Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 55
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
:cigi - Protože jsem se pevně rozhodl, že damaškové chci a nemám chuť tady číst pindy o cenách, volil bych variantu vhodného sériového pouzdra z damašku. Jednalo by se jen o záměnu za 316L, takže prakticky žádné vícenáklady. Tyčovina na jeden kus vyjde fakt kolem 1000,-. S korunkou by taky nemusela být velká křeč. Když se nikdo nepřidá, zaplatím (e) jen individuální číselník, což je pakatel i v jednom kusu. Při citlivém návrhu by z toho mohly být zajímavé hodinky za slušné prachy!

U těch Milanů hrozí rozpočítání "přípravy" na málo kusů 100, 150, 200 ... tis! Nekradu a jahody na mně taky nerostou. :)

Co vy na to?

Dobrá pánové, ještě před pár měsíci jsem vůbec nevěděl, že se průmyslově vyrábí damascénská ocel a to navíc prášková a nerezavějící. Takže je to patent Švédské fy. Damasteel AB. Martensitická nerez. damas. ocel (prášková)má označení RWL-34 nebo PMC-27 má několikero základních vzorů podle tech. zpracování.

http://www.damasteel.biz/

http://www.damascen.cz/

A nyní, ...jesli je chcete využít jako základ pro vaše pouzdra, je potřeba hodně dobře přemýšlet o tvaru pouzdra, struktuře materiálu a způsobu jak to všechno budu obrábět. Vlastně tady pracujete jako řezbář, který ve výsledku počítá se strukturou dřeva a této přizpůsobuje odebírání materiálu a výslednou podobu výrobku (třeba závěrečný reliéf vzoru při využití různé tvrdosti mat.,jako dřevo atd. atd.) . Po zkušenosti s obráběním dřeva,po pár konzultacích a emailech věřte, že vím o čem píšu. Trochu mi ta debata připadá jako cesta do slepé uličky . Ani jeden z asi devíti standart. druhů ornamentů nevynikne na žádném pouzdře z Eltonu (jak dobře napsal cigi není tam dostatek masa, aby se ornament objevil v plné své kráse s možností závěrečných povrchovek). Takže bych doporučil zchladit hlavy a rozhodnout se co chcete, jestli "sprznit" metr tyčoviny za cca 50.000,- (nezůstanete u jednoho pokusu), nebo začít uvažovat o vytvoření pěkného šperku v podobě pouzdra, kde se bude tvar a stuktura vzájemně doplňovat.

pro představu obr. co dělá struktura na různém objemu

Odesláno
Třeba je to blbost,ale nepomohlo by k zvýraznění kresby základní polotovar z tyče řezat šikmo?

Falkkone ano , ale oni chtějí soustružit.

1) co si matně pamatuju na deskriptivu, tak ty dvě eliptické plochy mi ještě seberou z už tak málo materiálu- průměr tyče max. 45 mm (50). Ale taky se můžu mýlit :)

2) kde si mechano vyčet, že mluvím přímo o soustružení ? :rolleyes: :)

Odesláno
Třeba je to blbost,ale nepomohlo by k zvýraznění kresby základní polotovar z tyče řezat šikmo?

1) co si matně pamatuju na deskriptivu, tak ty dvě eliptické plochy mi ještě seberou z už tak málo materiálu- průměr tyče max. 45 mm (50). Ale taky se můžu mýlit :)

To jsem uhádl. :lol:

Odesláno

Holt,za krásu se musí platit!!

Odesláno

Od pana Milana Pokorného (Liberec) jsou si koupil loni moc hezký nůž z damaškové oceli.

Je to nožíř, který dělá super nože za (relativně) rozumné ceny.

Možná by stálo za to ho kontaktovat. Třeba by s výrobou pouzder pomohl.

Pokud chcete, spojím se s ním či poskytnu kontakt.

Jinak je pan Pokorný provozovatelem serveru www.knife.cz

Jo a drobné varování - i tento server je silně návykový (podobně jako Chronomag) ;)

Odesláno
Dobrá pánové, ještě před pár měsíci jsem vůbec nevěděl, že se průmyslově vyrábí damascénská ocel a to navíc prášková a nerezavějící. Takže je to patent Švédské fy. Damasteel AB. Martensitická nerez. damas. ocel (prášková)má označení RWL-34 nebo PMC-27 má několikero základních vzorů podle tech. zpracování.

http://www.damasteel.biz/

http://www.damascen.cz/

A nyní, ...jesli je chcete využít jako základ pro vaše pouzdra, je potřeba hodně dobře přemýšlet o tvaru pouzdra, struktuře materiálu a způsobu jak to všechno budu obrábět. Vlastně tady pracujete jako řezbář, který ve výsledku počítá se strukturou dřeva a této přizpůsobuje odebírání materiálu a výslednou podobu výrobku (třeba závěrečný reliéf vzoru při využití různé tvrdosti mat.,jako dřevo atd. atd.) . Po zkušenosti s obráběním dřeva,po pár konzultacích a emailech věřte, že vím o čem píšu. Trochu mi ta debata připadá jako cesta do slepé uličky . Ani jeden z asi devíti  standart. druhů ornamentů nevynikne na žádném pouzdře z Eltonu (jak dobře napsal cigi není tam dostatek masa, aby se ornament objevil v plné své kráse s možností závěrečných povrchovek). Takže bych doporučil zchladit hlavy a rozhodnout se co chcete, jestli "sprznit" metr tyčoviny za cca 50.000,- (nezůstanete u jednoho pokusu), nebo začít uvažovat o vytvoření pěkného šperku v podobě pouzdra, kde se bude tvar a stuktura vzájemně doplňovat.

pro představu obr. co dělá struktura na různém objemu

Závidím Ti sebevědomí, jak po chvíli gooooglování všechno víš. Můj návrh, jak už jsem psal, není převratný a nejedná se o experiment. Kolik se proporčně liší hodinky z obrázku např. od spartaků?

Odesláno

No vida, old blacku, funguje to i na kulatým pouzdru! A výborně - je vidět, že nejsem prorokem - Borec! Já spartaky ještě nemám, tak jsem pro. Klidně i linea, nebo ty autotimy, nebo codenis - tam by se to dalo vtipně kombinovat s lunetou - když už máme zprznit ty 2 cm tyčoviny! Jenom si přidám lesklou korunku, abych ji našel! :)

Ale když tak zírám, jak vynikaj ty rovný plochy, ten hiciqův remake milanů by z toho byl nebeskej. Ale ve dvou to neutáhnem.

Takže - dáme mimostředku, nebo centrálu?

hciq - přidáš se konečně, chlape?

Odesláno
taky mi říkají "Tárik Azím Chán" a nebylo to jen googlování :)

Tak to máš k damašku opravdu blízko! Já bych ty nicky zakázal, alespoň bychom věděli s kým máme tu čest! :)

Odesláno
No vida, old blacku, funguje to i na kulatým pouzdru! A výborně - je vidět, že nejsem prorokem - Borec!  Já spartaky ještě nemám, tak jsem pro. Klidně i linea, nebo ty autotimy, nebo codenis - tam by se to dalo vtipně kombinovat s lunetou - když už máme zprznit ty 2 cm tyčoviny! Jenom si přidám lesklou korunku, abych ji našel! :)

Ale když tak zírám, jak vynikaj ty rovný plochy, ten hiciqův remake milanů by z toho byl nebeskej. Ale ve dvou to neutáhnem.

Takže - dáme mimostředku, nebo centrálu?

hciq - přidáš se konečně, chlape?

Jak jsem Ti říkal v hospodě, nemám tak kreativní myšlení a jsem už trochu starší, tak musím pomalu. Máme zatím fotku, kterou mně poslal Per Billgren z továrny. Vypadá to, že by to fakt mohlo fungovat. Teď babo raď jaké pouzdro, jestli jste pro mimostředku (budu rád), tak do jakého pouzdra ji dát, abychom nevykrváceli a taky aby to už měl Prim s 50 odzkoušený?

Návštěvník Snow
Odesláno

Hodně mimo téma, ale nějak mi to nedá, od německého zbrojíře českého původu Edgara Budischowskyho, pěkný kousek damascénské oceli, pistole Korriphila Odins Eyes, jediná svého druhu z tohoto matriálu

Odesláno

Tak jste mě dostali plantážníci :) :)

Dokud jste tady uvažovali o masivních pouzdrech (obdélník, soudek), byl jsem v klidu - není to můj šálek kávy. Ale pak sem old black hodil ten obrázek kulatého pouzdra s jemným vzorem... Do toho bych s vámi šel :cool: :cool:

Ad damaškové struktury: V případě hodinek jde vyloženě o zdobný prvek - pochybuji, že někdo bude chtít využívat pevnostní charakteristiky svářkového damašku zhotoveného překládáním vrtev. Takže volba na práškovou metalurgii - navíc s možností nerezu - mi připadá naprosto optimální z pohledu ceny, konzistence (je tu vyšší podíl opracování) a vzhledu. Je jen potřebné přizpůsobit velikost vzoru velikosti ploch pouzdra - a u těch drobnějších vzorů se vyhnu i problému, který měl na mysli hciq s "řezbářstvím" nebo falkkon s variantou šikmého řezu.

Ad pouzdro: Z hlediska ceny bych volil už existující produkci (jsou přípravky, nástoje, zkušenosti a vlastně i základní představa výsledného vzhledu a jeho funkčnost). Pokud by to byl Prim, mě osobně imponuje Spartak nebo Linea. U těch "starších" oversize typů pouzder mi totiž ladí damašková struktura - je to vzájmně propojené. Ze zkušenosti vím, že vstupní cena materiálů je zlomkem výsledné, pokud se tedy nebude výrazně lišit opracovatelnost, může být cena "standardního modelu" pouzdra velmi přijatelná (a možná by to pak i vedlo k vyššímu zájmu = poklesu ceny).

Ad ciferník: Volil bych velmi jednoduchý - sama struktura pouzdra je podle mého názoru neobvyklá a měla by se podtrhnout. Preferoval bych mimostřednou sekundovku, ale není podmínkou.

Vše výše uvedené berte jako můj názor, který je omylný. Ale základem všeho je diskuse :)

Odesláno
...................hciq - přidáš se konečně, chlape?

sorry cigi, v případě výroby pouzdra a celých hodinek v Eltonu se bohužel nepřidám. Nebudu dál rozvádět. Návrh ciferníku a výběr ruček atd. zvládnete s typografem ne. ;) Takže držím palce.

pokud budete přeci stát o můj názor, rád vám to zdrbnu :)

Odesláno
...................hciq - přidáš se konečně, chlape?

sorry cigi, v případě výroby pouzdra a celých hodinek v Eltonu se bohužel nepřidám. Nebudu dál rozvádět. Návrh ciferníku a výběr ruček atd. zvládnete s typografem ne. ;) Takže držím palce.

pokud budete přeci stát o můj názor, rád vám to zdrbnu :)

To dost dobře nechápu. Já se damaškové l.e. neúčastním. :/

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...