Přejít na obsah

Co se nosilo za první republiky?

pjanek

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 95
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

• po měsíci...

Tvůrci seriálu První rep. budou nosit prim i když ani nebyly.

Používat budou věci, co mají z nátačení Vyprávěj. :-)

Děda nosil Zenith a Eterna.

Musím po nich zapátrat.

S tema Primkama,to mas jako overenou informaci?Pokud ano,je to slusnej amaterismus,neveril bych,ze u nove vznikajiciho serialu,kterej ma bejt tahakem,bude misto pro takovyhle diletanstvi...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pro nás je to nemoc z povolání, sledovat první hodinky, co lidi nosí. Alespoň pro mne. Ale pro 99% lidí je to banalita. Tak jako ve Vyprávěj, kde jedna z hlavních postav Eva a její kolegyně kreslili coby projektanky kreslili celých 30 let jeden půdorys 1.NP administrativní budovy. (Moje druhá nemoc). Pokaždé když jsem to viděl, tak mě to točilo, a manželka mi řekla, že nejsem normální.

Holt, detail dělá dojem.

Odkaz ke komentáři

tieto omegy su FANTASTICKE! taketo nieco podedit po dedovi tak mi asi cvrkne do gati :)

Skoro se mi to stalo, když mi je táta předával :-)). Dával mi k promoci plechovou krabičku MPM Prim..... no a v ni byly dědovi hodinky. Z úleku nastal úsměv :-)

Odkaz ke komentáři

:-) horší kdyby to bylo obráceně! A z úsměvu nastal úlek.

Že by jako na mě z krabičky Omega vykoukly nádherné pravé Prim MPM (czech made) :-), to by bylo horší, ale snažil bych se držet  tvář. Stejně jako když jsem viděl krabičku Prim MPM - jé primky :-)

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

podívejte se na dobové fotografie, mnozí je mají doma po pra anebo pra-pra rodičích - většinou  na ruce žádné hodinky nejsou, ještě pořád v té době, kdo vůbec měl "osobní" hodinky, měl kapesní, ty jednoznačně převažovaly...  také všude byly hodiny nadohled, na každé věži a věžičce, v každé domácnosti byly velké  nástěnné, nebo stojací hodiny, budík, či něco podobného, v každé hájence byly kukačky atp.

je to analogické s dnešní dobou mobilů - před dvaceti lety nikdo mobil nenosil, zato byly pevné linky a telefonní budky, téměř v každé hospodě byl telefon atd...

další skutečností bylo, že se tolik na měření času a přesnost nehledělo, jako dnes, přesnost se vyžadovala víceméně u vlaků a dálkových dopravních prostředků, ani tramvaje povětšinou neměly jízdní řády jako dnes, čekalo se, až přijede...

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Ahoj, nechce se mi zakládat nové vlákno a současně bez mučení přiznávám, že co se týče předválečných kousků, tak jsem total ignorant (zatímco u novější produkce už jsem možná povýšil na polovzdělance :cool02: ), tak mě za můj dotaz příliš nekamenujte. 

S kolegou cortes1990 jsme objevili tuto pěknou dvojičku. Mně se je zatím nepodařilo otevřít, nevím kdy se tak stalo naposledy, dýnko dost drží a nerad bych to nějak zrasoval. Zatím je nám známo, že firmy před válkou spolupracovaly, ale dělaly běžně o takřka stejné modely?

post-29493-0-43441700-1410422836_thumb.jpg

post-29493-0-81249900-1410422849_thumb.jpg

post-29493-0-36673100-1410422855_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

I tyhle se nosily běhěm první republiky, můj děda je koupil ve vojenském výprodeji v roce 1936...

attachicon.gif1.JPG

Paradne Omegy...davali ste ich prelestit alebo cim je to puzdro take krasne. Btw co sa tyka lumi, asi to nie je ta radioaktivna farba, dokedy sa vlastne pouzivali tie radiove farby? Viete nieco blizsie k tomu?

Odkaz ke komentáři

Paradne Omegy...davali ste ich prelestit alebo cim je to puzdro take krasne. Btw co sa tyka lumi, asi to nie je ta radioaktivna farba, dokedy sa vlastne pouzivali tie radiove farby? Viete nieco blizsie k tomu?

Ahoj, díky. pouzdro bylo lehce přeleštěné, proto vypadá jak kdyby vyšlo z fabriky. To je výhoda oceli. Barva na indexech je opravdu ta radioaktivní. Svítila hezky až do 90. let, teď už pouze vyzařuje :-). Nic bližšího k radioaktivním barvám nevím, ale je tu určitě hromada členů, ktří jsou na tom líp a mohli by se podělit. Také by mě to zajímalo....

Jinak Omegy teď už mají lepší ručky, hodně podobné těm původním :-).

post-20230-0-70093300-1414355111_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Delawer
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...