Paullus Odesláno 4. srpna 2007 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2007 Jak jsem vypozoroval, na většině kapesních hodinek je korekční ručka, která má dvě krajní polohy označeny F/A a S/R. Na základě fragmentů pocházejících z pohřbených trosek mého klasického vzdělání se domnívám, že by to mohlo znamenat Festinus (rychle) a Segnis (pomalu). Nemůžu si to však ověřit, protože moje stařičké (po dědovi) kapesní hodinky UNION HORLOGERE na různé polohy shora uvedené ručky nereagují a neomaleně se předcházejí cca 10 min za den. Chtěl bych se proto jednak zeptat, zda je můj předpoklad o F/S správný a jednak zda můžu ručku extrémně posunout tak, že opustí místo, kde jsou pro ní vyčárkované jednotlivé polohy.
VS Odesláno 4. srpna 2007 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2007 Jak jsem vypozoroval, na většině kapesních hodinek je korekční ručka, která má dvě krajní polohy označeny F/A a S/R. Na základě fragmentů pocházejících z pohřbených trosek mého klasického vzdělání se domnívám, že by to mohlo znamenat Festinus (rychle) a Segnis (pomalu). Nemůžu si to však ověřit, protože moje stařičké (po dědovi) kapesní hodinky UNION HORLOGERE na různé polohy shora uvedené ručky nereagují a neomaleně se předcházejí cca 10 min za den. Chtěl bych se proto jednak zeptat, zda je můj předpoklad o F/S správný a jednak zda můžu ručku extrémně posunout tak, že opustí místo, kde jsou pro ní vyčárkované jednotlivé polohy. 10 minut regulační ručkou nespravíš. Asi bude slepený nebo jinak zkrácený vlásek (přehozený závit), Dej to hodináři, neměl by s tím mít problém. Jinak koukni lupou na ručku, zkracování vlásku zrychluje, prodlužování zpomaluje chod.
kopferkingel Odesláno 4. srpna 2007 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2007 10 minut regulační ručkou nespravíš. Asi bude slepený nebo jinak zkrácený vlásek (přehozený závit), Dej to hodináři, neměl by s tím mít problém. Jinak koukni lupou na ručku, zkracování vlásku zrychluje, prodlužování zpomaluje chod. Tak tenhle problém řeším teď u jedněch cibulí taky. Vyčistil jsem, namazal jsem, všechno OK, ale i když je dám na minimum, stále se předchází o 5 minut za hodinu :-D Ale vlásek nikde přehozený ani slepený není. Ttak nevím
Paullus Odesláno 4. srpna 2007 Autor Nahlásit Odesláno 4. srpna 2007 10 minut regulační ručkou nespravíš. Asi bude slepený nebo jinak zkrácený vlásek (přehozený závit), Dej to hodináři, neměl by s tím mít problém. Jinak koukni lupou na ručku, zkracování vlásku zrychluje, prodlužování zpomaluje chod. VS, díky, ale ony ty hodinky jsou po generálce a reklamovat opravu se mi nechce. Prostě je večer holt vždycky přeřídím.
VS Odesláno 5. srpna 2007 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2007 (upraveno) Mohly mít ulomený vlásek v místě uchycení, tím se zkrátil a při dřívější opravě jej hodinář jen znovu upevnil. Nebo mají jinou setrvačku, která tam nepatří. Upraveno 5. srpna 2007 uživatelem VS
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se