zid Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 Brzy máme výročí a chtěl bych manželce nadělit nějakou zrcadlovku - nebo bez-zrcadlovku? Vůbec se v tom nevyznám, a již delší dobu se o foťáku zminuje. I přesto, že to má být dárek, budu radši za použitý, kdo ví zda jí to nakonec opravdu chytne. Limit jsem si stanovil do 40.000,- Děkuji za rady a názory.
tenge Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 (upraveno) Ahoj, já se rozhodoval a pátral dlouho.. Nakonec jsem zjistil ze koupě zrcadlovky z druhé ruky není dobrý nápad.. Fotila se zrcadlem někdy? Pokud ne, pak je otázka co bude fotit a podle toho přizpůsobit vyber.. Jsou tu určitě fundovanější, ale asi by se mnou souhlasili min v tom,zda ji to bude bavit.. Přeci jen tahat s sebou kilovou zátěž je jiný než nadupany kompakt Upraveno 16. října 2012 uživatelem tenge
zid Odesláno 16. října 2012 Autor Nahlásit Odesláno 16. října 2012 Fotit bude především krajinu a i přesto, že teď má nějaký průměrný kompakt, tak si ráda hraje ve photoshopu. Kompakt nechci, sice je tu možnost, že jí to nechytne, ale risknu to. Klidně zvednu limit i na 50t, pokud to bude mít smysl.
Triskell Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 No ja nevim,ale "mluvit o fotaku" a kupovat zrcadlovku za 40 000 mi prijde od sebe pomerne vzdalene ... i takovy obstarozni Canon SX110 IS (ten ma otec, tak s nim obcas fotim) umi to, co pro bezne pouziti naprosto dostacuje. Ale mozna je muj komentar od veci, v tom pripade jej neber v uvahu
exBURN Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 Já jsem zrcadlovku vyměninil za Nikon 1 - za 40 bude Nikon 1 V1 i s bleskem a všemi skly co se dělají. Lehké, obrazově dobré a video lepší než jsem kdy viděl ze zrcadlovky.
Lion Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 já bych chtěl Pentax K30 modrej k tomu pár objektivů
gougy Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 Imho je nesmysl dávat půlsta za něco, co nevíš, jestli využije. Takže především bych řešil superstylovku vs. zrcadlo (on se taky velký foťák a skla dost pronesou..)A pokud vyhraje zrcadlo, tak Nikon D7000 nebo Canon D60 nejsou imho nejhorší (a relativně kompaktní) k tomu jeden zoom a jedno pevné sklo a dá se tvořit.
lac1 Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 Ja by som poradil zacat nejakych entry-levelom DSLR ci uz od Nikonu, pripadne Canon ( mal som oboje a drzim sa N., koli objektivom). Hlavna vyhoda je vo vahe a rozmeroch, foti to kvalitne a kym s tym nechce tocit video a fotit na bilboardy, tak je to zbytocne. K tomu nejaky lepsi objektiv a pevne sklo, podla toho co rada a najviac foti, ak je to krajinka tak by sa hodil nejaky stativ urcite. K tomu urcite nejaky ten filter, dialkovy odpalovac a nejaka dobra literatura. Nieje to len o setovom fotaku, vela muziky sa da spravit prave s tym entry levelom a dobrym objektivom.
Joe Lemonade Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 Pro začátek doporučuji D7000 s nějakým univerzálním sklem. (18-200 např.) Sám mám D7000 a jako amatér si ji nemůžu vynachválit.
SCIFI Odesláno 17. října 2012 Nahlásit Odesláno 17. října 2012 Já jsem začátečník a mám Nikon D90 a k tomu Nikkor 18-200 a rozhodně to doporučuju. Do 40k se vlezeš a bude to mít skoro na pořád. Já už snad 3 roky čekám kdy mi bude málo koupím si lepší ale myslím že ta doba nepřijde. Jediná nevýhoda je velikost což by ji mohlo docela časem štvát. V tom případě bych zkusil Sony Alpha který jsem měl v ruce v Alze kde je vystavenej a dost příjemně mě překvapil. Jestli jsi Pražák zajdi si tam.
zid Odesláno 17. října 2012 Autor Nahlásit Odesláno 17. října 2012 Od jednoho člena jsem dostal doporučení počkat si na Canona 6D a k tomu 2 pěvný skla. Co na to říkáte? Sice to nejspíš bude malinko nad limit, ale pokud to za to stojí, proč ne. A nemají ty univerzální skla nějaké nevýhody vzhledem k velkému rozptylu?
sibirnaya Odesláno 17. října 2012 Nahlásit Odesláno 17. října 2012 ja bych teda spis sel do nejaky entry levelovyho modelu, nez se vrhat rovnou do poloprofi vod
DJ_BA Odesláno 17. října 2012 Nahlásit Odesláno 17. října 2012 ja bych teda spis sel do nejaky entry levelovyho modelu, nez se vrhat rovnou do poloprofi vod Suhlasim, pozri napr. http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/53183-nikon-d3200-af-s-vr-dx-18-55-mm/ dokonca tu na fore, ked nevies ci ju to chyti.
Jay Doll Odesláno 17. října 2012 Nahlásit Odesláno 17. října 2012 Od jednoho člena jsem dostal doporučení počkat si na Canona 6D a k tomu 2 pěvný skla. Co na to říkáte? Sice to nejspíš bude malinko nad limit, ale pokud to za to stojí, proč ne. A nemají ty univerzální skla nějaké nevýhody vzhledem k velkému rozptylu?Podle mě je to dobrý nápad. Pokud už fotit umí a chce jít výše, nemá cenu ztrácet čas někde v segmentu entry-level zrcadlovek. Brzo by jí to nestačilo. 6D bude excelentní zrcadlovka, která splní všechny potřebné nároky neprofesionálky a vydrží jí dost dlouho. Akorát se budou časem dokupovat skla, protože těch, jak známo, není nikdy dost. Takže za mne rozhodně ano. Co se týče pevných skel, dej vědět přesně modely o kterých mluvíš
lac1 Odesláno 17. října 2012 Nahlásit Odesláno 17. října 2012 (upraveno) A nemají ty univerzální skla nějaké nevýhody vzhledem k velkému rozptylu? Zalezi aky je to univerzal, ak sa jedna o objektivy s horsou svetelnostou od F4.5 a je to este bez stabilizacie, tak s tym moc ostrych fotiek z volnej ruky za zapadu/vychodu slnka nespravis. To uz radsej za cenu toho "univerzalu" nejaky zakladny zoom a pevne sklo - sirokac na krajinku v tomto pripade ( presne jak pisal Gougy). Nezalezi na tele ake kupis, ci entry-level alebo polo-profi. Zainvestuj do lepsieho objektivu a vybavy, ktora Ti potom ostane a kupis tak akurat lepsie telo casom ( ak vobec bude treba).Ak chcete tocit nejake HD-video tak to uz bude treba nieco novsie (D7000 a pod.). Upraveno 17. října 2012 uživatelem lac1
lac1 Odesláno 17. října 2012 Nahlásit Odesláno 17. října 2012 Podle mě je to dobrý nápad. Pokud už fotit umí a chce jít výše, nemá cenu ztrácet čas někde v segmentu entry-level zrcadlovek. Brzo by jí to nestačilo. 6D bude excelentní zrcadlovka, která splní všechny potřebné nároky neprofesionálky a vydrží jí dost dlouho. Akorát se budou časem dokupovat skla, protože těch, jak známo, není nikdy dost. Takže za mne rozhodně ano. Co se týče pevných skel, dej vědět přesně modely o kterých mluvíš 6D stoji nejakych 2099 $ len za telo. Som zvedavy co to bude stat v CR/SR.
zid Odesláno 17. října 2012 Autor Nahlásit Odesláno 17. října 2012 Já pevně věřím v to, že jí to bude bavit a proto bych chtěl něco lepšího.Nechci totiž aby se po nějaké době cítila omezená a neblba mi pak hlavu, že chce nějaký lepší foťák. Co je podle vás lepší řešení dražší tělo (6D či něco podobného) a k tomu 2 pevný skla či zákl zoom a k tomu pevné sklo a časem dokoupit nějaký jiný skla, podle toho co jí bude bavit fotit (co já vím, třeba jí bude bavit fotit i něco jiného, než krajinu) nebo levnější tělo a bude zde větší prostor pro nákup skel do začátku (pak je tu ale možnost, že bude chtít dokoupit lepší tělo) Rozpočet je jak jsem říkal těch 50k, možná i 60k - vzhledem k tomu, že ta 6D bude až v prosinci (víc ale opravdu ne).
lac1 Odesláno 17. října 2012 Nahlásit Odesláno 17. října 2012 Já pevně věřím v to, že jí to bude bavit a proto bych chtěl něco lepšího.Nechci totiž aby se po nějaké době cítila omezená a neblba mi pak hlavu, že chce nějaký lepší foťák. Skus pozriet od Nikonu na setD7000 + 18-105, pripadne tento s objektivom 16-85 VR. K tomu nejaky UV filer na objektiv, aspon 2 pamatove karty, brasnu / batoh, stativ nejakeho manfrotta a mozno este dialkovu spust. Toto by som volil ja od Nikonu s rozpoctom 40K-50K . Potom az zisti co rada foti ake ohniska, tak dokupis nejake ine sklo, ta 16-85 a 18-105 sa daju dobre predat v pripade, ze by chcela nejaky lepsi zakladny zoom 17-50/ f2, sirokac, alebo ziadny zoom a len pevne skla trebars. Ta D7000-ka nieco vydrzi, je to z magneziovej zliatiny a nie plastu, takisto toci plnohodnotne hd videa a fotky su paradne. Ma to navyse ostriaci motorcek zabudovany v tele = cize mozu sa pouzit aj stare objektivy co nemaju ostriaci motorcek v tele objektivu. Mnoho dalsich vychytavok.. Mozno by nebolo zle, ak by ste skocili do nejakeho obchodu a nezavazne skusit co jej lepsie sedi v rukach a ako sa ovlada menu. Od Canonu, Ti musi poradit niekto iny. Prajem uspesny vyber !!
Baldic Odesláno 17. října 2012 Nahlásit Odesláno 17. října 2012 Uprime receno, telo vem klidne levnejsi. Foceni se zrcadlovkou stoji na vymenych objektivech a tam stredni segment zacina na 20k. Radu, abys vzal univerzal 18-200, rovnou hod do odpadu. Na krajinky co nejsirsi (od 12 mm) a klidne pevne ohnisko. Nebo asi nejlepe co nejsvetelnejsi univerzal 18-50mm. Nejsvetelnejsi znamena na dlouhem konci idealne f2.8. Pokud bys chtel i delsi sklo, tak bych bral neco jako 70-135mm.Btw foceni, stejne jako hodinky, leze brutalne do penez.
Baldic Odesláno 17. října 2012 Nahlásit Odesláno 17. října 2012 Tak pry nemuzu editovat. Sorry za double post. Uprime receno, telo vem klidne levnejsi. Foceni se zrcadlovkou stoji na vymenych objektivech a tam stredni segment zacina na 20k. Radu, abys vzal univerzal 18-200, rovnou hod do odpadu. Na krajinky co nejsirsi (od 12 mm) a klidne pevne ohnisko. Nebo asi nejlepe co nejsvetelnejsi univerzal 18-50mm. Nejsvetelnejsi znamena na dlouhem konci idealne f2.8. Pokud bys chtel i delsi sklo, tak bych bral neco jako 70-135mm. Jak ti tady radi se vykaslat na low entry, tak bych si dovolil nesouhlasit. Fotku dela sklo, nikoli telo. Telo se da vymenit za maly peniz, draha skla zustavaji na veky.Od toho se i odviji, jakou znacku koupit. Pokud mate v okoli zname s Canonem, vyplati se jit do Canon, protoze si muzete pujcovat skla (analogicky pro jinou znacku). Do niceho jineho nez Canonu nebo Nikonu bych asi nesel. Pokud priroda, tak sirokac, pevne ohnisko, svetelnost nemusi byt tak dobra, protoze priroda zas tak akcni neni a pocka chvilu (neplati pro foceni zvirat a obecne rychlych deju, kde za svetelnosti - a tim padem rychlosti - zalezi hodne). Rozhodne brat objektivy s rychlym ostrenim (u Canonu lze poznat ze zkratky USM). A nezapomenout na filtry, ktere u krajinek delaji hodne. Nicmene fungovane poradit v jednom prispevku. Museli bychom rozebrat, ze cim vic pruhu neni vzdy tim vic Addidas (pixely). Rozebrat pocet pixelu na velikost chipu. Druhy chipu (APC, APC-S, fullframe). Ze ne kazdy objektiv je urcen pro vsechny chipy. Klasickou svatou trojici fotografie clona/cas/ISO. Stejne jako hodinky i tady je treba si to docela nastudovat. Jestli jeste funguje www.fotoroman.cz, tak to je vynikajici zacatek Btw foceni, stejne jako hodinky, leze brutalne do penez.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se