Wanderer Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. září 2012 Můžete mi prosím něco říct k těmto hodinkám? Váš názor, případně bližší informace. Můžu to případně ještě nafotit z více stran. Nosím je k druhoválečným uniformám, ale co to je zač netuším. Neodvažuji se je nazvat vojenskými, tak jsem je umístil sem. Vím pouze to, že je v nich cilindrický strojek, což mi sdělil hodinář, co je čistil. Přijde mi, že ciferník je snad nově přetištěný, či jak se to dělá a pochybuju, zda je to vůbec Swiss made, jak je na něm psáno. Přesnost žádná sláva. Pro mě mají zatím tu historii, že jsem je měl dostat na Vánoce. Táta je na štědrý den na rychlo uklidil, kamsi zapadly a bylo bez šance je najít. Našly se až za pár měsíců, takže jsem je dostal k narozeninám. Nosil jsem je den, pak se mi podařilo s sebou švihnout na motorce. Největší škody utrpěly hodinky (resp. to mě mrzelo nejvíc) - rozbité sklíčko a ohnutá minutová ručička. Na to, že je mám na ruce jen občas si se mnou dost užily. Ale nosím je rád. Ručičky jsou opatřeny fluorescenční barvou (tu mi dodělával hodinář) , stejně tak značka na otočné lunetě (otáčí se i se sklíčkem). Díky předem, za každý poznatek. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VintageLover Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. září 2012 Mělo by se jednat o letecké hodinky PRECISE, foto strojku jsem neviděl, ale podle všeho jsou válečkové datované okolo 1935-1945...BTW SWISS MADE Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 21. září 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 21. září 2012 Prosím, co znamená válečkové? Nemám teď u sebe bohužel foťák, jak se k němu dostanu, nafotím vnitřek. Otevřel jsem je, na víčku je uvnitř vyryté datum (nejspíš) a vyčetl jsem na strojku 8 kamenů. Víc až z těch fotek. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. září 2012 Válečkové je totéž co cylindrové a jsou to názvy pro druh kroku, prostě způsob jak se přenáší pohyb od krokového kola na setrvačku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 22. září 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 22. září 2012 A co ten ciferník? Je původní? Nezdá se mi totiž, že značka je k nepřečtení, ale číslice jsou jasné a pak nesedí souosost ciferníku pro vteřinovku s ručičkou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 24. září 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2012 Takže tady jsou fotky kalibru. Zajímavé je to vyryté datum zevnitř na víčku a označení A. Tyhle hodinky jdou hodně napřed, cca 10min denně. Předpokládám, že posunutím páčky na nepokoji bych to měl upravit A/F je rychleji a R/S pomaleji (faster slower?)? Zatím jsem to nastavil na střed. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Red Dwarf Odesláno 24. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2012 Někde jsem tu četl, že datum na dýnko občas ryli hodináři (datum servisování)... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 24. září 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2012 (upraveno) To by ovšem znamenalo, že by musely být vyrobeny před rokem 1925 a to ještě nějakou dobu, protože těžko by někdo dával k hodináři nové hodinky. Je-li to tedy 12.září 1925. Mě napadlo vzhledem k výše uvedené dataci spíš datum narození uživatele (nebo nějaké významné výročí) a počáteční písmeno křestního jména. Ale možná ta 25 k tomu předchozímu datu vůbec nepatří... Upraveno 24. září 2012 uživatelem Wanderer Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cody Odesláno 24. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2012 ..... na otočné lunetě (otáčí se i se sklíčkem). Díky předem, za každý poznatek. Napada me, ze ta otocna luneta i se sklickem mohla slouzit jako otocna luneta. Predchudce tech dnesnich ocejchovanych. Na vintage uz jsem to nekolikrat videl. Uvnitr lunety vidim cosi, co mohlo byt kdysi ukazatelem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 24. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2012 (upraveno) Takže tady jsou fotky kalibru.Fotky strojku, nikoliv kalibru. Kalibr je to samé co "typ strojku", není to strojek samotný. Myslivci přece také neříkají Vezmu si kalibr a půjdu na hon.Strojek je skutečně s válečkovým krokem, přesnost tedy bude +- několik minut. A taky si myslím, že na vnitřní straně zadního víčka se předváděl původní majitel.EDIT: Na fotce je vidět, že vlásek je dost všelijaký, chtěl by vyměnit za nový. S takovýmhle vláskem půjdou vždycky podle plotu. Upraveno 24. září 2012 uživatelem Karlos Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 24. září 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2012 Jaký je to problém sehnat a vyměnit? Resp. předpokládám, že běžně zručnej hodinář (ne vyměňovač baterek) by to měl zvládnout. Když už to mám doma, ať chodí aspoň trochu solidně. Jinak díky za vysvětlení, inu nováček. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 24. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2012 Třeba špatnej nebude, z téhle fotky se toho moc nepozná. Psal jsi, že byly u hodináře na čištění. Kdyby s tím něco bylo, tak by to snad aspoň řekl. Ale zase když se předejdou o tolik denně... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chosé24 Odesláno 24. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2012 Jaký je to problém sehnat a vyměnit? Resp. předpokládám, že běžně zručnej hodinář (ne vyměňovač baterek) by to měl zvládnout. Když už to mám doma, ať chodí aspoň trochu solidně. Jinak díky za vysvětlení, inu nováček. No von by to zvládnul i vyměnovač baterek,pokud bude mít potřebný vlásek,asi kal. 10 a pul linek/hergot jak se píše deset a pul/,ale to není všechno,pak je to teprve napínavé,ladit t.zn.zkracovat na správný počet kyvu/pokud tam nedal moc tvrdej vlásek,kterej by dělal 4 hod. za 24 hod. hi/atd.Dfm,že bys to asi platit nechtěl,protože zase to takový unikát není.Jednodužší to bude asi odmagnetovat a nebo ten vlásek vykoupat v čistém benzínu /pokud to pan kolega neudělal/,nebo srovnat vlásek,pravděpodobně se dotýká 1.a2.závit,proto to dělá jen 10min. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 25. září 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 25. září 2012 Na to dotýkání závitů se ještě mrknu. Ale taky myslím, že hodinář, co to čistil by mi něco řekl. Říkal mi, ať žádnou závratnou přesnost nečekám, ale žádný problém nehlásil. Seřizování rychlosti chodu ale nejspíš neřešil, vím, že těch kšeftů měl tehdy dost, dost na tom, že mi spravoval ty ručičky. Jak vidíte na fotce, bylo to nastaveno na maximum dopředu. Po nafocení jsem to stáhnul na prostředek a dostal jsem se na cca -1,5min za den, včera jsem malinko přidal, tak uvidím večer. Bude to chtít si s tím asi trošku vyhrát, ale myslím, že do té minuty za den se dostanu. No a pak jak jsem vyčetl, význam má i to jak hodinky leží, tak tyhle zatím jen sklíčkem nahoru.A jak píše Chosé, nerad bych se opravama dostal na hodnotu hodinek. Nevím teda co to stálo, protože to byl dárek, ale závratná ta cena asi nebude. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 27. září 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 27. září 2012 Tak mi to jde podle plotu. Leží ciferníkem nahoru, jenom je natahuju a přijde mi, že v nepravidelných intervalech zrychlujou. Tak bych se chtěl zeptat, kdo by tu výměnu vlásku zvládnul (ideálně jižní Morava), co to tak může stát? A má to podle vás vůbec cenu v porovnání s cenou hodinek? Štve mě, že když je mám doma, že to prostě nefunguje, jak má. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 27. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. září 2012 (upraveno) Nic si z toho nedělej, jsou to letité hodinky, mají na to právo. A nemusí to být vláskem (i když na fotce vypadá nedobře), na chod má vliv spousta dalších věcí: správné/nesprávné vyčištění a namazání, ochozené, nebo nějak poškozené součástky, natahování, poloha, teplota,...Ale podle toho nepravidelného zrychlování bych si tipoval na nečistoty ve strojku. Věříš tomu hodináři, který ti je čistil, že je vyčistil a namazal pečlivě a dobře?EDIT: mohl bys vyfotit nějak líp ten vlásek? Upraveno 27. září 2012 uživatelem Karlos Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 27. září 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 27. září 2012 Tomu hodináři věřím, ale do vlásku se mu chtít nebude, má toho moc. Zkusím dodat lepší fotky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chosé24 Odesláno 27. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. září 2012 Tomu hodináři věřím, ale do vlásku se mu chtít nebude, má toho moc. Zkusím dodat lepší fotky. Rady,porady zdarma,hi.Je mi jasné,žes to neodmagnetoval,protože by jsi se zmínil.Nejde jen o odmagnetování/hergot to je slovo/vlásku,ale i o o..........cylindru a stoup.kola.Je to jedna z více možností,samo nečekej závratnou přesnost u cylin.hod. povolená tolerance 5 min,no pokud by to byl "rubincylinder"to by byla jiná ,myslím,že jich má pár techn. museum,v tomto případě to opravdu nehrozí,hihi.Rezimé:Od........,kontrola vlásku,chod na břiše a na zádech,/pakliže shledán velký rozdíl, problém je v kamenech nebo v čepech cylindru/,vlásek prostudovat a to je cirka vše pokud věříš svému.........Ale mezi námi ,je to opravdu sr........hodně zdaru.Jo a pak muže bejt velká vule na cyl.kole/nebo je ohnuté/a courá po minut. kole nebo mustku stoup.kola atd a tak podobně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
parnistroj Odesláno 28. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. září 2012 Fotky strojku, nikoliv kalibru. Kalibr je to samé co "typ strojku", není to strojek samotný. Myslivci přece také neříkají Vezmu si kalibr a půjdu na hon. Drze bych si dovolil trochu nesouhlasit - viz zde Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 28. září 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. září 2012 Už jsem tam svůj názor taky dopsal Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se