Emhyr var Emreis Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Zdravím Vážené členy, chtěl jsem se jen zeptat jestli tady není néjaký člen, který má s pěstitelstkým pálením a to konkrétně s přípravou kvasu zkušenosti. Vím, že toto fórum není primárně určeno k této zálibě, ale snad by se tu pár lidí vyskytovat mohlo. Potřeboval bych poradit s připravou Calvádosu(Kalvadosu), vyvrátit či potvrdit pár mýtů a pověr. Případně bych byl rád za odkazy na jiná fóra zabívající se touto tématikou, (vím jak funguje Google, ale kromě www.zahrada.cz na kterou mám svůj názor, mi to nic lepšího nevyhodilo). Předem děkuji.
Lion Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 (upraveno) každej ti stejně řekne něco jiného... ve zkratce, umeješ, odstopkuješ, rozemeleš, někdo dává cukr, zavřeš to do bečky u jablek je dobrý mít i cukroměr, necháš to týden - dva pak už je lepší to změřit průběžně a až to má správnou hodnotu tak to musíš vypálit a vubec, vem radši trnky Upraveno 12. října 2013 uživatelem Lion
bohus76 Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Jsou dvě metody,a to buď jablka sešrotuješ a vypresuješ a šťávu necháš zkvasit a nebo necháš zkvasit jen sešrotované jablka.Je samozřejmostí,že v každém případě musíš přidat cukr /buď ti to někdo změří moštoměrem a nebo cca 5kg na 120l bečku/.
Emhyr var Emreis Odesláno 12. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Pánové děkuji za Vaše reakce, vidím, že jsem se měl více rozepsat zato se omlouvám a hned to napravím. Chci vyrobit Kalvados (pálenka z moštu snažicí se napodobit Calvados), nechci vyrábět Jablkovici ( pálenka z jablečné drtě). S ovocnou pálenkou z jinéh ovoce néjaké menši zkušenosti mám, ale jablka budu dělat prvně a hlavně se to liší od rodinných rad, kdy výsledný produkt byl něco mezi Kalvadosem a Jablkovicí. Mám v plánu jablka vymoštovat, přidat cukr. Z moštu připravít jablečné víno, po ukončení kvašení stáhnu z kvasnic, dosladím, nechám dokvasit, stáhnu a pojedu pálit. Ale v ruzných diskuzích, či knihách jsem se dočetl, že Calvados zraje v dubových či akátových sudech sudech, ale zdroje se neshodují ve kterém stádiu to zraje. Uvadí se aby odpočiválo víno a dále se uvádí, že by měla odpočivat pálenka. Osobné se přikláním ke zrání pálenky v sudu, ale nerad bych něco prošvihnul. 1. Kolik cukru dodat do moštu , na kolik NM° či Bx° nastavit prvotní hodnotu moštu. Nebo řídit se přidaním cukru jako do vína tj. 5 - 7kg na 50l? Nejsem ten kdo se cukru vehementně brání ale při středu 6kg /50l nepotřebuju lámat rekordy v palírně, a vcelku mám obavy o to, že chuť a vůné řepného lihu přebije vlastní vůni a chuť jablek.2.Spočnutí v sudu - víno nebo pálenka? Tak kdyby někdo měl vlastní zkušenosti a trochu víc se rozepsal, byl bych rád.
elloco Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Určitě pálenka. V sudu vždy zraje výsledný produkt, ať už brandy (Cognac), vínovice (grappa), nebo i slivovice. Sice jsem neslyšel, že by se při výrobě Cognacu používalo barrique víno, ale proč to nezkusit?
Džanek Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Podívej se, u Calvadosu musíš dodržet vedení kvasu podobně, jako je tomu u ostatních ovocných kvasů. * Že musí být kvalitní a čisté ovoce je jasné.* U Calvadosu je důležité podrcené ovoce vylisovat na čistou šťávu! = začátek úspěchu* do takto připraveného moštu přidej ušlechtilé kvasinky - rod Saccharomyces cerevisiae = další úspěšný krok* cukru přidej 5% - nejde o to abys měl více destilátu, ale zamezíš octovému kvasení! * uzavři vzduchotěsně nádobu a opatři ji kvasnou zátkou !* Za cca 5 týdnů změř zbytkový cukr, měl by se pohybovat kolem 2%* pokud jsi došel až sem, tak co nejrychleji pálit.Hotovou pálenku dej do Barikového sudu a zapomeň tam na ni alespoň na 1 rok. Hodně štestí.Pokud by tě ještě něco zajímalo, ptej se.
bohus76 Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Pravda je,že Calvados vypálený ze šťávy,teda ovocného vína je daleko jemnější než kalvádos vypálený z pošrotovaných jablek se slupkama.Slupky způsobí určitou trpkost.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se