Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

je to tak...pravidelně tahám PM2 a Mydlinkou upravený Matriarch, poslední takové guilty pleasure, který jsem si od Spyderca jednou slíbil, je Wallotton - pokud překonám odpor k liner-locku 🙂

image.png.60e05a05ac0c63d0b135df8894f30ea9.png

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 14. 1. 2025 v 15:04, Bukoowsky napsal:

Pecka! :) Fascinuje mě, jak je to totálně "hnusnej" a jednoduchej nůž, přitom naprosto praktickej a proporčně dokonalej...měl jsem ho už několikrát, pořád ho tahám jako jedno z edc. Jen ta pojistka je taková...o hovně, řekl bych🤷‍♀️ Krom frame locku se mi ničemu nechce moc věřit...ale třeba jsem jen úzkoprsý :)

Za mě jsou obě pojistky vlastně/téměř rovnocenné.

FL veden v trochu pevnějším uzamčení nože (aspoň si to myslím, když čepel se většinou opírá do silnějšího kusu kovu), CL je zase lepší (jak správně upozorňuje @Traveller) při zavírání čepele. Nedovedu si představit, že bych se dostal do situace ve které bych sice "přetlačil" CL, ale FL by to vydržel. Takže pro mě platí, že CL je o malinko lepší pojistkou.

Jenže já nejsem "arbiter elegantiarum", můj názor je ovlivněný tím, že CL je vynález trojice Glesser & Jhones & Ford, a Spyderco je moje srdcová záležitost.

A taky si samozřejmě nedovedu představit, že bych se při zavírání nože s FL pořezal kvůli tomu, že odjišťuji FL. A Spyderco dělá i nože s FL. 😆

Odkaz ke komentáři

V 14. 1. 2025 v 20:43, Traveller napsal:

Ale po vyzkoušení bych už do nože s normálním liner lockem nešel.

Pěkné video srovnávající LL a CL s Mr. Janichem (mj. návrhář nožů YoJumbo, YoJimbo a MicroJimbo).

Takže od LL dál... Jediný nůž s LL, po kterém léta toužím, je Al Mar Sere 2000.

Odkaz ke komentáři

Co se pojistek týče, tak jednoznačně nejspolehlivější je Tri-Ad Lock od Cold Steel.

Je to zjednodušeně řečeno vylepšený starý dobrý Lock Back.

Pak je ještě dobrá pojistka Axis Lock od Benchmade.

Nicméně dneska hodně rozšířený Liner Lock mi zatím nikdy neselhal 🤞

Odkaz ke komentáři

před 27 minutami, Pozorovatel napsal:

Co se pojistek týče, tak jednoznačně nejspolehlivější je Tri-Ad Lock od Cold Steel.

Já to nechci neskalovat, ale to je názor, a ne fakt. Nebo se pletu?

Za mě teda Tvůj názor nemám jak rozporovat (a ani nechci), jen se mi nelíbí to slovo "jednoznačně".

Mohu-li si vypůjčit slova uživatele A.P.F. z BF vlákna "Cold steel tri ad lock vs Spyderco compression lock (stonger lock)" (https://www.bladeforums.com/threads/cold-steel-tri-ad-lock-vs-spyderco-compression-lock-stonger-lock.846943/) platí, že "Both are strong beyond all practical purposes. The question is redundant, IMO".

Odkaz ke komentáři

Uvazujem skusit nejake Spyderco, no chcel by som nieco, co dokazem rychlo a bez velkej namahy otvorit na sposob thumb studs/flipper za pouzitia tej Spyderco-diery. Nazory sa roznia, videl som odporucania na vsetko mozne. Niekto nejake tipy? :) vdaka

F.

Upraveno uživatelem F.B.
Odkaz ke komentáři

Určitě...Paramilitary 2 je krásně plynulý (budou asi i PM3 a další odnože - military...), obecně bych řekl, že přes tu díru se to otevírá snadno a pohodlně. Vallotton výše má zase jak díru, tak kolíček - kočkopes, ale u tohohle kousku mě to nějak neuráží...Některé kousky mají i emersonskou vlnku na otevření o kapsu při samotném vyndávání (matriarch, endura)

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Vystrelovaky ma zatial nelakaju, skor tip na nejaky, co sa vam dobre otvara, s tou dierou. 
Pozeram ze Nuz.cz by mali mat kamenne predajne v Prahe, este o nejakom kamennom obchode so Spydercami viete?

F.

Odkaz ke komentáři

před 2 minutami, F.B. napsal:

Vystrelovaky ma zatial nelakaju, skor tip na nejaky, co sa vam dobre otvara, s tou dierou. 
Pozeram ze Nuz.cz by mali mat kamenne predajne v Prahe, este o nejakom kamennom obchode so Spydercami viete?

F.

Victory nožířství ve Westfieldu Chodov - tam jsem kupoval několikrát (což je ale vlastně nuz.cz)

Upraveno uživatelem Bukoowsky
  • Like 1
Odkaz ke komentáři

před 21 minutami, F.B. napsal:

F.

Myslim, že Moskito ma nějaka Spyderca v nabidce. Ale jen co jsem viděl na NETu. Osobne jsem tam nebyl.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Tak som bol na Chodove a mam Endura 4 Wharncliffe. Skusil som nejakych 20 roznych Spyderco, nejake Benchmade a QSP. 
Para 3 a PM2 mi neslo normalne rychlo otvorit, s Endurou to bolo ale vlastne celkom rychle. Vdaka za odporucania.

F

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Ahoj kolegove,

potreboval bych poradit, koupil jsem si Spyderco Matriarch, bohuzel byl bez pocket clipu, puvodni majitel jej sundal a jiz nenasel...kde bych mohl sehnat bud original, nebo nejakou funkcni nahradu i se sroubky? Dekuju za jakekoliv podnety.

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, Bullet napsal:

Ahoj kolegove,

potreboval bych poradit, koupil jsem si Spyderco Matriarch, bohuzel byl bez pocket clipu, puvodni majitel jej sundal a jiz nenasel...kde bych mohl sehnat bud original, nebo nejakou funkcni nahradu i se sroubky? Dekuju za jakekoliv podnety.

Dá se koupit klip od Lynche, které jsou super, nůž s tím víc utopíš v kapse...jen není za hubičku: https://www.mujnuz.cz/prislusenstvi-k-nozum/lynch-nw-spyderco-standart-clip-replacement-kit-stonewash.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAACxBr3gr--JA-_nK-GmtLyGd8oKgS&gclid=Cj0KCQiA4rK8BhD7ARIsAFe5LXJdtRVmYGGy0oPI5nK4Ple46-LWoDk4UtZlhS3DuRzdsBLXCMGLsdUaAgagEALw_wcB

Odkaz ke komentáři

@Bullet Spíš tipuju že ten klip ulomil (origo černěnej plech je šmejd, taky už se mi ho podařilo uvalit), protože bez něj ten "Ermersoní zub" vůbec nedává smysl. 

Mě tehdy velkoryse pomohl slovenský kolega z Knife.cz rezervním nečerněným, ale vhodných klipů z druhovýroby (jak klasiku, tak deep-carry) máš za pár kaček plný internet - třeba zde

@F.B. A co Manix? Já svého času s překvapením zjistil že s odemčeným axislockem to "ikonické oko" (které se mi taky líbí) vlastně ani nepotřebuju, protože se to dá elegantněji otevírat i zavírat švihnutím - no a od té doby nedám dopustit na Benchmade, který třeba u řady Griptilian kombinuje obojí B)

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...