Přejít na obsah

vyčistění a oprava zlacení

Doporučené příspěvky

Kromě vyčistění a seřízení by starší Eterny potřebovaly také "opravit" zlacení korpusu (příp. i ciferníku) - buď vyleštit, nebo znovu pozlatit. Poradíte důvěryhodného a kvalitního hodináře v Praze? Kolik to tak může koštovat ? Díky

Vrba

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kromě vyčistění a seřízení by starší Eterny potřebovaly také "opravit" zlacení korpusu (příp. i ciferníku) - buď vyleštit, nebo znovu pozlatit. Poradíte důvěryhodného a kvalitního hodináře v Praze? Kolik to tak může koštovat ? Díky

Vrba

Vrbo , bylo by to potřeba vidět.

Odkaz ke komentáři

To Vrba:

Nevím přesně, jaké jsou ceny u galvanického zlacení, ale tak před třemi laty jsem tento problém řešil a základní substance (chlorid zlatitý) pro chemické zlacení a pokovení bez použití kianidů, vycházela na částku kolem 4.5tis/1g. to mi přišlo poměrně nákladné, tak jsem zůstal jen u stříbření. ale u galvan. lze regulovat sílu vrstvy, tak by to mohlo být podstatně levnější.

Odkaz ke komentáři

Už jsem to jednou psal. 1dm2 galvanického zlacení cca 1000,-kč, při vrstvě 5 mikronů, což je pro renovaci dostatečné, ale pro běžné nošení ne. Pouzdro musí být přeleštěno a zbaveno všech nežádoucích vrypů, jinak to půjde všechno vidět. Takže nachystejte si kalkulačky, vzpomeňte na vzorečky a počítejte. :)

Odkaz ke komentáři

Kdysi jsem našel na internetu a uložil pro případné použití. Neověřeno.

Niklování.

Triviální metodou je bezproudé niklování Niklíkem, ale výsledek je také triviální. Lepší je vyloučení matového niklu a jeho následné vyleštění. Zde je návod:

218 gramů síranu nikelnatého, 47 gramů chloridu nikelnatého, 31 gramů kyseliny borité, vše doplnit vodou do litru. Niklujeme při 60 - 70 stupních, pH lázně 5,2-5,8, hustota proudu od 1,5 do 5 A/dm2, podle požadované zrnitosti.

Pro tvrdé niklování se lépe hodí následující lázeň:

150 g síranu nikelnatého, 20 g chloridu amonného, 25 g kyseliny borité a voda do 1 litru. Teplota lázně by neměla přesáhnout 60 stupňů, pH je 5,6-5,9, proudová hustota 2,5-5 A/dm2.

Chromování.

Dekorativní chromování se provádí v lázni ze 400 g anhydridu chrómu, 4 g koncentrované kyseliny sírové a litru vody. Teplota lázně se může pohybovat v rozmezí 25-65 stupňů a pozor, požadovaná hustota proudu je 20-50 A/dm2. Pokud požadujeme trvdý povrch, snížíme množství anhydridu na 250 g a podíl kyseliny na 2,5 g, parametry lázně zůstanou stejné.

Stříbření.

Pro galvanické stříbření použijte následující elektrolyt:

40 g chloridu stříbrné, 200 g ferrikyanidu draselného (?červená krevní sůl?), 20 g hydrouhličitanu draselného a opět voda do litru. Pokovení probíhá při teplotě 20-80 stupňů a hustotě proudu do 1,5 A/dm2. ALE POZOR, proces vyžaduje stříbrnou anodu ! Při uměřeném používání vyhoví i stříbrná lžička z bazaru.

Zlaceni

2,65 g chloridu zlatného (ví někdo, kde ho sehnat ?), 40 g červené krevní soli, 25 gramů jedlé sody. Všechny složky v uvedeném pořadí rozpustit v 300 ml destilované vody a po rozpuštění doplnit do litru. Proces probíhá při 20 stupních a proudové hustotě do 1 A/dm2.

Odkaz ke komentáři

• Po roku...

Zdravím!

rád bych se zeptal, zda byste věděl o nějakém jednoduchém, nenáročném a přitom přiměřeně kvalitním způsobu postříbření částí o velikosti zhruba 8 cm z materiálu - slitina neželezných kovů. Stříbření potřebuji pouze pro vizuální účely.

Jsem v tomto naprostým nováčkem, věděl by jste o nějakých návodech, postupech? Někde jsem se dočetl o lázních s kyanidem, jak je postup s takovouto látkou nebezpečný?

Je možné stříbřit pouze namáčením? :helpsmilie:

Děkuji za odpovědi, za Váš čas

:notworthy:

Odkaz ke komentáři

Zdravím!

rád bych se zeptal, zda byste věděl o nějakém jednoduchém, nenáročném a přitom přiměřeně kvalitním způsobu postříbření částí o velikosti zhruba 8 cm z materiálu - slitina neželezných kovů. Stříbření potřebuji pouze pro vizuální účely.

Jsem v tomto naprostým nováčkem, věděl by jste o nějakých návodech, postupech? Někde jsem se dočetl o lázních s kyanidem, jak je postup s takovouto látkou nebezpečný?

Je možné stříbřit pouze namáčením? :helpsmilie:

Děkuji za odpovědi, za Váš čas

:notworthy:

Pouze namáčením je možno stříbřit.

Používání kyanidu je opravdu nebezpečné.

Odkaz ke komentáři

Pouze namáčením je možno stříbřit.

Používání kyanidu je opravdu nebezpečné.

No dobře, namášení to zní slibně, ale kde to seženu nebo je nějaký jednoduchý recept?

Vím, že zásadní látka pro jakékoliv stříbření je Dusičnan stříbrný a ten mám ;) Jen je to dosti drahý a nechce se mi to jen tak na pokusy plýtvat :)

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...