Přejít na obsah

Černobyl a Pripjať - návštěva zakázané zóny

sect

Doporučené příspěvky

dik za skvely fotky a povidani - hltal jsem kazde slovo..

ten novy sakrofag je opravdu na kolejich.

on za ten incident nemuze zrovna jen jeden clovek, to byl jen zacatek serie chyb, ktere se tam udaly...

http://www.world-nuclear.org/info/Safety-and-Security/Safety-of-Plants/Appendices/Chernobyl-Accident---Appendix-1--Sequence-of-Events/#.Ujjc0Ba8_ww

V podstatě za celou tuto katastrofu může jediný člověk, zblblý režimem, který odmítal zastavit test reaktoru i v době, kdy ještě šlo katastrofě zabránit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Snow

Přiznám se, že když jsem rozklikl příspěvek, nic zvláštního jsem od něj neočekával, bylo to jen z nudy. Tak silnou reportáž jsem v žádném případě neočekával. 

Na rozdíl od kolegů bych se do mrtvé zóny nevypravil. Nebojím se ozáření, mně už nemůže nic uškodit. Nemohl bych tam jet, neměl bych na to sílu. Snažím se na sklonku svého života těšit se z krásných míst, z pozitivních zážitků. Návštěva Pripjaťi by mi způsobila těžké sny a to jsem viděl strašné věci, bolest, pláč, utrpení, ale takovou zhoubu naštěstí ne. Víceméně se podivuji nad tím, že se vůbec na takové velmi smutné místo lidé vypravují, divím se, co je tam táhne a považuji jen za správné rozhodnutí ukrajinské vlády srovnat Pripjať se zemí. 

Jen bych ještě podotkl, že nejsem žádný ustrašený strejda. Pouze mám na rozdíl od valné většiny z vás jiný pohled na věc. Ten je patrně spjatý s tím co jsem prožil a prožívám, tomu by jste nerozumněli, možná snad můj nebohý kamarád Gilius. Mám rád adrenalin a vzrušení. Nesmí být však spojeno s tragédií mnoha desítek tisíc lidí po celém světě. Možná i stovek, kdo ví  :( .

Edit - překlep

Upraveno uživatelem Snow
Odkaz ke komentáři

Přiznám se, že když jsem rozklikl příspěvek, nic zvláštního jsem od něj neočekával, bylo to jen z nudy. Tak silnou reportáž jsem v žádném případě neočekával. 

Na rozdíl od kolegů bych se do mrtvé zóny nevypravil. Nebojím se ozáření, mně už nemůže nic uškodit. Nemohl bych tam jet, neměl bych na to sílu. Snažím se na sklonku svého života těšit se z krásných míst, z pozitivních zážitků. Návštěva Pripjaťi by mi způsobila těžké sny a to jsem viděl strašné věci, bolest, pláč, utrpení, ale takovou zhoubu naštěstí ne. Víceméně se podivuji nad tím, že se vůbec na takové velmi smutné místo lidé vypravují, divím se, co je tam táhne a považuji jen za správné rozhodnutí ukrajinské vlády srovnat Pripjať se zemí. 

Jen bych ještě podotkl, že nejsem žádný ustrašený strejda. Pouze mám na rozdíl od valné většiny z vás jiný pohled na věc. Ten je patrně spjatý s tím co jsem prožil a prožívám, tomu by jste nerozumněli, možná snad můj nebohý kamarád Gilius. Mám rád adrenalin a vzrušení. Nesmí být však spojeno s tragédií mnoha desítek tisíc lidí po celém světě. Možná i stovek, kdo ví  :( .

Edit - překlep

Snížku, ale to bychom nemohli žít na Zemi :(

Já bych tam rád jel kvůli "zábavními parku", protože ten považuji za jednu z lokalit, co si "zaslouží pár fotek", právě kvůli silnému příběhu, stejně jako celý zbytek městečka. Pořád je to pro mě (a teď v silných uvozovkách lepší) lokalita, než například Osvětim.

Odkaz ke komentáři

Taky bych se tam moc rád podíval, třeba příští rok. Z ozáření strach nemám, objektivně to prostě už nebezpečné není (když si teda v kapse nepovezete domu traverzu).

Edit: a ještě doporučuju velmni profesionální (po obsahově i formálně) stránky kolegy Lukies (2 posty hore) 

Upraveno uživatelem Trojan
Odkaz ke komentáři

Pokud příští rok pojedu, určitě sem dám nějaké info pro případné zájemce. Aby tu nebyly jenom takové "šedé" fotky, přidávám na závěr 3 veselejší.

1) Po chutném obědě v kantýně Černobylské elektrárny (veškeré potraviny se musí dovážet z území mimo zónu)

2) Při průjezdu ven z 30 km zóny je opět nutné podstoupit kontrolu, tentokrát i s kontrolou ozáření. Používá se profesionální scanner (100 roků starý železný rám s červenou a zelenou žárovkou), který využívají i zaměstnanci a vojáci.

3) V dnešní době tam žije spousta jelenů, vlků, několik medvědů a divocí koně převalského. Osobně jsem viděl stádo jelenů a o kousek dál stádo koňů převalského - kdyby člověk nevěděl kde je, dalo by se to považovat za nádherné safari.

post-11054-0-06454300-1380907057_thumb.jpg

post-11054-0-78658800-1380907057_thumb.jpg

post-11054-0-30213000-1380907056_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Foto 1: Radiátor na stědní škole

Foto 2: Funkční obchod v Černobylu (mají tam hooodně vodky)

Foto 3: CocaCola (Pripjať - nádraží Janov)

Foto 4: Vlajka SSSR (není původní)

Foto 5: Vodka nesmí chybět (hasičská stanice Pripjať)

Foto 6: To počítadlo mě fakt pobavilo :-D (obchod v Černobylu)

post-32675-0-62668000-1382191205_thumb.jpg

post-32675-0-52121200-1382191208_thumb.jpg

post-32675-0-59014800-1382191211_thumb.jpg

post-32675-0-94590100-1382191214_thumb.jpg

post-32675-0-74717000-1382191218_thumb.jpg

post-32675-0-05924600-1382191222_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Foto 1: Radiátor na stědní škole

Foto 2: Funkční obchod v Černobylu (mají tam hooodně vodky)

Foto 3: CocaCola (Pripjať - nádraží Janov)

Foto 4: Vlajka SSSR (není původní)

Foto 5: Vodka nesmí chybět (hasičská stanice Pripjať)

Foto 6: To počítadlo mě fakt pobavilo :-D (obchod v Černobylu)

dost dobré fotky :)

Ad 6: "no, sem tam vypadne elektřina, tak jsme si zvykli"  Skvělé retro!

Odkaz ke komentáři

• po měsících...
Návštěvník LukeD

Po pravdě, takovouhle reportáž bych na tomhle fóru opravdu nečekal (a nebýt "aktualizace stavu" Daemonultimate, která mne do téhle sekce zatáhla, tak bych ji nejspíš ani neobjevil). Přiznám se, že v tomhle jsem za jedno se Snowem, a do podobné oblasti bych se z vlastní iniciativy v žádném případě nevypravil. Ale fascinující to je, to nepopírám. Pro mne tedy hlavně ten aspekt matky přírody, která si bere zpět, co jsme jí sebrali.

Není to tak dávno, co jsem o Černobylu četl rozhovor ve Vodafone časopise Čilichili, a v první chvíli jsem si myslel, že se jedná o stejného člověka. Pokud jste nečetli a toto téma vás zajímá, vřele doporučuji k přečtení: Mám černobylskou nemoc. Také mi z toho běhal mráz po zádech... a to tedy mnohem, mnohem víc než z místní reportáže.

Pro dokreslení:

Michail Aleksandrovič musel dva roky chodit zónou a střílet všechno, co se pohnulo. Koně, psy, krávy, kočky... Zvířata mohla potenciálně přenášet radiaci. Byl myslivec, zvířata miloval, a ta v zóně byla tehdy hladová, táhla se za lidmi. On je přitom střílel. Dodnes nesnese vytí psa, dělá se mu špatně. Byl z jednotky 20 lidí a dnes je jediný, kdo žije, většina z kolegů zemřela na rakovinu. Je mu dvaaosmdesát a říká, že přežil Hitlera, Stalina a Černobyl.
Jedna holka mě vzala na nový hřbitov v Ivankivě. V tom městě žije asi 11 tisíc lidí, ale teď potřebuje dva hřbitovy. Ten starý stačil po staletí, ten nový, mnohem větší, je za 20 let skoro plný. Na většině náhrobků jsou vytesané autobusy, reaktor... Ukázala mi náhrobek svého táty, měl na něm autobus s nápisem Pripjať. Jezdil jako evakuační řidič, vyvážel lidi ze zóny do Kyjeva. Zemřel na rakovinu. Vedle leží její strýc, pak další strýc... Když prý byla v osmadvaceti letech na čtyřicátém pohřbu, tak to přestala počítat. Na kolika pohřbech jsme v tom věku byli my?
Mluvil jsem s manželi, kteří pracovali jako likvidátoři a doktoři jim potom nedoporučili mít děti. Nebylo jim ještě ani 30 a nesměli mít dítě. Tak si vzali ze sirotčince roční holčičku, která ale ve 4 letech začala trpět nesnesitelnými bolestmi hlavy a není mentálně v pořádku. Dneska je dospělá, někde se ?zapomněla" a má pětiletého syna. Bohužel ani ten není v pořádku.
Jedna psycholožka mi vyprávěla o nočních můrách a fóbiích, které se tu v lidech budí. Její otec si ještě dvacet let po havárii musel po příchodu z práce pokaždé svléct úplně všechno oblečení, protože měl dojem, že je kontaminované. Ona sama má problémy vlézt do vody nebo chodit bosá po trávě. Jak říkám, každým tam má s Černobylem něco společného.

Když čtu podobné věci, vždycky mne to utvrdí v tom, že si tu de facto nemáme na co stěžovat... A číst by to měli hlavně ti, kteří fňukají nad kdejakou 3,14čovinou.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...