Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím a rád bych dostal radu, popřípadě souhlas dle toto co jsem našel na netu. Jakou platební kartou je nejvýhodnější platit v zahraničí. (Francie, Německo, popřípadě celá EU)

Možná se info bude hodit i někomu dalšímu. Hledal jsem zde na fóru, ale našel jsem jen banky a o kartách nic. Tak snad jsem to nepřehlédl.

Z těchto níže uvedených karet, která bude finančně tou nejvýhodnější?

1) LBBW Bank, karta MAESTRO k účtu IQkonto

2) Spořicí účet od AXA Bank, karta VISA elektron

3) Platební karta AXA CLUB VISA, embosovaná (kreditka)

4) FIO Banka, karta MasterCard Standard embosovaná

Dle info co jsem našel, tak pořadí výhodnosti:

1 2) Spořicí účet od AXA Bank, karta VISA elektron

2 3) Platební karta AXA CLUB VISA, embosovaná (kreditka)

3 1) LBBW Bank, karta MAESTRO k účtu IQkonto

4 4) FIO Banka, karta MasterCard Standard embosovaná

Prosím více zasvěcené do bankovního sektoru, jestli je to tak, popřípadě opravu nebo Vaše doporučení. Díky moc za radu a případné upřesnění. :notworthy: :notworthy: :notworthy:

A nebo skočit do směnárny? :crying_anim02:

Odesláno (upraveno)

Ahoj, dovolím si reagovat co se týká vhodnosti

Podle typu karty:

Master card a visa classic

-bez rozdílu, obe jsou embosovane a na střední úrovni..

Maestro a visa electron

- zaklad a bez embosu

- mnoho webu je neakceptuje pravě z důvodu jejich vazby k základním účtum

Kreditka

Jsou vydávané jak pod visou tak pod mastercard podle vyberu ústavu a jeho preferenci

Amerika chce kreditku a pokud někam přijedeš s naši debetni kartou kterou používá 90% lidi tak vypadá jak exot a leckde ji odmítnou

A ted podle zemi:

Evropa=převážně visa

Amerika=převážně mastercard

Německo =obecně problém s jakoukoli kartou vydanou jinde nez v tomhle germánským státu

Francie=karta visa či mastercard pohoda všude

Zbytek světa =bez problému s výjimkami

A podle měn:

Visa se účtuje přepociavanim přes USD

Mastercard se účtuje přes EUR

Rozmysli se podle tohoto jak a kde ji budes využívat

Já bych volil zaručeně embosovanou a zda visa či master si vyber jake logo se ti líbí..

Podle té volby raději fio embosku a nebo tu kreditku

Upraveno uživatelem tenge
Odesláno

Nezaregistroval som rozdiely medzi debetnou a kreditnou kartou, pokiaľ sú embosované tak mi pripadajú rovnocenné. A v USA sa mi zdalo, že Visa je viac preferovaná ako Mastercard, aspoň podľa počtu platobných miest a zariadení. Ale môžem sa mýliť.

Odesláno

Tak nejdříve uvedu na pravou míru některé mýty :)

Master card a visa classic

-bez rozdílu, obe jsou embosovane a na střední úrovni..

Není pravda. Visa Classic může být i neembossovaná (a není to Visa Electron). Zpočátku ji vydávala k běžnému účtu mBank (nyní už vydává embossovanou), ale stále ji vydává ke spořicímu účtu. Nemá logo Electron a v terminálu se skutečně hlásí jako "Visa" (nikoliv Visa Electron).

Mastercard může existovat i jako neembossovaná, pak se jmenuje MasterCard Unembossed. U nás vydává Equa, mám ji ve sbírce :)

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/34241-humor/page__st__8860

Maestro a visa electron

- zaklad a bez embosu

- mnoho webu je neakceptuje pravě z důvodu jejich vazby k základním účtum

Visa Electron je akceptována v podstatě stejně jako Visa Classic, pokud některý web nemá logo Visa Electron, tak to automaticky neznamená, že je nebere, stačí zvolit Visa.

U Maestra je to obtížnější, to je u internetových plateb akceptováno skutečně méně, např. k českému PayPalu nejde připojit (k britskému ale ano)

Amerika chce kreditku a pokud někam přijedeš s naši debetni kartou kterou používá 90% lidi tak vypadá jak exot a leckde ji odmítnou

České karty se v US terminálech zpravidla hlásí jako kreditní, pokud tedy nejde zaplatit, prohlašte, že jde o kreditku :). Pro ně je stejně každá embossovaná karta kreditka :D

Evropa=převážně visa

Amerika=převážně mastercard

Až tak bych to nerozděloval. Pravda, zas tolik jsem toho nenacestoval, ale tam kde brali karty, tak brali vždy od obou asociací.

Německo =obecně problém s jakoukoli kartou vydanou jinde nez v tomhle germánským státu

Tady je jiný problém. Německo a Rakousko má svůj "trucstandard" EC-Karte (postupně přecházejí na označení giro card).

post-412-006482600 1343585439.jpg

Francie=karta visa či mastercard pohoda všude

Zbytek světa =bez problému s výjimkami

Visa se účtuje přepociavanim přes USD

Mastercard se účtuje přes EUR

Nikoliv, zúčtovací měna plně závisí na bance. Např. mBank má jako zúčtovací měnu EUR, přestože má karty VISA. U většiny bank ale dochází na přepočtu přes zúčtovací měnu pouze v případě, že měnu, ve které proběhla platba, nemají v kurzovním lístku. Axa má jako zúčtovací měnu českou korunu - prostě nechává přepočet na asociaci Visa (pro klienta nejvýhodnější).

Pouze AmEx a DC zúčtovávají vždy a výhradně v USD.

Odesláno

Ještě k tomu německo-rakouskému trucstandardu. EC karty se vydávají jako "duální". Karta se tak v EC terminálu tváří jako EC (nižší poplatky pro obchodníka) a v ostatních jako Maestro. Proto se vám může stát, že "ten Němec přede mnou zaplatil Maestrem a mě to stejným Maestrem nejde". Jinak některé supermarkety berou i Maestro (ale už ne Mastercard nebo Visa). V turistických oblastech je samozřejmě možné zaplatit všemi běžnými kartami.

No a nyní k dotazu - platbou Axou (ať debetkou, tak kreditkou) nic nezkazíš, používá kurz Visa bez přirážky. Nedávno dělal Dalibor Chvátal testy karet (výběr z bankomatu) a překvapivě dobře vyšla i ta LBBW

http://www.mesec.cz/clanky/velky-reality-test-kurzu-a-platebnich-karet-vyberu-z-bankomatu/

Odesláno

A ještě jedna věc - pozor na "Dynamic Currency Conversion". Při platbě vám může obchodník nabídnout zúčtování transakce v domácí měně karty. Zpravidla je to pro vás nevýhodné - viz můj článek http://www.mesec.cz/clanky/ctyri-myty-ktere-budou-vasi-penezenku-na-dovolene-mrzet/

Kamarád se takhle nechal natáhnout ve Švýcarsku. Proti kurzu na Axe prodělal 90 haléřů na 1 franku :(

Odesláno (upraveno)

Jinak zúčtovací mena se používá vždy a nelze ji obejít ani kdyby se kdokoliv stavěl na hlavu.. Je to věc dane karetní asociace a vždy se jedna o přepočet přes měnu..a Axa nepoužívá pře počítači menu CZK .. To by byla jedina a jedna se proti světovým bankám o čudlu.

Kreditku ma na sobě ´k´ a v Americe je akceptovány všude pravé proto, ze je zde zaručen limit, protože jde o úvěr.

Visa classic se nerovná visa elektron.. A je na elektroniku pohlíženo i z toho důvodu ze se vydává jako totální zaklad a v mnoha pripadech neni akceptovány..

Mě vysvětlení směřovalo k otazce toho člena a pravdu jsem měl. Úkaz mi která banka dnes vydává visa classic neembosovanou nebo mc neembosovanou

Embos byl vydáván historicky majoritně z důvodu offline zehlicek karet

Upraveno uživatelem tenge
Odesláno (upraveno)

Tak ještě jednou. Zúčtovací měna je čistě dohodou banky a karetní společnosti. Pokud se banka dohodne, že zúčtovací měnou karty bude USD, tak to bude USD, když chce EUR, bude to EUR. MBank má zúčtovací měnu EUR. Axa si nechává posílat částku přímo v CZK dle kurzu VISA - můžeš si ověřit na http://www.visaeurope.com/en/cardholders/exchange_rates.aspx, že platba bude stržena příslušným kurzem ke dni zaúčtování. Tedy ono je to o fous složitější, zpravidla je to kurz z předcházejícího dne před zaúčtováním.

Kreditka na sobě žádné K nemá (rozhodně to není žádná povinnost, nemůžu vyloučit, že si to tam nějaká banka napíše, design karet je poměrně "volná disciplina"). Z mých karet (viz obrázek v odkazu) jsou kreditky tři - ta černá Citi, zlatá mBank a zlatá GE a ani jedna na sobě K nemá. Mám ověřeno, že např. modrá mBank (debetka) se v US terminálech hlásí jako kreditní - když se lidí ptali na "credit or debet" a řekli "debet", platba neprošla, tak řekli "credit" a platba prošla.

Neembossovanou Mastercard vydává u nás Equa (mám ji na obrázku, viz odkaz), neembossovanou Visu Classic vydává mBank (ke spořicímu účtu, k běžnému vydává embossovanou).

V minulosti u nás vydávala Mastercard Unembossed ČSOB, ale myslím, že už s tím přestali, ono nijak není o co stát, nechápu, proč si Equa zvolila zrovna tuhle zvláštní kartu

http://totalmoney.etrend.sk/kreditne-karty/detail/csob-mastercard-unembossed-8

Pro jistotu hodím ten odkaz na moje karty i sem:

Posted Image

Upraveno uživatelem Patrik
Odesláno

Embos byl vydáván historicky majoritně z důvodu offline zehlicek karet

Souhlas. Vůbec z toho důvodu vznikaly různé fámy. Emboss byl nejdříve na kreditkách (důvod - kreditka znamenala prověřený klient, mohl tedy mít kartu, kde byly možné off line transakce), z toho důvodu se dlouho tradovalo, že emboss = kreditka (a v USA to vesměs platí dodnes, proto v půjčovně říkají, že chtějí "credit card", ale stačí jim jakákoliv embossovaná. Naopak s neembossovanou kreditkou (vydává třeba Česká spořitelna jako Visa Electron) nepochodíš.

Stejně to platilo i ohledně plateb na internetu - ty byly původně umožňovány právě pouze na embossovaných kartách a tak se spoustu lidí domnívalo, že neembossovanou kartou nelze platit na internetu. Opět je to ale jen otázka banky, zda platby svojí kartou na Internetu dovolí nebo ne. Např. Axa má standardně platby na Internetu blokované a je třeba si o odblokaci telefonicky požádat.

Jsou sice určité obecné rámce a doporučení, nicméně poslední slovo má vždy banka vydávající kartu (nikoliv asociace Visa nebo MasterCard) a někdy ani to nestačí a může to "přebít" nastavení terminálu. Např. při platbě kartou Visa Electron by měl být vyžadován PIN nebo podpis. U McDonalda v Mnichově jsem ale zaplatit bez PINu i bez podpisu (a nejednalo se o bezkontaktní kartu). Stejně tak jsme zaplatili v Ženevě parkování.

Nebo jak si jeden místní člen "musel" žádat o platinovou kartu, protože mu jeho banka řekla, že na požadovaný limit nejde základní karta nastavit. Přitom mBank umí nastavit na základní Visa Classic limit až miliardu (bez koruny).

Odesláno

ja si zajedu za arabama, vymenim si kilo az dve na eura - kdyby tam nahodou byly nejaky prima rolady - a pak vyrazim do zahr. platebni karty se snazim nepouzivat, pokud to neni nezbytne nutny..

Odesláno

Proti platbě Axou nemají moc šanci (ten kurz vychází jako skoro střed). Ještě líp je na tom kreditka od Rajfky - kurz stejný a ještě vrací 0,8 % z obratu (takže výsledný efektivní kurz je pod středem). Ale fakt dobrá směnárna tu kartu dokáže skoro vyrovnat (samozřejmě pokud porovnáváme s kartami od jiných bank, které mají marži 2 až 5 % to je něco jiného, tam dobrá směnárna vyjde líp vždy).

Pár tipů na dobré směnárny v Praze jsem uváděl zde:

http://www.mesec.cz/clanky/ctyri-myty-ktere-budou-vasi-penezenku-na-dovolene-mrzet/

Odesláno

Vsak Exchange neni nic extra, to jen ze investuje nejvic do reklamy, tak spoustu lidi nic jineho nezna.

Jestli hodne platis v cizich menach, tak urcite doporucim tu kreditku od Rajfky. Stejne jako Axa ma kurz dle www.visaeurope.com/en/cardholders/exchange_rates.aspx , ale navic ti jeste vrati 0,8 % z obratu (samozrejme i z toho, co utratis v CR) a pri obratu nad 3000 Kc / mesic je zdarma.

Odesláno

Já většinou platím kartou a je zcela jedno jestli je kurz 25.706 nebo 25.766 protože ve stovkách EUR je to nepodstatný rozdíl. Pokud chci platit více, zajdu za známým směnárníkem, který mi to vymění kurz ČNB střed + 0,2.

Odesláno

Tak pokud je ta karta i s účtem zdarma, tak je přece lepší použít takovou, co má lepší kurz, než takovou, co má horší, ne? :).

Navíc ty rozdíly mezi nejlepší a nejhorší kartou nejsou jednotky haléřů, ale desítky haléřů.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Tak nakonec příklad Paříž placeno 15 euro 4.8.2012 (vstup do ponorky, bylo to super) zaúčtováno 7.8.2012 kurz 24,98Kč takže spokojenost s kartou AXA ke spořícímu účtu, jinak před odjezdem (2.8.2012) jsem sehnal 1000 Euro za 25,30Kč

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...