Přejít na obsah

PRIM vs. ETA

Návštěvník maxipesfik

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Pokud se sežene, bylo by mi ctí alespoň jeden kalibr dát na pár fotek  :photo:

ESka na to otevírat nebudu, jsou jako nové ;)

Upraveno uživatelem gougy
Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

Pod?vat se na zoubek devadesátosmičce nějak takhle, taková byla má představa. http://www.chronometrie.com/eta2892/eta2892.html

jasně takhle to být bez dohadování a bez diskusí, jinak to svádí to k různým dohadům alias fantasmagoriím. Tímto se omlouvám všem, kterým se mé připodobnění k 1203 nelíbilo a chcou jakési detaily. Snad když je už Prim bez pana Prokopa, tak už by to mohl zmáknout pro tržní prostředí sám.

Mimochodem na webu Primu je představeno 50 modelů hodinek a v nich je v 18 případech montovám kal.98 a v 7 případech kal.98.01 a v jednom kal.98.04. To je  poměrně dost na to, aby se strýček Prim trochu rozpovídal třeba tak jak si to zakladatel vlákna přeje a představuje. 

*

Honza Manta - s tím pivem, jak jseš na tom s časem srpen/září. kalendář se mi plní stále a stále, ale s mantou bych to zvládnul. Díky.  :cheers:

**

Upraveno uživatelem eloga
Návštěvník eloga
Odesláno

Druhá půlka srpna.

ok, tak 20/8 nebo 21/8. Místo mi sděl, dostavím se odpo po 17.hod. s nějakejma primkama. Díky.

**

:)

Návštěvník Alda
Odesláno (upraveno)

Na kvalitu stroje mam sva meritka :) Vydrz, jak dlouho, jak presne, nasledna analyza kolik je toho treba vyhodit a nahradit pri oprave, s cimz tedy souvisi konstrukce stroje a pouzite materialy.

ETA je slabota, 5 let kazdodenniho zaprahu a ma dost a nepomuze ji sebelepsi perlaz a je jedno, jestli je to elabore, nebo top grade.

Kvalitu konstrukce Primu ukaze cas, pak se uvidi, nicmene nejake mouchy asi ma, podle odezvy, ale to se snad vychyta. Kazdopadne je fajn, ze ho maji.

Upraveno uživatelem Alda
Odesláno

Urcite je fajn ze ho maju, uz len preto ze ETA chce prestat dodavat strojky a co je horsie aj diely mimo group,.... tusim v roku 19.

Ale pri vsetkej ucte k tvojim meritkam a skusenostiam, kolko vylagrovanych ET si uz vyhodil? Ja zatial ziadnu. Kup na ebay lubovolne vintazky s etou a mas tak 95% sancu, ze ked s nimi zatrasies, rozbehnu sa same od seba celkom presne(ak uz nebloli natiahnute od postara) a ked nie, tak ich das hodinarovi. Ten ich namasti, max vymeni pero ci jedno dve kolieska v samonatahu a hodinky pofrcia ako nove. Aspon take su moje skusenosti s ETAmi. Co mam tak po forach nacitane, skusenosti ostatnych su zhruba rovnake. Necital som zatial nikde, ze by sa nejakemu hodinarovi nedarilo rozchodit a zregulovat staru ETU, hoc akokolvek zaslu a neudrziavanu.

Návštěvník Alda
Odesláno

Urcite je fajn ze ho maju, uz len preto ze ETA chce prestat dodavat strojky a co je horsie aj diely mimo group,.... tusim v roku 19.

Ale pri vsetkej ucte k tvojim meritkam a skusenostiam, kolko vylagrovanych ET si uz vyhodil? Ja zatial ziadnu. Kup na ebay lubovolne vintazky s etou a mas tak 95% sancu, ze ked s nimi zatrasies, rozbehnu sa same od seba celkom presne(ak uz nebloli natiahnute od postara) a ked nie, tak ich das hodinarovi. Ten ich namasti, max vymeni pero ci jedno dve kolieska v samonatahu a hodinky pofrcia ako nove. Aspon take su moje skusenosti s ETAmi. Co mam tak po forach nacitane, skusenosti ostatnych su zhruba rovnake. Necital som zatial nikde, ze by sa nejakemu hodinarovi nedarilo rozchodit a zregulovat staru ETU, hoc akokolvek zaslu a neudrziavanu.

V tom neni sporu. ETA pri pravidelne udrzbe a vymene dilu vydrzi hodne dlouho. Ale o tom jsem preci nepsal.  ;)

Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

Já primu fandím i když pořád nese stopy působení pana Prokopa (do zítra vydělám ranec a je mi jedno jak)

Tvůj příspěvek, bohužel není nic jiného, než jen kydání hnoje na něco co jsi nejspíš nikdy neviděl na živo.

Napiš  radši nějaké konkrétní technické informace v čem že je konkrétně ETA lepší, protože mne samotného by to zajímalo.  ;)

Já taky, ale....

Strojek ETA cal.2824-2, má frekvenci oscilátoru 28.800 kyvů za hodinu - Prim 98 - má 21.600 kyvů za hodinu,

Eta může být s různým počtem kamenů 17/21/25 případně i více. Prim má na tvrdo 22 kamenů.

ETA je vyráběna ve čtyřech kvalitativních třídách, od standard až po COSC chronometr. Prim má jednu třídu.

Seřizovací polohy u ETY jsou 2/3/5 podle přesnosti zpracování, Prim nic takového neuvádí.

ETA uvádí názvy použitých materiálů vlásku, hnacího pera přesně a jmenovitě. Prim se o ničem takovém nezmiňuje.

ETA má regulační systém Etachron, u Primu není uvedeno.

Přesnost chodu uváděnou u Primu to je v rozmezí 30 sec./den považuji u tohoto výrobku za dostatečnou, Eta uvádí také takovou

a lepší, až COSC.

Prim má Incabloc standartně, Eta má Etachocs i Incabloc.

*

No a o té Etě se běžně mimo toho, že se monutje do velké části švýcarské produkce mechanických hodinek, dá zjistit téměř vše. O Primu 98 téměř vůbec nic, mezi netovými stránkami výrobců je propastný rozdíl v neprospěch Primu.

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&ETA_2824_2

*

O Primu kal.98 se na této úrovni neví a nemluví, není znám nebo tam nedoputovaly základní a zásadní informace.

*

http://www.eta.ch/index.php?id=54

*

https://secure.eta.ch/CSP/DesktopModules/ViewDoc.aspx?tabindex=2&tabid=28&DocId=569&DocType=DT

https://secure.eta.ch/CSP/DesktopModules/ViewDoc.aspx?tabindex=2&tabid=28&DocId=1054&DocType=DT

*

Nejvíce textu, kde se o Primu a jeho historii včetně některých podrobností dá přečíst, je paradoxně stránka prodejce Koscom.

*

http://www.hodinky-koscom.cz/cz/hodinky-prim

**

Tak už asi dost, asi to bude tak, že nám všem a nejen fandům Primu spíše chybí info jaké bychom si představovali i od domácího výrobce, když ho o švýcarech máme během chvíle na netu. Prostě takový ten náhled a přehled jaký poskytují ti druzí. Řeknu to jinak - nadprůměrné ceny Primu volají po nadprůměrné informovanosti a komunikativnosti, ale to už je věc NMNM.  :cheers:

**

Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

Ještě malý dodatek, četl jsem někde pod německýma hodinka v sekci Laco starší dotaz člena ohledně číslování jejich kalibrů.

Byl tam i odkaz na vysvětlující text s  převodní tabulkou.

*
LACO 01 = ETA 2801.2
LACO 04 = ETA 2804.2
LACO 15 = Miyota 9015
LACO 21 = Miyota 821A
LACO 24 = ETA 2824.2 oder SW200
LACO 50 = ETA 7750
LACO 92 = ETA 2892A2
LACO 97 = ETA 6497
LACO 98 = ETA 6498
a ujištění že - Unsere erfahrenen Uhrmacher, sowie strenge Kontrollen während der Produktion gewährleisten LACO Qualität auf höchstem Niveau.

*

Ta podstata "přečíslování" je docela zajímavá, a jen mě napadlo, jestli tomu u strýčka Prima není třeba také tak a tady se zbytečně kočkujeme. Rozhodně tam cizí - tedy neprimácké kalibry v nabídce jsou.  :photo:

**

Odesláno

t.p 7. srpna 2014 - 11:02 napsal:

Tak například u kal. 98 je použit na ložisko rotoru rubín oproti kal. 96 takže to zadření snad už nebude hrozit.

Pokusil bych se uvést na pravou míru zde mlčky přijaté tvrzení, že je na ložisko rotoru samonátahu použit rubín. Na dole přiložených obrázcích žádný vrtaný rubín ve funkci vlastního kluzného ložiska nevidím. Vidím tam principiálně starou bronzovou vložku ve funkci kluzného pouzdra ložiska rotoru samonátahu a nahoru je přidán plochý rubínový NEvrtaný kámen. Ten má funkci primárně zabránit úniku maziva z kluzného ložiska pod ním a sekundárně má funkci okrasnou. Je to podle mne jen jakýsi hezký špunt.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Pro cali příspěvek #52 - 11. srpna 2014 - 11:14 - cali se ptal: a jak to dopadlo?

Již jsem se v této otázce vrtal v roce 2012 (Mipa - 9. října 2012 - 22:59 - téma: Nové kalibry Prim) ale tamní text se mi sem nepodařilo zkopírovat.

Jen v principu jsem se tenkrát od hlavního konstruktéra ELTONU dozvěděl, že rubínové vrtané pouzdro pro ložisko rotoru samonátahu nelze v podmínkách dnešního ELTONU zajistit v požadované přesnosti.

Odesláno

tomi p.

ještě takový detail, tady - http://www.hodinky-koscom.cz/cz/prim-98-093-326-00-1

popisují tam o jaký kalibr se jedná, bude to ten samý jeký je i v jiných výrobcích této firmy.

Cal.73 je dle popisu i v nových Orlíkách. 25 Rubis, jaké detaily jsou ještě potřeba?

*

Kalibr 73 = ETA2824, odvození spočívá v tom, že se na rotor natiskne Kalibr73 a fertig :D

To ví každý i méně vzdělaný primkař ;)

Odesláno (upraveno)

To, že o kalibru ETA zjistíš tolik informací je snad jasné, když je tento kalibr primárně určen k tomu, že

bude použit řadou výrobců hodinek. Proto musí mít dostupné informace od průměru, uchycení ciferníku,

uchycení samotného kalibru návodu na údržbu apod. U kalibrů Miyota na webu seženeš to samé.

No a vzhledem k tomu, že Elton tyto kalibry nedodává mimo svůj závod, tak až na pár technických specifikací, tyto informace

nedohledáš. ;)

Dále jsi zmínil materiál vlásku, myslím, že Elton používá Nivarox1 a že to zde na fóru bylo zmíněno.

No a co se týče Tebou zmíněného počtu kamenů, už dlouho jsem se takhle nepobavil... :lol2:

Upraveno uživatelem t.p
Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

To, že o kalibru ETA zjistíš tolik informací je snad jasné, když je tento kalibr primárně určen k tomu, že

bude použit řadou výrobců hodinek. Proto musí mít dostupné informace od průměru, uchycení ciferníku,

uchycení samotného kalibru návodu na údržbu apod. U kalibrů Miyota na webu seženeš to samé.

No a vzhledem k tomu, že Elton tyto kalibry nedodává mimo svůj závod, tak až na pár technických specifikací, tyto informace

nedohledáš. ;)

Dále jsi zmínil materiál vlásku, myslím, že Elton používá Nivarox1 a že to zde na fóru bylo zmíněno.

No a co se týče Tebou zmíněného počtu kamenů, už dlouho jsem se takhle nepobavil... :lol2:

tomi poser to si blbě čet, o názvu žádného materiálu jsem konkrétně  nenapsal ani slovo a tu věc s rubínovým ložiskem tu vyložil Mipa. Hele dej si radči tohle :cheers: to tě uklidní. 

Odesláno

Koukám, že lehce tápeš v tom co jsi zde napsal, proto to uvedu na pravou míru.

Reagoval jsem na toto: ETA uvádí názvy použitých materiálů vlásku, hnacího pera přesně a jmenovitě. Prim se o ničem takovém nezmiňuje.

a rozesmálo mne toto: Eta může být s různým počtem kamenů 17/21/25 případně i více. Prim má na tvrdo 22 kamenů. ;)

neboj, tohle :cheers:  si rád dopřeju.

Odesláno

Pro cali příspěvek #52 - 11. srpna 2014 - 11:14 - cali se ptal: a jak to dopadlo?

Již jsem se v této otázce vrtal v roce 2012 (Mipa - 9. října 2012 - 22:59 - téma: Nové kalibry Prim) ale tamní text se mi sem nepodařilo zkopírovat.

Jen v principu jsem se tenkrát od hlavního konstruktéra ELTONU dozvěděl, že rubínové vrtané pouzdro pro ložisko rotoru samonátahu nelze v podmínkách dnešního ELTONU zajistit v požadované přesnosti.

Inymi slovami, rotor v novom kalibri ma uplne rovnaku schopnost sa casom vylagrovat ako v starej 96tke?

Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

tomi po.

No jo, koukám, že ty kvůli tomu nemůžeš ani dospat, myslel jsem, že více tě bude jako primkaře trápit spor Prim-MPM. Ale když jinak nedáš, tak máš mít těch pár dalších detailů. Tady teda jsou.

Eta 2824-2, Průměr 11 ? pařížských linek, jinak 25,6 mm při výšce 4,6 mm

Frekvence  28800 kmitů/hod, počet kamenů může být 17/21/25 i více, rezerva chodu cca 40-42 hodin, regulační systém Etachron, rotor uložený v kuličkovém ložisku natahuje pérovník, strojek zvládá rychlé překlopení data i hacking. 

Zpracování a přesnost se dělí na 4 třídy.

Standard pokoven niklem, ochrana nárazu Etachocs, vlásek Nivarox2, hnací pero Nivaflex NO, není zdobeným, seřizování ve dvou polohách, průměrná přesnost je plusmínus 12 sec/den, maximální odchylka plusmínus 30 sec/den.

Elaboré stejný jako Standard, seřizován ve třech o polohách, průměrná přesnost plusmínus 7 sec/den, maximální odchylka plusmínus 20 sec/den, mírně zdobeno.

Top se liší ochranou proti nárazu, použit Incabloc, materiál vlásku Anachron, hnací péro Nivaflex NM, více zdobení, seřizuje se v pěti pozicích, průměrná přesnost je plusmínus 5 sec/den, maximální odchylka plusmínus 10 sec/den.

Chronométre nejvyšší kvalitativní úroveň, stejné součástky jako Elaboré a musí vyhovět podmínkám COSC, má výrobní číslo a maximální zdobení. O přesnosti hovoří certifikát COSC.

Je jaksi známo, že to je nejrozšířenější strojek ve švýcarských hodinkách, takže je bez problémů k nalezení ve značkách Breitling, Omega, IWC, Tissot, Rado, Cartier, Certina, Tudor atd. Mám takový dojem, že s tímhle Prim snad ani poměřovat poměřovat nemůže, což je všem normálním lidem a i v Primu úplně jasné. Konec konců i v těch nových Orlíkách co tu lidé mají, je kalibr Prim 73, což je právě dovezená Eta 2824 s 25 kameny. Svědčí to jen o jediném, kalibr Eta je dostupný a bez větších potíží se s ním při úpravě a montáži vyrovná i takový výrobce jako je prim1949 v NMNM.

Kdyby tohle platilo obráceně alespoň v náznacích či teoretické rovině bylo by se fakt o čem bavit, zejména o technologii a cenové politice bývalého národního podniku, jehož průměrně dobré výrobky nás, a nejen chronomagory, odkojily. Běžné Primky za 300 Kč, dnes by to znamenalo dle logické úvahy primky v tržním segmentu za 300e, kdyby tohle fungovalo, nebyl by žádný spor ani problém.

**

Tak dobrý, zase někdy, až se ten Prim bude montovat nejen v NMNM ale i za hranicemi všedních dnů.

Pěkný den všem. 

t.p.  :notworthy:  :cheers: eta2824-2 ti přeju na :newyear:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...