Návštěvník Chilliluk Odesláno 28. února 2012 Nahlásit Odesláno 28. února 2012 (upraveno) Casio DBX-100 Tohle jsou moje nejoblíbenější digitálky a toto vlákno zakládám proto, že i daleko obyčejnější hodinky tu mají samostatné vlákno a myslím, že Casio DBX-100 si ho taky zaslouží. Hodinky jsou pro mne zajímavé tím, že jsou v mnoha směrech (dobrých i špatných) odlišné od jiných obvyklých digitálních Casií i digitálek jiných značek. Vyzdvihnout bych chtěl hlavně použitý typ maticového LCD displaje, který se neskládá zklasických velkých segmentů, jak je běžné, ale z daleko většího množství malých čtverečkových segmentů. Díky tomu je možné v různých módech zobrazovat různěvelké číslice/text a pořád to vypadá velice dobře a přirozeně, což by uklasického displaje byl kvůli malému počtu velkých segmentů problém. Font zobrazení času je díky tomu také velice pěkný, číslice jsou vykresleny krásně do obloučků (podobný typ displaje používaly a jiné typy digitálek a všechny si,podle mne, zaslouží pozornost). Uspořádání menu modulu 261 z roku 1986 je také netradiční, jde vlastně o 4 obrazovky menu, první 2 po třech položkách, kde vybíráte příslušný mód stisknutím přiřazeného čísla na numerické klávesnici. Další 2 obrazovky jsou obrazovka kapacity paměti a kontrastu displaje, kde si lze vybrat z osmi úrovní kontrastu. Hodinky obsahují tyto hlavní mody: 1. obrazovka: 1. telefonní seznam2. kalendář3. databanka 2. obrazovka: 4. kalkulačka5. alarm6. nastavení hesla 3. obrazovka: 1. použitá kapacita paměti2. zbývající kapacita paměti 4. obrazovka: < > nastavení kontrastu displaje Pokud vyberete některou volbu z první obrazovky menu, otevře se další nabídka, kde stejným způsobem vyberete, jestli chcete uložit nový záznam, editovat současný nebo záznamy jen procházet. Pokud na kterékoli obrazovce podržíte tlačítko mode na cca 2 vteřiny, hodinky se vrátí do zobrazení času. Orientaci v tomto menu bych hodnotil velice kladně, je to velice přehledné a intuitivní, daleko lepší systém, než když jsou jednotlivé mody poskládány klasicky za sebou a musíte se jimi postupně "proklikávat". A hlavně je to také něco netradičního, a to se mi líbí. Paměť hodinek je 100 záznamů v telefonním seznamu (8písmen/12číslic) nebo 65 záznamů kalendáře(16 znaků na záznam + datum, čas), nebo 61 záznamů databanky(24 znaků na záznam). Paměť je mezi telefonním seznamem, databankou a kalendářem sdílená,takže zbývající kapacita paměti každého módu je ovlivněna jak počtem, tak i typem záznamů, které jste již uložili. V praxi to znamená, že když uložím jedno telefonní číslo, vyčerpám méně paměti, než když uložím jeden záznam se 24 znaky do databanky. Za zmínku také stojí propracovanost kalendáře natolik, že každé události v kalendáři můžete přiřadit čas začátku a konce. Na hlavní obrazovce času máte možnost se podívat na záznam kalendáře nejen na dnešní a zítřejší den, ale i na časový přehled událostí současného a příštího týdne. Kalkulačka je klasická se základními matematickými funkcemi, konstantou, pamětí. Heslo se dá nastavit buď jen na telefonní seznam, nebo jen na databanku, nebo na obojí, což je velice praktické. Ochrana paměti před smazáním při výměně baterie je řešena dvěma bateriemi, při výměněse vymění napřed jedna a pak druhá, tím hodinky nikdy nepřijdou o energii a paměť se nesmaže. Mně se tohle ale v praxi nepotvrdilo, protože poté, co jsempři výměně baterií jednu baterii vyndal, paměť zmizela(asi byla druhá zcelavybitá a já vyndal zrovna tu dobrou).V hodinkách jsou tedy 2 baterie typu CR1220. Zajímavostí(pro někoho negativem) je, že hodinky nemají žádné sportovní funkce, které jsou obvyklé pro snad každé digitálky, jako jsou např. stopky. Mně osobně to ze začátku vadilo, ale časem jsem si hodinky tak zamiloval, že je mi to teď úplně jedno a zjistil jsem, že se mi to na nich dokonce vlastně líbí, protože ve skutečnosti žádné stopky nepotřebuji. Tohle prostě nejsou digitálky pro sportovce. Světýlko hodinkám také chybí, ale na to jsem si také zvykl, podobně jako na chybějící stopky. Velkou konstrukční chybou u tohoto typu bylo použití materiálu klávesnice, která se časem jakoby rozpustila a slila v jednu "asfaltovou" plochu, takže dnes je naprostou vzácností vidět kus, kde by klávesnice byla originál a zachovalá. Velkou záchranou tohoto problému je použití klávesnice z modelu DBX-102, na které neznalec nepozná, že to není originál, ale která je velice kvalitní, znaky souhlasí s původní klávesnicí a hlavně jsou znaky do klávesnice vyryté, takže jsou vidět i po sedření barvy znaků častým používáním, což vidím jako velké plus. Celkově se na tomto typu klávesnice znaky zadávají velice pohodlně (daleko lépe než třeba na klávesnicích typu Casio DBC-610), práce s hodinkami je tedy velice příjemná a člověku neotráví zadávání dat natolik, žeje radši nepoužívá, jako to bývá u některých jiných typů. Pravdou je, že kdyby neexistovala náhražka klávesnice z typu DBX-102, byly by hodinky dnes již na běžné nošení zcela nepoužitelné. Celková velikost hodinek je, podle mě, velice přiměřená, mně osobně se třeba DBC-610zdají malé, a délka jejich pásku není pro každého (třeba pro mne) dostačující,u DBX-100 ale tento problém nemám a velikostně jsou zcela akorát, pásek má dostatečnou rezervu, navíc celkový vzhled DBX-100 hodnotím jako nejhezčí hodinky tohoto typu, které se kdy dělaly..pokaždé, když se podívám na ruku, mám pocit,že jsou to hodinky přesně podle mého vkusu. Pouzdro je kovové, což je mezivšemi těmi plasťáky velká výhoda. Postupem času mi plastové digitálky imitující kov začínají vadit, protože nejen životnost, ale hlavně i vzhled kovu a celkový dojem, je v kovovém provedení úplně o něčem jiném. Navíc, pokud se zaměřím na kovové modely s kalkulačkou, databankou a klávesnicí, s hrůzou zjistím, že nevím o žádných jiných, které by se s těmito mohly funkčně i vzhledově rovnat,a to ani z minulosti. Je škoda, že se už dnes nevyrábí nic takového. Když uvážím, jak za těch 25 let postoupily technické možnosti, nepochopím, proč někdo neudělá něco podobně pěkného, kovového, s takovými funkcemi znovu. Hodinky mají své kouzlo, nejsou tuctové, mají nádech nostalgie, historie, působí zajímavě technicky a zároveň v sobě mají(alespoň pro mne) něco, co se nedá popsat. Postupem času u mne vyrostly vnejlepší digitálky, které byly kdy vyrobeny, i přes všechny jejich technické nebo spíše konstrukční nedostatky. Trvalo mi delší dobu, než jsem jim přišel na chuť kvůli chybějícímu světýlku a stopkám, ale časem mi to přestalo vadit a uvědomil jsem si, že to není důležité, že je mám tak rád, že všechny jejich potencionální nedostatky se u mě změnily vlastně ve výhody:-) Jak tu někde napsal někdo z Vás, když ji (je)miluješ, není co řešit:-) Přidávám ještě pár fotografií a jedno nostalgické video, které se mi líbí. http://www.youtube.com/watch?v=vYzNU1H3gaE Upraveno 28. února 2012 uživatelem Chilliluk
t2 Odesláno 29. února 2012 Nahlásit Odesláno 29. února 2012 Nechceš zkusit udělat nějaké svoje video?
Návštěvník Chilliluk Odesláno 29. února 2012 Nahlásit Odesláno 29. února 2012 Přemýšlím o tom, chtěl bych ho natočit kvůli demonstraci funkcí, jak funguje menu a tak...ale mám v nich uložených spoustu věcí, které bych nerad veřejně ukazoval, a mazat a pak je tam zadávat znovu se mi nechce, to přece jen zabere cca jeden zimní večer a dělal jsem to nedávno
Návštěvník Chilliluk Odesláno 29. února 2012 Nahlásit Odesláno 29. února 2012 (upraveno) Ještě dávám pár fotek těch svých, bohužel nevím, proč na těch fotkách vypadá klávesnice vždycky tak hrozně, když je ve zkutečnosti daleko lepší...ono je to asi tou zvětšenou velikostí...a nebo tím, že mám pro ně slabost..na druhou stranu se mi líbí si představovat, kolik toho asi musely za těch cca 25 let zažít, protože na to, že ležely u někoho v šuplíku, opravdu nevypadají, a docela i vyvracejí teorie o tom, že jsou nespolehlivé (o klávesnici víme, to je jasné)..mám je asi rok a přišly mi odněkud z Turecka a kdo ví, co tam všechno musely chudinky absolvovat u předchozího majitele.. ale jde mi o to, že je vidět, že pokud se na displaj díváte z opravdu velkého úhlu, tak se stane inverzním...a taky jsou vidět maličké kostičky (segmenty) displaje . Upraveno 29. února 2012 uživatelem Chilliluk
lub Odesláno 29. února 2012 Nahlásit Odesláno 29. února 2012 tak jsem to pročetl - hezky jsi je popsal. fakt škoda, že takhle nabušený "manažerský" digi v kovu casio nedělá. mohla by přijít nová módní vlna tědlech digošek.
Návštěvník Chilliluk Odesláno 29. února 2012 Nahlásit Odesláno 29. února 2012 (upraveno) Jojo, je to škoda, mohla by nastoupit nová éra...chtělo by to zabít všechny mobilní telefony, to je podle mě příčina, proč to s takovými hodinkami šlo z kopce:-) Kdybyste někdo měl nějaké DBX-100 na prodej, nebo byste o nějakých věděli, hned to sem napište, já je chci:-) Upraveno 29. února 2012 uživatelem Chilliluk
tomsoyer Odesláno 29. února 2012 Nahlásit Odesláno 29. února 2012 Díky za recenzi.fajn čtení o zajímavých hodinkách také si je pamatuji.Kdo je kdysy měl byl největší KING! :-)Chápu tvé nadšení, také mám rád zajímavé věci.
Návštěvník Chilliluk Odesláno 9. června 2012 Nahlásit Odesláno 9. června 2012 ...se musím pochlubit..zatím se mi podařilo dát dohromady z několika kusů troje plně funkční a kompletní Casio DBX-100, a i když vzhledově nejsou dokonalé, jsem na ně opravdu pyšný Klávesnice nejsou originál - to se prostě už dneska nedá sehnat - ale nevadí mi to.
Návštěvník Chilliluk Odesláno 29. července 2012 Nahlásit Odesláno 29. července 2012 Tady se někdo asi opravdu zbláznil: http://www.ebay.com/itm/Casio-DBX-100-BOSS-databank-Watch-RARE-COLLECTORS-DREAM-Superb-Condition-/160854612489?pt=Wristwatches&hash=item2573ae9a09#ht_500wt_949
Návštěvník severes Odesláno 6. září 2012 Nahlásit Odesláno 6. září 2012 na amazomu jsou k mani za cca 29 usd v nekolika variantach.
Návštěvník Chilliluk Odesláno 3. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2012 Tohle je takový téma, kde si píšu skoro sám pro sebe:-) ..ale dneska jsem svým nejoblíbenějším digoškám nasadil takový robustnější kovový tah a výsledek se mi líbí víc, než jsem myslel..hlavně ta délka, to je něco, co se mi opravdu líbí - klidně ho můžu ještě prodloužit, to se často nestává
Návštěvník Chilliluk Odesláno 27. února 2013 Nahlásit Odesláno 27. února 2013 Tak jsem zase objevil na Ebay tyhle digi : http://www.ebay.com/...=item2a29d6b19f Pro mě je to legenda, prostě něco, co stojí nad všemi ostatními existujícími digi...Jako kluk jsem měl největší radost, když jsem donesl domů nový Casio katalog nebo si koupil v sobotu od Vietnamců na tržišti nové Kesselky nebo Montany. V té době byly v jednom z těch katalogů tyhle Casio DBX-100 a já jsem nesnil o ničem jiném, než je jednou mít. Pak jsem na ně na 20 let zapomněl a je tomu tak 4 roky, co jsem poprvé objevil kouzlo E-bay, udělal si registraci a hned první den tam objevil tyhle hodinky ve stavu, ve ktém je nikdo jiný než já nechtěl. Původní klávesnice rozleptaná a na ní nějakým způsobem přilepená jiná klávesnice, celé to připomínalo kus rozteklého gumoasfaltu a chtěli za to myslím pěkných pár dolarů, už nevím kolik. No ale z nostalgie jsem přihodil, hodinky vyhrál a přišly, k mému úžasu plně funkční, ale hrozně vypadající..tak jsem je v rámci možností vyspravil, už tak nepůvodní klávesnici přilepil vteřiňákem a splnil si tak svůj klukovský sen. Mám už doma troje funkční a spoustu dalších náhradních dílů a vždycky, když se na E-bay objeví další, si říkám, že už je nepotřebuju, ale nakonec to nevydržím a chci je Co když se mi všechny rozbijou a za 10 nebo 20 let už nebudu mít žádné??
casiotron Odesláno 28. února 2013 Nahlásit Odesláno 28. února 2013 (upraveno) Když jsem je objevil, tak jsem si hned řikal, že tu klávesnici má vyřešenou jako to děláš ty. Tak jsem zase objevil na Ebay tyhle digi : http://www.ebay.com/...=item2a29d6b19f Upraveno 28. února 2013 uživatelem casiotron
Návštěvník Chilliluk Odesláno 1. března 2013 Nahlásit Odesláno 1. března 2013 Když jsem je objevil, tak jsem si hned řikal, že tu klávesnici má vyřešenou jako to děláš ty. No jo, ono moc možností udělat to jinak není. Možná by tam šla dát ještě klávesnice z DBC-62, ale tu je těžší sehnat a stejně myslím, že ta z dbx-112/102 se k nim hodí víc. Už jsem taky slyšel názor, že klávesnice má zůstat původní, i když je nepoužitelná, že to celé je barbarství a už to prostě nejsou ty samé hodinky....no ale co se dá dělat, když já chci hodinky používat? Když je budu mít někde vystavený a nebudu na ně smět sáhnout, tak mi rozhodně takovou radost neudělají Nakonec ono to ve skutečnosti vypadá mnohem lépe než na těch fotkách - na fotkách hrozně vyniká, že spodní rohy klávesnice jsou víc zaoblené, než by měly být, ale ve skutečnosti je to vidět jen při bližším zkoumání a laik vůbec nepozná, že to není originál.
Návštěvník Chilliluk Odesláno 24. března 2013 Nahlásit Odesláno 24. března 2013 (upraveno) Tak už tam zase jsou, ale tentokrát s jinou klávesnicí..ale já myslím, že líp se k nim hodí ta z DBX-112... www.ebay.com/itm/Casio-DBX-100-Data-Bank-Calculator-QW261-on-screen-menu-vintage-LCD-watch-1986-/310634508187?pt=Wristwatches&hash=item4853426f9b Upraveno 24. března 2013 uživatelem Chilliluk
t2 Odesláno 24. března 2013 Nahlásit Odesláno 24. března 2013 (upraveno) Za mě působí ta klávesnice z dbc 62 docela dobře. Ta modrá je podobná modrým popiskám pod displayem. Ale ani ta z dbc 102 nevypadá špatně. A když to zachrání funkčnost.... Jen pro ůplnost sem dám obě verze vedle sebe: Upraveno 24. března 2013 uživatelem t2
Návštěvník Chilliluk Odesláno 24. března 2013 Nahlásit Odesláno 24. března 2013 (upraveno) Ale jo, ta vlevo vypadá taky dobře, ale ta vpravo je přece jen blíž originálu hlavně díky těm svislým červeným linkám a stejným šipkám, tak ji tak nějak považuji za lepší. Škoda, že zrovna u těchto udělali takovou výrobní vadu - ani si nemůžu vzpomenout u Casia na žádný jiný případ, kdy by se jim stalo něco podobného. Upraveno 24. března 2013 uživatelem Chilliluk
t2 Odesláno 25. března 2013 Nahlásit Odesláno 25. března 2013 ted na ebay:http://www.ebay.com/itm/2-Vintage-CASIO-DATA-BANK-CALCULATOR-DBX100-UPPER-CASES-MINT-VERY-RARE-/290886038161
Návštěvník Chilliluk Odesláno 27. března 2013 Nahlásit Odesláno 27. března 2013 Vypadá to skvěle - ale klávesnice podle mne budou opět nepoužitelné (na pravé je vidět svislý otisk, co začíná v polovině a vede zespodu nahoru). Klávesnice se rozpatlají jako žvýkačky, až se jich někdo dotkne. I tak ale má smysl do toho jít, pouzdra jsou nová. Tento prodejce má často velice zajímavé věci, už jsem od něho kupoval.
odjinud Odesláno 29. března 2013 Nahlásit Odesláno 29. března 2013 Jo, taky jsem po nich na střední stonal, ale byly mimo moje možnosti. Nakonec jsem koupil někdy v r. 1992 (to mi bylo 16) koupil ty kovové s databankou na 30 tel. čísel. Tehdy nebyly mobily, tak to byla docela využívaná fce. BTW - včera jsem viděl tyhle casia s kalkulačkou u nás v bazáčí za nějakých 950. Ale ani nevím, co to bylo přesně za model, už jsem z toho bohužel vyrostl.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se