MarvinX Odesláno 12. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 12. prosince 2006 Zdravím všechny, neustále tu někdo bojuje s kvalitou fotografií hodinek, to chápu, přece když chcete prodat nebo se pochlubit novým přírůstkem, rádi byste předvedli co nejlepší fotku, že:) Jedním z největích problémů jsou odlesky od světel na hodinkách. Četl jsem zde již spoustu rad jak vytvořit kvalitní fotografie hodinek, ale zatím se zde nikdo nezmínil o použití polarizačního filtru. Jednoduchá věcička za malý peníz, ketrá dokáže téměř zázraky. Polarizační filtr je totiž přímo určen k odfiltrovávání nežádoucích odlesků od slunce nebo světel. Podrobnější info zde http://www.paladix.cz/clanky/polarizacni-f...tr-v-praxi.html a zde http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/filtry3.html Jediná nevýhoda je, že potřebujete fotoaparát, na který se dá filtr nasadit, to znamená objektiv se závitem, samotný filtr je pak už otázka cca 500 Kč (Hama). Pokud opakuji něco co zde již mnohokrát zaznělo, omlouvám se, ale nikde na fóru jsme zmínku o polarizačním filtru nenašel (pravda také jsem líný hledat)
Ciferník Odesláno 12. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 12. prosince 2006 Taky se trochu zabývám focením hodinek a musím říct, že použití polarizáku nepovažuju za úplně šťastné řešení. Ten totiž odfiltruje veškeré nekovové odlesky a to IMHO ve výsledku vypadá trochu nepřirozeně. U hodinek s tmavým ciferníkem je to, pravda, občas jediný schůdný způsob, jak vyrobit použitelnou fotku (vymalování stropu načerno funguje ještě lépe, ale kdo si to troufne, že ), ale u světlých ciferníků si radši pohraju s nastavením osvětlení, odraznými deskami a pauzákem - někdy to vezme dost času, ale výsledek vypadá přirozeněji, člověk si aspoň udělá představu, jaké to sklo má tvar. Fakt ale je, že pro člověka, který prostě potřebuje vyrobit použitelnou fotku třeba kvůli prodeji a nemá chuť mazat se s jednou fotkou tři čtvrtě hodiny, může být Tvoje rada velmi dobré řešení.
Ciferník Odesláno 12. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 12. prosince 2006 Ještě jedna poznámka. Za daleko důležitější součást výbavy pro focení hodinek než je polarizační filtr osobně považuju POŘÁDNÝ (míněno: ne malý stolní) stativ Pak už stačí stolní lampa, pár bílých papírů, pár pauzáků a trocha trpělivosti.
MarvinX Odesláno 12. prosince 2006 Autor Nahlásit Odesláno 12. prosince 2006 Ciferník: Není to úplně nejlepší řešení, ale když rychle potřebuješ udělat obstojnou fotku a nejsi zrovna profík fotograf s kompletním vybavením je to slušné řešení. Polarizační filtr má plynulé nastavení efektu filtrace, takže je možné si s tím taky trochu vyhrát. Samozřejmě, že tvé řešení je jednoznačně lepší, ale má rada míří k amatérům, jak jsi velice správně pochopil.
VS Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Polarizační filtr neodstraní odlesky na pouzdře. Ale pomůže zprůhlednit sklíčko, to je pravda. Asi nejlepší je ten světelný box z pauzáku nebo bílé látky, do kterého se hodinky umístí, nechá se jenom malá díra pro objektiv a zvenku nasvítí. Osvědčilo se mi taky při focení s bleskem dát před blesk kus bílého papíru, který ostré světlo rozptýlí. A pevný stativ je samozřejmost, bez něj je to ztráta času.
Leclerc Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Jak už bylo řečeno výše - polarizační filtr neodstraní kovové odlesky! K té ceně - záleží na průměru objektivu - těch 500,- kč je fakt minimum, nedej bože, když má člověk objektiv s průměrem 72mm, tak se pod tři tisíce nedostane! (čím větší průměr objektivu, tím rapidně větší cena filtru); a aby byl patrný efekt polarizačního filtru, tak je nutná zrcadlovka. Takže opravdu nejschůdnější cesta je ten stativ, nějakou difuzní folii (třeba pauzák), odraznou plochu a hodně trpělivosti.
afrikab Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Docela zajimavy navod http://www.wrist-watch.info/pgtips/phototips.htm Male svetelne stany se na eBay bezne daji koupit za par korun. Ja bych spis videl problem v umelem bilem osvetleni (5500 Kelvinu). Ty zarovky jsou docela drahe. S beznyma muze byt problem. Polarizak (67mm) mam, je vyborny treba pro pouziti venku. PS.: Na vanoce dostanu konecne pouzitelny stativ
kober Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 a aby byl patrný efekt polarizačního filtru, tak je nutná zrcadlovka. Proč? Já ho s úspěchem používám na normálním ultrazoomu a nenapadá mě, kde by mohl být rozdíl. Efekt je dokonce patrný i bez foťáku
typograf Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 a aby byl patrný efekt polarizačního filtru, tak je nutná zrcadlovka. Proč? Já ho s úspěchem používám na normálním ultrazoomu a nenapadá mě, kde by mohl být rozdíl. Efekt je dokonce patrný i bez foťáku Zrcadlovka je nutná k tomu, abys viděl při natáčení filtru výsledný efekt a mohl se rozhodnout pro konkrétní natočení (efekt).
Ciferník Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Zrcadlovka je nutná k tomu, abys viděl při natáčení filtru výsledný efekt a mohl se rozhodnout pro konkrétní natočení (efekt). S trochou trpělivosti lze ovšem aplikovat i metodu pokus-omyl Pak zrcadlovka není zapotřebí.
mechano Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 a aby byl patrný efekt polarizačního filtru, tak je nutná zrcadlovka. Proč? Já ho s úspěchem používám na normálním ultrazoomu a nenapadá mě, kde by mohl být rozdíl. Efekt je dokonce patrný i bez foťáku Zrcadlovka je nutná k tomu, abys viděl při natáčení filtru výsledný efekt a mohl se rozhodnout pro konkrétní natočení (efekt). Přidám taky svoje poznatky. 1. Fotím krabičkou a polarizační filtr ( teda jeho efekt) se mi ukazuje na displeji (bez zrcadlovky) 2. Jako dobrý stativ na focení makra nebo kopírování dokumentů se mi osvědčuje stojan od zvětšováku (zadarmo)
Ciferník Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Ja bych spis videl problem v umelem bilem osvetleni (5500 Kelvinu). No, pokud nechceš vyrábět nějaké opravdu velké umění, tak Ti stačí jakékoliv osvětlení, foťák s funkcí uživatelského nastavení bílého bodu (dnes skoro všechny) a detaily doladit v PhotoShopu...
afrikab Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Ja bych spis videl problem v umelem bilem osvetleni (5500 Kelvinu). No, pokud nechceš vyrábět nějaké opravdu velké umění, tak Ti stačí jakékoliv osvětlení, foťák s funkcí uživatelského nastavení bílého bodu (dnes skoro všechny) a detaily doladit v PhotoShopu... Ale jo, zrcadlovku a par skel mam, i kdyz macro objektiv by se hodil. Jen je nekdy s tim jinobarevnym osvetlenim problem. S hodinkama jsem to jeste moc neresil, ale treba pletovky je to poznat. Ono jen bile svetlo obsahuje plnou barevnou slozku a nektere barvicky tam proste chybi. Jde to ovsem vyresit i dalkovym odpalovanim blesku. I kdyz to pak clovek zase musi mit uz pak vice zkusenosti. Nekdy je problem si vysledek predstavit.
kober Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 a aby byl patrný efekt polarizačního filtru, tak je nutná zrcadlovka. Proč? Já ho s úspěchem používám na normálním ultrazoomu a nenapadá mě, kde by mohl být rozdíl. Efekt je dokonce patrný i bez foťáku Zrcadlovka je nutná k tomu, abys viděl při natáčení filtru výsledný efekt a mohl se rozhodnout pro konkrétní natočení (efekt). Aha. Tak to ale vůbec nemusí být zrcadlovka. Efekt nevidím přes průhledový hledáček, vidím ho na displeji nebo na EVF. Dá se říct, že nějaký ten displej má dneska prakticky každý digitál, naopak na průhledových hledáčcích se dost šetří...
afrikab Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Naprilad tohle, kolem tisicovky i s postovnym (za stan).
typograf Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Proč? Já ho s úspěchem používám na normálním ultrazoomu a nenapadá mě, kde by mohl být rozdíl. Efekt je dokonce patrný i bez foťáku Zrcadlovka je nutná k tomu, abys viděl při natáčení filtru výsledný efekt a mohl se rozhodnout pro konkrétní natočení (efekt). Aha. Tak to ale vůbec nemusí být zrcadlovka. Efekt nevidím přes průhledový hledáček, vidím ho na displeji nebo na EVF. Dá se říct, že nějaký ten displej má dneska prakticky každý digitál, naopak na průhledových hledáčcích se dost šetří... Myslíš, že kvalita těch digitálních displejů je dostatečná pro posouzení jak přesně natočit ten filtr, aby byl výsledek podle tvých představ?
kober Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Zrcadlovka je nutná k tomu, abys viděl při natáčení filtru výsledný efekt a mohl se rozhodnout pro konkrétní natočení (efekt). Aha. Tak to ale vůbec nemusí být zrcadlovka. Efekt nevidím přes průhledový hledáček, vidím ho na displeji nebo na EVF. Dá se říct, že nějaký ten displej má dneska prakticky každý digitál, naopak na průhledových hledáčcích se dost šetří... Myslíš, že kvalita těch digitálních displejů je dostatečná pro posouzení jak přesně natočit ten filtr, aby byl výsledek podle tvých představ? Ano. Odlesky jsou vidět slušně, někdy je problém při ztmavování oblohy. Ale nic kvůli čemu bych odstrašoval majitele kompaktů od koupě polarizáku nebo je nutil do zrcadlovky.
MarvinX Odesláno 13. prosince 2006 Autor Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Aha. Tak to ale vůbec nemusí být zrcadlovka. Efekt nevidím přes průhledový hledáček, vidím ho na displeji nebo na EVF. Dá se říct, že nějaký ten displej má dneska prakticky každý digitál, naopak na průhledových hledáčcích se dost šetří... Myslíš, že kvalita těch digitálních displejů je dostatečná pro posouzení jak přesně natočit ten filtr, aby byl výsledek podle tvých představ? Ano. Odlesky jsou vidět slušně, někdy je problém při ztmavování oblohy. Ale nic kvůli čemu bych odstrašoval majitele kompaktů od koupě polarizáku nebo je nutil do zrcadlovky. Také bych souhlasil, že stačí i kompakt a zrcadlovka není nutná. Pokud má kvalitní displej, není problém vidět detaily a nastavení filtru je krásně čitelné.
MartinP Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Polarizák je sice fajn, ale neodstraní odlesky způsobené bleskem. Podle mě největší problém to bude u digi kompaktů nebo vestavěných blesků v zrcadlovkách (dá se řešit bílým papírem, ale nezkoušel jsem to). Když už je nutné použít blesk tak je vhodnější použít externí a odraznou desku. Z výše uvedených příspěvků to má asi nejlépe vyřešeno afrikab se svým stanem.
vor Odesláno 13. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2006 Stan je super, ale dá se místo toho použít i velká bílá igelitka. Spíš je problém osvětlení.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se