Hron21 Odesláno 14. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 14. dubna 2013 Zdravím, mohl by mi někdo vysvětlit co je to za úpravu to DLC. Nějak tomu nerozumím. Je to úprava jako pvd nebo je to přirozeně tmavej titan?
Frostie Odesláno 14. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 14. dubna 2013 Zdravím, mohl by mi někdo vysvětlit co je to za úpravu to DLC. Nějak tomu nerozumím. Je to úprava jako pvd nebo je to přirozeně tmavej titan?Diamond Like Carbon. Tvrzený uhlík do tvrdosti diamantu, něco jako pvd. Dříve se z toho dělaly hlavně snímací a nahrávací hlavy do videa a cassette decků. Ocel je potažena touto speciální vrstvou.
Hron21 Odesláno 14. dubna 2013 Autor Nahlásit Odesláno 14. dubna 2013 A jak je to s odolností proti škrábnutí. A když se to škrábne bude prosvítat světlá barva?
Frostie Odesláno 14. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 14. dubna 2013 A jak je to s odolností proti škrábnutí. A když se to škrábne bude prosvítat světlá barva?to se neškrábne. Spíš si myslím, že to může časem opadat, ale netroufnu si odhadnout, za jak dlouho. Záleží na tom, jakým způsobem to bylo na tělo hodinek naneseno.
samael Odesláno 17. května 2013 Nahlásit Odesláno 17. května 2013 (upraveno) Neopada to, je to vazane molekularne s podkladovym kovem, proto se to po naneseni pripece pri nejakych 200 nebo vic stupnu celsia, to uz si presne nepamatuju, skrabnout se samozrejme da, na mych hodinkach je videt vlasecnice pod urcitym uhlem, ale stale cerna barva. Je je to tezsi, nez skrabnout ocel s tvrdosti pres 50hrc, titan s tvrdosti nekde 42hrc, nebo pvd a pod. Tento povlak ma tvrdost snad nekde k 70tce, pricemz diamant ma 100. Nevim jakym zpusobem, ale aby ti prosvital kov, musis to skrabnout do hloubky, bo ta vrstvicka je slabounka ale fest odolna. Podle me je to absolutne nejodolnejsi uprava, na oceli kazdopadne, na titaniu nevim, ale asi take.DLC mi odolava i na nozi a ten ze pouzivam na vse mozne. Upraveno 17. května 2013 uživatelem samael
PepeS Odesláno 17. května 2013 Nahlásit Odesláno 17. května 2013 DLC se při testech tvrdosti může jevit dokonce tvrdší, než přírodní diamant. Jelikož tato úprava poměrně zásadně snižuje tření, používá se i u součástek do závodních motorů a rozhodně jen tak neopadává Detailněji zde:http://en.wikipedia.org/wiki/Diamond-like_carbon
cody Odesláno 17. května 2013 Nahlásit Odesláno 17. května 2013 Urcite bych si dal pozor na dlouhodobe pusobeni agresivnich materialu. Na jedne zbrani mam trinitridiovani nebo tak nejak (pry nejtvrdsi povrch, jestli je to pravda nevim) a po cca 14 dennim pusobeni zbytku moji krve nez me pustili ze spitalu to puskar musel vzit bruskou, aby natahl zaver zbrane. Dodnes tam mam vyleptane od krve (podle puskare je krev velmi agresivni) takove mapy. Takze mmi prijde realne (?) ze kdyz se riznes do prstu a kapka krve ti zaleze napr. pod stezejky a neumejes to, ze to muze bejt prusvih. Tot jen ma domenka.
instant Odesláno 17. května 2013 Nahlásit Odesláno 17. května 2013 o povrchovych upravach tu bolo popisane tony materialu, cely problem povrchovej upravy niecoho ako je puzdro hodiniek je to, co je pod tou povrchovou vrstvou. titan s dlc je vlastne hlina v supertvrdej skrupine. hrabat sa s takymi hodinkami na ruke vo vreci plnom skrutiek alebo nechtiac yebnut o kovove zabradlie potom dava uplne ine vysledky, cody: ale flinticku nemas titanovu, ze? chapem ze strelci mate agresivnejsiu krv ako ostatni ale leptat titan, to by si musel byt mlady pan Ripley.. hehe. ale aj ked uvazis ocel, material ktory sa pouziva na hodinky /alebo povedzme chirurgicke nastroje/ a material z ktoreho sa robia zbrane, to su uplne odlisne zalezitosti.. to sa proste neda porovnavat.
cody Odesláno 17. května 2013 Nahlásit Odesláno 17. května 2013 Titan to stopro neni. Byl to Walther P99, podle me ocel. Jen me to udivilo. Jak TOP vyrobce prezentuje neznicitelnost povrchu, ale vzdy je nejake to ale! U kveru jsem doplatil na vlastni krev, u hodinek to muze byt co ja vim kysele prostredi ci pot. Nebo ja ted jsem 12h denne v bazenu kde je vsude citit chlor... Aby to nevyznelo jinak... to nesouviselo se srelbou ale s autonehodou. Pri opusteni auta oknem mi zbran u pasu uvizla a ja v tom besu urval kver i s futralem. Kdyz jsem se probral druhej den na JIP tak jsem zjistil, ze pistoli nemam. Zalarmoval jsem poldy a ti ji nasli v rozbitem aute. Krev z ni neutreli a kdyz mi ji po 14 dnech vraceli bylo to jak popisuju. Nevidet to tak neverim. Jinak pro uplnost ja po nikom nestrilim a kulkam se vyhybam:-)))
instant Odesláno 17. května 2013 Nahlásit Odesláno 17. května 2013 no ale on asi reklamuje neznicitelnost povrchu pri beznej udrzbe zbrane, co asi nezahrna dvojtyzdnove namacanie v biologickom materiali pozri, roznych typov nerezu su mraky. v hodinkovej branzi sa tusim pouziva grade 300, konkretne asi najbeznejsie 304L alebo mozno 316L /tzv chirurgicka ocel/, co je austenticka chrom-nikel nerezova ocel, specificky odolna na iste typy korozie. Takze sa z nej robia tie produkty co bezne z nerezu pozname, vratane chirurgickych nastrojov, ohrievacov vody, potravinarskych pristrojov a nastrojov atd. mechanicky je to ale makka ocel, nevhodna na pouzitie kde sa vyzaduje pevnost alebo odolnost na poskriabanie. v zbraniach sa pouziva pokial viem vacsinou grade 400, martensiticka ocel, ta je mechanicky lepsia /ale stale horsia ako carbon steel/, typicky sa z nej robia nože a repliky mečov, grade 440. Da sa dobre leštiť a tak. Ale je podstatne menej chemicky odolna, neporovnateľne. Napr na slanu vodu treba rovno zabudnut. atd no a ked to potiahne vyrobca nejakym dlc alebo titankrabidom, staci mikroskopicke narusenie povrchu a zacne to pri kontakte s nezelanou substanciou kvitnut. takze ci lestena alebo dlc pvd lkw pkw, treba tie zbrane udrziavat ciste, pokial sa aktivne pouzivaju, nie nadarmo na to robia kadejake lestitka a verim ze aj ochranne povlaky. hlavne nenechavat na noc v pote, slanej vode, zvratkoch, krvi a tak. Kazdy samuraj poctivo utrie katanu pred zasunutim do puzdra a nenechava ju v nepriatelovi na noc zabodnutu.. aj ked teda nerezova nie je ani zdaleka, ale keby bola tak by nemal take starosti
samael Odesláno 18. května 2013 Nahlásit Odesláno 18. května 2013 (upraveno) Pravdu ma ten chlapec, zkratka na zbrane patri olej, obzvlast na ty vice rezivejici, na kterych je nanesen ochrany nater, ani nerez kver se obcas bez oleje nobejde, balistol to vyresi. Zpet k tematu, na oceli drzi DLC jak slak, cetl jsem i nejake clanky, ze byla tato uprava testovana v biomedicine na casti umeleho srdce, na nahradu kycelniho kloubu a jeste neco dalsiho k uchyceni bunek, protoze struktura toho povrchu je dokolnale hladka (1 mikronova hrubost) a presne kopiruje podklad na ktery je nanasen, moc si to nepamatuju, ale kazdopadne to odolava i te nejagresivnejsi krvi. A cody, prvni co me napadlo, byla znacka blbce, nez jsi to rozvedl Upraveno 18. května 2013 uživatelem samael
cody Odesláno 18. května 2013 Nahlásit Odesláno 18. května 2013 Dobra dobra. Ja jen ze PVD se mi odlouplo, pravda, na shit hodinkach. Pak me vzala iluze vlastni krev, jinak mazu olejem, tohle byla vyjimka:-) Na Casio mi povrch tzv. Titanium (netusim zda jde o technologii nebo reklamni oznaceni) taky neprijde neposkrabatelny po 18 letech provozu. A asi bych si na nejaky pripad kdy udajne trvanlivy povrch slezl vzpomel. Proto ta skepse a neduvera. Proste jsem chtel rict, ze po vlastnich nedobrych zkusenostech uz tem vsem povrchum co dnes existujou moc neverim. Pokud se v tom vyznas a vis, ze opravdu to DLC je ok a neznici se, tak jedine dobre.
samael Odesláno 18. května 2013 Nahlásit Odesláno 18. května 2013 Ja netvrdim ze je to neznicitelne, obzvlast, pokud je to nanesene na titanu a ne na oceli, titanium je sice krasne houzevnate a lehke, ale taky dost mekke, jen rikam, ze z mych zkusenosti a veci co jsem se o DLC dozvedel je to zatim nejlepsi uprava co se da sehnat. Neni to proste nater, krery muzes odskrabnout, z DLC se stava soucast kovu, ne jako teflon na panvi. Dokonce i presne kopiruje podkladovy material, co je brousene nebo piskovane, zustane i s DLC matne, co je lestene, bude cerne lestene, proste zadny kryci nanos ktery bys mohl odloupnout.Jinak PVD jsem orval taky uz snad na vsem a to i trebas uz po hodine( hlavne na nozich). Ale jinak samozrejme, kdyz se chce, tak i DLC znicis :-)Je to ale fakt tvrde, kdyz si jdu nabrousit nozik s dlc, tak chvilku na dlc klouze i diamantovej brousek, nez se dostane na ocel abych mohl vytahnout ostri.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se