Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nazdárek numismatici,

bartrem u mne skončily 2 kusy mincí a byl bych velice vděčen tomu, kdo by byl schopen mi pomoci určit stáří a název.

Ta větší by měla být z doby 100 po Kristu jako římské platidlo a má cca 19 mm a materiál vypadá na bronz nebo železo.

Tam menší by měla být české platidlo kole roku 1400 a má cca 14 mm a materiál vypadá na stříbro .

DĚKUJI MOC

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Ahoj,

ta menší bude denár z doby Rakouské monarchie, tedy asi 16. století a bude stříbrný.

U té druhé mince netuším...

Moc děkuji za tip.

Jde to myslíš nějak přesněji určit ?

Odesláno (upraveno)

Stříbrný denár ražený 1556 v mincovně Kremnica, o váze 0,58g, nechal razit Ferdinand I

značka mincmistra nebyla použita a není znám

značka mincovny K-B(Kremnica) je viditelné jen B u vyobrazení panny na pravé straně.

Nápisy u letopočtu: FERDINAND*DG*R*UNG 1556 (celé znění FERDINANDdus*DeoGratia*Rex*Ungariae)

DRUHÁ STRANA: PATRONA***UNGARIE*

Upraveno uživatelem Luk
Odesláno

Stříbrný denár ražený 1556 v mincovně Kremnica, o váze 0,58g, nechal razit Ferdinand I

značka mincmistra nebyla použita a není znám

značka mincovny K-B(Kremnica) je viditelné jen B u vyobrazení panny na pravé straně.

Nápisy u letopočtu: FERDINAND*DG*R*UNG 1556 (celé znění FERDINANDdus*DeoGratia*Rex*Ungariae)

DRUHÁ STRANA: PATRONA***UNGARIE*

Děkuji a podotýkám, že svojí obsáhlostí to překonalo mé očekávání.

Co ta starší ?

Odesláno

K tomu uherskému denáru dodám jen, že subjektivně odhaduji stav na 2/2 a cena se pohybuje na aukcích okolo stokoruny. K tomu římskému bronzu jsem doma nic nenašel. Mám mraky katalogů, ale antiku nedělám. Opisy jsou nečitelné, ale snad by ti pomohli tady.

Odesláno

Pokud jde o tu bronzovou minci, tak myslím, že Luk je blízko. Římské mince sice nejsou mou oblastí zájmu a lícový opis se jménem je dost špatně čitelný, ale tento bronz tipuji na císaře Vetrania. Vetranio vládl nad částí impéria od jara roku 350 a už na Vánoce téhož roku abdikoval. Život pak dožil v klidu v ústraní. Viz o něm např. v kapitole věnované Constantiovi II na stránce http://rim.me.cz/cisarove/constantius_2/constantius_2.php

Na líci je císařův portrét s nápisem D N VETRAN - IO P F AVG, na rubu stojící císař držící v každé ruce standardu s křesťanským symbolem X-P (viz např. Wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Chi-Rho ) a kolem nápis CONCORDIA - MILITVM. Mincovnou bude pravděpodobně Siscia, tedy dnešní chorvatský Sisak.

Přikládám snímek lépe zachovaného exempláře. Mohu se mýlit, protože o římských mincích vím jen málo. Je-li tu nějaký zkušený sběratel pozdního císařství, tak ho prosím o kontrolu a případnou opravu mého určení této mince.

Odesláno (upraveno)

Snad to sedí, ale zato jsem udělal pořádnou gramatickou chybu: císař samozřejmě drží v každé ruce standarTu. Za svůj trapný překlep se omlouvám :)

Upraveno uživatelem Sorbus

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...