Přejít na obsah

Koľko je známych hodiniek Elton Sport ?

pykof

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 356
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Nějak se v tom ztrácím. Přečetl jsem zde vše co šlo o ES.U toho mého dýnka je evidentně přeražená 5 na 6. V jíném vlákně kde evidujete známé ES, jsou zapsaná i vyšší výrobní čísla s ciferníkem PS. Jenom ta barva.

Pár slov, jak jsem je získal. Na přelomu let 91 a 92, jsem jako četař a řidič velitele pluku, vezl jeho autem náklad do Tábora. Dva plechové kýble od stolního oleje, plné vojenských odznaků a jiného kovu, jeden stejný kýbl hodinek, pytel plný výložek a čtyři nebo pět hlav, snad z bronzu.V té době jsem byl úplný pitomec s digitálkami na ruce a s hlavou ještě plnou cinkání kliči. Jěstě s jedním poručíkem jsme náklad doručili do obrovského skladu. Byly tam hory Říp kanad, oděvů, ešusů,.. . A spousta velkých kovových beden. Do jedné z nich vysypal nějaký civil i ty kýble. Na zpáteční cestě mi ten poručík, v hospodě u jídla, dal tyhle dotčené, číslované, sic z modrým cifrem hodinky a jedny generálské výložky. Tenkrát bych byl štastnější, kdyby mi zaplatil ten smažák s dvojitýma hranolkama.

Díky za fotky!

Jak už napsali kolegové z vojenských potápěčských hodinek ELTON SPORT typového čísla 68 150 1 pro MNO pochází asi jen to nerezové víko pouzdra, které někdo nasadil na modré PRIM SPORT 1 z o pár let pozdější produkce.

Podle poměrně vysokého čísla 0000610 se lze asi domnívat, že původní hodinky, se kterými bylo vyrobeno toto víko, patřily do druhé série, které se právě od té první lišila asi jen nápisem "PRIM SPORT" místo "ELTON SPORT" u první série. Výsledkem mých dosavadních pozorování je téměř jistota, že hodinky číslo 0000001 až 0000599 byly označeny ELTON SPORT, zatímco od čísla 0000600 to bylo PRIM SPORT. 

Díky i za ten příběh, jak jsi k nim přišel. Je to rozhodně velmi cenná informace, která činní dosud nalezené kusy v kompletním stavu jaksi ještě cennější. Je vidět, že v ČSLA se k erárním hodinkám nijak sentimentálně nechovali. Dnes by zde řada lidí zaprodala svoji duši nebo dokonce pustil nějaký zajímavý obnos, aby se mohla přehrabovat tím kýblem hodinek, či dokonce tou kovou bednou. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V tomto vlákně se objevily modré PRIM SPORT I s víkem pouzdra výrobního čísla 0000610, které bylo velmi dávno přehozeno z vojenských ELTON SPORT.

Je to  včetně zajímavého příběhu o tom, jak to s hodinkami v ČSLA chodilo na konci existence Československé lidové armády v letech 1991-1992.

post-373-0-90780400-1388426492.jpg

Aktualizace seznamu:

• 0000015 - georg (nápis PRIM SPORT, foto)
  • 0000038 - stanik73 (foto)
  • 0000069 - Mnovace (foto)
  • 0000105 - mischa (foto)
  • 0000108 - Makos (foto, sada s vojenskou krabičkou a se záručním listem k 0000234)
  • 0000149 - docent_tecka (foto po renovaci)
  • 0000160 - INA (foto)
  • 0000222 - Kamil (foto)
  • 0000234 - Makos (foto, pouze záruční list, více o obsahu listu v tomto vlákně)
  • 0000243 - ...............
  • 0000294 - ???.... (Aukro říjen 2010)
  • 0000504 - straspol (nápis PRIM SPORT, plastová luneta z PS1)
  • 00005?? - ................ (Aukro prosinec 2012, to jsou ty vlevo na této fotce, další foto)
  • 0000532 - Biges (renovace v Eltonu, originální díly zachovány, plastová luneta z PS1)
  • 0000560 - ???.... (Aukro listopad 2012, původní je pouze víko pouzdra, foto)
  • 0000610 - docent (původní je pouze víko pouzdra, foto)
  • 00006xx - ................(nápis PRIM SPORT, na této fotce )
  • 0000669 - ???.... (Aukro prosinec 2013, nápis PRIM SPORT, foto)
  • 0000770 - depozitář muzea (skládačka, z ES bude pouze číslované víko, foto)
  • 0000805 - straspol (nápis PRIM SPORT, na víku věnování "Věnuje Velitel PS", foto)
  • 0000830 - Pindero (nápis PRIM SPORT, foto)
  • 0000926 - Aukro (nápis PRIM SPORT, strojek a číselník není původní, foto)
  • 0001095 - Honza.manta (nápis PRIM SPORT - foto, nálezový stav zde
Odkaz ke komentáři

Výsledkem mých dosavadních pozorování je téměř jistota, že hodinky číslo 0000001 až 0000599 byly označeny ELTON SPORT, zatímco od čísla 0000600 to bylo PRIM SPORT. 

Jak jsi na tohle přišel??

To se tady už probíralo mnohokrát a v jádru se jen dohadujeme, jestli to zlomové číslo je 500 nebo 600, ale pravděpodobnější je 600. Jen bych si dovolil oponovat - buď řada s nápisem PRIM začíná číslem 501 nebo 601, ale určitě ne číslem 500 nebo 600.

Odkaz ke komentáři

Jak jsi na tohle přišel??

Jak píšu na základě pozorování:

1. 532 je poslední známé s nápisem ELTON SPORT a 6xx (číslo je nízké, ale je nad 610) je první známé s PRIM SPORT.
  2. MNO objednávalo hodinky v množstvích, zakulacených určitě na celé stovky.
  3. MNO by nikdy neobjednalo naráz 1100-1200 potápěčských hodinek, protože by jich tolik koncem 60. let spolu s 300 Orlíky z roku 1965 jaksi neupotřebilo. Pracovníci MNO zodpovědní za potápěčské vybavení byly stále ti stejní, a víme že v roce 1965 chtěli sériovou dávku 600 Orlíku, ale dostali jen 300 kusů, která asi měla překvapivě označení jako "ověřovací série". Takže je tu MOJE domněnka, že první sériová objednávka ES (chápané MNO jako "pokračování" nikdy nesplněné objednávky Orlíků) zadaná někdy v letech 1968-1969 byla opět na 600 kusů.

To se tady už probíralo mnohokrát a v jádru se jen dohadujeme, jestli to zlomové číslo je 500 nebo 600, ale pravděpodobnější je 600. Jen bych si dovolil oponovat - buď řada s nápisem PRIM začíná číslem 501 nebo 601, ale určitě ne číslem 500 nebo 600.

Honzo, máš samozřejmě pravdu.

Odkaz ke komentáři

Takže na moje 0000504 mám začít shánět číselník ELTON? Kde mám záruku že to tak má určitě být? 

Obávám se, že záruku ti mohou dát jen dva lidé - první je Accutron, pokud někdy něco najde v archivech a druhý bude ten, co ti za patřičný obnos bude prodávat číselník ELTON SPORT. :lol2:

Když se ale dívám na fotky tvých 0000504, ve stavu v jakém si je vydražil, tak se zeptám i na tvůj plastový otočný kroužek (lunetu), který na nich je. Z následné diskuze v tamto vláknu jsem nepochopil jednu věc: kovová základna lunety je původní nižší pro duralovou vložku ELTON SPORT  nebo novější, vyšší pro plastovou jako na PRIM SPORT)?

Ilustrační foto od Antik-GSM via Aukro - vlevo je luneta pro ES, vpravo pro PS1:

post-9612-0-24619800-1388510246_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Obávám se, že záruku ti mohou dát jen dva lidé - první je Accutron, pokud někdy něco najde v archivech a druhý bude ten, co ti za patřičný obnos bude prodávat číselník ELTON SPORT. :lol2:

Když se ale dívám na fotky tvých 0000504, ve stavu v jakém si je vydražil, tak se zeptám i na tvůj plastový otočný kroužek (lunetu), který na nich je. Z následné diskuze v tamto vláknu jsem nepochopil jednu věc: kovová základna lunety je původní nižší pro duralovou vložku ELTON SPORT  nebo novější, vyšší pro plastovou jako na PRIM SPORT)?

Ilustrační foto od Antik-GSM via Aukro - vlevo je luneta pro ES, vpravo pro PS1:

attachicon.gifLunety_ES_vs_PS1.jpg

Já je přece nedražil, já je koupil na dovolený. Celá luneta je PS1, včetně základny. Asi je měněná, původní zmizela v propadlišti dějin.

Odkaz ke komentáři

No jo! Díky díky za připomenutí, jak jsi je sehnal.

Ale zpátky k tomu, kdo ti dá záruku, že to tak má být. Pokud budu mluvit zcela otevřeně, tak protože není znám vůbec předchozí život tvých 0000504, jsou teoreticky možné 3 scénaře:

1. Na původních ELTON SPORT někdo vyměnil jak celou lunetu (asi nic neobvyklého, někdy během 40+ let jejich života ta duralová vložka mohla být tak poničená, že výměna za velkosériové plastové provedení byla cesta), tak i z nějakého důvodu vyměnil i číselník.
  2. Všechny má pozorování a známá výrobní dokumentace (hlavně ta kovová luneta) jsou špatně nebo neúplná a máš originální provedení hodinek. Předpokládejme alespoň jeden z těchto prvků je původní nebo dokonce oba prvky jsou původní (číselník PRIM SPORT a  plastová luneta).
  3. Asi nejméně populární možnost. Na civilní PS1 někdo někdy dal víko z vojenských ES. To by sice znamenalo, že původní je pouze to armádní číslované víko, ale právě v tomto vlákně je na modrých PS1 vidět, že tak to mohla provést dokonce sama armáda. Příklad původní hodinky ES 00000610 byly z nějakého důvodu na šrot, tak jako opravu provedli transplantaci civilních modrých PS1 na původní víko. V evidenci tak stále zůstaly hodinky čísla 0000610 a válčilo se dál.

Jak vidíš, víme stálo málo k tomu, aby šlo dávat záruky. Nicméně, dovolím si zatím nesměle tvrdit, že pokud neznáme životní kariéru (nebo alespoň její část) u každých nalezených číslovaných PS1 bez kovové lunety, tak ta poslední možnost, že někdo jednoduše vzal vojenské víko a dal ho na civilní černé PS1, by mohla být logicky nejednoduší a nejelegantnější vysvětlení jejich nálezové podoby. Samozřejmě chápu, že takovéto hypotézy se jejich současným vlastníkům asi moc líbit nebudou.

Upraveno uživatelem Petr_P
Odkaz ke komentáři

No jo! Díky díky za připomenutí, jak jsi je sehnal.

Ale zpátky k tomu, kdo ti dá záruku, že to tak má být. Pokud budu mluvit zcela otevřeně, tak protože není znám vůbec předchozí život tvých 0000504, jsou teoreticky možné 3 scénaře:

1. Na původních ELTON SPORT někdo vyměnil jak celou lunetu (asi nic neobvyklého, někdy během 40+ let jejich života ta duralová vložka mohla být tak poničená, že výměna za velkosériové plastové provedení byla cesta), tak i z nějakého důvodu vyměnil i číselník.
  2. Všechny má pozorování a známá výrobní dokumentace (hlavně ta kovová luneta) jsou špatně nebo neúplná a máš originální provedení hodinek. Předpokládejme alespoň jeden z těchto prvků je původní nebo dokonce oba prvky jsou původní (číselník PRIM SPORT a  plastová luneta).
  3. Asi nejméně populární možnost. Na civilní PS1 někdo někdy dal víko z vojenských ES. To by sice znamenalo, že původní je pouze to armádní číslované víko, ale právě v tomto vlákně je na modrých PS1 vidět, že tak to mohla provést dokonce sama armáda. Příklad původní hodinky ES 00000610 byly z nějakého důvodu na šrot, tak jako opravu provedli transplantaci civilních modrých PS1 na původní víko. V evidenci tak stále zůstaly hodinky čísla 0000610 a válčilo se dál.

Jak vidíš, víme stálo málo k tomu, aby šlo dávat záruky. Nicméně, dovolím si zatím nesměle tvrdit, že pokud neznáme životní kariéru (nebo alespoň její část) u každých nalezených číslovaných PS1 bez kovové lunety, tak ta poslední možnost, že někdo jednoduše vzal vojenské víko a dal ho na civilní černé PS1, by mohla být logicky nejednoduší a nejelegantnější vysvětlení jejich nálezové podoby. Samozřejmě chápu, že takovéto hypotézy, se jejich současným vlastníkům asi moc líbit nebudou.

Ono ale to provedení PS1 s lesklým ciferníkem a bombírovanými ručkami zas tak běžné není, aby se tomu říkalo ,,civilní černé PS1". Naopak, tento ciferník k dýnku evidentně patří. Jen nevíš, od kterého čísla tam má být, a to je ten dotaz, který pokládám.

Nevidím ani jeden jediný důvod, proč by se měnilo na hodinkách jen dýnko. Nevidím důvod proč si myslíš že by se měnil číselník, který se naopak v kombinaci s číslovaným dýnkem vyskytuje docela často.A už vůbec nechápu, proč by s číselníkem nevyměnili i obě  ručky. Výměna lunety, ať už kvůli poškození, poškození lumibodu nebo třeba  ztrátě celé vložky ve vodě, mi přijde logická. Naopak na mně to dělá dojem, že s minimálními opravami a náklady se někdo snažil udržet ty hodinky funkční jak nejdéle to šlo. 

Nepopírám, že ta tvoje hypotéza mi radost nedělá, ale vzhledem k tomu jak je vycucaná z prstu(protože víme málo), ani mě netrápí.

Odkaz ke komentáři

Na mých "Eltonech" si dovolím tvrdit, že bylo pouzdro a luneta s vložkou původní a cifr a ručky vyměněn. Vzhledem k tomu, že je tam 68.3 "třetišroubek", tak si myslím, že i strojek je původní. Lesklý cifr a bombírované ručky jsem tam logicky vrátil zpátky ze svých skromných zásob, abych kus uvedl do původního stavu.

Odkaz ke komentáři

Na mých "Eltonech" si dovolím tvrdit, že bylo pouzdro a luneta s vložkou původní a cifr a ručky vyměněn. Vzhledem k tomu, že je tam 68.3 "třetišroubek", tak si myslím, že i strojek je původní. Lesklý cifr a bombírované ručky jsem tam logicky vrátil zpátky ze svých skromných zásob, abych kus uvedl do původního stavu.

No jasně- ale měnil jsi díly co tam patří, prostě jenom za lepší, ne? Podle čísla na ně přece ciferník Prim SPORT patří, ne?

Odkaz ke komentáři

Ono ale to provedení PS1 s lesklým ciferníkem a bombírovanými ručkami zas tak běžné není, aby se tomu říkalo ,,civilní černé PS1". Naopak, tento ciferník k dýnku evidentně patří. Jen nevíš, od kterého čísla tam má být, a to je ten dotaz, který pokládám.

Nevidím ani jeden jediný důvod, proč by se měnilo na hodinkách jen dýnko. Nevidím důvod proč si myslíš že by se měnil číselník, který se naopak v kombinaci s číslovaným dýnkem vyskytuje docela často.A už vůbec nechápu, proč by s číselníkem nevyměnili i obě  ručky. Výměna lunety, ať už kvůli poškození, poškození lumibodu nebo třeba  ztrátě celé vložky ve vodě, mi přijde logická. Naopak na mně to dělá dojem, že s minimálními opravami a náklady se někdo snažil udržet ty hodinky funkční jak nejdéle to šlo. 

Nepopírám, že ta tvoje hypotéza mi radost nedělá, ale vzhledem k tomu jak je vycucaná z prstu(protože víme málo), ani mě netrápí.

Naopak, toto vlákno, respektive příběh jeho zakladatele s hodinkami 0000610 je vpravdě revoluční, protože do toho může vnést ještě vetší chaos než jsem (jsme?) si myslel(i). :devil:

Jádrem "nových výzev" je právě masová sériovost výroby PS1 v letech cca 1968/1969 až cca 1975. Na rozdíl od unikátních PRIM Orlík a Leteckých Automatic, kde bylo málo nebo vůbec žádné civilní ekvivalenty se stejnými součástkami, muselo být pro ČSLA udržování ES v chodu od roku 1969 do minimálně let 1991/1992 o mnoho jednoduší. A to samé pro hodinky, které byly už v té době nebo později v soukromých rukou. Počet náhradních dílů (včetně možností kanibalizace z celých hodinek) byl obrovský, navíc ČSLA používala zřejmě souběžně s ES také PS1. A to právě jako ekvivalent ES po skončení jejích výroby.

To není pro místní komunitu nic nového. Co by mohlo být ale relativně nové, přestože to už bylo zmíněno ve starších příspěvcích o armádním životě Leteckých Automatic, je to, že armáda (respektive jí kontrahovaní servisní hodináři) na naše puristické názory o čistotě konfigurace asi z vysoka kašlali a prostě to opravovali jak to šlo, hlavně aby to tikalo. Opět nic nového pod sluncem.

Klíčem, který mi opět připomnělo toto vlákno, je pochopení armádní byrokracie. Jestliže mám erární majetek, který má evidované sériové číslo, je snah jít cestou menšího odporu a hodinky opravovat způsobem, kdy jediným původním dílem je to víko s sériovým číslem. Nám to může připadat divné, proč vyměňovat vlastně vyměňovat jen víko, ale z pohledu armády, respektive lidí na útvarech, kteří to měli na starosti, to bylo (a je) asi "normální".

Ale zpátky k tvému dotazu, zatím je nejpravděpodobnější, že černý lesklý číselník s nápisem PRIM SPORT se dával do ES právě od sériového čísla 0000601 a výše. Z tabulky známých kusů to není na první pohled úplně zřejmé, ale při sestavování této hypotézy jsem vzal v úvahu právě hodnověrnost stavu a kvalitu příběhu, který jejich nález provázel. Řekněme, že hodinky o niž se neví vůbec nic, a jež vykazují odlišnosti proti známé výrobní dokumentaci či vůči mé hypotéze druhé, je zatím nutno brát jako výjimku či anomálii vůči univerzální hypotéza. Tedy pokud se neobjeví nějaká lepší hypotéza nebo dokonce nějaké důkazové dokumenty. To platí i pro tvé 0000504. Vysvětlení pro jejich nálezové podobou je teoreticky mnoho, ale pravda je, že jsou to jen neprokázané hypotézy. Celou pravdu se bohužel asi už nikdy nedozvíme, protože nám stále chybějí oficiální informace z archivů:

Archivy MNO - Kolik kusů objednali a v kolika objednávkách? Kdy vlastně výroba skončila ES s kovovou lunetou? atd.

Výrobní dokumentace výrobce - Kdy se přešlo u číselníků z oboustranného černého lesklého nátěru na jednostranný matný? Kdy vlastně skončila výroba PS1? Jak to, že dosud nebyl nalezen dokument, že by se pro MNO vyráběla podverze ES s nápisem PRIM SPORT? atd. 

Odkaz ke komentáři

Výrobní dokumentace výrobce - Kdy se přešlo u číselníků z oboustranného černého lesklého nátěru na jednostranný matný? Kdy vlastně skončila výroba PS1? Jak to, že dosud nebyl nalezen dokument, že by se pro MNO vyráběla podverze ES s nápisem PRIM SPORT? atd. 

Mám matný pocit, že tohle už tady proběhlo a že to tu někde už je zodpovězeno, ale ruku do ohně za to nedám.

Odkaz ke komentáři

• 00005?? - ................ (Aukro prosinec 2012, to jsou ty vlevo na této fotce, další foto)
  • 0000532 - Biges (renovace v Eltonu, originální díly zachovány, plastová luneta z PS1)

Toto jsou ty čtyři stroje ze seznamu z řady 5XX Eltonů- tedy jedny, u kterých číslo jen odhaduješ, z AUKRa, jedny evidentní montované z AUKRa, jedny co má Biges po renovaci a ty, které jsem objevil u hodináře v nefalšovaném nálezovém stavu. Přijde mi logické uvažovat o tom, že se ciferník PS1 lesklý mohl tedy vyskytovat již nad  číslem 500. Proč to není možné?

Nemyslím si, že by armáda nechávala opravovat hodinky generálně způsobem, který popisuješ, běžná údržba jistě takhle vypadat nemohla.

Odkaz ke komentáři

Souhlasím s Petrem P. Pokud hodináři neměli díly,tak to složili jak to šlo a na nějaké formality z vysoka prděli.

Tomu rozumím- ale opravy pro armádu snad nedělají hodináři co nemají díly...?  To snad měli dělat v Eltonu, ne? Pokud si to dokážu představit, tak jakákoliv oprava bez tlakové zkoušky by byla armádě celkem k ničemu, ne? Jak tohle tedy bylo, a co kdo o tom OPRAVDU ví?

Odkaz ke komentáři

Toto jsou ty čtyři stroje ze seznamu z řady 5XX Eltonů- tedy jedny, u kterých číslo jen odhaduješ, z AUKRa, jedny evidentní montované z AUKRa, jedny co má Biges po renovaci a ty, které jsem objevil u hodináře v nefalšovaném nálezovém stavu. Přijde mi logické uvažovat o tom, že se ciferník PS1 lesklý mohl tedy vyskytovat již nad  číslem 500. Proč to není možné?

Právě, že z těchto čtyřech kusů má jak 0005?? (majitelem byl zdejší velevážený člen, který si nepřál číslo zveřejnit), tak i 0000532 byly osazeny číselníkem "ELTON SPORT". Dva kusy, tvůj 0000504 a velmi problematická 0000560 (skládačka?/ necitlivá renovace z Aukra bez sebemenší znalosti původu, mimochodem zdejší člen si je nechal nekompromisně zrenovovat v Eltonu do podoby ES a původní mu zůstalo asi právě jen to víko ) pak mají číselník s "PRIM SPORT".

Ze seznamu je vidět, že nejvyšší potvrzený výskyt číselníků ELTON SPORT je právě číslo 0000532, respektive, že ze 4 známých hodinek čísla 00005xx jich má hned polovina jednoznačně nápis ES. 

Protože množství vyrobených číselníků ES muselo být odhadem zhruba od dva řády méně než velkosériových černých číselníků PS, předpokládám, že během života hodinek velmi pravděpodobně nedošlo k výměně poničených číselníků PS (pokud bychom uvažovaly, že se továrně montovaly už od čísla 0000501) za mnohem vzácnější ES. Naopak servisní výměna z ES na častější PS je mnohem více pravděpodobná.

Proto má hypotéza, že ke změně číselníku z ES na PS došlo až od čísla 0000601. Prostě také nepředpokládám, že by změna nastala od čísla 0000550 nebo jiných na stovky nezaokrouhlených čísel.

A proč ta změna? Velmi logickým předpokladem je, že MNO objednalo tu druhou sérii až dodatečně, kdy v ELTONU už nechtěli znovu dělat (nebo MNO nechtělo platit) raznici s nápisem ES jen pro malou armádní zakázku, nebo dokonce logo ELTON bylo v té době nějaké tabu (buď pro výrobce nebo MNO).

Moji teorii o tom, že výroba běžela asi déle, objednávkách potvrzují poslední nálezy - číslo 0000234 bylo předáno MNO v prosinci 1969 (zda to bylo součástí výrobní dávky 300 ks až 600 ks to opravdu nevíme), ale ještě v dubnu 1970 Elton aktualizuje svoji výrobní na ES pro MNO, což by mělo význam pokud by výroba běžela nebo se chystala další výrobní dávka. 

Tomu rozumím- ale opravy pro armádu snad nedělají hodináři co nemají díly...?  To snad měli dělat v Eltonu, ne? Pokud si to dokážu představit, tak jakákoliv oprava bez tlakové zkoušky by byla armádě celkem k ničemu, ne? Jak tohle tedy bylo, a co kdo o tom OPRAVDU ví?

Kladeš si velmi dobré otázky, na které je ale těžké najít odpovědi.  Když hodinky ES vyráběly, nikdo asi netušil, že v ČSLA budou sloužit nikoliv cca 10+ let, což mohla být jejich původní životnost, ale hned plných 20+ let (pokud počítáme jen konec ČSLA v prosinci 1992) či ještě více až 40+, pokud započítáme i posledních 20 let v rukou AČR nebo soukromých vlastníků.

Na toto opravdu nikdo náhradní díly neplánoval. Pokud pominu strojek řady PRIM kalibr 68.x, tak je tu spousta klíčových dílů, které byly unikátní pouze pro ES a pravděpodobně se vyráběly jen pro zakázky MNO a jejich výroba skončila pravděpodobně někdy počátkem 70. let. To znamená, že prakticky od 70. let byly některé díly omezeně dostupné čí přímo nedostatkové.

Klasickým příkladem je plastový řemen/náramek z Chropyňské Fatry Napajedla s kovovými díly z Eltonu. V druhé polovině 60.letech byl standard jak pro Orlíky, tak i ES , ale i pro potápěčské buzoly PB-65, ale i hloubkoměry  NH-20. Už v polovině 70. let ze všech těchto kusů vybavení mizí bez ohledu na to, že se ještě vyrábělo a je nahrazen jinými náramky (pěkně hnusnými).

Při hodnocen stavu hodinek ES je také vzít v úvahu, že to byly skutečně potápěčské hodinky, které pokud byly v aktivním používání dostaly zabrat. To znamená, že první, co se muselo odrbat na povrchu byl náramek, luneta (oboje unikátní) a korunka a sklo (shodné s velkosériovou produkcí). Je otázkou, zda jejich máchání ve vodě/bahně/.. ve spojení s armádou nehlídanou(?, viz další odstavce) vodotěsností neměla často vliv na devastující korozní poškození vnitřku hodinek. To by mohlo třeba vysvětlit změnu číselníků. 

Není asi jistě bez zajímavosti, že armádní potápěčské hodinky byly součástí potápěčských sad, tedy na ruku (tedy neopren) se dostaly jen na velmi krátkou dobu. To by mohlo třeba vysvětlit, proč u nalezených ES, nejsou dosud vůbec nálezy potem sežraných mosazných pouzder, zatímco o 10+ let mladší letecké automaty, které piloti ČSLA nosili na ruce pořád, jsou nejvíce poničené právě potem. Bohužel dodnes také nevíme, jestli všechny hodinky ES, které přežily v lepším stavu byly ty, které se u útvarů skutečně běžně používaly k výcviku nebo spíše pocházely z různých skladových zásob (zejména mobilizačních), což je zrovna příklad hodinek 0000105.

Také zůstává otázkou, jak armáda o hodinky pečovala. V armádních předpisech pro potápěčské vybavení je uvedeno, že kromě kontroly před použitím a čištěním/sušením po použití se potápěčské hodinky se měly každých 6 měsíců podrobit vizuální kontrole stavu a případné výměně opotřebených nebo poškozených částí. O kontrole těsnosti tam ani slovo (ostatně na to armáda asi přístroje neměla). O něco více je v návodu od výrobce (jak u Orlíků, tak i ES/PS1 a PS2. Orlík má doporučenou kontrolu těsnosti po roce, ES/PS1/PS2 souběžně s mazáním strojku každé 2-3 roky. Zda se tím armáda řídíla bohužel nevíme.

Tyto servisní operace musely být určitě mimo možnosti ČSLA včetně jejich opraven ženijní techniky. Hodinky se velmi pravděpodobně musely posílat (nebo spíše někdo zajel gazíkem) k externí organizaci - pravděpodobně do státního podniku Klenoty. Pochybuji, že to bylo ale jen jedno centrální pracoviště. Potápěčské vybavení, včetně hodinek ČSLA bylo rozptýlené v řadě posádek Česka a Slovenska. Pravděpodobně se tedy využívaly lokální služby v nějakém nejbližším vetší městě, kde měly Klenoty servis. Zda to dělaly přímo tam nebo přeposlaly dál nevím, ale první možnost zní jednodušeji. 

Posílání do Eltonu zní sice dobře, ale v dlouhodobém horizontu to zřejmě v řízeném hospodářství nefungovalo. Ostatně to by tu dnes existovalo mnohem více Orlíků a hlavně ES ve velmi  dobrém stavu. Elton byl výrobní závod, zatímco servisem se zabývaly jiné státní organizace (hlavně Klenoty a některá družstva).  Nicméně je pravda, že zpočátku (zřejmě do konce roku 1971) Elton nikoho k opravám ES neautorizoval a servis dělal sám. Dnes máme potvrzeno, že z nějakého důvodu armádní ES (snad celá první série) prošly v Eltonu v lednu 1971 (cca rok po svém vyrobení) opakovanou zkouškou těsnosti. 

Mě ale zaujal jeden technický detail - jak se 70. letech a 80. letech prováděla v našich hodinářských servisech kontrola vodotěsnosti PS1/PS2? To opravdu byl běžný přístroj na kontrolu vodotěsnosti (pravděpodobně západního/švýcarského původu)? Kdo ví, ať zkusí odpovědět.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...