falkkon Odesláno 8. března 2006 Nahlásit Odesláno 8. března 2006 Krokový motor není ideální,lepší je převodový motor kde otáčky dělá převodovka,v nabídce je od 0,5 sekundy do asi 1 hod na otáčku,takže přívod je jen 220v.A žádná regulace.
falkkon Odesláno 8. března 2006 Nahlásit Odesláno 8. března 2006 ještě poznámka,převodový motor je jeden celek v ceně kolem 500kč.
HonzaX Odesláno 8. března 2006 Nahlásit Odesláno 8. března 2006 aCIDfire když se Ti bude líbit tak je Tvůj. Cena bude lidová.
Návštěvník Kamil Odesláno 8. března 2006 Nahlásit Odesláno 8. března 2006 aCIDfire když se Ti bude líbit tak je Tvůj. Cena bude lidová. Já chci takyyyyyyyyyyyyyyyy
VS Odesláno 8. března 2006 Nahlásit Odesláno 8. března 2006 Jak to vlastně funguje? Na rotoru hodinek je šipka. Znamená to, že otáčení jedním směrem podle šipky se pero natahuje a opačný směr je volnoběh nebo nezáleží na směru otáčení a nějak se to převoduje vždycky na správný směr? Co se stane, když je pero natažené? Je tam spojka, co prokluzuje nebo se rotor přestane otáčet? Má se ten natahovač točit jedním směrem nebo střídavě oběma směry?
In Odesláno 8. března 2006 Nahlásit Odesláno 8. března 2006 U moderních strojků dochází k natahování v obou směrech pohybu rotoru a strojek má jištění proti přetažení.
VS Odesláno 9. března 2006 Nahlásit Odesláno 9. března 2006 Krokový motor není ideální,lepší je převodový motor kde otáčky dělá převodovka,v nabídce je od 0,5 sekundy do asi 1 hod na otáčku,takže přívod je jen 220v.A žádná regulace. Trošku to upřesním, aby nedošlo k omylu. Psal jsem, že krokový motorek nepotřebuje převodovku. Ale to jen z důvodu regulace otáček. Jinak jsou minimálně dva dobré důvody, proč by převodovku měl mít. 1. pro zvýšení kroutícího momentu. Krokové motorky sice mají dost velkou sílu, ale po zatížení 150 g hodinkama, které nebudou vyvážené by je nemusel utáhnout. 2. krokový motorek se pohybuje po krocích. To znamená, že prudce zrychlí, pootočí se o určitý úhel a prudce zabrzdí. Je to vidět na vteřinové ručičce quartz hodinek. Pokud by se to přenášelo na hodinky, je to stejné, jako bych je prudkým kopnutím uvedl do pohybu a nárazem o stěnu zastavil. A to třeba 100x za minutu. Asi by jim to neublížilo, ale na přesnost chodu to určitě bude mít vliv. Převodem do pomala se ty nárazy utlumí a zmírní. Takže pro stavbu nezávislého zařízení, které bude jen otáčet hodinkama je vhodnější synchronní motorek s převodovkou, pro stavbu periférie k počítači, kde si naprogramuju, kolikrát se mají hodinky otočit, kterým směrem a jak rychle, je vhodnější krokový motorek. Akorát nevím, k čemu by bylo dobré řídit to počítačem
falkkon Odesláno 9. března 2006 Nahlásit Odesláno 9. března 2006 To je ten synchronní převodový motorek
VS Odesláno 9. března 2006 Nahlásit Odesláno 9. března 2006 Tak motorek by byl, teď to ostatní. Tohle je jenom takový rychlý nákres bez kótování, ani ne v měřítku. Kotouček s vyfrézovaným zářezem bych udělal na soustruhu ze dřeva, kdo chce, může potáhnout sametem. Kotouček se nasadí na hřídel převodovky. Do toho zářezu se zasunou hodinky na plechovém kroužku, který bývá v krabičkách nebo se takový plechový kroužek udělá a polepí sametem. Krabička by se mi líbila z tvrdého dřeva, nejlíp s čepovanými rohovými spoji. povrchová úprava nátěr včelím voskem rozpuštěným v terpentýnu. Motorek s převodovkou se upevní dovnitř držákem ze silnějšího plechu nebo se může udělat šikmá přepážka z překližky. Vzadu nějaký hezký vypínač a přívodní kabel. S časováním nevím. Buď koupit spínací hodiny a připojit to k nim nebo je zabudovat dovnitř. Podle toho, jak se komu s tím chce hrát. Rozebrat digitální spínací hodiny do zásuvky, udělat okénko na displej a vyvést ven ze skříňky tlačítka by neměl být problém, ale je to myslím zbytečné. Vždyť na tom nic není. Motorek 500, spínací hodiny 200, vypínač, kabel 50, kousek dřeva, trošku práce. Jasně, každý nemá soustruh. Vyřezat z prkýnka kolečko vykružovací pilkou se zvládne vrtačkou, obroušení a sražení hran kotoučku na vrtačce. Místo frézování dláto, kladívko a trpělivost. V tom případě bych doporučil nejdřív vydlabat drážku a pak vyřezat kolečko. Jinak tohle není o tom, jak to koupit. Kdo chce profesionální výrobek, postup je jasný. Zjistit, kde se to prodává, objednat, zaplatit, mít. Nuda. Koho baví něco vyrábět, má inspiraci a zábavu. V ceně hotového výrobku je hlavně práce, kterou nepočítám. Hodiny strávené s lupenkovou pilkou a vyřezáváním čepů na spoji krabičky mi nikdo nezaplatí a taky je nepočítám, je to zábava jako každá jiná.
Karlos Odesláno 9. března 2006 Nahlásit Odesláno 9. března 2006 Opravdu jen pro inspiraci: http://www.mujobchod.atlas.cz/shop/item.as...4651&id_cat=262
VS Odesláno 9. března 2006 Nahlásit Odesláno 9. března 2006 Z těch obrázků to není moc jasné, ty hodinky jsou nakloněné v úhlu 45 stupňů nebo jiném?
falkkon Odesláno 9. března 2006 Nahlásit Odesláno 9. března 2006 Souhlasím s VS.Taky pro ty naše milášky něco udělat,to víc baví!
falkkon Odesláno 9. března 2006 Nahlásit Odesláno 9. března 2006 VS-asi něco takovýho,a ten včelí vosk,to neznám ale asi to bude nejlepší.Dřív se to dělalo jen tak.
falkkon Odesláno 9. března 2006 Nahlásit Odesláno 9. března 2006 motorek je na cestě,jak přijde napíšu jak funguje a jdu do toho!
Jeremy Odesláno 9. března 2006 Nahlásit Odesláno 9. března 2006 Něco pro konstruktéry :-) Watchwinder database
falkkon Odesláno 10. března 2006 Nahlásit Odesláno 10. března 2006 Motorky dorazily,v pondelí je rozchodím a dám vědět kolik utáhnou.
aCIDfire Odesláno 12. března 2006 Autor Nahlásit Odesláno 12. března 2006 aCIDfire když se Ti bude líbit tak je Tvůj. Cena bude lidová. OKi
VS Odesláno 13. března 2006 Nahlásit Odesláno 13. března 2006 Motorky dorazily,v pondelí je rozchodím a dám vědět kolik utáhnou. Kolik mají otáček na výstupní hřídeli? Po zpřevodování mají ty motorky docela velkou sílu. Tak jsem se doma porozhlídnul a už jsem jich našel 5. V komínové klapce, v servopohonu směšovacího ventilu u topení, v lampě s chocholem optických vláken, ve zvlhčovači vzduchu a ve staré automatické pračce. Ale zatím to u mne není akutní, mám jedny automatické hodinky a ty stačí nosit
falkkon Odesláno 13. března 2006 Nahlásit Odesláno 13. března 2006 1 otáčka za 4s,zvolil jsem kompromis a pak to můžu spřevodovat a nebo na přímo. Ale na test nebyl čas.Musím se taky poradit se zapojením,je tam plánek ale ten mi nic neříká.Elektrika je pro mě tabu.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se