Petr22 Odesláno 16. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2006 Panove, rad bych, kdyby mi nekdo trochu osvetlil technologii nanaseni antireflexni vrstvy..pripadne jeji zivotnost....diky
Kamojedov Odesláno 17. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 17. ledna 2006 Nejběžnější antireflexní vrstva je z fluoridu hořečnatého. Nanáší se to EBPVD strojem - napařováním elektronovým paprskem ve vakuu. V domácích podmínkách je to technologie nereprodukovatelná, už proto, že aby to antireflektilo, musí mít vrstva tloušťku lichého násobku lambda/4 - takže kolem 120 nm. Když do toho nikdo nežďuchá, je vrstvička pro všechny praktické potřeby věčná, ale na hodinkách je to spíš k vzteku. Dokud leží ve výloze, vypadá to super, ale ať děláte co děláte, pokud hodinky nosíte, poškodí se a kazy jsou pak safra vidět. Řešením je k radosti prodejce často měnit sklíčka nebo zbytek vrstvy odstranit.
Petr22 Odesláno 17. ledna 2006 Autor Nahlásit Odesláno 17. ledna 2006 Diky...myslite, ze by se dalo sehnat antireflexivni sklicko treba od jineho vyrobce pokud vyrobce hodinek tuto moznost nenabizi a provest pripadnou vymenu...asi to nebude tak jednoduche, jak si jit vymenit obycejne sklicko..
Duke650 Odesláno 18. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 18. ledna 2006 Nevím jak ostatní, ale já se pokaždé těším na další příspěvek od Kamojedova. Klobouk dolů - to musí být člověk s renesanční šířkou záběru - a nemyslím to nijak zle, skutečně a na rovinu, pane, smekám před Váma. P.S. Jen byste mohl psát častěji :-)
cigi Odesláno 19. ledna 2006 Nahlásit Odesláno 19. ledna 2006 Mám zkušenost, že to s tou trvanlivostí antireflexních vrstev není tak hrozné, jak píše kamojedov, respektive trvanlivost je při běžném nošení skutečné krátká, poškodí se na to tata, ale to poškození není při běžném nošení nijak na obtíž - sklíčko je totiž stále zanesené prachem, mastnotou atd.. Platí to i např. o brýlých. Ale , když je pak vyleštíte a vystavíte ve vitríně, je to vidět jak píše kamojedov. Myslím ale, že se ta vrstva nechá znovu nanést, alspoň u objektivů se to nabízí a i prim myslím psal, že to lze. Každopádně antireflexivní úpravu i přes uvedené výhrady vřele doporučuji - i poškozená zvedne efekt hodinek o stovky %. Jediná věc, která zaujala moje přátele (nejsou fandové do hodinek) na mých fortiskách bylo právě to, že se sklo neleskne. to kamojedov - připojuji se k obdivu a gratuluji.
Jeremy Odesláno 1. července 2006 Nahlásit Odesláno 1. července 2006 Já mám pocit, že antireflexní úprava se nejlíp pozná tak, že když se odrazem kouknu přes sklíčko na zářivku, tak je buď bílá, jak bych čekal od normálního skla (bez antireflexe), anebo je tmavší, zpravidla do modra (s antireflexem).
afrikab Odesláno 2. července 2006 Nahlásit Odesláno 2. července 2006 Ma zkusenost se skly k fotaku. Pokud sklicko (cocka) antireflexni vrtvy nema, tak je na nich odraz svetla bily. Pokud jsou antireflexni vrtvy pristomny, odraz svetla je zabarven. Napriklad modre, cervene ci zelene. PS.: Antireflexni vrstvy lze udelat opravdu poradne (viz napriklad nedavna koopoerace Pentaxu a Tokiny), jenze tohle se asi na sklicka hodinek nenaparuje. Propustnost svetla 99,9% musi byt u hodinek slast. Navic zabarveni do cervenna musi byt take sexy:)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se