dido Odesláno 12. února 2006 Nahlásit Odesláno 12. února 2006 Dost by ma zaujimalo aka je mozna odchylka pri presnosti ukazovania minutovej a hodinovej rucicky. To znamena ked mam napriklad hodinovu rucicku na 5 a minutovu na 12 presne, aka moze byt odchyla hodinovej rucicky od 5 tky? mam jedny hodinky a tam je to cca 0,25mm odchylky t.z. nieje presne v strede indexu. Ake mate vy odchylky?
RomanP Odesláno 12. února 2006 Nahlásit Odesláno 12. února 2006 No a proč to píšeš v 19:06 :-) bych se ti podíval, ale takhle si počkej...
RomanP Odesláno 12. února 2006 Nahlásit Odesláno 12. února 2006 do něčěho jsem se zabral a tak jsem to stíhal až v devět. Mám to taky o malilinko za devítkou, ale jestli je to čtvrt minimetru, to neodhadnu
dido Odesláno 12. února 2006 Autor Nahlásit Odesláno 12. února 2006 moze to byt aj menej ako 0.25mm, hlavne by sa mi pacilo keby to bolo uplne uprostred. Zaujimave ze aj na drahych to nieje presne tak ako pri nejakych lacnejsich. Ake mas hodiny?
šarik Odesláno 13. února 2006 Nahlásit Odesláno 13. února 2006 Nejlépe zkontroluješ ručičky na 12. Mám šípového druhu a sedí na chlup přes sebe a s indexem. Značka JL. Jinak bych řekl, že převážná část hodinek má rafičky nasazené +/- autobus. Pokud ti sedí na 12 a na jiných hodinách ne, tak je to způsobeno nepřesností výroby ciferníku.
dido Odesláno 13. února 2006 Autor Nahlásit Odesláno 13. února 2006 uvidim o chvilku ci sedia, ale nechapem ako je mozne ze pri lacnych smejdoch sedia viac ako pri drahych kuskoch
Otto Odesláno 13. února 2006 Nahlásit Odesláno 13. února 2006 Odchylka by neměla být žádná, ale faktem je, že dost často hodinová ručička ukazuje šejdrem. Každý dobrý hodinář to umím seřídit a já osobně bych to nesnesl, kdyby hod.ručička šla trochu bokem vůči indexu.
ssykora Odesláno 13. února 2006 Nahlásit Odesláno 13. února 2006 Hodinová ručka by samozřejmě měla respektovat minutovou ručku, ale je nutné vzít v úvahu vůli ozubení minutového kola (každé ozubení má vůli). Nejlépe se pozná správné seřízení na pozici 12 a to tak, že otáčíme směrem vpřed a provedeme kontrolu přesně na 12ce a potom směrem vzad a zase zkontrolujeme na 12ce a tím rozeznáme jednak zubovou vůli a také nepřesnost nasazení ruček. Pokud nesuhlasí posazení ruček na jiných číslech tak je to skutečně způsobeno nepřesností dělení číselníku, z praxe vím, že to je docela často. Daleko častěji bývá neřešitelný problém o quartzových hodinek aby vteřinovka respektovala vteřinové čárky na číselníku.
VS Odesláno 14. února 2006 Nahlásit Odesláno 14. února 2006 Dost často jsem slyšel, že při seřizování hodin se nesmí s ručičkama točit zpátky, ale jenom dopředu. Je to pravda a může otáčením ručičkama zpátky strojku uškodit?
ssykora Odesláno 14. února 2006 Nahlásit Odesláno 14. února 2006 http://forum.chronomag.info/viewtopic.php?id=193
dido Odesláno 14. února 2006 Autor Nahlásit Odesláno 14. února 2006 No mne napriklad ide sekundova rucicka uplne presne na sekundove ciarky. Mate niekto aj osobne skusenosti s nastavenim tychto ruciciek? Dokaze to aj hodinar amater?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se