Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dobrý den

Prosím vyznávačov značky prim o doplnenie uvedeného fóra

Z histórie CSLA armády sú známe Potapěčské súpravy SP-10 a SP-20.

Viem že v súprave SP-10 boli zberateľske Orliky a.........

Po dlhej zhanke sa mi do ruky dostali prim sport s červenými rucickami a rovnako červenou označené body pri číslach foto doplním v priebehu týždňa

Verím že sa niekto nájde kto doplní toto fórum dakujem

• Dát hlas 1
Odesláno

Ešte doplním ak tomu bolo tak v tejto súprave SP-10 bol základ 2potapacske fľaše made Československo tuším 12litrove z rezervou botkami a popruhmi

Ďalej pri tejto súprave bol potapecsky nozik, okuliare made Československo, plutvy, hlbkomer, buzola

Foto doplním

Odesláno

Ano ďakujem predpis doplním v pondelok plus fotku časti súpravy

Ale zaujímali ako sa rozlišovací jednotlive primky v týchto supravach?

Odesláno (upraveno)

Myslím,že nikdo spolehlivě neví v jakých soupravách byly jen Orlíky,v jakých PS1 /či Elton sport1/.Myslím,že někdo tu psal ,že v některých soupravách viděl i Prim sport2 /zkrátka přemístění za účelem zisku?/.Co na to financ? /Já na Davida jen pomyslel a on už je tady :-) ,fakt je všudezdejší /.

Upraveno uživatelem bohus76
Odesláno

Ďakujem ale aj ine prim sport boli vo vnútri a rad by som to dotiahol do konca ja videl červene

A co suprava SP-10? Ta je tabu aj na googlu

Odesláno

Kdo ví, tak si to nechá pro sebe. Po Orlících pátrá hodně lidí...

Objevy "civilních" hodinek v potápěčských soupravách nejsou ojedinělé. Při inventuře musely sedět počty a zmizelé Orlíky, Elton Sporty a další hodinky byly nahrazovány jinými. V armádě tak zůstaly prázdný krabičky, dýnka s pětkošestkou na civilních Igenech, nebo normální civilní hodinky. Viděl jsem i jednu soupravu s Poljotama

Odesláno

Už sa to tu párkrát rozoberalo a tak začnem zozadu

SP20D mali hodinky typu autohodiny Prim s ciferníkmi, ktoré pri výrobe súpravy boli akurát k dispozícii, namontované v regulačnom paneli

pričom v prototype boli dvoje a  neskôr v dodávaných súpravách pre armádu už len jedny.

Pridávam pár fotiek, no určiť kedy čo do bední nastrkali výstrojári a vojaci ZVS je ťažké, postupne boli originál dávané  Elton Sport, potom PS I s číslovaním, bez číslovania až cez typy PS II rôznych variant ciferníkov a osobne som v bedni Ženijnej potápačskej základne v BB našiel aj Vostok Amfíbia.

U celkom prvej súpravy PL 40, hodinky neboli, čas ponoru sledoval veliaci dôstojník a obsluha na povrchu.

Hovoril som aj s človekom, ktorý stál u zrodu jednotlivých súprav pre armádu v Sportklimaxu a potom Aquacentre, no ani on si detaily nepamätal- Petrem Katzem , snáď najväčším znalcom histórie potápačskej výstroje v Československu a mám niekoľko jeho postupne vydaných prezentácií Potápěčské přístroje a automatiky vyráběne v Československu, najobsiahlejšie dielo na túto tému

post-8398-0-74508500-1411845092_thumb.jpg

post-8398-0-96602900-1411845103_thumb.jpg

post-8398-0-71804300-1411845114_thumb.jpg

Odesláno
  V 27. 9. 2014 v 17:19, Romankol napsal:

Dobrý den

Prosím vyznávačov značky prim o doplnenie uvedeného fóra

Z histórie CSLA armády sú známe Potapěčské súpravy SP-10 a SP-20.

Viem že v súprave SP-10 boli zberateľske Orliky a.........

Po dlhej zhanke sa mi do ruky dostali prim sport s červenými rucickami a rovnako červenou označené body pri číslach foto doplním v priebehu týždňa

Verím že sa niekto nájde kto doplní toto fórum dakujem

To máš něco, co dle mého nikdy neopustilo Elton.  :eek: To jsem opravdu na ty fotky zvědavý.

Odesláno

prvý obrázok s nožom a ostatnými sú primky s červenými bodmi na indexoch - ak si to priblížite je to vidieť. Išlo o nejakú limitku?

v ostatných fotkách sú primky z mojej zbierky

Odesláno

Jsou to obyčejná PS2 humberta. A do sady nepatří. Pokud se nemýlím, tak jednou ze specifikací pro hodinky do této sady byla luminiscence. Tu z PS2 splňovaly pouze PS2.1 a podle toho, co zde psal Accutron, tak to byl pouze model s černým ciferníkem.

Odesláno

Potom tedy beru zpátky, jedině jestli nedošlo k prohození za zajímavější kus, jak zde už bylo psáno. Ale v základních specifikacích potapěčských hodinek pro ČSLA byla luminiscence uvedena. Považoval bych to opravdu spíš za náhradu zmizelých kusů.

Odesláno

Podle mě dvojkový sporty do armády nepatří. To že v papírech je napsaný Prim Sport může znamenat, že někdo z vojáků vyměnil jedničkový sporty za dvojkový.

Záklaďáci, výstrojáci, poddůstojníci to měnili kus za kus, lepší za horší, občas nahlásili ztrátu a zaplatili účetní hodnotu.

Ještě nedávno byla účetní hodnota leteckých Primek 800Kč.

No a ti chytřejší to nechávali vyřadit jako poškozený majetek... 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...