safi Odesláno 16. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2007 Četl jste někdo Jméno Růže? před pár dny jsem tuto úžasnou knížku dočetl. Pro neznalé jedná se o detektivní román ze středověku, ovšem důsledně postavený na historických faktech a popisu doby. Pokud pominu skvěle vykreslené postavy a příběh tak mě na knížce velmi zaujalo jak velký zmatek měli tehdejší duchovní a mniši v náboženských otázkách - ať už patřili přímo k tehdejší katolické církvi, nebo k jiným náboženským křesťanským proudům :-) I dnes to je hodně podobné.
31682 Odesláno 16. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2007 Nečetl, pouze viděl film, ale i ten byl dobrý.
midloch Odesláno 16. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2007 Proč se tak chováš? Jaký to má pro tebe význam, či smysl? Ano, tím že si společnost určila svá pravidla proto aby mohla fungovat a zastřešila ji bohem jako vrchním policajtem, chovám se ve společnosti tak abych já i ona měla z toho prospěch. Lidé si vytvořili boha jako vrchní morální autoritu (o čemž se po četbě bible dá docela pochybovat), ta autorita by měla být ale sama společnost a její členové proto se chovám tak jako by ,,byl,, . Proč myslíš, že po čtení Bible se dá pochybovat o Bohu jako o "vrchní morální autoritě?" Ve SZ je mnoho příkladů... Tak co třeba tento z Druhé knnihy Samuelově: Král David zatoužil po ženě Uriáše, (když ji spatřil omývat se v době menstruace) a vyspal se s ní (porušil zákaz soulože v období menstruace). Žena Uriáše otěhotněla a mourdrý král DAvid nechal Uriáše na vojně zabít. Bůh se na Davida nahněval a... dal zabít dítě které se z cizoložství narodilo (Sam 12,14). Můžu ti prezentovat i další genocidy páchané Izraelity za podpory Boha vůči jiným národům, příběhy o Onanovi, zatvrzení srdce faraona a následná boží msta na nebohém egyptském obyvatelstvu atd. atd. jsou ti myslím dostatečně známy.
Valachus Odesláno 16. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2007 Ano, tím že si společnost určila svá pravidla proto aby mohla fungovat a zastřešila ji bohem jako vrchním policajtem, chovám se ve společnosti tak abych já i ona měla z toho prospěch. Lidé si vytvořili boha jako vrchní morální autoritu (o čemž se po četbě bible dá docela pochybovat), ta autorita by měla být ale sama společnost a její členové proto se chovám tak jako by ,,byl,, . Proč myslíš, že po čtení Bible se dá pochybovat o Bohu jako o "vrchní morální autoritě?" Ve SZ je mnoho příkladů... Tak co třeba tento z Druhé knnihy Samuelově: Král David zatoužil po ženě Uriáše, (když ji spatřil omývat se v době menstruace) a vyspal se s ní (porušil zákaz soulože v období menstruace). Žena Uriáše otěhotněla a mourdrý král DAvid nechal Uriáše na vojně zabít. Bůh se na Davida nahněval a... dal zabít dítě které se z cizoložství narodilo (Sam 12,14). Můžu ti prezentovat i další genocidy páchané Izraelity za podpory Boha vůči jiným národům, příběhy o Onanovi, zatvrzení srdce faraona a následná boží msta na nebohém egyptském obyvatelstvu atd. atd. jsou ti myslím dostatečně známy. Jen tak náhodou, není to starý zákon?? Až potom přišel Ježíš a vykoupil nás. Tím chci říct, že to není to čeho by se křesťané drželi. Každý a zdůraznůji každý v něco věří. V boha, nebo ty v to, že se to nedá vysvětlit a že žádný není. Jiný zase v sebe sama a tak podobně. Z toho vylývá- každý má nějakou berličku. Mě osobně velmi překvapil rozhovor s jedním astrofyzikem, který říkal, na fakultě jak sme do toho zabředávali hlouběji tak jsem zjístilo že velká část vědců je věřících. Já osobně jsem proti rozlišování vědeckých a náboženských věcí. Př. zlatý řez dokonalá simetrie (viz patek philippe golden elipse) Tak to je asi vše co jsem chtěl říci do debaty. Jinak se omlouvám za jistou zmatenost
midloch Odesláno 16. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2007 Proč myslíš, že po čtení Bible se dá pochybovat o Bohu jako o \"vrchní morální autoritě?\" Ve SZ je mnoho příkladů... Tak co třeba tento z Druhé knnihy Samuelově: Král David zatoužil po ženě Uriáše, (když ji spatřil omývat se v době menstruace) a vyspal se s ní (porušil zákaz soulože v období menstruace). Žena Uriáše otěhotněla a mourdrý král DAvid nechal Uriáše na vojně zabít. Bůh se na Davida nahněval a... dal zabít dítě které se z cizoložství narodilo (Sam 12,14). Můžu ti prezentovat i další genocidy páchané Izraelity za podpory Boha vůči jiným národům, příběhy o Onanovi, zatvrzení srdce faraona a následná boží msta na nebohém egyptském obyvatelstvu atd. atd. jsou ti myslím dostatečně známy. Jen tak náhodou, není to starý zákon?? Až potom přišel Ježíš a vykoupil nás. Tím chci říct, že to není to čeho by se křesťané drželi. Každý a zdůraznůji každý v něco věří. V boha, nebo ty v to, že se to nedá vysvětlit a že žádný není. Jiný zase v sebe sama a tak podobně. Z toho vylývá- každý má nějakou berličku. Mě osobně velmi překvapil rozhovor s jedním astrofyzikem, který říkal, na fakultě jak sme do toho zabředávali hlouběji tak jsem zjístilo že velká část vědců je věřících. Já osobně jsem proti rozlišování vědeckých a náboženských věcí. Př. zlatý řez dokonalá simetrie (viz patek philippe golden elipse) Tak to je asi vše co jsem chtěl říci do debaty. Jinak se omlouvám za jistou zmatenost ..náhodou to je SZ, je to ten stejný Bůh který poslal na zem vykopupit lidi skrz kristovu oběť. Navíc JK sám řekl že přišel SZ naplnit ne zrušit. Starého zákona se tedy křesťané ať chtějí nebo ne musí držet, nehledě na to že ze SZ pro ně vyplývají různá proroctví, která předpovídají příchod mesiáše. Chápu že se jim bůh vykreslený v SZ nelíbí, což ukazuje na další a zásadní rozpor v jejich interpretaci a interpretaci SZ. Co to je za termín vědecky věřící? Myslíš tyto průzkumy http://www.lhup.edu/~dsimanek/sci_relig.htm ,,VÍRA NENÍ VÝSLEDKEM RACIONÁLNÍ ARGUMENTACE, ALE PSYCHICKÝCH POTŘEB,,
mechano Odesláno 16. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2007 pro Valachus : víš ale věřit v sebe to asi tak docela berlička nebude.
midloch Odesláno 16. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2007 pro Valachus : víš ale věřit v sebe to asi tak docela berlička nebude. Přesně, bavíme se o víře bez racionálních důkazů v nadpřirozeno. Ale i přesto bych s formulací věřit v sebe byl opatrný, věřil by jsi v sám sebe natolik že by jsi na mučidlech neudal? Nebo věří člověk sám v sebe když je zamilovaný? Jediné na co můžu věřit a to na 99,9% je má existence v tomto světě a na 99% v existenci reality tohoto světa.
xmenm05 Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 ..náhodou to je SZ, je to ten stejný Bůh který poslal na zem vykopupit lidi skrz kristovu oběť. Navíc JK sám řekl že přišel SZ naplnit ne zrušit. Starého zákona se tedy křesťané ať chtějí nebo ne musí držet, Přiznám se, že s tímhle docela nesouhlasím. To znamená, že upíráš náboženství jakýkoli vývoj. Navíc formulace o tom, že něko něco musí (notabene ještě navíc nikoli od náboženské autority, ale naopak od Tebe - prezentuješ se zde spíše ateisticky) mi přijde trochu dogmatická. Jak vlastně definovat křesťana? Kdo je podle Tebe křesťan?
safi Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 Proč myslíš, že po čtení Bible se dá pochybovat o Bohu jako o \"vrchní morální autoritě?\" Ve SZ je mnoho příkladů... Tak co třeba tento z Druhé knnihy Samuelově: Král David zatoužil po ženě Uriáše, (když ji spatřil omývat se v době menstruace) a vyspal se s ní (porušil zákaz soulože v období menstruace). Žena Uriáše otěhotněla a mourdrý král DAvid nechal Uriáše na vojně zabít. Bůh se na Davida nahněval a... dal zabít dítě které se z cizoložství narodilo (Sam 12,14). Můžu ti prezentovat i další genocidy páchané Izraelity za podpory Boha vůči jiným národům, příběhy o Onanovi, zatvrzení srdce faraona a následná boží msta na nebohém egyptském obyvatelstvu atd. atd. jsou ti myslím dostatečně známy. Jen tak náhodou, není to starý zákon?? Až potom přišel Ježíš a vykoupil nás. Tím chci říct, že to není to čeho by se křesťané drželi. Každý a zdůraznůji každý v něco věří. V boha, nebo ty v to, že se to nedá vysvětlit a že žádný není. Jiný zase v sebe sama a tak podobně. Z toho vylývá- každý má nějakou berličku. Mě osobně velmi překvapil rozhovor s jedním astrofyzikem, který říkal, na fakultě jak sme do toho zabředávali hlouběji tak jsem zjístilo že velká část vědců je věřících. Já osobně jsem proti rozlišování vědeckých a náboženských věcí. Př. zlatý řez dokonalá simetrie (viz patek philippe golden elipse) Tak to je asi vše co jsem chtěl říci do debaty. Jinak se omlouvám za jistou zmatenost Krásně řečeno - "jsem proti rozlišování vědeckých a náboženských věcí" - osobně mám stejný názor a zkušenost. Bible se s vědou vzájemně doplňují:-) viz třeba: (Izajáš 40:22) "Je Jeden, který bydlí nad KRUHEM země, jejíž obyvatelé jsou jako luční kobylky, Ten, kdo roztahuje nebesa právě jako jemný tyl, kdo je rozestírá jako stan k bydlení". Už tehdy Bible obsahovala informaci o kulatosti země
safi Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 Ve SZ je mnoho příkladů... Tak co třeba tento z Druhé knnihy Samuelově: Král David zatoužil po ženě Uriáše, (když ji spatřil omývat se v době menstruace) a vyspal se s ní (porušil zákaz soulože v období menstruace). Žena Uriáše otěhotněla a mourdrý král DAvid nechal Uriáše na vojně zabít. Bůh se na Davida nahněval a... dal zabít dítě které se z cizoložství narodilo (Sam 12,14). Můžu ti prezentovat i další genocidy páchané Izraelity za podpory Boha vůči jiným národům, příběhy o Onanovi, zatvrzení srdce faraona a následná boží msta na nebohém egyptském obyvatelstvu atd. atd. jsou ti myslím dostatečně známy. Jen tak náhodou, není to starý zákon?? Až potom přišel Ježíš a vykoupil nás. Tím chci říct, že to není to čeho by se křesťané drželi. Každý a zdůraznůji každý v něco věří. V boha, nebo ty v to, že se to nedá vysvětlit a že žádný není. Jiný zase v sebe sama a tak podobně. Z toho vylývá- každý má nějakou berličku. Mě osobně velmi překvapil rozhovor s jedním astrofyzikem, který říkal, na fakultě jak sme do toho zabředávali hlouběji tak jsem zjístilo že velká část vědců je věřících. Já osobně jsem proti rozlišování vědeckých a náboženských věcí. Př. zlatý řez dokonalá simetrie (viz patek philippe golden elipse) Tak to je asi vše co jsem chtěl říci do debaty. Jinak se omlouvám za jistou zmatenost ..náhodou to je SZ, je to ten stejný Bůh který poslal na zem vykopupit lidi skrz kristovu oběť. Navíc JK sám řekl že přišel SZ naplnit ne zrušit. Starého zákona se tedy křesťané ať chtějí nebo ne musí držet, nehledě na to že ze SZ pro ně vyplývají různá proroctví, která předpovídají příchod mesiáše. Chápu že se jim bůh vykreslený v SZ nelíbí, což ukazuje na další a zásadní rozpor v jejich interpretaci a interpretaci SZ. Co to je za termín vědecky věřící? Myslíš tyto průzkumy http://www.lhup.edu/~dsimanek/sci_relig.htm ,,VÍRA NENÍ VÝSLEDKEM RACIONÁLNÍ ARGUMENTACE, ALE PSYCHICKÝCH POTŘEB,, Starý zákon od svého začátku až do konce obsahuje desítky proroctví k příchodu Mesiáše, včetně přibližného časového určení období jeho příchodu - viz např. (Daniel 9:25) "A měl bys vědět a mít pochopení, [že] od vyjití slova, aby byl obnoven a znovu postaven Jeruzalém, do Vůdce Mesiáše bude sedm týdnů, také šedesát dva týdny....". - což je takové komplikovanější proroctví. Jak i Midloch správně říká, JK naplnil zákon tím, že zemřel na popravišti na kůlu. Křesťané dále již nebyly podřízeni zákonu v tom smyslu že by museli slavit sabaty a další židovské svátky, nelpělo se na obřízce atd. Trefně k tomu Pavel dodává v Kolosanům 2:13?14: "Dále, ačkoli jste byli mrtví ve svých přečinech a v neobřezaném stavu svého těla, [bůh] vás oživil spolu s ním. Laskavě nám odpustil všechny naše přečiny 14 a vymazal ručně psaný doklad proti nám (tj. zákon - moje inetrní poznámka), který se skládal z výnosů a který byl proti nám; a On jej odstranil z cesty tím, že jej přibil na mučednický kůl. Další zajímavý text je tento: (Galaťanům 3:19?25) "19 Proč potom Zákon? Byl přidán, aby učinil zjevnými přestupky, dokud nepřijde semeno, jemuž byl dán slib; a byl předán skrze anděly rukou prostředníka. 20 Není prostředník [tam], kde jde pouze o jednu osobu, a Bůh je pouze jeden. 21 Je tedy Zákon proti Božím slibům? Kéž se to nikdy nestane! Vždyť kdyby byl dán zákon, který by mohl dát život, spravedlnost by byla skutečně prostřednictvím zákona. 22 Ale Písmo vydalo všechno společně do vazby hříchu, aby slib vyplývající z víry v Ježíše Krista byl dán těm, kdo projevují víru. 23 Avšak než přišla víra, byli jsme střeženi pod zákonem a společně vydáni do vazby a vzhlíželi jsme k víře, o které bylo určeno, aby byla zjevena. 24 Zákon se tedy stal naším vychovatelem vedoucím ke Kristu, abychom byli prohlášeni za spravedlivé díky víře. 25 Ale když nyní přišla víra, již nejsme pod vychovatelem." Zajímavé body: - pravým účelem Zákona bylo, jak řekl apoštol Pavel, ?aby učinil zjevnými přestupky, dokud nepřijde mesiáš?. Jinými slovy - aby Židům i neizraelitům ukázal, že zákon je jen dočasné řešení situace, která vznikla v zahradě Eden. Starý zákon jako izraelský zákoník není první zákoník, soustava doporučení a nařízení, které lidé od Boha dostali (Adam dostal "Zákon" který měl dodržovat - 1. Mojžíšova 1:28-30, stejně jako třeba Noe atd...) - Zákon byl ?vychovatelem vedoucím ke Kristu?. Poukazoval na Krista jako na zamýšlený cíl mnoha proroctví - (?Kristus je konec Zákona.?) - zákon odhalil, že všichni lidé, tedy i Židé, jsou pod hříchem a že člověk nemůže získat život na základě ?skutků zákona?. (Ga 3:19?24; Ří 3:20; 10:4) - Zákon definoval jako dokonalého toho člověka, který by ho na 100% dodržel. cOž samozřejmě nikdo z lidé nemohl. To byl mimo jiné i důvod celého množství typů obětí, které byly ve Starém zákoně definovány. - Vzhledem k tomu, že ho nedokonalí lidé nemohli dodržet, ukazoval Zákon, že ?všichni zhřešili a nedosahují Boží slávy?. (Ří 3:23) Pouze Ježíš Kristus ho dodržoval dokonale. (Jan 8:46; Heb 7:26) V křesťanských sborech vtehdejší době byli jak židé tak i nežidé. V některých sborech se lpění na zákonu (respektive na tradicích) stávalo přičinou sporu.
safi Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 ..náhodou to je SZ, je to ten stejný Bůh který poslal na zem vykopupit lidi skrz kristovu oběť. Navíc JK sám řekl že přišel SZ naplnit ne zrušit. Starého zákona se tedy křesťané ať chtějí nebo ne musí držet, Přiznám se, že s tímhle docela nesouhlasím. To znamená, že upíráš náboženství jakýkoli vývoj. Navíc formulace o tom, že něko něco musí (notabene ještě navíc nikoli od náboženské autority, ale naopak od Tebe - prezentuješ se zde spíše ateisticky) mi přijde trochu dogmatická. Jak vlastně definovat křesťana? Kdo je podle Tebe křesťan? křesťan = dnes je všeobecně tento pojem definován jako následovník Krista - tedy jako osoba která věří v jeho výkupní oběť a jeho učení.
safi Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 Ano, tím že si společnost určila svá pravidla proto aby mohla fungovat a zastřešila ji bohem jako vrchním policajtem, chovám se ve společnosti tak abych já i ona měla z toho prospěch. Lidé si vytvořili boha jako vrchní morální autoritu (o čemž se po četbě bible dá docela pochybovat), ta autorita by měla být ale sama společnost a její členové proto se chovám tak jako by ,,byl,, . Proč myslíš, že po čtení Bible se dá pochybovat o Bohu jako o "vrchní morální autoritě?" Ve SZ je mnoho příkladů... Tak co třeba tento z Druhé knnihy Samuelově: Král David zatoužil po ženě Uriáše, (když ji spatřil omývat se v době menstruace) a vyspal se s ní (porušil zákaz soulože v období menstruace). Žena Uriáše otěhotněla a mourdrý král DAvid nechal Uriáše na vojně zabít. Bůh se na Davida nahněval a... dal zabít dítě které se z cizoložství narodilo (Sam 12,14). Můžu ti prezentovat i další genocidy páchané Izraelity za podpory Boha vůči jiným národům, příběhy o Onanovi, zatvrzení srdce faraona a následná boží msta na nebohém egyptském obyvatelstvu atd. atd. jsou ti myslím dostatečně známy. Souhlasím, že výše popsané události mohou na první pohled být v rozporu s vlastnostmi, které jsou Bohu přisuzovány. Nicméně zvláště příklad Davida a manželky Urijáše je velmi pěkným příkladem, jak jsou boží vlastnosti jako láska a spravedlnost vyváženy. Už musím běžet do práce, ale večer se pokusím vysvětlit jak to já osobně chápu :-)
midloch Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 ..náhodou to je SZ, je to ten stejný Bůh který poslal na zem vykopupit lidi skrz kristovu oběť. Navíc JK sám řekl že přišel SZ naplnit ne zrušit. Starého zákona se tedy křesťané ať chtějí nebo ne musí držet, Přiznám se, že s tímhle docela nesouhlasím. To znamená, že upíráš náboženství jakýkoli vývoj. Navíc formulace o tom, že něko něco musí (notabene ještě navíc nikoli od náboženské autority, ale naopak od Tebe - prezentuješ se zde spíše ateisticky) mi přijde trochu dogmatická. Jak vlastně definovat křesťana? Kdo je podle Tebe křesťan? Bůh je v každém náboženství dokonalý, jeho poselství je dokonalé a tudíž i neměnné. Pokud se podívám na náboženství jako systém vytvořený lidmi tak mu vývoj vzhledem k politicko historické situaci rozhodně neupírám, stejně jako každé jiné ideologii, pokud se na náboženství podívám na systém seslaným dokonalým bohem, tak vývoj není možný. Ano, náboženství potažmo křesťanství nebo židovství si přivlastňuje patent na ,,Pravdu,, proto se MUSÍ držet svých pravd ať se ti to líbí nebo ne. Máš pravdu že je to dogmatické proto se mi to taky nelíbí. Křesťan je následovník Krista (tak jak psal SAFI).
midloch Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 Proč myslíš, že po čtení Bible se dá pochybovat o Bohu jako o \"vrchní morální autoritě?\" Ve SZ je mnoho příkladů... Tak co třeba tento z Druhé knnihy Samuelově: Král David zatoužil po ženě Uriáše, (když ji spatřil omývat se v době menstruace) a vyspal se s ní (porušil zákaz soulože v období menstruace). Žena Uriáše otěhotněla a mourdrý král DAvid nechal Uriáše na vojně zabít. Bůh se na Davida nahněval a... dal zabít dítě které se z cizoložství narodilo (Sam 12,14). Můžu ti prezentovat i další genocidy páchané Izraelity za podpory Boha vůči jiným národům, příběhy o Onanovi, zatvrzení srdce faraona a následná boží msta na nebohém egyptském obyvatelstvu atd. atd. jsou ti myslím dostatečně známy. Souhlasím, že výše popsané události mohou na první pohled být v rozporu s vlastnostmi, které jsou Bohu přisuzovány. Nicméně zvláště příklad Davida a manželky Urijáše je velmi pěkným příkladem, jak jsou boží vlastnosti jako láska a spravedlnost vyváženy. Už musím běžet do práce, ale večer se pokusím vysvětlit jak to já osobně chápu :-) Safi, tento příklad hovoří jasně a nemá s láskou nic společného, tvoje budoucí interpretace toto postavit do jiného světla je jen hrou na omluvenku božího nespravedlivého řádění. Zabít někoho kdo je nevinný je mrzký zločin. Boží vlastnosti (jak jsi pěkně napsal) jsou totiž lidskými vlastnostmi a jsou jen popisem jejich vlastního pohledu na svět, bůh je vykreslen k šovinistické propagandě tehdejšího židovského národa.
midloch Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 ,,Krásně řečeno - "jsem proti rozlišování vědeckých a náboženských věcí" - osobně mám stejný názor a zkušenost. Bible se s vědou vzájemně doplňují:-) viz třeba: (Izajáš 40:22) "Je Jeden, který bydlí nad KRUHEM země, jejíž obyvatelé jsou jako luční kobylky, Ten, kdo roztahuje nebesa právě jako jemný tyl, kdo je rozestírá jako stan k bydlení". Už tehdy Bible obsahovala informaci o kulatosti země,, Pro SAFI: Mystika převlečena do kabátu vědy se nikdy nestane realitou. Z jiných náboženských textů ti takto vydedukuji stovkou podobných ,,důkazů,, a přehodím je do kabátu vědy. Jinak co se té vědeckosti týče, tak co třeba ,,důkaz,, že Zem byla stvořena první a po ní až slunce a ostatní hvězdy
safi Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 No jak koukám tak to při dalších diskusích nebudu mít vůbec jednoduché :-)
safi Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 ,,Krásně řečeno - \"jsem proti rozlišování vědeckých a náboženských věcí\" - osobně mám stejný názor a zkušenost. Bible se s vědou vzájemně doplňují:-) viz třeba: (Izajáš 40:22) \"Je Jeden, který bydlí nad KRUHEM země, jejíž obyvatelé jsou jako luční kobylky, Ten, kdo roztahuje nebesa právě jako jemný tyl, kdo je rozestírá jako stan k bydlení\". Už tehdy Bible obsahovala informaci o kulatosti země,, Pro SAFI: Mystika převlečena do kabátu vědy se nikdy nestane realitou. Z jiných náboženských textů ti takto vydedukuji stovkou podobných ,,důkazů,, a přehodím je do kabátu vědy. Jinak co se té vědeckosti týče, tak co třeba ,,důkaz,, že Zem byla stvořena první a po ní až slunce a ostatní hvězdy To nemyslím. Předchozím příspěvkem jsem chtěl poukázat na skutečnost že nikde v Bibli nevidím rozpor vůči současnému vědeckému poznání.
midloch Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 ,,Krásně řečeno - \"jsem proti rozlišování vědeckých a náboženských věcí\" - osobně mám stejný názor a zkušenost. Bible se s vědou vzájemně doplňují:-) viz třeba: (Izajáš 40:22) \"Je Jeden, který bydlí nad KRUHEM země, jejíž obyvatelé jsou jako luční kobylky, Ten, kdo roztahuje nebesa právě jako jemný tyl, kdo je rozestírá jako stan k bydlení\". Už tehdy Bible obsahovala informaci o kulatosti země,, Pro SAFI: Mystika převlečena do kabátu vědy se nikdy nestane realitou. Z jiných náboženských textů ti takto vydedukuji stovkou podobných ,,důkazů,, a přehodím je do kabátu vědy. Jinak co se té vědeckosti týče, tak co třeba ,,důkaz,, že Zem byla stvořena první a po ní až slunce a ostatní hvězdy To nemyslím. Předchozím příspěvkem jsem chtěl poukázat na skutečnost že nikde v Bibli nevidím rozpor vůči současnému vědeckému poznání. Rozporů je celá řada např.: stvoření za 7 dní (stáří vesmíru úplně někde jinde), stvoření hotových bytostí (viz vývoj druhů), potopa světa (nic takového nebylo je potvrzeno množství lokálních potop v dané oblasti), stvoření země dříve než stvoření hvězd (evidentně rozpor) atd. atd.
safi Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 ,,Krásně řečeno - \"jsem proti rozlišování vědeckých a náboženských věcí\" - osobně mám stejný názor a zkušenost. Bible se s vědou vzájemně doplňují:-) viz třeba: (Izajáš 40:22) \"Je Jeden, který bydlí nad KRUHEM země, jejíž obyvatelé jsou jako luční kobylky, Ten, kdo roztahuje nebesa právě jako jemný tyl, kdo je rozestírá jako stan k bydlení\". Už tehdy Bible obsahovala informaci o kulatosti země,, Pro SAFI: Mystika převlečena do kabátu vědy se nikdy nestane realitou. Z jiných náboženských textů ti takto vydedukuji stovkou podobných ,,důkazů,, a přehodím je do kabátu vědy. Jinak co se té vědeckosti týče, tak co třeba ,,důkaz,, že Zem byla stvořena první a po ní až slunce a ostatní hvězdy To nemyslím. Předchozím příspěvkem jsem chtěl poukázat na skutečnost že nikde v Bibli nevidím rozpor vůči současnému vědeckému poznání. Rozporů je celá řada např.: stvoření za 7 dní (stáří vesmíru úplně někde jinde), stvoření hotových bytostí (viz vývoj druhů), potopa světa (nic takového nebylo je potvrzeno množství lokálních potop v dané oblasti), stvoření země dříve než stvoření hvězd (evidentně rozpor) atd. atd. Označení den se v Bibli používá pro období různé délky. Od doslovného jednoho dne, přes den->rok až po delší přesně nespecifikované období, které se vyznačuje určitým charakteristickým rysem. Tuším že podle některých komentátorů Bible sedmý den stále trvá a my žijeme v něm. Co se týče evoluce tak současná teorie evoluce není schopná vysvětlit jak vznik život (živá hmota) z neživé (viz mé předchozí příspěvky) a navíc není schopná vysvětlit skoky z jednoho druhu na druhý (nebyly dosud nalezeny mezičlánky)
xmenm05 Odesláno 17. dubna 2007 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2007 Bůh je v každém náboženství dokonalý, jeho poselství je dokonalé a tudíž i neměnné. Pokud se podívám na náboženství jako systém vytvořený lidmi tak mu vývoj vzhledem k politicko historické situaci rozhodně neupírám, stejně jako každé jiné ideologii, pokud se na náboženství podívám na systém seslaným dokonalým bohem, tak vývoj není možný. Ano, náboženství potažmo křesťanství nebo židovství si přivlastňuje patent na ,,Pravdu,, proto se MUSÍ držet svých pravd ať se ti to líbí nebo ne. Máš pravdu že je to dogmatické proto se mi to taky nelíbí. Křesťan je následovník Krista (tak jak psal SAFI). Bůh je dokonalý, nikoli lidé, kteří psali Bibli. Navíc že Bůh je dokonalý tvrdí zase jenom lidé ... a co čert nechtěl, existovaly nábožnské systémy, kde Bohové rozhodně nebyli dokonalí ... . Pokud mohu odbočit k osobnímu tématu -proč jsi tak zatvrzelý a útočný vůči náboženství? Se spoustou toho co píšeš, se dá souhlasit, ale nějak mi tam chybí "podle mého názoru .... jási myslím ...". Přednášíš to stylem "Takhle to je a cokoli jiného není pravda." Víra je prostě jiný pohled, který má v mnohém pravdu a v mnohém se mýlí. Jako jakýkoli pohled. Z hodin náboženství se pamatuju, jak nám farář říkal, že na Bibli máme hledět spíše jako na podobenství, že je jasné, že stvoření netrvalo 7 dnů, ale prostě trvalo určitý čas ... atd. Tvoje tvrzení o tom, že"... MUSÍ držet svých pravd ať se ti to líbí nebo ne ..." mi přijde mnohem více dogmatické, než je (alesppoň dle mojí zkušenosti) reálný současný přístup církve, tak jak ji znám já.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se