Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

To by samozřejmě bylo řešením, a možná to tak dopadne. Ale pořád si myslím, že by se ty hodinky měly dotáhnout nošením.😐

• Odpovědi 73
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)

Ono záleží na aktivitách během dne. Jestli ráno dojedeš do kanclu, odpoledne z kanclu a pak s nima hodinu večer sedíš u TV, tak se prostě nedotáhnou. Ale vzhledem k tomu, že jsi uvedl, že to dříve nedělaly, asi to nebude tvůj případ.

Jsem docela zvědavý, jaký bude verdikt servisu. Ale jestli opět na nic nepřijdou, zkusil bych je poslat Rudovi do Onyxu. Nedávno se tu někde řešil podobný problém s hodinkama Rado, X reklamací a nakonec stejně problém vyřešili až borci z Onyxu.

A nebo večer hodinky trochu pohonit :D 

Upraveno uživatelem Pepino777
Odesláno

Řešil jsem teď to stejné u Seiko SPB143J1, které jsem nedávno koupil z druhé ruky. Jednak se mi stabilně zpožďovaly o 15s/den a druhak se mi při víkendovém odložení zastavily po cca 48 hodinách, ačkoliv rezerva chodu by měla být 70 hodin. Což se mi nezdálo vzhledem k tomu, že hodinky hned po mé koupi prošly kompletním špičkovým servisem v ONYXu.

Nakonec jsem přišel na to, že je to opravdu mým stylem nošení, typem zaměstnání a především mírou natažení hodinek. Ráno v 6 hodinky nasadím na ruku, sednu do auta a vysednu před prací. Tady sedím v kanclu u PC, jen občas vstanu a někam jdu. V poledne 200m na oběd a zpět. Odpoledne sednu před prací do auta a dojedu domů, kde hodinky odložím a nasadím do večera G-Shocky, aby Seika při hraní si s dětma atd. nepřišly k úhoně. Takže Seika mám 10 hodin na ruce s minimem pohybu.

Dalším kamenem úrazu u mě bylo natahování. Domníval jsem se, že otočení korunkou 20x je plné natažení a nošením je tak už jen dotahuju. A nechápal jsem, jak se mi můžou při odložení po těch 48 hodinách zastavit. Až pak jsem se dočetl a dozvěděl, že plné natažení je třeba 50x otočení korunkou. Takže já je vlastně nikdy nenatáhl do plna a svým stylem nošení jsem je navíc prakticky skoro vůbec nedotahoval. A proto i to neustálé zpožďování se.

Takže u mě to opravdu bylo celou dobu o tom, že jsem je nedostatečně natáhl hned zezačátku a pak jsem je prakticky skoro vůbec nenatahoval pohybem. Tím docházelo při nošení ke zpožďování o 15s/den a při odložení k předbíhání o 24s/den. Čili chodily přesně na hranici přesnosti chodu udávané výrobcem.

Teď naposledy jsem je tedy natáhl 50x otočením korunkou, nosím je třetí den a i při mém stylu nošení 10 hodin na ruce (ale s minimem pohybu pro hodinky) a 14 hodin odložení, dělají v průměru -1 až -2s/den.

Musel jsem ale najít i správnou polohu na odkládání. Protože při nošení se mi zpožďují o cca 1s/ 2hod (takže po těch 10 hodinách na ruce udělají cca -5s) a při odkládání na bok nebo na šikmý stojánek se zpožďovaly úplně stejně. Zkusil jsem polohu dýnkem dolů a v této poloze jdou do plusu, takže po 14 hodinách odložení v této poloze si je ráno beru a jsou cca tu 1s v mínusu.

Takže možná bych to ve Tvém případě taky viděl na nedostatečné natažení, ačkoliv si možná myslíš, že je při nošení dotáhneš dost. U mě tomu tak bylo a holt je asi budu muset každý druhý nebo třetí den dotáhnout i manuálně korunkou do plna.

Odesláno

Dotahování automatů korunkou tu bylo dosti diskutované téma. Četl jsem několik názorů, že možnost natahování korunkou je hlavně na rozběhnutí stojících hodinek a pravidelné dotahování by mohlo zvýšit riziko závady. 

Odesláno

Hm, no můj denní režim je v podstatě stejný. Ráno nasadit, do auta, do kanclu, sedět 8 hodin, a pak do auta a domu, a jakmile jdu dělat něco, kde by mohly přijít k úhoně, tak si je radši sundám😀Předtím jsem nosil Orient Mako, a u nich jsem problém se zastavováním neměl, a denní režim jsem měl stejný, možná ještě pasivnější, protože to jsme bydleli v bytě, zatímco teď pobíhám kolem domečku. Ale ty jsem koupil už s poškrábanou lunetou, takže jsem je téměř nesundával, moc jsem se o ně nebál. Asi se tedy poohlídnu po nějakém natahovači. Ty Orienty by byly ideální dělníci, jenže se mi strhnul závit na korunce, tak už jen leží v šuplíku.

Odesláno

Netušíte, jakým odložením u ETA 2824 docílit mírného předběhnutí? Co jsem zkoušel, tak mi furt přijde, že je všechno do ještě většího mínusu, než mám stabilně cca -2 vteřiny/den.

Odesláno

Na to obecný návod není. 
Běžně se u hodinek vyhodnocuje 6 poloh: 4 nastojato a 2 naležato.
Jesli se ve všech polohách zpožďují, bude je potřeba trošku nastavit.

Odesláno

Mám Seiko 5 Sport SRPD53K1 se strojkem 4R36. I když jdou přes den do -2 sekund tak za noc cca 8 hodin v závislosti na poloze udělají od -1 sekundy do -77 sekund. Jediný co mě napadá je, že by to mohlo souviset se změnou data a dne v týdnu.

Odesláno
před 17 hodinami, Pepino777 napsal:

Pokud v jedne poloze delaji -1 a v jine -77, je to zrale na servis

Jsou stále ještě v záruce tak se tam s nimi chystám (Helveti). Kupodivu takový rozptyl mají jen při odložení v noci přes den při jakékoliv poloze jdou do -2 sekund což mi na tyto Seika přijde krásná hodnota.

• po 2 týdnech...
Odesláno
před 1 hodinou, Pepino777 napsal:

To je nejake podezrele. Jsi si jisty, ze meris vzdy plne natazene hodinky?

Jsou to automaty takže je korunkou nenatahuji. 

Seřízení dělám vždy ráno ve stejnou hodinu. V natahovači za noc udělají -18 sekund. Při položení na dýnku -2 sekundy. Při nechání na ruce -69 sekund. Jsou to průměrné časy z 10 měření v každé poloze resp. stavu.

Přes zbytek dne mají přesnost <-2 sekundy.

Jelikož jsou ještě v záruce už jsem je odnesl na reklamaci tak jsem zvědavý na výsledek 

• po 2 týdnech...
Odesláno

Mě třeba Hamilton H10 dělá těch nejstabilnějších +7s denně co si člověk dokáže představit. Ať je nosíš nebo odložíš, spíš. Všechno odkládám sklem nahoru, nechci je válet po skle nebo lunetě.

A Seika, tak tam rozdíl je, pozoruju jenom želvy, ale i ty v největším extrému na ruce +5 normalně spíš +2 a pak to odložený zase za 24 hodin stáhnou zpět, když je to ty 2s, tak přes noc. Celkově za 5 dní teď 12+. To jsem je nosil hodně, když střídám poctivě s Hamiltony tak jdou v podstatě přesně, ale nikdy není rozdíl přes den vyšší než 5s. Celý týden běžně oscilujeme dejme tomu +4 den - 2 noc. Ty jsou ze všech Seiko nejlepší, ostatní nové nebo skoro nové + 2 až + 15 denně, a do mínusu to fakt nejde. SKX, které už volají po servisu jdou na ruce přesně a jak odložím a dochází rezerva tak třeba minutu zpoždění za 24 hodin. Asi starý mazivo. Samuraje jsem kupoval nový, dle čísla rok a něco na cestách a po skladech a po roce se začly zpožďovat o cca 20s. Regulace v Onyxu, komentář že teda nic jim není, ale to mazivo není nový a nejlíp za rok nebo za 2 podle nošení, ať je pošlu na promazání. Evidentně strojky 4r35 necestují ve výrobě tak rychle jako 4r36, které chrlí do všech pětek. Daydate v pětkách je z podstaty pětek masovější záležitost a tak se strojky ve skladu ani neohřejou bych řekl. Protože žádné nové pětky ani se 4r36 ani modely ještě se 7s26 si takhle rychle o namazání neřekly. A čím levnější model, tím taky menší rozdíl mezi datem výroby a prodeje. Divery rok až rok a půl a pětky nikdy ne víc než rok. Během 2 let nakoupeno 2ks 7s26, 2ks 4r36 a 1 ks 4r35, k tomu 2ks silně jetých a neservisovaných 7s26. Jedny památečni pětky jsem nechal po druhé zgenerálkovat tentokrát kvůli pádu na kachličky a po půl roce se usadily do mozná i půl minuty do mínusu, ale celkove stabilního.

Takže je opravdu něco špatně, i ty co nedostaly servis 25 let se takhle blbě nechovají. Víc než na polohu reagují na stav rezervy nátahu. A ostatní maximálně deset sekund rozptyl od nuly do plusu nebo od 5 do 15+ a Hamilton postavený na ETA +7 až + 7. 50 let stará ETA v Mirexalech kolem půl minuty + celkem stabilně, stejně starý Orienty jakbysmet. Rezerva už asi je slabší u obou, ale ne drasticky a nezporoval jsem vliv na přesnost. Ale ty vždycky nosím max den den a půl když se to prostě hodí.

Nemám tedy žádnou špatnou zkušenost že by něco takhle lítalo výrazně do mínusu. A určitě ne polohou, jedině když dochází rezerva u neservisovaných kusů přes 20 let. A ani při měření apkou nevykazují žádné víc než 30 s rozdíl v polohách, dvouleté kousky od Seika ve všech polohách jsou dejme tomu v 15 sekundách (-5 až +10 nebo třeba +5 až + 20) takže za mě i základní Seiko dobrý. Určitě jdou vyladit na 0 až 5 sekund do plusu bez laborování s odkládáním a 10 let bez servisu přežijou jak nic když se s nima netřískne na podlahu. I po pětadvaceti letech jdou na ruce v toleranci, jen s blížícím se koncem rezervy se zpomalí. 

Tak to by bylo shrnutí toho jak se chová celkově cca 10 ks hodinek různých stavů: nových, jednou servisovaných, zgenerálkovaných po pádu i zanedbaných. Myslím si, že jakýkoli jiný projev lze považovat za závadu.

A mimochodem, u všech hodinek co normálně nosím můžu říct, že nemám problém natáhnout je jenom samonátahem do plna za pár hodin, jak Seiko tak Hamilton i Citizen s jednosměrným nátahem, s ničím není sebemenší problém, všechny druhy samonátahu mi přijdou efektivní až až. I těch 80 hodin Hamiltonu mi přijde že normálně natáhnu za jednu směnu v práci. Když si tak vzpomínám na jedno vlákno o potížích s nátahem Rado Captain Cook, já bych jim dal takovou čočku v tom servisu, že by se jim tejden zdálo o čertech. To snad nemohli u hodinek s takovou cenovkou myslet vážně.

• po měsících...
Odesláno

No automaty sú nepresne teda +-5 denne je moc ok a za to sa platí , ja mám Seiko 5 idú do + 25 až + 40 denne , TagH Link GMT mi idú - 20 , a MB Star Power rez tiež - 20 denne ale ona videli servis pred 10 r. Proste automat je orientačný cas

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...