Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Někde jsem tu na fóru četl starší příspěvek o tom, že Elton chystá knihu, kde budou všechny Primky. Ten příspěvek byl tuším z roku 2006 a pak už jsem o tom nic nenašel. Pak jsem od svého hodináře slyšel, že bude kniha o Igenech (ale jen o nich). Jelikož už jsem bohužel/bohudík (nehodící se škrtněte) také namočil a začínám budovat svou sbírečku, jako asi každý se pídím po informacích jaké Primky se vůbec vyskytovaly a tedy jaké ve sbírce ještě chybí. Někdo tu kdysi stvořil takový jednoduchý katalog, kde ovšem nejsou všechny varianty a pak je tu pdf s kalibry nebo pár ofocených katalogů a plakátů Prim.

Napadlo mne, že je tu na Chronomagu vícero bláznů, kteří mají sbírky Primek čítající i stovky kusů. Mnoho z nich má své miláčky i dobře vyfocené a tak mne napadlo, co kdybychom si takový katalog všech Primek udělali sami?

Nemám na mysli knihu s příběhy o výrobě, historické fotografie atd., ale jen jednoduchý, přehledný katalog s Primkami dle typů (Sport I, Sport II, Spartak, Pyžama atd.) se všemi barevnými variantami, variantami strojků atd.

Co se týče mého přínosu, tak jsem grafik (alespoň se tím snažím uživit) a mohu nabídnout své bezplatné služby. Také mohu zajistit kvalitní a přitom cenově přijatelný malonákladový tisk výsledného katalogu (kdyby byl zájem o tištěnou formu). Pdf pro členy Chronomagu je samozřejmostí.

Výhodou takového katalogu by bylo: Pocit z dobře odvedené práce, dobrý pocit, že jsem se na něčem podílel, možnost nízkého nákladu při tištěné formě (není problém i pár kusů), bezproblémová rozšiřitelnost takového katalogu (v případě budoucího objevení se nevídaných kousků).

Co vy na to? Šli byste do toho?

Dejte vědět. Pokud by byl zájem, můžeme domluvit podrobnosti o způsobu práce a dodávání podkladů.

Odesláno

1) Pro jistotu zopakuji, co už bylo tady na fóru publikováno:

i) "Katalog náramkových hodinek PRIM" ve formátu pdf. Autorem je zdejší velevážený člen Skalis. Za což mu patří nehynoucí sláva.

ii) Katalog kalibrů PRIM http://photowatches.eu/albums/upload/stanik73/kalibry_PRIM_final.pdf, jehož autorem je další velevážený člen tohoto fóra Stanik73. Tento katalog také bohužel ukazuje, jak je dlouhodobá tvorba něčeho tak systematického zranitelná z naprosto nečekaného směru. To proto, že autorem fotografií je pak jeden bývalý zdejší člen, který od jisté doby už není velevážený, spíše naopak. A co s tím má autor textu/majitel nafocené sbírky po tolika letech práce dělat? To nikdo neví.

2) Hodně se očekává od toho, s čím nakonec přijde Accutron. Během posledních let naznačil, že připravuje publikace o Sportech, Diplomatech nebo prvních primkových kalibrech. Ale přestože je to asi jediný PRIM profesionál mez námi, navíc ?majitel sbírek? Muzea primek, tak se může lejce stát, že se ještě načekáme. Sám moc dobře vím, kolik tvorba nějaká publikace spolyká času a není nic neobvyklého, když má vydání nakonec pár let zpoždění nebo dokonce dílo zůstane nedokončené v šuplíku.

3) A co dál? Asi zdejší sběratele překvapím, ale podle mého názoru je nejlepší cestou systematické on-line zveřejnění soukromých sbírek hodinek PRIM.

Uvedu příklad ? u sovětských/ruských hodinek právě veřejná dostupnost anotovaných sbírek Marka Gordona (ussr times), nebo na netgrafik.ch/russian times a dalších umožnila širší zapojení dalších menších sběratelů, badatelů a diskutérů.

Samozřejmě je to technologicky náročné, ale je to podle mě něco, co dosud hodinkám PRIM chybí. A bez nějakého obrázkového soupisu či soupisů, co všechno se vlastně vyrobilo, se podle mě asi moc nehneme.

Odesláno

Já jsem měl právě na mysli to, že se vezmou fotky, které byly po různu zveřejněny zde a dají se do kupy na jednu hromadu. Nemusí to fotit jeden člověk - jeden člověk taky asi nemá všechny Primky. Roztřídí se, popíší kalibry a drobné nuance a pak zkompletuje do rozumné podoby. Jelikož dělám spíše tištěnou grafiku, hned mne samozřejmě napadl katalog pro tisk a v pdf. Samozřejmě idea samostatného webu, kam by mohl kdokoliv přispívat s fotkami svých Primek, ukládat je pod jednotlivá označení nebo vytvářet nová dělení je vynikající. Ovšem to je možná složitější, než ten tištěný/pdf katalog (kódování, hosting, moderování webu). Nevím, možná ne.

Osobně mi šlo spíše o něco ve smyslu - jedno pouzdro, jeden kalibr a tisíc variací ciferníků. Pak samozřejmě jedno pouzdro, jeden ciferník (barevné modifikace) a varianty strojku atd. Později (ne třeba hned) pokud se bude vědět doplnění roky výroby atd.

Samozřejmě se nikam nehrnu, nikomu se nenutím. Já jen, kdyby byl zájem...

Odesláno

Ideální by bylo udělat nějakou pěknou šablonu, do které by pak ostatní mohli dávat oříznuté a zmenšené fotky. Každý by vyfotil, co má doma a ještě není přidané - asi bychom mohli fotit bez strojků, ty už jsou všechny u Staníka. Možná by nebylo na škodu fotit třeba i dýnka. Nebo bychom to mohli házet sem do extra vlákna a ostatní by třeba mohli i posoudit, jestli to není bastl.

Odesláno

...Osobně mi šlo spíše o něco ve smyslu - jedno pouzdro, jeden kalibr a tisíc variací ciferníků. Pak samozřejmě jedno pouzdro, jeden ciferník (barevné modifikace) a varianty strojku atd. Později (ne třeba hned) pokud se bude vědět doplnění roky výroby atd...

Časem se ale stejně přijde na to, že ďábel tkví v detailech. Proto mají úspěch weby, kde jsou každé hodinky nafoceny v základních polohách + strojek. Při dostatečně velké databázi se pak začnou objevovat různé odchylky i na stejném modelu hodinek. Klasickým případem jsou nedávno probíraná pouzdra/nožky nejstarších primek, atd. V případě Primek, kde vždy hlavní je otázka, zda je to originál nebo předělávka, to bude nesmírně důležité.

Také se ukáže, jaká je výhoda on-line databáze právě u fotek. Když se to dá všechno do jednoho PDF, tak se to kvůli velikosti souboru bude hodně komprimovat. On-line obrázkové soubory se dají zvětšovat atd. A to často vede k objevu překvapivých věcí, kterých si ani autor nevšimnul.

Návštěvník Oloušek
Odesláno

ii) Katalog kalibrů PRIM http://photowatches.eu/albums/upload/stanik73/kalibry_PRIM_final.pdf, jehož autorem je další velevážený člen tohoto fóra Stanik73. Tento katalog také bohužel ukazuje, jak je dlouhodobá tvorba něčeho tak systematického zranitelná z naprosto nečekaného směru. To proto, že autorem fotografií je pak jeden bývalý zdejší člen, který od jisté doby už není velevážený, spíše naopak. A co s tím má autor textu/majitel nafocené sbírky po tolika letech práce dělat? To nikdo neví.

2) Hodně se očekává od toho, s čím nakonec přijde Accutron. Během posledních let naznačil, že připravuje publikace o Sportech, Diplomatech nebo prvních primkových kalibrech. Ale přestože je to asi jediný PRIM profesionál mez námi, navíc ?majitel sbírek? Muzea primek, tak se může lejce stát, že se ještě načekáme. Sám moc dobře vím, kolik tvorba nějaká publikace spolyká času a není nic neobvyklého, když má vydání nakonec pár let zpoždění nebo dokonce dílo zůstane nedokončené v šuplíku.

Pro: Petr_P

Věc: Katalog Prim

Teď jsem si to ověřila a katalog kalibrů v PDF Stanik73 je stále volně ke stažení. Případné jiné využití původních fotografií by možná šlo domluvit.

Prim Diplomat jsou už také nafocené, je to jedenáct variant, nevím ale, jestli jsou všechny.

Olie

Odesláno

Skús osloviť aj člena amoloh, kedysi tu bolo od neho aspoň 250 odfotených primiek najrôznejšieho razenia kalibrov a variácii.Snáď ma zas o niečo viac a myslím že by nebol proti aby sa fotky použili na dobrú vec.

Odesláno

Skús osloviť aj člena amoloh, kedysi tu bolo od neho aspoň 250 odfotených primiek najrôznejšieho razenia kalibrov a variácii.Snáď ma zas o niečo viac a myslím že by nebol proti aby sa fotky použili na dobrú vec.

A nemá to být náhodou Alomoh ? http://forum.chronomag.cz/index.php?/user/3644-alomoh/
Odesláno

ad MyBulova - imho to zvyšuje sběratelskou atraktivitu, ačkoliv Bulova byla vždy "ta druhá", tak v aukcích se nedrží až tak špatně.

Ad katalog Primek - vždy vyfotit maximum, co je daný člověk schopný. Dát základní návod jak fotit, jak nasvětlovat. Tj. i strojek, doklady, dobový katalog. Je to jeden ze způsobů jak se vyhnout "bastlům". Mj. ta Bulova má rok (např. M7 nebo kolečko/čtvereček...) vyražené jak na pouzdru, tak i na strojku. To už se bastlí o něco hůře.

Odesláno

Už jsem něco také zkoušel fotit, ale výsledky víc než mizerné...:sad01_anim: Přitom dříve (a hlavně s jiným, kupodivu levnějším, foťákem) to ještě šlo. Tak jsem zatím přeměřil všechny pozdější modely, co mám doma. Asi by to chtělo nějak pojmenovat/označit nejpoužívanější pouzdra, kupodivu jich není moc.

Odesláno

Mám starou obyčejnou "falešnou zrcadlovku" Yashica, cca 3,5 megapixelu. Chce to stativ, makrorežim, samospoušť, buď zataženo nebo stínit kornoutem bílého papíru (pomáhá na odlesky) mezi objektivem a hodinkami (a na ten kornout svítit z několika stran), manuálně navolit co největší clonu. Je vhodné zvolit rozumné pozadí, aby se chytil expoziční automat i vyrovnání bílé.

NE ostré polední slunce, silná obyčejná žárovka z jedné strany, nikdy nefotit "z ruky", pozor na kvalitu předsádkových čoček, někdy méně zvětšení je více, stejně downsample ...

Odesláno

1) Pro jistotu zopakuji, co už bylo tady na fóru publikováno:

i) "Katalog náramkových hodinek PRIM" ve formátu pdf. Autorem je zdejší velevážený člen Skalis. Za což mu patří nehynoucí sláva.

3) A co dál? Asi zdejší sběratele překvapím, ale podle mého názoru je nejlepší cestou systematické on-line zveřejnění soukromých sbírek hodinek PRIM.

Uvedu příklad ? u sovětských/ruských hodinek právě veřejná dostupnost anotovaných sbírek Marka Gordona (ussr times), nebo na netgrafik.ch/russian times a dalších umožnila širší zapojení dalších menších sběratelů, badatelů a diskutérů.

Samozřejmě je to technologicky náročné, ale je to podle mě něco, co dosud hodinkám PRIM chybí. A bez nějakého obrázkového soupisu či soupisů, co všechno se vlastně vyrobilo, se podle mě asi moc nehneme.

Dělám na tom, ale je to fakt časově nesmírně náročné. Už mám více jak pět stovek katalogových fotek vč. typového označení, ale jenom utřídění a vytvoření systému, který by umožnil rychlou orientaci je vyšší dívčí :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...