Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

Chtěl bych se zeptat zdejších nožo-znalců, zalíbil se mi nůž s keramickou čepelí Boker BO2031 titanium handles na www.noze-nuz.com.

Nemáte, prosím, někdo s keramikou zkušenost? Je to šlápnutí vedle? Někde jsem četl, že po pádu na dlaždičky z čepele bude hromádka střepů.

Ale herdek, láká mě ta tvrdost..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chtěl bych se zeptat zdejších nožo-znalců, zalíbil se mi nůž s keramickou čepelí Boker BO2031 titanium handles na www.noze-nuz.com.

Nemáte, prosím, někdo s keramikou zkušenost? Je to šlápnutí vedle? Někde jsem četl, že po pádu na dlaždičky z čepele bude hromádka střepů.

Mně ta keramika přijde jako sázka do loterie. Když nůž nespadne, asi bude fungovat dobře. Ale bude křehčí. Jako alternativu bych navrhoval nůž z talonitu (nebo stellitu). Je to chrom-kobaltová slitina, kde matrice je relativně měkká (umožňuje snadné broušení) ale krystalky karbidů chromu a molybdenu mají tvrdost přes 90 HRC. Nože ikdyž vypadají jako tupé řežou neuvěřitelně dobře. Více info o tomto materiálu zde. Navíc vzhledem k úplně stopovému množství železa tyto nože nerezaví.

Zde trojka mých oblíbenců z tohoto materiálu:

threetalonite.jpg

Odkaz ke komentáři

Velká křehkost je problém, sice by jsi ho vůbec nemusel brousit, ale spadne a bude po něm, taky nestojí pár stovek. :thumbsdown_anim:

Kup si nůž s čepelí z nástrojovky D2, příp. z nerez práškovky S30V, S90V, RWL-34 atd. Nebo rovnou Kershaw Junkyard 2, kterej je stránku zpátky, tam je ostří z práškovky D2.

Osobně jsem, zatím vždy vystačil s AUS-8, AK5, 440A, 440B, 440C, 154 CM, D2, S30V, atd. I když, D2 a S30V jsou až zbytečnej luxus :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

Mně ta keramika přijde jako sázka do loterie. Když nůž nespadne, asi bude fungovat dobře. Ale bude křehčí. Jako alternativu bych navrhoval nůž z talonitu (nebo stellitu). Je to chrom-kobaltová slitina, kde matrice je relativně měkká (umožňuje snadné broušení) ale krystalky karbidů chromu a molybdenu mají tvrdost přes 90 HRC. Nože ikdyž vypadají jako tupé řežou neuvěřitelně dobře. Více info o tomto materiálu zde. Navíc vzhledem k úplně stopovému množství železa tyto nože nerezaví.

Zde trojka mých oblíbenců z tohoto materiálu:

threetalonite.jpg

No, Talonit- stellit se moc mezi nožířema neuchytil, co? První s tím začal Simonič, a snad jedinej sériově vyráběnej nůž, byl Camillus Talonite. :worried_anim:

Odkaz ke komentáři

Návštěvník milosklikar
Vážení nožejčkáři, potřeboval bych tip na nějakej hezkej nožík s klipsem a vejvrtkou. Už se mě x-krát stalo, že jsem si potřeboval dát někde v terénu láhev vína a není nic trapnějšího, než když to člověk nemá jak inteligentně otevřít.

EDIT: Abyste nemysleli, že jsem nějakej začátečník - mám Spyderco C122GP. :)

nemá sice ani nůž ani klip, ale ostudu si s ní rozhodně neuděláš :wine:

post-786-1233684845.jpg

Upraveno uživatelem milosklikar
Odkaz ke komentáři

Milane, spoj se s tímto pánem a nech si udělat něco na míru. Z klasických zavíráků tvůj požadavek splňuje asi opravdu jen new ranger a to ještě má navíc otvírák na konzervy atd. A new Ranger je bohužel podle mě na pásek docela dost robustní. Do kapsy už si ho vůbec nedokážu představit.

http://www.mhybler.estranky.cz/clanky/zaviraci-noze

Je to věc vkusu a peneženky ale na zavírák bych měl tyhle 3 favority/řadím podle ceny,ne kvality,ta je ve všech případech zaručena . Buddy Weston ,Pajl, Pokorný.Vše na www.knife.cz

V pevných- stejné řazení

Ševeček,Dohnal ,Horváth, Janča

Upraveno uživatelem Conrad
Odkaz ke komentáři

No, Talonit- stellit se moc mezi nožířema neuchytil, co? První s tím začal Simonič, a snad jedinej sériově vyráběnej nůž, byl Camillus Talonite. :worried_anim:

Pevný byl Talon a zavírák EDC od Ralpha a pak ještě od firmy REKAT. Ta ale skončila dřív, než začala. Je to dražší materiál, tak se dnes používá jen u custom nožů.

Odkaz ke komentáři

Je to věc vkusu a peneženky ale na zavírák bych měl tyhle 3 favority/řadím podle ceny,ne kvality,ta je ve všech případech zaručena . Buddy Weston ,Pajl, Pokorný.Vše na www.knife.cz

V pevných- stejné řazení

Ševeček,Dohnal ,Horváth, Janča

Nevšimnul jsem si, že by výše uvedení nožíří, dělali nože s vývrtkou, kterou tam Milis chce- potřebuje mít.

Osobně bych doporučil Milisovi, jakýkoliv Victorinox, nebo Mikov, s vývrtkou. :)

http://www.nozirstvi.cz/kapesni-noze/vetsi...page/1/sort/4a/

http://www.mikov.cz/cz/69-Nozirske-vyrobky...iraci-noze.html

Odkaz ke komentáři

Nevšimnul jsem si, že by výše uvedení nožíří, dělali nože s vývrtkou, kterou tam Milis chce- potřebuje mít.

Osobně bych doporučil Milisovi, jakýkoliv Victorinox, nebo Mikov, s vývrtkou. :)

http://www.nozirstvi.cz/kapesni-noze/vetsi...page/1/sort/4a/

http://www.mikov.cz/cz/69-Nozirske-vyrobky...iraci-noze.html

Tohle byla jen třešinka na dort ,jako EDC s vývrtkou jsem mu výše navrhoval moje řešení Laguiole

Odkaz ke komentáři

No ale fuj, mám Victorinoxe asi s 28 funkcemi,ale nosím ho v tašce jako vercajk, ale nikdy by mě nenapadlo říkat mu nůž.BTW nejlepší je ten šroubováček na brejle ve vývrtce.

Odkaz ke komentáři

Tohle byla jen třešinka na dort ,jako ECD s vývrtkou jsem mu výše navrhoval moje řešení Laguiole

Jasně, :thumbsup_anim: , co říkáš na flipper od Papiho,http://www.papi-knives.com/damaskove-noze/zaviraci/pascuarsa-flipper/ , připadá mě, že se oproti dřívějšku, dost zlepšil.

Odkaz ke komentáři

Jasně, :thumbsup_anim: , co říkáš na flipper od Papiho,http://www.papi-knives.com/damaskove-noze/zaviraci/pascuarsa-flipper/ , připadá mě, že se oproti dřívějšku, dost zlepšil.

Viděl jsem jeho nože naposledy na Pražské kudle na Novoměstské radnici.Rozhodně se zlepšil,má to dotaženější,ne tolik nepřesností a nečistot zpracování,ale pokud chodíš na Knife,tak po té diskuzi s ním,kdy se postavil s Topolánkovým gestem proti naprosté většíně členů a Pánů nožířů bych od něj nůž nechtěl mít,myslím že v noži je zakleta i část duše nožíře a tento tedy nemusím,

Odkaz ke komentáři

Už jsis pořídil to Spyderco? V současný době, mě dost zaujal, Spyderco Sage, měl by se dát sehnat do 2500,-Kč.

Čepel S30V, střenky karbon, linerlock. :speak_cool:

Jeste ne, nejak jsem nemel cas nikam vyrazit, ale ve stredu mam naplanovanej vylet do Koscomu, tak se behem dne zastavim i nekam kde delaji do nozu at to Spyderco omrknu - vyherce bude na 99% centofante III ;) Uvidime jestli bude jeden nozik stacit nebo jestli jich nebudu casem potrebovat vic, ale zatim pevne doufam, ze ne :)

Odkaz ke komentáři

Jeste ne, nejak jsem nemel cas nikam vyrazit, ale ve stredu mam naplanovanej vylet do Koscomu, tak se behem dne zastavim i nekam kde delaji do nozu at to Spyderco omrknu - vyherce bude na 99% centofante III ;) Uvidime jestli bude jeden nozik stacit nebo jestli jich nebudu casem potrebovat vic, ale zatim pevne doufam, ze ne :)

:lol2: :gora: :lol2: Smolíčku pacholíčku jen nás pusť si prstík ohřát

Odkaz ke komentáři

Pánové, tak zatím velký dík všem (samozřejmě až na Miloše K.) za rady, problém se jeví být složitějším, než jsem čekal. Vejvrtka ruší na nožíku veškerou eleganci, pouvažuju o náhradním řešení ve stylu podpaždního vejvrtkového pouzdra nebo tak podobně. Ale ty nožíky, to je fenomén. To je fenomén.

Odkaz ke komentáři

Neboj, nejdřív jeden, pak chvilku pauza- (výběr druhého) a pak už to pojede. :D

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...