RadekCX Odesláno 10. února 2012 Nahlásit Odesláno 10. února 2012 Snazim se nejak dovzdelat hodinarinou - mame k tomu v rodine blizko (nastrojarina) a zatim studuji a overuji si na vracich nektere postupy a konstrukce. Nicmene chci se zeptat jakym zpusobem se vyjima setrvacka s mustkem tak aby nedoslo k poskozeni (zkrouceni vlasku). Videl jsem, ze nekdy se to zveda za ten mustek a setrvacka visi/peruje na tom vlasku - nektere vlasky to zrejme zvladnou, ale treba u starsich hodinek jsou nektere vlasky dost mekke a setrvacky tezke a zvednuti za mustek je vetsinou konecna. Tak by me zajimalo zda je na to nejakej figl - stejne tak pri vkladani - nemam problem to slozit a ustavit aby to behalo, ale mam z toho vzdycky blbej pocit, ze to neni dobre. Tak poradte...kdo vite jak se to dela spravne.
Karlos Odesláno 10. února 2012 Nahlásit Odesláno 10. února 2012 Jako nehodinář - co jsem kde viděl a četl, vždy se nechala setrvačka bez obav viset za vlásek. Dokonce se takhle nějak určuje správná délka vlásku, či co. Taky z toho mám vždycky divný pocit.Dá se tu na fóru poshánět hodinářská literatura v elektronické podobě, tam se dočteš úplně vše.
RadekCX Odesláno 10. února 2012 Autor Nahlásit Odesláno 10. února 2012 jojo ty knizky mam vsechny a studuju jak das - nektere veci znam, nektere ne.... ale myslim, ze prave z jedne v tech knih je prave zmineno, ze nektere vlasky (podle materialu a miry popusteni) to velmi nelibe nesou zvlast nektery cibule co maji setrvacku s velkym poctem vyvazovaci sroubku a je tedy tezka je docela o strach
Karlos Odesláno 10. února 2012 Nahlásit Odesláno 10. února 2012 Síla a tuhost vlásku musí být přiměřená velikosti a váze setrvačky. To je to, co se tím provisem měří.Setrvačka se pověsí za vlásek a podle délky provisu se zjistí, jestli má vlásek tu správnou sílu (nebo velikost, nebo jak to nazvat).
RadekCX Odesláno 10. února 2012 Autor Nahlásit Odesláno 10. února 2012 no tak ja se ptal zda na to nekdo nema nejakej figl - tak to budu holt delat dal se zatatyma zubama ;-)
Jay Doll Odesláno 10. února 2012 Nahlásit Odesláno 10. února 2012 Určitě na to někdo fígl má, ale vydrž než se tu objeví zkušení mistři hodináři, kteří ti poradí
Rs. Odesláno 10. února 2012 Nahlásit Odesláno 10. února 2012 (upraveno) POZOR - pár čepů zlomíš, počítej s tím, nejsem hodinář.no, nesmíš ji tahat a křížit za vlásek, může za něj volně viset, ale neměla by moc houpat. Typicky se chytí za středové kolo, vlásek natáhneš nebo Ti sklouzne/ulítne můstek bokem a je vymalováno.koupíš Rodigo, dáš si ho na hrot párátka. budeš mít jehlu tloušťky cca čepu a cca 3x delší, z relativně tažného materiálu.můstek opatrně uvolníš z kolíků, jednou přizdvihneš jehlou u ložiska, druhou stabilně chytíš do vhodné pinzety.jehlu zaměníš za rodigo (lepí, neláme) a opatrně to zdvihneš z spodního ložiska, poodsuneš na volný prostor, zdvihneš a otočíš, během otáčení jednou můstek, druhou setrvačku, třeba nalepenou na rodigu nebo navléklou na jehle.Je-li setrvačka moc těžká (kapesky), je lepší uvolnit kolík vlásku a nechat ji při zdvihání můstu tam. Platí pouze tehdy, jestliže regulace nemá zámek, který zeshora neuvolníš.Setrvačku ber pouze ostrou pinzetou na vlásky a ještě ne za zaoblené hrany, třeba některá ramínka mívají zkosenou hranu a klouže to.Vlásek (ocel, nivarox) obvykle 50W ultrazvuk v pohodě snese, nesmí do lihu, kotva taky ne. Líh na vatové tyčince jde použít na odstranění přebytku "lepidla" na palety, popudný. Stačí ? EDIT: Až budeš zoufalý z prohnutí vlásku do tvaru pravidelného hrnce o cca jeho 1/3 výšky přestože kolík je ve správné rovině, zkus nechat ty hodinky den jít, třeba se to podá ... teprve potom se pusť do rovnání. Upraveno 10. února 2012 uživatelem Rs.
RadekCX Odesláno 10. února 2012 Autor Nahlásit Odesláno 10. února 2012 diky moc za obsahlou odpoved - zkusim to nejak vstrebat a pak se budu ptat na detaily predpokladam, ze do lihu to nesmi kvuli tomu, ze palety a popudnej kamen je lepenej selakem a v lihu by se to odlepilo - je to tak? proc ne vlasek?
Rs. Odesláno 11. února 2012 Nahlásit Odesláno 11. února 2012 šelak - ano, vlásek je nějak uchycený na středové ???? collet, nedělej si iluze, že je tam vždy zapertlovaný, většinou se lepí a může to být šelakem.
Chosé24 Odesláno 11. února 2012 Nahlásit Odesláno 11. února 2012 Jako nehodinář - co jsem kde viděl a četl, vždy se nechala setrvačka bez obav viset za vlásek. Dokonce se takhle nějak určuje správná délka vlásku, či co. Taky z toho mám vždycky divný pocit. Dá se tu na fóru poshánět hodinářská literatura v elektronické podobě, tam se dočteš úplně vše. No přesně ,Už jsem jich vyndal tisíce, ale že bych použil tu plastelínu.....Nový vlásek se zhruba nastaví jak říká Karlos,o pár kyvu mín a pak doladuješ. Neboj se toho k žádnému lámání nedojde,jen jak víše bacha na to min. kolo aby se to nešprajclo do zubu min.kola.Go on !
Chosé24 Odesláno 11. února 2012 Nahlásit Odesláno 11. února 2012 No přesně ,Už jsem jich vyndal tisíce, ale že bych použil tu plastelínu.....Nový vlásek se zhruba nastaví jak říká Karlos,o pár kyvu mín a pak doladuješ. Neboj se toho k žádnému lámání nedojde,jen jak víše bacha na to min. kolo aby se to nešprajclo do zubu min.kola.Go on ! měkké ,tvrdé ...ganz egal...es tut mir leid.....hi
Rs. Odesláno 12. února 2012 Nahlásit Odesláno 12. února 2012 Chose24 - ty nepouzivas rodigo ? zkus to, neni to drahe a je to perfektni na docistovani. Pri montazi v podstate nezbytna vec. Pri demontazi vyborny zpusob jak nehledat po stole sroubky a pruzinky. U te setrvacky je lepsi otazka jak ji tam dostat zpatky, vetsinou neni problem, ale u horsich kvalit strojku, kde koliky mustku jsou spatne tolerovane a jdou moc ztuha, problem byt muze. Vsak on na to prijde, o tom to je.
Chosé24 Odesláno 12. února 2012 Nahlásit Odesláno 12. února 2012 Chose24 - ty nepouzivas rodigo ? zkus to, neni to drahe a je to perfektni na docistovani. Pri montazi v podstate nezbytna vec. Pri demontazi vyborny zpusob jak nehledat po stole sroubky a pruzinky. U te setrvacky je lepsi otazka jak ji tam dostat zpatky, vetsinou neni problem, ale u horsich kvalit strojku, kde koliky mustku jsou spatne tolerovane a jdou moc ztuha, problem byt muze. Vsak on na to prijde, o tom to je. Jojo.Starýho psa.......Mám ho sice v šuplíku,ale za posledních 45 roku jsem ho nepotřeboval.Někdy !! při výměně vlásku stačila malá kulička parafínu a na demontáž mám misku a čistý kartáč ságnpapír trocha vídenského vápna na zlaceném stroji dokáže divy i tam ,kde nepomohla čisticí voda.
Rs. Odesláno 12. února 2012 Nahlásit Odesláno 12. února 2012 Rodigo na špejli - krásně sebere chlup nebo přebytek oleje. Po zacvičení mám raději tu jehlu, ale na začátek háček/špička z rodiga nic nepokazí, je to výrazně měkčí než čepy.Na demontáž používám takové plastové misky z IKEA na potraviny. Otočené o 180st. Mají rantl akorát, aby to neuteklo a přitom to bylo poholdně vidět + jdou těsně zaklopit i s "movement holder" ?svěráček na strojek?.
atomicsteve Odesláno 12. února 2012 Nahlásit Odesláno 12. února 2012 Na demontáž používám takové plastové misky z IKEA na potraviny. Otočené o 180st. Mají rantl akorát, aby to neuteklo a přitom to bylo poholdně vidět + jdou těsně zaklopit i s "movement holder" ?svěráček na strojek?. Myslíš tyhle? Jinak bych se tě ještě rád zeptal, kde sehnat nějaké slušné nářadí. Bergeon je pro moje potřeby myslím moc velký luxus, ale zase nechci žádnou z těch zbytečených čínských sad... Parexo a Mavex znám, ale rád bych si stejně nechal poradit od odborníka .
remove soul Odesláno 13. února 2012 Nahlásit Odesláno 13. února 2012 Myslíš tyhle? Jinak bych se tě ještě rád zeptal, kde sehnat nějaké slušné nářadí. Bergeon je pro moje potřeby myslím moc velký luxus, ale zase nechci žádnou z těch zbytečených čínských sad... Parexo a Mavex znám, ale rád bych si stejně nechal poradit od odborníka . Je možnost objednat hodinářské nářadí v HOROTECu ve Swiss ( www.horotec.ch). Minimální objednávka je ale 500CHF. HOROTEC se dá sice ještě objednat přes Olympii z Berouna když nemáš zrovna min. objednávku, ta je ale zase o něco dražší.
weszterj Odesláno 13. února 2012 Nahlásit Odesláno 13. února 2012 Chose24 - ty nepouzivas rodigo ? zkus to, neni to drahe a je to perfektni na docistovani. Pri montazi v podstate nezbytna vec. Pri demontazi vyborny zpusob jak nehledat po stole sroubky a pruzinky. U te setrvacky je lepsi otazka jak ji tam dostat zpatky, vetsinou neni problem, ale u horsich kvalit strojku, kde koliky mustku jsou spatne tolerovane a jdou moc ztuha, problem byt muze. Vsak on na to prijde, o tom to je. Prosím, čo je rodigo ?
Chosé24 Odesláno 13. února 2012 Nahlásit Odesláno 13. února 2012 Prosím, čo je rodigo ? Rodico viz Gugl....v hodinářství a kriminalistice na snímání otisku prstu....
Karlos Odesláno 13. února 2012 Nahlásit Odesláno 13. února 2012 Já si kupoval nářadí právě v Parexu, ale mám to kousek, tak jsem si vybíral osobně, na dálku je to trochu nepohodlnější. Je tam dostatečný výběr jak v cenách, tak kvalitách. Pro začátečníka (jako jsem já) je dostatečné to nejlevnější z nabídky, kvalita je také dostatečná a člověk není omezený žádnou pevnou sadou nářadí, ale může si navybírat co jen chce. Pro začátek toho stejně moc potřeba není, sada šroubováčků + náhradní hroty, dvě pinzety, lupa, držák na strojek.
Rs. Odesláno 13. února 2012 Nahlásit Odesláno 13. února 2012 atomicsteve - ne, ty jsou moc drahe. tyto, male beru ja, velke manzelka na takove nepodstatne veci jako mouka a ja nevim co. Na tech miskach moc nezalezi, dulezity je melky rantl (lovit sroubek 1/2mm v 3cm jame je na nic) a snadne spolehlive prachutesne zaklopeni. vitana je rezistence proti tech-benzinu, pozor, plexi ho dlouho nevydrzi. ad Parexo - proc ne, ale pouze osobne. podruhe via net tam neobjednavam, nebudeme to pitvat. Horotec - no, to je jednoznacna volba, stejne jako Bergeon. Nic lepsiho neznam. Cena zcela odpovida vysadnimu postaveni na spici. Pro amatera je dulezitejsi umet improvizovat, tj. poznat dobry material a nastroj si umet prizpusobit. Jedine, na cem se nevyplati setrit jsou vysoce zvetsujici lupy (20x) Dneska pouzivam sroubovaky z Parexa (nejake nemecko, na ebay se sada da obcas koupit za 15 USD), sadu nastroju (jehel) vyrobenych z nerez-spice na kolo a 6mm truhlarskeho koliku, vlastni drzaky na strojky (stavitelne i pevne), nejake otevirace, ultrazvuk, KD inverto, nejaky postarsi cepnik, a dalsi vetsi serepeticky. U naradi je velmi dulezite mit moznost ho rozumne organizovat, hroty musi byt perfektni, lestene a naradi musi byt dostupne perifernim videnim. Ono taky takova pinzeta na inkabloky a vlasky by asi prosla rukou jako papirem, kdyby spadla a nesikovne se chytala. Treba u tech pinzet - polotovary jsem koupil v GME jako "precizni" pinzety a po cca 2-3 hodinach rucniho zabrusovani se s tim da chytit naplocho inkaperko aniz ho clovek prestipne. Pinzeta 5USD/kus ... dobry matros. Horotec apod - 60-80/kus, bez dodo doma.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se