš možnost vyjádřit svůj postoj k problému. Jen si musíš všímat, kdo apeluje na dodržování lidských práv a kdo nikoliv.

A promiň, že Ti to říkám, ale nějaký bojkot je Ti na h..., když nevíš, které že to výrobky máš bojkotovat. I ve výrobcích označených jako české můžou být části vyrobené dětskou silou, zatímco ty označené Made in PRC mohou být zcela v pořádku. Ale pokud jsi schopen rozlišit co a jak vzniklo, tak mi pošli nějaký seznam, má totiž nevyčíslitelnou hodnotu, a sám se jím budu řídit.

Odesláno

Ano, ale jedná se o tzv. vnitřní kvalitu, kterou běžný spotřebitel nemá možnost posoudit. Nebo ty snad poznáš, že ten a ten míč ušila dětská ruka, zatímco jiný dospělá? Myslíš že jsou speciální manufaktury, kde jsou zaměstnané jen děti předškolního věku? Nikoliv, ty děti pracují společně s dospělými. Je to kruté, ale tím že nebudeš kupovat asijské výrobky jim nijak nepomůžeš, ani životnímu prostředí a ani ničemu jinému.

Nejsou zde jen dvě cesty, jak se mylně domníváš, tedy buď kupovat nebo ne. Můžeš vstoupit do organizací, které se snaží danému jednání zabránit, ale jednodušeji, i účastí u voleb máš možnost vyjádřit svůj postoj k problému. Jen si musíš všímat, kdo apeluje na dodržování lidských práv a kdo nikoliv.

A promiň, že Ti to říkám, ale nějaký bojkot je Ti na h..., když nevíš, které že to výrobky máš bojkotovat. I ve výrobcích označených jako české můžou být části vyrobené dětskou silou, zatímco ty označené Made in PRC mohou být zcela v pořádku. Ale pokud jsi schopen rozlišit co a jak vzniklo, tak mi pošli nějaký seznam, má totiž nevyčíslitelnou hodnotu, a sám se jím budu řídit.

Takže, uvedu pár věcí na pravou míru. Myslet si, že bojkot ať už výrobku, firmy nebo společnosti, nebo politického režimu je ti nahovno je s prominutím důkaz nevědomosti a potažmo lhostejnosti. Již jako student střední školy jsem se začal aktivně zapojovat do různých kampaní a hnutí za lidská v pozdější době zvířecí práva. Vyvrcholením vlastních aktivit bylo vydávání informačního zinu/časopisu "Skrz jiné oči", časopisu pro středoškolskou mládež poukazující na problémy porušování lidských práv a to celosvětově spolu s porušováním práv zvířat. Uzce jsem v té době spolupracoval s Hnutím Duha, později jsem se aktivně zapojoval do programu americké asociace PETA (people for the ethnical treatment of animals - www.peta.org) se kterýma spolupracuji dodnes. Metoda bojkotu, odmítání a veřejného poukazování na problém se vždy jevila jako naprosto nezbytná a zásadní v boji proti bezpráví. Osobně jsem se účastnil bojkotů firmy Shell v ČR v rámci celosvětových aktivit zaměřených proti vykořisťování lidí v Nigérii kde měl Shell obří továrny a rafinérie a neskutečným způsoběm devastoval jak přírodu tak lidskou společnost. Výsledek bojkotů??? Shell se z Nigérie stáhl a veřejně se omluvil za spáchaná příkoří. Další případ: Bojkot firmy United Colors of Benetton (kampaň vedla americká PETA) Důvodem bylo neetické zacházení se zvířaty na australských ovčích farmách které produkovaly vlnu výhradně pro UCB. Výsledek bojkotu? UCB rozvázal spolupráci s australskými farmáři a začal spolupracovat s certifikovanými farmami kterým jsou podobné praktiky týrání zvířat na hony vzdálené. Mohl bych jmenovat další a další, stačí se podívat na UNICEF nebo AMNESTY INTERNATIONAL.

Opak je pravdou. Domnívat se, že zvolením té "správné" politické strany dosáhneš i na výše zmíněné palčivé problémy je opravdu naivní. Jediná a efektivní cesta je cesta odporu a odmítání spolu s poukazováním na skutečnosti které tě k tomuto jednání vedou. Jedině takhle je možno s onou nespravedlností bojovat.

Snad jsem to napsal dostatečně srozumitelně...

p.s. Např. seznam firem a výrobků kteří netestují na zvířatch si najdeš na stránkách www.peta.org

díky tomuto seznamu například obr firma GILLETTE upustila před 4 lety od testování svých výrobků na zvířatech, a proč? byl to výsledek bojkotu....

Odesláno

Já bych zase uvedl příklad Amnesty International. Mnoho lidí se jen uštěpačně směje nad psaním dopisů a jejich zasíláním na podporu neprávem vězněných či rovnou diktátorům :) Faktem ale je, že ve většině případů to efekt má. Vězeň je vzat pryč ze samotky, dostane lepší stravu, je mu umožněn styk s právníkem apod. To vše jen díky "zbytečným" dopisům, či "zbytečným" peticím. Že je někdo diktátor neznamená, že se neobává veřejného či dokonce mezinárodního tlaku a to vše jen díky tomu, že AI obyčejné lidi seznámí s problémy, které se jich normálně netýkají a tím, že lidé "jen" podepíší nejakou petici. Totalitní režimy mají z takových věcí strach.

I taková jednduchá věc, jakou je napsání dopisu má svou váhu a svůj význam. Stejně jako upozorňování na porušování lidských práv v Číně a v rámci možností i bojkot jejich zboží.

Odesláno

Z Číny jsem se shodou okolností vrátil před pár týdny. Viděl jsem v Japonsku nebo Koreji už lecos, ale musím uznat, že mi trošku poklesla čelist, když jsem vylezl z clean roomu, za který by se Intel nestyděl, a objížděl nekonečné řady state of the art Panasonic automatů na golfovém vozíku - hala byla tak velká, že se to obejít nedalo.

Bezpochyby tam vládnou bolševici, ale mate mě, že spousta věcí je evidentně jinak než u nás za Hnusáka. Nevzpomínám si, že by tu kdy existovala nějaká velká fabrika, kde má třetina inženýrů master degree ze Států. Ostatně jsem ochoten se vsadit, že takovou tu nenajdete ani dneska a R&D, které tam dělají, jsem těm klukům žlutejm mohl jen tiše závidět.

Hodinové strojky byly vrcholem techniky - na začátku minulého století. Není to rocket science. Dneska je preciznější každé blbé servo v objektivu foťáku. Ano, pořád existují ručně upižlané nádherné ukázky řemeslné dovednosti - velká trojka, Lange, možná JLC a pár dalších. Vídám je zřídka. Omegy, Rolexy, Breitling a podobné skvosty na zápěstích vůkol jsou masové robotizované produkty obalené mrakem marketingového čmoudu. Dá rozum, že postavím-li NC stroj v La Locle, na Moravě, nebo v Šenzenu, bude z něj padat totéž.

Vývoj technologie mechanických hodinek se (až na japonská elektromechanická kouzla) dávno zastavil. Inovace - pokud jsou nějaké - směřují jen k zlevnění výroby. Dílem plastový Valjoux 775x se vyrábí od roku 1973, "Exkluzivní" celokovový El Primero je ještě o pár let starší. Lidé, kteří je vymysleli, jsou patrně už po smrti nebo na odpočinku. Tzv. "švýcarský" hodinářský průmysl ovládá a geniálními marketingovými kouzly udržuje při životě libanonský američan.

Japonci se od kopií k strojkům stejným, ne-li lepším, než švýcarské propracovali za dvacet let od let padesátých do sedmdesátých.

Myslím, že technologii číňané už mají nebo ji velmi rychle mít budou. Potřebují poladit technologickou kázeň. Taky ještě nemají mocnou legendu, ale mají dost rozumu na to, aby si najali nějakého marketingového profíka, který jim ji opatří. Něco jako že stařičký mistr Lao-hu pozoroval růst trvale udržitelného bambusu a vtělil trpělivost celých věků civilizace starší a vznešenější než Západ do rytmického chodu ozubených koleček. Since -1723.

K vlasteneckým blábolům o preferenci domácího zboží a čínských šmejdech mohu podotknout jen to, že ČR je výrazně exportní ekonomika, takže náš vlastní blahobyt vyžaduje, aby potenciální zákazníci v zahraničí pokud možno takhle šovinisticky neuvažovali.

Odesláno
Takže, uvedu pár věcí na pravou míru. Myslet si, že bojkot ať už výrobku, firmy nebo společnosti, nebo politického režimu je ti nahovno je s prominutím důkaz nevědomosti a potažmo lhostejnosti. Již jako student střední školy jsem se začal aktivně zapojovat do různých kampaní a hnutí za lidská v pozdější době zvířecí práva. Vyvrcholením vlastních aktivit bylo vydávání informačního zinu/časopisu "Skrz jiné oči", časopisu pro středoškolskou mládež poukazující na problémy porušování lidských práv a to celosvětově spolu s porušováním práv zvířat. Uzce jsem v té době spolupracoval s Hnutím Duha, později jsem se aktivně zapojoval do programu americké asociace PETA (people for the ethnical treatment of animals - www.peta.org) se kterýma spolupracuji dodnes. Metoda bojkotu, odmítání a veřejného poukazování na problém se vždy jevila jako naprosto nezbytná a zásadní v boji proti bezpráví. Osobně jsem se účastnil bojkotů firmy Shell v ČR v rámci celosvětových aktivit zaměřených proti vykořisťování lidí v Nigérii kde měl Shell obří továrny a rafinérie a neskutečným způsoběm devastoval jak přírodu tak lidskou společnost. Výsledek bojkotů??? Shell se z Nigérie stáhl a veřejně se omluvil za spáchaná příkoří. Další případ: Bojkot firmy United Colors of Benetton (kampaň vedla americká PETA) Důvodem bylo neetické zacházení se zvířaty na australských ovčích farmách které produkovaly vlnu výhradně pro UCB. Výsledek bojkotu? UCB rozvázal spolupráci s australskými farmáři a začal spolupracovat s certifikovanými farmami kterým jsou podobné praktiky týrání zvířat na hony vzdálené. Mohl bych jmenovat další a další, stačí se podívat na UNICEF nebo AMNESTY INTERNATIONAL.

Opak je pravdou. Domnívat se, že zvolením té "správné" politické strany dosáhneš i na výše zmíněné palčivé problémy je opravdu naivní. Jediná a efektivní cesta je cesta odporu a odmítání spolu s poukazováním na skutečnosti které tě k tomuto jednání vedou. Jedině takhle je možno s onou nespravedlností bojovat.

Snad jsem to napsal dostatečně srozumitelně...

p.s. Např. seznam firem a výrobků kteří netestují na zvířatch si najdeš na stránkách www.peta.org

díky tomuto seznamu například obr firma GILLETTE upustila před 4 lety od testování svých výrobků na zvířatech, a proč? byl to výsledek bojkotu....

Výborně, ale zapomněl jsi uvést jak to celé souvisí s bojkotem asijské produkce jako celku. Protože já stále mluvím všeobecně, zatímco ty o konkrétních firmách a produktech, navíc vesměs západních. Podívej se na ty tvoje příklady a zamysli se, proč byly úspěšné. Já Ti to rád řeknu, proto, že vyzvaly k bojkotu KONKRÉTNÍCH výrobků či firem. Čínská ekonomika roste a jen díky tomu, že "ochutnali" hodnotu západních peněz je možné na ně tlačit v otázkách lidských práv a to prostřednictvím NGOček, ale v současnosti hlavně skrze politiky. Protože působení NGOček tam zatím mohou jednoduše zakázat. Takže správně volit rozhodně není bez efektu. Srovnej si situaci se Severní Koreou. Na Čínu je možné vyvíjet tlak právě proto, že mají co ztratit.

Takže mi nezbývá než znovu zopakovat, že bojkot asijské produkce jako celku jedinci-spotřebiteli nemá smysl. To už jim raději napiš dopis, že si jejich výrobek nehodláš kupovat, protože dělají nesprávně to a to. Prostředkem by mohl být například zákaz dovozu určitých KONKRÉTNÍCH výrobků, ale vždy zcela jasně odůvodněný, třeba právě podílem dětské práce při výrobě. Tvé cíle jsou jistě ušlechtilé, ale tím že si nekoupíš čínské hodinky nezamezíš zneužívání ničeho a nikoho.

PS Copak já jsem zpochybnil činnost organizací, že mi tady vyjmenováváš (spolu s Gordokem) jejich úspěchy a smysl? Já jsem byl první, kdo je zmínil jako smysluplnou cestu, zatímco ty jsi jen mluvil o bojkotu asijské produkce tvou osobou. Tak která z organizací, které jsi vyjmenoval, má jako prostředek pro prosazení dodržování lidských práv stanoven bojkot asijské produkce? Abych se na ni dal pozor.

Odesláno

Mě osobně šlo hlavně o to ukázat, že by bylo velmi něšťastné říkat, že se stejně nic nezmění a bez ostychu podporovat Čínu. Na Čínu se musí tlačit a bylo by bláhové si myslet, že se změní sama od sebe. Naopak. Roste nám tu obrovská a nevyzpytatelná velmoc. Ve školách jsou děti cíleně vedeny k víře, že čínský národ je největší a má právona dominanci světu. Každým rokem utrácí víc a víc za zbraně, za chvilku budou mít v Tichomoří vojenskou převahu nad USA. Čína je přesvědčena, že je kolébkou civilizace a že má právo se opět vrátit na výsluní a silou zastínit všechny ostatní národy.

Bojkot jako takový jen těžko příchází v úvahu, z Číny je dneska skoro všechno :) Jde o to, že když má člověk výběr, dá přednost jinému výrobku.

Odesláno

Kamojedove, s tvým pojednáním se mohu ztotožnit. Zvláště o tom vývoji technologie v mechanických hodinkách. Všechno jsou to už jen kosmetické změny, přesností o mnoho výš jen těžko dosáhnou. Jediné co chybí Číňanům jsou značky, podle kterých se velká většina spotřebitelů orientuje. Onen nápis "SWISS MADE" totiž cenu hodinek zněkolikanásobuje, stejně jako ji "MADE IN PRC" snižuje. A proč by Číňani dělali špičkové hodinky, když by jim za ně zákazník v současnosti stejně dal jen almužnu. Postupně se ale situace musí změnit, i když mechanické hodinky asi stejně zůstanou doménou Švýcarů, zatímco Číňani budou vyrábět všechno ostatní (nebo budou dodávat i Švýcarům, a oni tam budou jen ručně lepit to "SWISS MADE").

BTW nepíšeš o těch zkušenostech ze zahraničních cest někde více? To o těch fabrikách mě dost zajímá. Známí sice dělají benchmarking nějakých součástek do aut z Asie, ale nikdo z nich se ještě v těch továrnách nebyl osobně podívat.

Něco jako že stařičký mistr Lao-hu pozoroval růst trvale udržitelného bambusu a vtělil trpělivost celých věků civilizace  starší a vznešenější než Západ do rytmického chodu ozubených koleček. Since -1723.

Perfektní. :)

Odesláno

To proof: Já ale nikde nezmínil, že bojkotuji čínské výrobky, jen že se jim pokud možno vyhýbám a to zcela pragmaticky z důvodu kvality. A to, že jsem s cigim souhlasil v tom, že kvalita je i otázkou ekologie a lidských práv, tím se taky nevyjadřuji k bojkotu Číny. Ano, neznám z Číny ani jednu firmu potažmo výrobek, který stojí zato bojkotovat. Zato bojkot vyhlášených pakistánských kopačáků si již představit dokážu a tady to lze dokonce i paušalizovat bez ohledu na to jaká firma si tam ty kopačáky nechá vyrábět (viz. UNICEF).

Celá moje rozepsaná reakce byla odpovědí na tvůj názor, že bojkotem se nic nevyřeší. Nejsem toho názoru, proto jsem se také takto reagoval i s uvedením příkladů (což se samozřejmě nevztahovalo k Číně). Ano, respektuji to co jsi napsal a uznávám, že jsi jako první uvedl možnost realizovat svůj nesouhlas v některé z významných organizací. Já chtěl jen reagovat, a co jsem měl na duši to jsem taky vyťukal do klávesnice.

Mimochodem, zajímavá debata. Fórum si to zaslouží :) Dobrou noc...všem :)

Odesláno
Mě osobně šlo hlavně o to ukázat, že by bylo velmi něšťastné říkat, že se stejně nic nezmění a bez ostychu podporovat Čínu. Na Čínu se musí tlačit a bylo by bláhové si myslet, že se změní sama od sebe. Naopak. Roste nám tu obrovská a nevyzpytatelná velmoc. Ve školách jsou děti cíleně vedeny k víře, že čínský národ je největší a má právona dominanci světu. Každým rokem utrácí víc a víc za zbraně, za chvilku budou mít v Tichomoří vojenskou převahu nad USA. Čína je přesvědčena, že je kolébkou civilizace a že má právo se opět vrátit na výsluní a silou zastínit všechny ostatní národy.

Bojkot jako takový jen těžko příchází v úvahu, z Číny je dneska skoro všechno :) Jde o to, že když má člověk výběr, dá přednost jinému výrobku.

Ale právě že tady si škodíš. Pokud by byl ten čínský výrobek kvalitnější za srovnatelnou či nižší cenu, není důvod jej nezvolit. Tedy pokud na něm není krev z dětských prstíčku, to je snad jasné. Problém je, že se zde šíří různé fámy, na kterých mají zájem oni "výrobci kvalitních a ničím neposkvrněných výrobků ze západu". A odlišit co je a co není pravda je značně obtížné, pro běžného spotřebitele zhola nemožné. Uvědom si, že každý mediální prostředek někdo vlastní, ať už komerční či státní, a jeho zájmy jsou skoro vždy přednější než holá pravda.

Pokud jde o tvé obavy z politických zájmů Číny, nemohu Ti je jednoznačně vyvrátit. Ale právě západ je jejich hlavním odbytištěm a to by si doslova sra*i do vlastního hnízda, pokud by v dohledné době chtěli podniknout to, co ty naznačuješ. A co budoucnost? To nikdo neví, ale bojkotem jejich výrobků ji jen stěží změníš. Musel bys totiž přesvědčit stamiliony lidí, kteří při výběru výrobků volí tu nižší cenu bez ohledu na provincii výroby...

Odesláno

To proof: Já psal, že bojkot příchází jen těžko v úvahu :) V dnešní době si většina lidí ani neuvědomuje, co všechno pochází z Číny. Je to začarovaný kruh, mohu tu kázat vodu, ale hned jít a koupit něco z Číny. Když mám volbu, tak se pokusím čínskému výrobku vyhnout, v rámci rozumných mezí. Ale rozhodně si nemyslím, že je radno Čínu podceňovat a zavírat oči. Neříkám, že ovládnou svět, jen říkám, že jsou nevyzpytatelní a Taiwan stále považují za své území a brzo budou mít dost sil,aby si ho také fakticky vzali. A to, že tolik obchoduje ze světem je dvojsečný meč. Stejně je dnes zbytek světa poměrně závislý na Číně, již nyní má k dispozici obrovské páky a ty budou jen růst.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...