Patrik Odesláno 9. října 2013 Nahlásit Odesláno 9. října 2013 Jsou dvě možnosti:1. dohodnou se2. nedohodnou se, tak nějak rozhodne policie. Pokud nerozhodne, nebo se proti jejímu rozhodnutí jeden z nich odvolá, tak správní soud. Osobně bych to viděl na spoluvinu (v tom případě by bylo každému hrazeno polovina škody z povinného ručení druhého účastníka). Také pozor na to, že v pojistných podmínkách povinného ručení je obvykle uvedeno, že pokud řidič zvlášť závažným způsobem porušil pravidla silničního provozu (což nenodržení povolené rychlosti může být), může po něm pojišťovna požadovat zaplatit celou částku, co za něj jako za viníka zaplatila poškozenénu.Osobně bych viděl vyšší zavinění právě na straně kamaráda - to, že jel rychleji musel vědět, udělal to tedy úmyslně. Naproti tomu řidička mohla jen přehlédnout, jedná se tedy o neúmyslné překročení pravidel.
Skalamander Odesláno 9. října 2013 Nahlásit Odesláno 9. října 2013 Ještě pozor na tuto argumentaci: Platí zásada, že řidič motorového vozidla může (oprávněně) spoléhat na dodržení dopravních předpisů ostatními účastníky provozu. To není v reálu moc dobrá zásada. Jak se říká: "Hřbitovy jsou plné těch, co měli přednost".
jartop Odesláno 9. října 2013 Nahlásit Odesláno 9. října 2013 To není v reálu moc dobrá zásada. Jak se říká: "Hřbitovy jsou plné těch, co měli přednost".Jsi to trochu převrátil. Tady měla to právo osoba na vedlejší silnici!!!
jartop Odesláno 9. října 2013 Nahlásit Odesláno 9. října 2013 Selský rozum, pravidla a zákony se mnohdy neslučují...
Andrew Odesláno 9. října 2013 Nahlásit Odesláno 9. října 2013 Před hodně lety jsem zažil něco podobného, jiné místo a větší rychlost (bylo to na obchvatu Prahy), vina byla podle PČR nejednoznačná, tak dali 50/50, následně proběhly asi 2 znalecké posudky o určení viny (moje rychlost vs. reakce a dráha vozu přijíždějícího z vedlejší silnice) a nestihli to do roka, takže to zůstalo na těch 50/50. Tady to může být podobné...
vwtyp11 Odesláno 9. října 2013 Nahlásit Odesláno 9. října 2013 (upraveno) Jel jsem 80 v obci manik mi nedal přednost, škoda na mem autě 270.000czkOn vypovídal, ze jsem jel 200 v městě a nevím co ještě...No zkrátil to: mam k dispozici vyjadreni z ministerstva - volna citace" přednost je přednost i kdybys jel opravdu 120 v obci"Dokonce je k tomu citovano z precedentniho rozhodnuti nejvyššího soudu...Kdyžtak sz. Upraveno 9. října 2013 uživatelem vwtyp11
Radek124 Odesláno 9. října 2013 Nahlásit Odesláno 9. října 2013 Sorry, ale bouračku čumákem "lehce přes 50" už jsem před lety zažil (nedobrždění pod mostem, pod kterým byla na jinak suché silnici námraza - já měl zrušený čumák a dva na konci kolony "nedovřený kufr") - ale podle toho co z těch dvou aut v krimi zprávch zbylo to fakt tipuju spíš k té 90ce (tj. 3-4x větší energie než v 50). Tak až se z toho ten svižně jezdící pilot Accorda vylíže, ať doufá že si baba nepoleží dýl jak týden a že si nestihne sehnat lepšího právníka než bude mít on - důvody vypsali kolegové výše, nic zlého mu nepřeju ale osobně taky tipuju spíš výsledek "50/50".Zas tak zle to vlastně ještě nedopadlo - stát se podobný malér třeba u refýže na které by se strkala skupinka smradů, mohlo to být mnohem horší. A omlouvám se jestli to co píšu vyznívá cynicky, sám taky jezdím dost a ne vždycky se vejdu do limitu - no a tohle jsou holt situace za které každý z nás "nepostradatelných" jednou za čas musíme zaplatit, když dobře tak jenom penězi...
Návštěvník Kamil Odesláno 9. října 2013 Nahlásit Odesláno 9. října 2013 Mám dotaz. Jsou tam dva pruhy, ta ženská tam vjela přes oba, že se jí nedalo vyhnout?
Chronař Odesláno 9. října 2013 Nahlásit Odesláno 9. října 2013 Ta ženská by se vyvinila z povinnosti dát přednost jen kdyby vzhledem k místním podmínkám jí kámošova rychlost neumožnila tu přednost dát (vyjel rychle zpoza rohu atd.).Jinak je v tom asi sama.Kámoš asi dostane pokutu, jen pokud se přizná, že jel určitě určitou rychlostí. Pokud řekne, že možná jel rychleji, ale neví to jistě neprokážou asi policajti míru porušení zákona.
jartop Odesláno 9. října 2013 Nahlásit Odesláno 9. října 2013 Ta ženská by se vyvinila z povinnosti dát přednost jen kdyby vzhledem k místním podmínkám jí kámošova rychlost neumožnila tu přednost dát (vyjel rychle zpoza rohu atd.).Obávám se, že tak jednoduché to není...
luidis Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Odesláno 10. října 2013 Viníkem může být kdokoliv, jak pan, tak paní nebo oba. Všechno záleží na okolnostech. Každopádně slepě spoléhat na to, že mám přednost, může být obrovskou chybou. Policii na místě přiznat přestupek taky není košér. Doporučuji pročíst článek na d-fensu, kdy řidiči vozidla nedal přednost cyklista, řidič je spoluviníkem. http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013081501
MAD68 Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Odesláno 10. října 2013 Dobrý článek, to pak člověk uvažuje jestli ještě sednout do auta
JimmyTulip Odesláno 14. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 14. října 2013 Pánové, děkuji Vám moc za info . Sám mám řidičák půl roku, tak se ptám i kvůli sobě, kdyby se mi nedej bože něco takovýho někdy stalo. Přijde mi smutný, že nejlepší řešení je policajtům nevěřit, nic nepodepisovat, nic jim neříkat a vsadit jen na právníka. Každopádně ještě jednou Vám moc děkuju! Jakub
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se