Luky Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 Dobrý den všem chtěl jsem se zeptat co je to za kalibr a kdo ho vyrábí..
jacob Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 to ze se ten kalibr vyrábí v Číně.... www.alpha-watch.com tam najdes vše potřebné...
vito Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 Hledám příležitost, kde ze sebe udělat pitomce. Tady se mluví o kalibru, tak to dám sem. Co je to kalibr u hodinek zhruba vím. O kalibrech ve vztahu ke zbraním a střelivu vám budu recitovat o půlnoci na smrtelné posteli, ale hodinky.... Co ta čísla, proboha, znamenají? Není to něco jako šířka x výška? Dočetl jsem se, že existuje něco jako Eta, Valjoux a pod. Co to je? Nemůžete to někdo jednoduše vysvětlit úplnému tupci? Není k dispozici nějaký odkaz?
jacob Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 podívej se třeba na www.eta.ch jesli ti to nejak pomůže, a jinak Eta je název výrobce strojků do hodinek.... čísla kalibru znamenají např. jesli danný strojek má datumovku, nebo jesli je to chronograf, ale např. Seiko které má vlastní kalibry to značí jinak než např. Omega která používá právě ty strojky ETA...
vito Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 Jacobe díky, už vidím, jak se v tom brzy orientuji. Ha, ha. Já jenom nechápu, jak většina z vás koukne na obrázek strojku a bez váhání prohlásí: To je kalibr XYZ. Nechápu.
jacob Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 Tak to ja taky nedokážu poznat, ale mas pravdu že spoustá členů pozná kalibr apod. U mě tomu většinou předchází pátrání na internetu, ale většinou se dohledám :-)
afrikab Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 Jacobe díky, už vidím, jak se v tom brzy orientuji. Ha, ha. Já jenom nechápu, jak většina z vás koukne na obrázek strojku a bez váhání prohlásí: To je kalibr XYZ. Nechápu. Ono jich zas tak moc neni. Tech zakladnich a nejpouzivanejsich neni ani 10.
dubraro Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 Ono úplně původně "kalibr" znamenalo u hodinek to samé jako u zbraní, čili průměr. Udával se ve speciální míře "čárka", která se používala ve zlatnictví a hodinářství. Později se začaly přidávat další číslice pro rozlišení různých strojků stejného průměru. Pak se začala používat jako míra milimetr, tak je to dodnes u většiny ruských strojků, kde první dvojčíslí je průměr strojku v mm. A pak si to začal číslovat každý jak chtěl, s rozměrem už to nemá nic společného, třeba u Primu je to rok uvedení do výroby, u Seika je to něco jako generace ... Jenom ten název "kalibr" zůstal, dnes má ale význam "typ" nebo "model".
mechano Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 Hledám příležitost, kde ze sebe udělat pitomce. Tady se mluví o kalibru, tak to dám sem. Co je to kalibr u hodinek zhruba vím. O kalibrech ve vztahu ke zbraním a střelivu vám budu recitovat o půlnoci na smrtelné posteli, ale hodinky.... Co ta čísla, proboha, znamenají? Není to něco jako šířka x výška? Dočetl jsem se, že existuje něco jako Eta, Valjoux a pod. Co to je? Nemůžete to někdo jednoduše vysvětlit úplnému tupci? Není k dispozici nějaký odkaz? K tomu asi jednoduchý vysvětlení neexistuje. Ty stroje jsou značeny každým výrobcem jinak. Abys měl jen přibližnou představu kolik je různých typů od jednotlivých značek, zkus se podívat na : www.ranfft.de
Recommended Posts